Σύσταση Επιτροπής για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Ακλόνητοι στο στόχο τους

Στο προσκήνιο επανέρχεται η προσπάθεια διεκδίκησης -από την πλευρά της Σύρου- του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, η οποία αναμένεται να μπει σε νέα τροχιά, μετά τη σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής, που θα αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων και τον έλεγχο της σύμβασης για την σύνταξη του φακέλου από την γερμανική εταιρεία Acultos.

Η δημιουργία της Επιτροπής ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό σχετικά με το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου, συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Γιαλόγλου, ο νέος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού, Θάνος Φώσκολος, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Δικτύου Κυκλάδων FORUM20.21, Μιχάλης Αλτουβάς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού του δήμου, Παύλος Χατζηγρηγορίου.

Τα μέλη της Επιτροπής

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σχετικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής, που απαρτίζεται από τους: Ανδρέα Γιαλόγλου – εκπρόσωπο της υπάρχουσας δημοτικής αρχής (με αναπληρωτή τον Μάρκο Ρούσσο), Θάνο Φώσκολο - εκπρόσωπο της νέας δημοτικής αρχής (με αναπληρωτή τον Δημήτρη Κοσμά), Χάρη Βεκρή και Μιχάλη Αλτουβά – εκπροσώπους του FORUM20.21 (με αναπληρωτές τους Μαρία Μαυρή και Γιάννη Μανούσο αντίστοιχα) και Ιωσήφ Στεφάνου – εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Σύρου (με αναπληρωτή τον Κώστα Μωραΐτη). Συμμετέχει επίσης το Στέλεχος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Παύλος Χατζηγρηγορίου, με αναπληρωτή τον Πέτρο Βακόνδιο, ενώ ειδική συνεργάτης ορίστηκε η Μαρία Μαυρίκου, με αναπληρώτρια την Ιωάννα Σίμου. Τεχνικός Σύμβουλος της Επιτροπής θα είναι η ACULTOS – KULTUREXPERTEN.

Ο Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου εξουσιοδοτείται να ορίσει τον/την γραμματέα της Επιτροπής, η οποία με τη βοήθεια του Τεχνικού Συμβούλου, θα προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για την οργάνωση των δράσεων και την προετοιμασία για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Οι αποφάσεις της έχουν εισηγητικό χαρακτήρα σε θέματα που απαιτούν εγκρίσεις αρμοδίων μονομελών ή συλλογικών οργάνων και εκτελεστικό χαρακτήρα στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δημάρχου, συντονιστής της Επιτροπής ορίζεται ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου, καθήκοντα προεδρεύοντα αναμένεται να ασκήσει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Φώσκολος.

Συντονισμός δράσεων

Ανάμεσα στις μελλοντικές δράσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται η κατάλληλη αξιοποίηση του δικτύου εθελοντών, καθώς και η προετοιμασία για τη σύνταξη του φακέλου, προκειμένου η Σύρος να περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, όπου θα ανακηρυχθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ερμούπολης.

Στόχος της επιτροπής είναι η χάραξη μιας κοινής γραμμής πλεύσης των μελών της, ούτως ώστε να αποφευχθούν προστριβές και διαφωνίες, παρόμοιες με εκείνες που προκλήθηκαν κατά το παρελθόν ως προς το οργανωτικό κομμάτι, θέτοντας σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα.

Συνεργασία με άλλους δήμους των Κυκλάδων

Καθίσταται επίσης γνωστό ότι ο κ. Μαραγκός μαζί με τον κ. Φώσκολο προγραμματίζουν συνάντηση με γειτονικούς δήμους των Κυκλάδων, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνδρομή τους στην προσπάθεια διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με το σύνθημα Σύρος-Κυκλάδες. Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με συγκεκριμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν συνεπικουρικά στο πρόγραμμα της Σύρου.

Εκτιμάται μάλιστα ότι η συνεργασία των δήμων θα αποφέρει τόσο οικονομικά οφέλη, όσο και πρακτικά, καθώς θα προσφέρεται η δυνατότητα αξιοποίησης υποδομών των γύρω νησιών, με στόχο τη φιλοξενία διοργανώσεων μεγάλης εμβέλειας.

Όπως υπογραμμίζει στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Φώσκολος, η νέα δημοτική αρχή συνεχίζει τις προσπάθειες για τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, με την επιθυμία να φτάσει στην επίτευξη του στόχου της. Προσθέτει μάλιστα ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που θα τεθούν επί τάπητος, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες του νησιού. “Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε όχι μόνο να χαθούν χρήματα, αλλά να χαθεί εντελώς η υποψηφιότητα της Σύρου”, κατέληξε.

FORUM20.21: “Υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τη νέα δημοτική αρχή”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του FORUM20.21, Χάρης Βεκρής εξέφρασε την ικανοποίηση των μελών του συλλόγου για τη συνέχιση της προσπάθειας από τους υπεύθυνους του δήμου. “Βλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση από τη νέα δημοτική αρχή για συνεργασία και πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από δω και πέρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξήγησε ότι η επιτροπή συστάθηκε για να μην πάει χαμένο το μεσοδιάστημα από την αλλαγή της μίας δημοτικής αρχής στην άλλη και κυρίως ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου το νέο δημοτικό συμβούλιο θα λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη διοργάνωση δράσεων. “Μέσα στο καλοκαίρι θα προσπαθήσουμε να συντονίσουμε μία ενημερωτική συνάντηση των δημάρχων των Κυκλάδων, ώστε να αποφασίσουμε ποιοι εξ' αυτών θα είναι στο πλευρό μας” τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως προτεραιότητα θα δοθεί επίσης τόσο στην αξιοποίηση των εθελοντών, όσο και στο θέμα πρόσληψης καλλιτεχνικού διευθυντή. “Η σύνταξη ενός φακέλου απαιτεί σοβαρότητα και εμπειρία ανθρώπων που γνωρίζουν αυτή τη δουλειά”, υπογράμμισε.