Κυκλοφοριακές προτάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την προσεχή λειτουργία του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης

Προωθείται το μέτρο και η τάξη

Αντίστροφη μέτρηση για τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων ενόψει καλοκαιρινής περιόδου

Στην πρώτη γραμμή των δημοτικών συνεδριάσεων βρίσκεται η ατζέντα της οριστικοποίησης των ρυθμίσεων αρκετών κυκλοφοριακών ζητημάτων στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης προκειμένου το έργο της ανάπλασης να αποδειχθεί λειτουργικό στο μέγιστο δυνατό βαθμό και η πόλη να τύχει της πολυπόθητης κυκλοφοριακής ανάσας.

Ενόψει του Πάσχα και κυρίως λόγω της άφιξης της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε και αυξάνεται ο κυκλοφοριακός όγκος οχημάτων και δικύκλων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου κατέγραψε τις προτάσεις του για τη λειτουργία του παραλιακού τμήματος της Ερμούπολης από το ύψος των στεγάστρων αναμονής έως και το Νησάκι, οι οποίες θα τύχουν της τελικής έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο.

Μεταξύ των σοβαρών ζητημάτων, πρέπει να σημειωθεί πως, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η οριστικοποίηση των θέσεων αφετηρίας των ταξί, με τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου ωστόσο, να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα μεταφερθούν στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος κι έχει την αποκλειστική ευθύνη χωροθέτησης της πιάτσας τους.

Επαναλαμβάνεται πως, οι προτάσεις που ακολουθούν θα πρέπει να εξετασθούν και να οριστικοποιηθούν και από το δημοτικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της τελικής απόφασης λήψης των κυκλοφοριακών μέτρων για τη θερινή περίοδο, που θα ισχύσουν στην πόλη.

Τρία σημεία αφετηρίας για τα ταξί

Το ζήτημα της αναζήτησης στέγης για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί είχε απασχολήσει έντονα κατά το πρόσφατο παρελθόν, αφού μετά την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, οι ίδιοι παραμένουν προσωρινά περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη, γεγονός που έχει αυξήσει τον βαθμό κυκλοφοριακής συμφόρησης στην καρδιά της πόλης.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατά την τελευταία συνεδρίασή τους και μετά από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του κ. Λεονταρίτη να έχει προηγηθεί διαβούλευση για τα σημεία αφετηρίας τους, πριν τη λήψη της τελικής απόφασης εκ μέρους του, οι προτεινόμενες θέσεις αξιολογούνται ως οι καταλληλότερες στο παραλιακό τμήμα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, για τους οδηγούς ταξί προτείνεται να μεταφερθούν στο παραλιακό τμήμα και ειδικότερα προς την πλευρά της θάλασσας, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έως και το ύψος της Τράπεζας Eurobank. Πρόκειται για τις δύο εσοχές που έχουν διαμορφωθεί μετά τις εργασίες ανάπλασης και υφίστανται πριν από το περίπτερο.

Αξίζει να τονισθεί, πως, είναι ένα σημείο για το οποίο εξ αρχής δεν ήταν αρνητικοί οι οδηγοί ταξί, οπότε απομένει η τελική απόφαση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Συμπληρωματικά με αυτές τις δύο αφετηρίες, πρέπει να αναφερθεί, ότι προβλέπονται για τα ταξί, περί τις τέσσερις με πέντε θέσεις στάθμευσης επιπλέον στην είσοδο της θέσης Νησάκι και συγκεκριμένα απέναντι από το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κατά μήκος της υφιστάμενης νησίδας. Πρόκειται για μία νέα πρόταση που σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, θα εξυπηρετήσει τους επισκέπτες των κρουαζιεροπλοίων, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν ενδεχομένως εκτός πόλης. Αυτόματα, αν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, θα σημάνει την κατάργηση αντίστοιχου αριθμού θέσεων στάθμευσης για οχήματα.

Στο ύψος της οδού Κέας, δυνατότητα ολιγόλεπτης στάσης

Επιπρόσθετα, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προχώρησε στη διαμόρφωση πρότασης σχετικά με τη δυνατότητα ολιγόλεπτης στάσης οχημάτων και δικύκλων στο ύψος της οδού Κέας (απέναντι από το κατάστημα Ροδιά), όπου και υφίσταται “νεκρό” τμήμα – εσοχή. Σύμφωνα με τη συλλογιστική που ακολούθησε το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, στον συγκεκριμένο χώρο θα παρέχεται η δυνατότητα στάσης για δέκα λεπτά περίπου τόσο στα οχήματα, όσο και στα δίκυκλα με την χρήση της φωτεινής ένδειξης αλάρμ, προκειμένου οι οδηγοί τους να διεκπεραιώσουν άμεσα κάποια επιτακτική υποχρέωση που έχουν στις επιχειρήσεις της αγοράς, ή να μεταφέρουν τις σακούλες με τις αγορές τους.

Στον γενικότερο σχολιασμό εκ μέρους του κ. Κοσμά, κατέστη σαφές πως, δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση αυτής της δυνατότητας που θα προσφέρεται, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όλοι οι δημότες.

Συνέπεια στη χρήση του φυλασσόμενου χώρου πλησίον των στεγάστρων αναμονής

Ωστόσο, ο μεγάλος πονοκέφαλος σε επίπεδο λειτουργίας αφορά τον καινούργιο χώρο που διαμορφώθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λιμένα κυρίως κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων και ο οποίος βρίσκεται στη νοητή προβολή των στεγάστρων αναμονής των επιβατών.

Πριν από οποιαδήποτε αναφορά στις λεπτομέρειες χρήσης του συγκεκριμένου τμήματος, το οποίο και φυλάσσεται ώστε να μην μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης από τους διερχόμενους οδηγούς, κατέστη σαφές πως, εντός αυτού, θα πρέπει να τηρούνται με συνέπεια και αυστηρότητα οι αποφάσεις που οριστικοποιούνται από τη δημοτική πλευρά, κατόπιν διαβούλευσης με τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες τουρισμού κλπ, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ειδικότερα, προτείνεται μία θέση για κάθε επιχείρηση ενοικιαζομένων οχημάτων, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε έντεκα, τρεις – τέσσερις θέσεις για τουριστικά λεωφορεία ώστε άμεσα οι επιχειρηματίες να εξυπηρετούν όσους αποβιβάζονται κι επιβιβάζονται στα πλοία, καθώς επίσης οκτώ θέσεις για ταξί ώστε να επιβιβάζονται άμεσα οι επισκέπτες με τις αποσκευές τους.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τα ιδιωτικά οχήματα από τα οποία θα αποβιβάζονται πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν κι έχουν ογκώδεις αποσκευές, με τη διοίκηση να επιθυμεί την είσοδό τους στο συγκεκριμένο τμήμα, μόνον όμως για να εξυπηρετηθούν άμεσα οι ίδιοι και να εξέρχονται χωρίς καθυστέρηση. Διευκρινίστηκε πως, ρητά θα απαγορεύεται ακόμη και η ολιγόλεπτη στάση εντός του χώρου των ιδιωτικών οχημάτων, προκειμένου να μην προκαλείται κυκλοφοριακό χάος.

Πέραν των ανωτέρω, σημειώνεται πως, σήμερα, ο χώρος φυλάσσεται και λειτουργεί από τις εννέα το πρωί έως και τις δέκα το βράδυ, ωράριο που θα ισχύσει και κατά το προσεχές διάστημα της θερινής περιόδου, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση άφιξης πλοίου μετά τις δέκα το βράδυ, οπότε και θεωρείται αυτονόητη η παράταση του ωραρίου λειτουργίας.

Στα παραπάνω πρέπει να ξεκαθαριστεί, πως οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, θα έχουν δικαίωμα χρήσης τριών θέσεων ώστε να εξυπηρετούν τους επισκέπτες – πελάτες τους.

“Αυτός ο χώρος θα επιτηρείται και από τους δικούς μας φύλακες και βέβαια από το Λιμενικό σώμα” σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος στην προχθεσινή συνεδρίαση, επισημαίνοντας μάλιστα πως, μένει να αποδειχθεί στην πράξη η ομαλή λειτουργία του, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ανοικτή η παραλιακή. Συγκεκριμένες ώρες πρόσβασης στο Νησάκι

Συγκεκριμένη λειτουργία προβλέπεται να έχει και ο χώρος στάθμευσης στη θέση “Νησάκι” στο πλαίσιο της εφαρμογής των συνολικών κυκλοφοριακών μέτρων κατά το διάστημα του καλοκαιριού στην πόλη και ειδικότερα από την 15η Ιουνίου έως και την 15η Σεπτεμβρίου. Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο κ. Κοσμάς, κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα οι οδηγοί θα μπορούν να εισέρχονται από τις 10 το πρωί και μετά και να εξέρχονται κανονικά οποιαδήποτε στιγμή μέσω της παραλιακής οδού, η οποία και δεν προβλέπεται να κλείνει καθ΄ όλο το 24ωρο. Ωστόσο, μετά τις 10 το βράδυ, δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση προς το “Νησάκι”, στην κατεύθυνση του περιορισμού των διερχόμενων οχημάτων και δικύκλων από το παραλιακό τμήμα, προκειμένου αυτό να γίνεται πιο φιλικό σε όσους επισκέπτονται τις παραλιακές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τη θέση “Νησάκι”, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί δε, πως, στην ίδια νησίδα που θα σταθμεύουν ταξί, το εναπομείναν τμήμα θα προβλεφθεί για θέσεις στάθμευσης δικύκλων. Κατά συνέπεια, μοιραία, θα καταργηθούν κάποιες επιπλέον θέσεις στάθμευσης για οχήματα, μπροστά από το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Αρνητική απόφαση για το τουριστικό τρενάκι

Το αίτημα του επιχειρηματία που λειτουργεί το τουριστικό τρένο εντός κι εκτός της πόλης κλήθηκαν να εξετάσουν τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους του ενδιαφερόμενου ζητήθηκε να παραχωρηθεί χώρος στην πλατεία Κανάρη, ώστε να λειτουργεί ως αφετηρία, σενάριο που όμως απέρριψαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου, με βασική αιτιολογία ότι θα προκληθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στην παραλιακή ζώνη.

Τονίζεται πως, σχετικό αίτημα θα εξετάσει το επόμενο διάστημα και η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης.