Άνευ αντικρίσματος η αιτιολόγηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την τακτική των διαγωνισμών

Ύβρεις αντί απαντήσεων

• Αρκέστηκε σε παράσταση κακής ποιότητας εντός του Δημοτικού Συμβουλίου • Αποσιώπηση των εγγράφων που έλαβε • Αήθης επίθεση κατά της εφημερίδας για μεταστροφή του ενδιαφέροντος από το θέμα των αναθέσεων • Απουσία ουσιαστικών εξηγήσεων επί των διαδικασιών

Μία αήθη, ατεκμηρίωτη και προκλητικά λασπολογική απάντηση επέλεξε, να δώσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, στην «Κοινή Γνώμη», σχετικά με το θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα όσον αφορά στον αμφισβητούμενο τρόπο που επιλέγει το νομικό πρόσωπο του οποίου προεδρεύει να δημοσιοποιεί τους διαγωνισμούς έργων.

Αποσιωπώντας την ουσία του θέματος, χωρίς ουδεμία αιτιολόγηση επί της ακολουθούμενης διαδικασίας, αλλά και πλήρους παράληψης αναφοράς επί των εγγράφων του ΣΗΠΕ που ζητούσαν απαντήσεις, υιοθετείται ένας λόγος που μόνο σε ασκούντες δημόσια διοίκηση δεν ταιριάζει.

Καθώς το σχετικό άρθρο της εφημερίδας έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τους αναγνώστες το ήθος γραφής του, έναντι του οποίου αντιπαρατίθεται σήμερα το έγγραφο του Λ.Τ.Σ. προκειμένου το αναγνωστικό κοινό και οι δημότες να «θαυμάσουν» και να κρίνουν το επίπεδο συμπεριφοράς των διοικούντων τον Δήμο.

Αν αντί να κουνούν αλαζονικά το δάχτυλο, δίνοντας μαθήματα δημοσιογραφίας, επεδείκνυαν τον ανάλογο ζήλο και επιμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους, τότε σίγουρα ανάλογα άρθρα περί των πράξεων τους θα στερούντο δημοσιογραφικού αντικειμένου.

Παράλληλα, το να επιλέγεται ένας συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας όσον αφορά στον τρόπο ανάθεσης των έργων, καλό θα ήταν να ξεχωρίσουν την σημασία του νόμιμου με το νομότυπο.

Σχετικό ερώτημα τέθηκε εχθές κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από το επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, επί του οποίου και πάλι δεν υπήρξε κάποια τεκμηριωμένη απάντηση, αλλά ο κ. Κοσμάς, στην προσπάθεια του να στρέψει το ενδιαφέρον από τις δικές του λανθασμένες κινήσεις, αρκέστηκε στην επίδειξη του μένους του κατά της εφημερίδας.

Δημοτική παράσταση

Εξ αφορμή του δημοσιεύματος σχετικά με τον τρόπο επιλογής δημοσιοποίησης των διαγωνισμών του Δ.Λ.Τ.Σ., ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, Ανδρέας Γιαλόγλου, έθεσε ερώτημα προς τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιαλόγλου ρώτησε «…εάν η διαδικασία που ακολουθεί το(Λιμενικό Ταμείο) για τους εν λόγω διαγωνισμούς, εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και εάν εξασφαλίζεται ο μέγιστος ανταγωνισμός προς το συμφέρον του Δήμου».

Αντί άλλης απάντησης ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Σ., Δημήτρης Κοσμάς, ανάγνωσε την επιστολή που απέστειλε και προς την εφημερίδα, όμως χωρίς να αναγνώσει τις επιστολές που έλαβε σχετικά με το θέμα από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), επιλέγοντας να τις αποσιωπήσει.

Περισσότερο δε συκοφαντικός έναντι της εφημερίδας εμφανίστηκε ο κ. Κοσμάς, ο οποίος ενέπλεξε το Μέσον και τα στελέχη του σε ένα παιχνίδι υποδείξεων των τρόπων διενέργειας των αναθέσεων των έργων.

Η όποια δημοσιοποίηση από τα μέσα ενημέρωσης των λανθασμένων χειρισμών και ενεργειών της κάθε Αρχής διαστρεβλώνεται και παρουσιάζεται ως ανεστραμμένη εικόνα για να μειωθεί το Μέσον, ας ενημερωθεί ο νεόκοπος επί των διοικητικών πρόεδρος, πως τέτοιου είδους τακτικές είναι παλιάς πολιτικής νοοτροπίας και πλέον δεν πείθουν κανένα.

Μπορεί η μομφή κατά της εφημερίδας και των προσώπων της να τον εξυπηρετεί στο να παρουσιάσει ένα προσωπείο ηρωικής αγωνιστικότητας, που θα πατάξει ανάλογα φαινόμενα που έλκουν τις ρίζες τους από το παρελθόν, όμως το συγκεκριμένο προσωπείο είναι δανεικό και δεν μπορεί να το υποστηρίξει.

Όσο δε για τις προσφιλείς φράσεις που τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος χρησιμοποιούν ως τσιτάτα, καλό θα είναι να μην ανακυκλώνονται από αναρτήσεις σε προσωπικές σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε επίσημες έγγραφες δημοτικές απαντήσεις, διότι η ακολουθούμενη πολιτική του facebook μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει, χωρίς να επιτρέπει σε κανένα να λάβει σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα τους.

Η επιστολή του Λιμενικού Ταμείου

«Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη»

Συκοφαντία… Μια λέξη που προφέρεται τόσο εύκολα, όσο εύκολα διαπράττεται. Μια λέξη που εμπερικλείει μια αρνητική ενέργεια, μια πράξη κατευθυνόμενη με πλήρη συνείδηση, μεθοδευμένα, στοχευμένα και καταλυτικά.

Η παραπάνω πράξη γίνεται επαχθέστερη και αποκρουστική όταν διαπράττεται μέσω του τύπου. Για τον λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε δημοσίευμα της εφημερίδας “ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ”.

Στη 10η σελίδα του υπ’ αριθμ. 4135 φύλλου της ημερήσιας εφημερίδας με τίτλο «Κοινή γνώμη», που κυκλοφόρησε στις 22 Μαΐου 2015, ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή, δημοσιεύτηκε άρθρο υπογεγραμμένο από τη δημοσιογράφο, Τέτα Βαρλάμη, με τίτλο «Μη σύννομες ενέργειες» και παράτιτλο «Περιορίζει τη δημοσιοποίηση των διαγωνισμών το Λιμενικό Ταμείο Σύρου». Ομοίως στο εμπροσθόφυλλο της ανωτέρω εφημερίδας υπήρχε περιληπτική αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα με τις εξής κατά λέξη αναφορές «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου – Αδιαφανείς ενέργειες της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, που προξενούν αλγεινή εντύπωση και προκαλούν ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά τους – Περιορίζει τη δημοσιοποίηση των διαγωνισμών κατά παρέκκλιση του νόμου».

Η έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού αποτελεί αναμφισβήτητα πρωταρχική προτεραιότητα και καθήκον, παράλληλα, μίας εφημερίδας και της δημοσιογραφικής της ομάδας, πλην όμως, όταν με την δημοσιοποίηση κάποιας πληροφορίας πρόκειται να θιγούν ανθρώπινες υπολήψεις και να αμφισβητηθεί ευθέως η νομιμότητα πράξεων και αποφάσεων, οφείλει η εφημερίδα να είναι απολύτως βεβαία για την ακρίβεια, την αλήθεια και την ορθότητα της είδησης και να μην την υιοθετεί, πολλώ δε μάλλον αναπαράγει, «ελαφρά τη καρδία» και απερίσκεπτα, διότι, στην περίπτωση αυτή, διαπράττει το ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του τύπου και είναι υπόλογη.

Στην προκειμένη περίπτωση και για να μην αναλωθούμε στην «στείρα» καταγραφή νομοθετημάτων, που δεν ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο και υπάρχει ο κίνδυνος να κουράσουν (ασφαλώς και τα νομοθετήματα αυτά είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει τι ακριβώς προβλέπουν), περιοριζόμαστε να αναφέρουμε ότι το ανωτέρω δημοσίευμά σας είναι εσφαλμένο, άδικο και πιθανώς υποκινούμενο από ιδιοτελή κίνητρα και εμπάθεια.

Όλες οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις οποίες αναφέρεται το ως άνω δημοσίευμά σας, αφορούν σε εκτέλεση έργου ή παροχή υπηρεσιών, που, λόγω του ποσού τους, ανατίθενται απευθείας στους εργολάβους. Ο νόμος, στην περίπτωση αυτή, ορίζει ότι δεν είναι απαραίτητη για την εγκυρότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας η δημοσιοποίηση στον τύπο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αρκεί για τη νομιμότητα η απλή ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας).

Η υπηρεσία μας, όπως άλλωστε γινόταν και στο παρελθόν και κρίθηκε σκόπιμο αυτή η σωστή πρακτική να συνεχισθεί, ως εκ περισσού και χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια νομική υποχρέωση, προέβη στη δημοσιοποίηση σε εβδομαδιαία εφημερίδα των Κυκλάδων της σχετικής πρόσκλησης, όπως εξάλλου είχε πράξει σε άλλες περιπτώσεις με τη δική σας εφημερίδα (χωρίς, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή να έχετε διατυπώσει οποιοδήποτε πρόβλημα ή παράπονο).

Η δημοσιοποίηση αυτή έγινε προκειμένου να υπάρχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον για τα έργα που προκηρύχθηκαν, ώστε να αποκομίσει τη μέγιστη δυνατή οικονομική ωφέλεια το Λιμενικό Ταμείο από τον ανταγωνισμό, αλλά και για να μην υπάρξει καμία υπόνοια ή μομφή περί δήθεν προσπάθειας αποκλεισμού κάποιων υποψηφίων προς όφελος κάποιων άλλων, όπως υπαινίσσεστε στο ανωτέρω δημοσίευμά σας.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο, επιλήψιμο ή παράτυπο στις διαδικασίες που το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου ακολούθησε και δεν ευνοήθηκε κανένας σε βάρος οποιουδήποτε άλλου, αντιθέτως οι αποφάσεις και ενέργειες της διοίκησης του Ταμείου διακρίνονται από αμεσότητα, ευθύτητα, καθαρότητα, διαφάνεια και νομιμότητα.

Κατά συνέπεια, διαμαρτυρόμαστε έντονα για το ως άνω ψευδές δημοσίευμά σας, το οποίο παράλληλα είναι συκοφαντικά δυσφημιστικό για τον κ. Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, αλλά και για τα μέλη του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, και σας καλούμε να προβείτε σε δήλωση ανάκλησής του, αλλά και σε δημοσίευση, με τον ίδιο τρόπο που δημοσιεύτηκε και το πιο πάνω δημοσίευμά σας, της παρούσας απάντησης, επιφυλασσόμενοι σε διαφορετική περίπτωση παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα συνεχίσει το έργο του, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από συμφέροντα και νοοτροπίες που επί χρόνια κρατούσαν τη Σύρο καθηλωμένη όσο και αν αυτό ενοχλεί ορισμένους.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Δημήτρης Κοσμάς»

Η απάντηση της εφημερίδας

Είναι απορίας άξιο πως σε ένα κείμενο-ποταμό εκατοντάδων λέξεων, η αναφορά στην ουσία της υπόθεσης είναι μόνο μια παράγραφος κι αυτή αόριστη, ελλιπής, ασαφής και συγκεχυμένη.

Ενώ το δημοσίευμά μας της 22/5/15 ήταν απόλυτα τεκμηριωμένο με αναφορά σε νόμους, διατάξεις, έγγραφα και ισχύουσες πρακτικές, η «απάντηση» ήταν γεμάτη από μεγάλα λόγια, απειλές, περιαυτολογίες και υποδείξεις. Για την «ταμπακέρα» το μόνο που είδαμε είναι το «… δεν αναλωνόμαστε σε καταγραφή νομοθετημάτων για να μην κουράσουμε τον κόσμο…». Με αυτόν τον βολικό τρόπο όμως δεν παρέχεται ούτε στον κόσμο (του οποίου τη νοημοσύνη δεν πρέπει να υποτιμούμε) ούτε σε μας η δυνατότητα να πληροφορηθούμε, να ελέγξουμε και να κρίνουμε τη νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Εμείς αντιπαρερχόμαστε το ήθος και το ύφος της επιστολής και επιμένουμε στα ουσιώδη και στα σημαντικά:

1. Το δημοσίευμά μας δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» ούτε αιφνιδίασε τους κυρίους του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου. Είχαν προηγηθεί πολλές προσπάθειες εκ μέρους μας για την παροχή εξηγήσεων εκ μέρους τους τόσο με προφορικές οχλήσεις όσο και γραπτά, με δύο επιστολές του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων προς τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και τον Δήμαρχο. Όλα έμειναν προκλητικά αναπάντητα! Αν είχε υπάρξει οποιαδήποτε απάντηση, προφορική ή γραπτή, το δημοσίευμα πιθανόν να μην είχε υπάρξει. Όπως από τη στιγμή που βρεθήκαμε απέναντι σε αυτό το τείχος άρνησης και αδιαφορίας δεν είχαμε κανένα άλλο μέσο και τρόπο αντίδρασης για να διαμαρτυρηθούμε για την κατά τη γνώμη μας εσφαλμένη και παράνομη πρακτική του Λ. Ταμείου σε σχέση με τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις. Τελικά φαίνεται πως μόνο η δημοσιότητα απασχολεί και ενδιαφέρει τους διοικούντες το Λ.Τ και το Δήμο. Θα το έχουμε υπόψη μας.

2. Όπως είπαμε, στην «απάντηση» δεν είδαμε καμιά αναφορά σε συγκεκριμένο νόμο με βάση τον οποίο ακολουθήθηκε η πρακτική της μη νόμιμης δημοσίευσης των Προσκλήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Θεωρούμε σκόπιμη την παράλειψη αυτή, η οποία σε κάθε περίπτωση μας εμποδίζει να κρίνουμε την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σχετικά με το σε ποια κατηγορία εντάσσουν οι υπεύθυνοι τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (έργο; εργασία; υπηρεσία;) ώστε να δούμε και τα σχετικά όρια των απευθείας αναθέσεων. Υπενθυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με το νόμο η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων είναι εξαιρετική διαδικασία και πρέπει να ακολουθείται με εξαιρετική φειδώ και προσοχή και μόνο εντός των νομίμων ορίων. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ακόμη και στη «χειρότερη» περίπτωση, αυτή των υπηρεσιών κατά το Π.Δ 28/80, το όριο απευθείας ανάθεσης (χωρίς διαγωνισμό άρα και χωρίς δημοσιότητα δηλαδή) είναι 20.000 ευρώ! Εμείς επιμένουμε ότι η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τόσο σημαντικά έργα, υψηλού προϋπολογισμού, έπρεπε να τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής δημοσιότητας και όχι να εφευρίσκονται διάφορα τερτίπια για να περιοριστεί αυτή. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα όσα αναφέρουμε στο δημοσίευμα, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η δημοσίευση έπρεπε να γίνει με βάση τον Ν4208/13 σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες κ.λ.π. του νομού.

3. Στην «απάντηση» αναφέρεται ότι έγινε εκ του περισσού δημοσίευση σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα. Γιατί άραγε αφού «δεν υπήρχε σχετική υποχρέωση»; Μήπως επειδή οι αρμόδιοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατόν μια τέτοιου είδους ανάθεση ύψους άνω των 20.000 ευρώ να γίνει εν κρυπτώ και χωρίς να υπάρξει κανενός είδους δημοσιότητα;

4. Ανεξάρτητα και πέρα από την τυπική νομιμότητα, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι οι αρμόδιοι έχουν τυπικά δίκιο και κάποια διάταξη τους επιτρέπει τη μη δημοσιότητα, θεωρούν πράγματι ότι αυτή η εν κρυπτώ διαδικασία, υπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της ανάγκης πλήρους ενημέρωσης πολιτών και ενδιαφερομένων; Δεν γνωρίζουν ότι η όποια διάταξη τυχόν επικαλεστούν επιτρέπει ενδεχομένως τη μη δημοσιότητα αλλά δεν απαγορεύει και τη δημοσιότητα αν το θέλουν; Τι άλλο σκοπό εξυπηρετούν οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αν όχι την προσέλευση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εργολάβων ώστε να εξασφαλιστεί η πλέον συμφέρουσα επιλογή για το Λ. Ταμείου Σύρου; Και πως θα εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση αν όχι με τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα; Και φυσικά ούτε λόγος για ζητήματα κόστους της δημοσίευσης, αφού αυτό και ελάχιστο είναι και τελικά επιβαρύνει τον ανάδοχο και όχι τον φορέα!