Κατά πλειοψηφία η έγκριση τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Περιορισμός δημόσιων ερωτήσεων

Με προσφυγή προτίθεται να “απαντήσει” ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου στην “προσπάθεια φίμωσης” των αιρετών

“Στενεύει” το πλαίσιο δυνατότητας δημόσιων παρεμβάσεων για τους αιρετούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μετά και την κατά πλειοψηφία αποδοχή της πρότασης τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, στο περιεχόμενο του οποίου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο περιορισμός του αριθμού των ερωτήσεων που θα έχει δικαίωμα να θέτει ο κάθε σύμβουλος κατά τη διάρκεια των ανοικτών συνεδριάσεων.

Παρατηρήσεις κατηγορηματικής άρνησης ως προς τη συγκεκριμένη αλλαγή εκφράστηκαν από ορισμένα αιρετά πρόσωπα του δημοτικού συμβουλίου, που κατέθεσαν τον προβληματισμό τους όσον αφορά στην προσπάθεια(;) φίμωσης – εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής - των αιρετών του Δήμου, με τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη να γνωστοποιεί την προσωπική απόφασή του, να προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης, που όπως τόνισε, έρχεται να θίξει “κεκτημένα δικαιώματα”.

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την παρουσίαση των βασικών τροποποιήσεων/ αλλαγών από την πλευρά του εισηγητή – προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στην ψηφοφορία εκτός από το “παρών” του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη, υπήρξαν και δύο αρνητικές ψήφοι.

 

Μη πειστική η βασική αιτιολογία. Αποδεκτή η μέση οδός...

Με κύριο επιχείρημα την εξοικονόμηση χρόνου και την αποδοτικότερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήθηκε στο πλαίσιο της εισήγησης να τεκμηριωθεί η προτεινόμενη αλλαγή περιορισμού του αριθμού ερωτήσεων εκ μέρους των αιρετών στις δημόσιες συνεδριάσεις, αιτιολογία η οποία όμως, ως επισημάνθηκε παρακάτω, δεν έπεισε κατά κύριο λόγο την αντιπολίτευση.

Αν και η εισήγηση προέβλεπε αρχικά, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο κάθε επικεφαλής να έχει τη δυνατότητα να θέτει έως δύο ερωτήσεις και ο κάθε σύμβουλος μόνο μία, ωστόσο, κατόπιν των σοβαρών παρεμβάσεων που ακολούθησαν στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, το περιεχόμενό της, τροποποιήθηκε. Συγκεκριμένα, προκειμένου η μείζων αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας, ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου επεσήμανε την επιλογή μέσης οδού, προτρέποντας τον πρόεδρο να κάνει αποδεκτή την πρότασή του. Ειδικότερα, ο κ. Γιαλόγλου αιτήθηκε να παρέχεται η δυνατότητα ο κάθε σύμβουλος να θέτει έως δύο ερωτήσεις και ο κάθε επικεφαλής έως τρεις. Με την εν λόγω πρόταση συντάχθηκε και το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης διαφοροποιώντας τη θέση του από τον κ. Χρυσαφίδη, ενώ αντίθετος, στην απόφαση περιορισμού υπήρξε ο κ. Καΐλης, ο οποίος αναγνώρισε ωστόσο, την αναγκαιότητα ρύθμισης του χρόνου συνεδριάσεων. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε λόγο για “μεροληπτική αντιμετώπιση” των συμβούλων, διευκρινίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή, οι πολυμελείς παρατάξεις ευνοούνται σε αντίθεση με τις ολιγομελείς από την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Εν τέλει, ο πρόεδρος αποδέχθηκε τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, διαμορφώνοντας σχετικά την πρότασή του, η οποία – με την απώλεια τριών ψήφων – εγκρίθηκε από το σώμα.

Κάθετη διαφωνία για λόγους δημοκρατίας

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου επέμεινε στην αρχική θέση του, εξηγώντας πως, δεν δύναται να αποδεχθεί μία απόφαση που θίγει το δικαίωμα δημοκρατικής κι ελεύθερης λειτουργίας του αιρετού συλλογικού οργάνου, γνωστοποιώντας δε, πως, η πρόταση του προέδρου έρχεται κόντρα με τον πρότυπο κανονισμό συμβουλίων και τα προβλεπόμενα που ορίζονται σε σχετικό ΦΕΚ. Προτείνοντας να τύχει επεξεργασίας η εισήγηση τροποποίησης κανονισμού και να τεθεί προς ψήφιση σε επόμενη συνεδρίαση με τις προτεινόμενες αλλαγές κι εκτιμώντας δε, πως, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα καταπέσει στον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, γνωστοποίησε την πρόθεση κατάθεσης προσφυγής, με σκοπό όπως υποστήριξε να προασπιστούν τα δικαιώματα των αιρετών. “Σε κάθε περίπτωση να το δείτε. Και οι συνάδελφοι που θα το ψηφίσουν, αν νομίζουν ότι δεν φιμώνονται με τη μία ερώτηση, να το ψηφίσουν... Εγώ θα το καταψηφίσω και όχι μόνον αυτό, θα προσφύγω και στην αρμόδια Επιτροπή” δήλωσε κατηγορηματικά στην πρωτολογία του ο κ. Χρυσαφίδης, εμμένοντας στην διαφοροποίησή του επί του θέματος ακόμη κι όταν αποδέχθηκε ο πρόεδρος τη “μέση οδό” της μείζονος αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας σε κατηγορηματικό τόνο πώς, “προσωπικά θεωρώ αξίωμα ότι το δικαίωμα δεν περιορίζεται, ούτε μπορεί να περιοριστεί” προσθέτοντας τέλος, πως, “στο ΦΕΚ υπάρχει ένας μπούσουλας που καταστρατηγείτε σκόπιμα πιστεύω, καθώς οι ερωτήσεις ενοχλούν την πλειοψηφία κι όχι τη μειοψηφία. Συγκεκριμένοι κάνουν ερωτήσεις και αυτούς τους συγκεκριμένους θέλετε να φιμώσετε. Αυτό δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε δημοκρατικό. Η προσφυγή μας θα έχει τύχη”.

 

Επισημάνσεις διορθώσεων και δεσμεύσεις

Αναφορικά με τα προτεινόμενα προς τροποποίηση στον κανονισμό λειτουργίας, ακολούθησαν αρκετές παρατηρήσεις με σκοπό τη βελτίωση και την πρακτική εφαρμογή όσων θα ορίζονται στο περιεχόμενό του. Σημείο που στάθηκαν ορισμένοι αιρετοί υπήρξε η άστοχη αναφορά περί καταγραφής των ομιλητών για κάθε θέμα προ της έναρξης της συζήτησής του, πρόταση που ζητήθηκε να αφαιρεθεί από το σχετικό άρθρο, με δεδομένο ότι κατά την ανάπτυξη ενός θέματος, γεννώνται απορίες, ερωτήσεις και παρατηρήσεις, τις οποίες είναι αδύνατον εξ αρχής να γνωρίζει ο κάθε σύμβουλος, στο πλαίσιο πάντα ενός ελεύθερου και δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του αιρετού οργάνου. Επιπλέον, στηλιτεύθηκε η πρόβλεψη μη καταγραφής ή διαγραφής των λεγομένων των αιρετών, οι οποίοι θα υπερβαίνουν τον χρόνο τοποθέτησής τους, ενώ τέλος, ζητήθηκε η ενεργοποίηση της Επιτροπής/συμβουλίου νέων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, θέμα για το οποίο ο πρόεδρος δεσμεύθηκε πως, θα το προωθήσει σε άμεσο χρόνο.