Διαφημιστική ανακοίνωση, σχετικά με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Αιγαίου 2017, από τους διοργανωτές χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, φέρνει αντιδράσεις

«Σοβαρότατες ανακρίβειες»

Γ. Μαραγκός: Πρόχειρη και δυσφημιστική για το Δήμο η ανακοίνωση

Έντονη, από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναμένεται να είναι η αντίδραση, σχετικά με την μονόπλευρη απόφαση των διοργανωτών του Φεστιβάλ Αιγαίου, για ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής του επόμενου Φεστιβάλ, η οποία περιέχει ανακριβείς πληροφορίες και ασάφειες, σχετικά με το ρόλο του Δήμου.

Το θέμα έθιξε σε ερώτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 23 Αυγούστου, ενημερώνοντας για την κυκλοφορία, μέσω του διαδικτύου, διαφημιστικού, το οποίο και κατέθεσε στο Προεδρείο, όπου αναγγέλλεται η ημερομηνία διεξαγωγής του Φεστιβάλ Αιγαίου 2017, από 12 έως 26 Ιουλίου, αναφέρεται ο Δήμος, ως συνδιοργανωτής, ενώ ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, αναφέρεται ο κ. Θάνος Φώσκολος, ο οποίος, υπενθυμίζεται, πως παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του 2015.

Παράλληλα, στο διαφημιστικό σημειώνεται και το κόστος διαμονής για 14 ημέρες, με διατροφή και χωρίς το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, το οποίο ανέρχεται σε 1.850 ευρώ, αφήνοντας ασαφές, αν ο Δήμος ως συνδιοργανωτής, διαχειρίζεται αυτά τα ποσά.

«Ανυπόστατες, αυθαίρετες και δυσφημιστικές αναφορές»

Στην απάντησή του, σχετικά με το ζήτημα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος μαραγκός, τόνισε, ότι «με έκπληξη διαβάζω αυτή την προ-ανακοίνωση, η οποία έχει δημοσιοποιηθεί», επισημαίνοντας, πως «αυτή η προ-ανακοίνωση, για μένα, έτσι όπως τη διαβάζω τουλάχιστον, είναι και πρόχειρη και δυσφημιστική, υπό την έννοια, ότι έχει σοβαρότατες ανακρίβειες. Εξ όσων πρόλαβα να δω, είναι λανθασμένο το όνομα του Δήμου, μιλά για το Δήμο Ερμούπολης. Επίσης, αναφέρεται στο όνομα του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, ο οποίος πλέον δεν υφίσταται, τον Θάνο το Φώσκολο. Παρουσιάζει το Δήμο, ως εμπορικό εταίρο, σε μία αμιγώς εμπορική δραστηριότητα, η αναφορά και μόνο της οποίας είναι απαράδεκτη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε, πως η δημοσιοποίηση του διαφημιστικού, πραγματοποιήθηκε, «χωρίς να έχει λάβει την έγκριση, του αρμόδιου οργάνου, του Γραφείου Πολιτισμού και του Δημοτικού Συμβουλίου πρωτίστως, έχοντας δημοσιοποιήσει τις ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, για το 2017, από 12 Ιουλίου έως 26 Ιουλίου».

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, «αυτό βέβαια, σε ένα βαθμό, καταλαβαίνω ότι μπορεί να γίνεται, υπάρχει μία λογική, η προ-ανακοίνωση, δηλαδή, εγκαίρως των ημερομηνιών, για να μπορέσει να εξασφαλίσει τις συμμετοχές τις αναγκαίες, των χορωδών, των μουσικών, ή αυτών των οποίων συμμετέχουν στο φεστιβάλ».

Ωστόσο, όπως διεμήνυσε, «το σίγουρο είναι, ότι μετά από αυτή την ανακοίνωση, η οποία, όπως μου λέτε, έχει αφαιρεθεί, δεν έχει καμία σημασία όμως και η οποία υπέπεσε τώρα στην αντίληψή μου, θα γίνει επιστολή επίσημη, σε έντονο ύφος, από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προς τον κ. Τιμπόρις και τους συντελεστές, την MidAm Int, η οποία απ’ ότι βλέπω είναι και η κύρια διοργανώτρια του Φεστιβάλ, προκειμένου να μην πραγματοποιούνται ανυπόστατες, αυθαίρετες, πρόχειρες και δυσφημιστικές αναφορές για το Δήμο μας».

