Αντίστροφη μέτρηση για την επιχειρηματική αξιοποίηση του ακινήτου στην Ποσειδωνία

Ελευθερώνεται... ο δημοτικός ξενώνας Αγκαθωπών

Μεταφέρεται σε ασφαλές χώρο ιδιοκτησίας του ενιαίου Δήμου ο κατασχεμένος εξοπλισμός

Ένα ακόμη βήμα προς την “οδό” αξιοποίησης του δημοτικού ξενώνα των Αγκαθωπών πραγματοποιείται, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να μεριμνά οργανωμένα για την ασφαλή μεταφορά του κατασχεμένου εξοπλισμού, - που παρέμενε στον εσωτερικό χώρο του ακινήτου επί πολλά έτη -, προς κατάλληλο δημοτικό ακίνητο.

Πρόκειται για μία απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να μπορέσει ο ενιαίος Δήμος να προβεί στην υπογραφή του συμφωνητικού μισθώματος με τον νέο επιχειρηματία Γιάννης Λιέα αφού εκκενωθεί πλήρως ο χώρος, ώστε να προωθηθεί η επένδυση που ο ίδιος επιθυμεί, μέσω της οποίας, θα ικανοποιηθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που αφορά επί της ουσίας στην “αναγέννηση” της περιοχής.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την ειδησεογραφία, δεδομένου ότι τα τελευταία έτη κατά τα οποία το δημοτικό ακίνητο έμεινε εκτός λειτουργίας, - με πλήθος θεμάτων να “μπλοκάρουν” την επιχειρηματική αξιοποίησή του -, απεδείχθη πως προκάλεσε σημαντικές συνέπειες στην περιοχή τόσο από άποψη επισκεψιμότητας, όσο και από άποψη οικονομική.

Κανένα όφελος για τον Δήμο από τα κατασχεμένα

Η ιστορία της κατάσχεσης του εξοπλισμού που υπήρχε εντός του δημοτικού ξενώνα Αγκαθωπών είχε προχωρήσει με απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής κατά την πρώτη θητεία του ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να υπάρξει τρόπος είσπραξης των οφειλών που διατηρούσε η επιχείρηση από μη καταβολές ποσών ενοικίων και δημοτικών τελών, αλλά ακόμη και από τιμολόγια ύδρευσης. Πρόκειται για μία ιστορία που μετρά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν ενώ έχει αποτελέσει και εμπόδιο στην αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου τα τελευταία χρόνια.

Προκειμένου να εξασφαλίσει το οικονομικό συμφέρον του ο Δήμος είχε λάβει την ανωτέρω απόφαση, ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί, πως, μέσω της εν λόγω κατάσχεσης και καθώς διατηρούνται σε εκκρεμότητα οφειλές και προς φορείς του Δημοσίου από την πλευρά της επιχείρησης που δραστηριοποιήθηκε στο ακίνητο, καθίσταται σαφές πως, όποια χρήματα εισπραχθούν από διαδικασία δημοπρασίας που θα ακολουθήσει, προβλέπεται πως θα “απορροφηθούν” πρωτίστως από την πλευρά του Δημοσίου.

Σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς του εξοπλισμού σε ασφαλές ακίνητο

Παρόλα αυτά, αν και ο Δήμος δεν είναι ιδιοκτήτης του κατασχεμένου εξοπλισμού, οφείλει να τον προφυλάξει, μεριμνώντας για την ασφαλή μετακίνησή του και φύλαξή του σε δημοτικό χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο, προκειμένου να παραμείνει σε ασφαλές μέρος έως ότου βγει “στον αέρα” η νέα δημοπρασία μέσω πλειστηριασμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήδη χθες, ξεκίνησε η διαδικασία προσεκτικής μεταφοράς του εξοπλισμού προς αποθήκη ιδιοκτησίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η οποία κλειδώνει, διαδικασία η οποία γίνεται από δημοτικούς υπαλλήλους τμήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας με ιδιαίτερη προσοχή και που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα έως και το τέλος της εβδομάδας.

Πρόκειται για εξοπλισμό που αφορά σε έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη όμως και σε αναλώσιμα υλικά που υπήρχαν στην κουζίνα της επιχείρησης, από τα οποία πρέπει να ελευθερωθεί το κτίριο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η μίσθωση του ακινήτου και ο Δήμος να είναι καθ΄ όλα τυπικός.

Κόστος σε εργατοώρες και οικονομικό επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί πως, η εν λόγω ιστορία έχει πολλά κεφάλαια για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αφού οι ενέργειές του, οφείλουν να συνεχισθούν έως ότου εκποιηθούν τα κατασχεμένα αντικείμενα.

Πλέον, με ένδικα μέσα θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση του κόστους του εξοπλισμού, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει επόμενη δημοπρασία μέσω της οποίας θα εκποιηθεί το σύνολο των πραγμάτων. Ειδικότερα, με διαδικασία που θα λάβει χώρα στο Ειρηνοδικείο θα “τρέξει” η υπόθεση, με στόχο τη μείωση της τιμής τους, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η “αγορά” τους από ενδιαφερόμενους αγοραστές που θα ανταποκριθούν στον προσεχή πλειστηριασμό.

Αξίζει να αναφερθεί, πως μέσω της πρώτης δημοπρασίας που είχε διεξαχθεί, είχε προβεί στην αγορά εξοπλισμού αξίας περίπου 3.500 ευρώ ο νέος επιχειρηματίας. Τότε, ο εξοπλισμός από αρμόδιο δικαστικό επιμελητή είχε αποτιμηθεί σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ συνολικά.

Πέραν αυτού, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί, ότι η εν λόγω υπόθεση που σχετίζεται με την εκποίηση του εξοπλισμού, όχι μόνο δε θα ωφελήσει τον Δήμο, αλλά αντίθετα, φαίνεται να του έχει προσθέσει ένα άξιο λόγου οικονομικό κόστος. Πέραν της απασχόλησης των υπαλλήλων για την ασφαλή μεταφορά και φύλαξή του, για την οποία έχει οριστεί και φύλακας, φαίνεται πως ήδη έχει δαπανηθεί ένα ποσόν της τάξης των 2.000 ευρώ για την πληρωμή των προσώπων που έχουν κληθεί να διεξάγουν την αποτίμηση του εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο μίας σύντομης αναδρομής δε, πρέπει να υπογραμμισθεί, πως, οι οφειλές που διατηρούσε η επιχείρηση προς τον Δήμο ξεπερνούν το ποσό των 100.000 ευρώ με τις προσαυξήσεις που προέρχονται από την καθυστέρηση εξόφλησης τόσων ετών, γεγονός που είχε αναδειχθεί από το νέο δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του κατά τη διάρκεια της νέας θητείας.

Ωστόσο, ζητούμενο όλων παραμένει σε πρώτο πλάνο η επιχειρηματική αξιοποίησή του προς όφελος του τόπου.