Μπρα-ντε-φερ για το κόστος του Φεστιβάλ

Το θέμα του Φεστιβάλ Αιγαίου, επανήλθε στο προσκήνιο αργότερα στην ίδια συνεδρίαση, κατά τη συζήτηση του θέματος της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου, όπου και πάλι ο κ. Χρυσαφίδης, σε παρέμβασή του, ζήτησε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπαμανώλη διευκρινίσεις, σχετικά, με μία αύξηση στις δαπάνες για τις εκδηλώσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσαφίδης, «δίνετε 4.000 ευρώ στο Φεστιβάλ Αιγαίου και από 15.000 το κάνετε 19.000. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να μας πείτε συνολικά πόσα έχει πάρει το Φεστιβάλ;».

Ορμώμενος από την ερώτηση του κ. Χρυσαφίδη, και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ρώτησε «αφού ξέρουμε ότι κόστισε 19.000 το φεστιβάλ Αιγαίου, τι έσοδα έχει αυτό το φεστιβάλ;»

Στην απάντησή του ο κ. Παπαμανώλης, σημείωσε, ότι η αύξηση των δαπανών γίνεται έπειτα από σχετικό αίτημα του Γραφείου Πολιτισμού και συμπλήρωσε, ότι σε ό,τι αφορά στο Φεστιβάλ Αιγαίου, «σας θυμίζω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχαμε πει ότι για τρεις ή τέσσερις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, θα πληρώσουμε 5.000 ευρώ στη διοργανώτρια εταιρεία και θα της αποδώσουμε τα έσοδα από τα εισιτήρια, αφού παρακρατήσουμε 10% για έξοδα θεάτρου, το οποίο είναι ορισμένο έτσι εν γένει για τις παραχωρήσεις του Θεάτρου Απόλλων, και αφού κρατήσουμε και τα έξοδα που προκύπτουν από το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, αναλόγως αν έχει χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα ή όχι».

Αποσαφηνίζοντας, ο Αντιδήμαρχος συνέχισε, πως «επειδή ήταν λίγο πάνω από 20.000 ευρώ, αποφορολογήσαμε, δηλαδή αφαιρέσαμε το ΦΠΑ και το 10% και το ποσοστό των κρατήσεων από το ticketservices, και προέκυψε περίπου στις 14.000 ευρώ να αποδοθούν στη διοργανώτρια εταιρεία από τα εισιτήρια συν 5.000 ευρώ αμοιβή για τις 3 ή 4 παραστάσεις, που πραγματοποιήθηκαν με ελεύθερη είσοδο. Αυτά είχαν προαποφασιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, απ’ όσο μπορώ να θυμάμαι και επειδή τα έσοδα από τις παραστάσεις σαφώς δεν ήταν γνωστά, ούτε μπορούσα να τα έχω με ακρίβεια, όταν φτιάξαμε τον προϋπολογισμό, τώρα απολογιστικά, συμπληρώνονται 4.000 ευρώ, με βάση τα οριστικά στοιχεία».

Τέλος, ο κ. Παπαμανώλης υποστήριξε, πως ουσιαστικά «το χέρι στην τσέπη, το έβαλε ο Δήμος για 5.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα καλύπτονται από τα εισιτήρια και αν υπολογίσουμε ότι κρατήσαμε και 10% για έξοδα θεάτρου, το πραγματικό κόστος, ήταν κάτω από 5.000 ευρώ», ενώ έκλεισε με αντιπολιτευτικό τόνο, λέγοντας, ότι «τόσο μας κόστισε το Φεστιβάλ και όχι 30.000 ευρώ, που είχε κοστίσει το 2013».

Η απάντηση του κ. Παπαμανώλη, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βρούτση, ο οποίος εκπροσωπώντας τη δημοτική παράταξη της π. δημοτικής αρχής, επεσήμανε, πως «λέγοντας για 30.000 ευρώ, είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι, ότι τα έξοδα ήταν τόσα, αλλά τα έσοδα ήταν περισσότερα», με τον Αντιδήμαρχο να επιμένει, ότι «για την ακρίβεια του πόσο κόστιζε πιο παλιά το Φεστιβάλ Αιγαίου, τα 30.000 ευρώ που είπα, είναι με στρογγυλοποίηση, το καθαρό κόστος του Δήμου. Ήταν πάνω από 45.000 ευρώ η αμοιβή της διοργανώτριας εταιρείας και τα έσοδα κάτω από 20.000».

Κλείνοντας το bras de fer μεταξύ των δύο παρατάξεων, ο κ. Βρούτσης, απευθυνόμενος στον κ. Παπαμανώλη, επέμεινε, πως «το Φεστιβάλ Αιγαίου, πριν από λίγα χρόνια, δεν έβαλε το Δήμο “μέσα” 30.000 ευρώ», ενώ υποστήριξε, πως «αν υπάρχει χαρτί που να το αποδεικνύει, θα ζητήσω συγγνώμη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο».