Κριτική προς την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και απαντήσεις για το θέμα της προετοιμασίας και της φροντίδας των χώρων όπου και αναπτύσσονται εκδηλώσεις του προγράμματος “Σύρος – Πολιτισμός 2017”

Όσο υπάρχει χρήση, θα προκύπτει φθορά

Ετοιμότητα του Δήμου σε επίπεδο χώρων φιλοξενίας αναφορικά με έκτακτες καιρικές συνθήκες καύσωνα τη θερινή περίοδο

Οδεύοντας σταδιακά στην “καρδιά” του πολιτιστικού προγράμματος κι ενώ ήδη το νησί έχει αναπτύξει μέρος της αξιόλογης “ατζέντας” του “Σύρος – Πολιτισμός 2017”, το ζήτημα της κατάλληλης προετοιμασίας των πολιτιστικών χώρων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, αλλά κι αφορμή έντασης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η μακρά ιστορία των περισσότερων χώρων που υποδέχονται σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις, θεατρικά έργα, καθώς επίσης εικαστικές εκθέσεις, ακόμη και συναυλίες, αλλά ειδικότερα, οι φθορές και τα προβλήματα που οι συγκεκριμένοι χώροι “κουβαλούν”, υπήρξαν περιεχόμενο παρέμβασης μέλους της ελάσσονος μειοψηφίας προς την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, η οποία και κλήθηκε να ενημερώσει για τη δημοτική προετοιμασία που πραγματοποιείται τόσο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, όσο κι εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, ο Κομνηνός Στρογγύλης εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Σύρου στηλίτευσε τη μη λειτουργία κλιματιστικών σωμάτων σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου καθώς επίσης και την προβληματική κατάσταση του δαπέδου στην αιθ. Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη, θέματα τα οποία και διαπίστωσε – όπως τόνισε – κατά τη διάρκεια εξέλιξης σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της οργάνωσης του Δήμου.

 

Θ. Μενδρινού: Τα προβλήματα προκύπτουν καθημερινά. Έχουμε σαφή εικόνα των αναγκών

Επί του σοβαρού θέματος που συνδέεται άρρηκτα με το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την απρόσκοπτη διεξαγωγή του σε όλο το μήκος της καλοκαιρινής περιόδου, κλήθηκε από την εφημερίδα να απαντήσει συνολικά η αρμόδια αντιδήμαρχος. “Υπήρξε ένας έντονος διαπληκτισμός με τον κ. Στρογγύλη καθώς δεν είναι δυνατόν από τη στιγμή που μπορεί να διαπιστώθηκε και να προκλήθηκε μία βλάβη σε ένα κλιματιστικό ή ένα σπασμένο πλακάκι στο δάπεδο να μηδενίζουμε μία συνολικότερη προσπάθεια” σημείωσε αρχικά, ερμηνεύοντας τον λόγο και του προσωπικού εκνευρισμού της, καθώς όπως πρόσθεσε, “Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησα ότι όντως υπήρξε αυτό το θέμα, αλλά για το ζήτημα του δαπέδου, πρέπει να πούμε ότι είχε αποκατασταθεί κιόλας όταν το συζητούσαμε στο συμβούλιο”.

Από την πλευρά της, επεσήμανε μάλιστα πως, προ διμήνου τουλάχιστον το δικό της Τμήμα απέκτησε σαφέστατη γνώση των αναγκών του συνόλου των πολιτιστικών χώρων, αφού πραγματοποιήθηκε νέα καταγραφή για την προετοιμασία της πραγματοποίησης του “Σύρος – Πολιτισμός 2017”.

“Επισκέφθηκα τον κάθε χώρο ξεχωριστά. Έγινε η καταγραφή και στείλαμε έγγραφο και στην Τεχνική Υπηρεσία και στην Υπηρεσία Καθαριότητας για όλες τις ανάγκες με όλο τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων” ανέφερε κατηγορηματικά, λέγοντας παράλληλα πως, “επιπλέον έχω σαφή εικόνα του συνόλου των αναγκών στους πολιτιστικούς χώρους επειδή καθημερινά επιβλέπω όλες τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη”.

Προτού διευκρινίσει πως, “όσο υπάρχει χρήση των χώρων είναι λογικό ότι θα προκύπτουν και φθορές”, θέλησε να επισημάνει πως, η όποια αυστηρή κριτική εκφράζεται, στρέφεται πρωτίστως κατά των υπαλλήλων του Δήμου, οι οποίοι συστηματικά φροντίζουν για τους συγκεκριμένους χώρους. “Δεν είναι σωστό απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, άσχετα αν δεν είναι στο δικό μου πεδίο, να μηδενίζουμε τη δουλειά τους, καθώς είναι λίγοι σε αριθμό, αν και οι απαιτήσεις και οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές”. Προσθέτοντας μάλιστα πως, “θεωρώ ότι έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον σε όλες τις ανάγκες που είχαμε καταγράψει”, συμπλήρωσε πως, “εκτός της προετοιμασίας, γίνονται παράλληλα εργασίες στην περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο”.

Ενδεικτικά, σημείωσε πως, “αυτή τη στιγμή “τρέχουν” οι συντηρήσεις στην Άνω Σύρο” αφού πρόκειται να ακολουθήσουν εκθέσεις και εκδηλώσεις σε δημοτικούς χώρους του μεσαιωνικού οικισμού, ενώ παράλληλα εξήγησε πως, “έγιναν εργασίες και στο θέατρο, όπως μεταξύ άλλων βάφτηκαν – εξωτερικά - όλες οι μεγάλες πόρτες της εισόδου του”.

Επιπλέον, σημείωσε πως, παρεμβάσεις καθαριότητας στον χώρο και βελτίωσής του έχουν υπάρξει “και στην Πινακοθήκη Κυκλάδων” αφού όπως εξήγησε, “οφείλαμε να διαθέτουμε έναν χώρο κατάλληλο για την έκθεση του κ. Βαρώτσου”, ενώ ακολούθως, πρόσθεσε ότι συντηρήσεις υπήρξαν και στην αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη. “Στη συγκεκριμένη αίθουσα όντως είχε πρόβλημα το δάπεδο” αναγνώρισε, το οποίο αφορά και σε σπασμένες πλάκες που αποκαθίστανται, ενώ όπως συμπλήρωσε, “βάφτηκε όλος ο χώρος κι έγιναν όλες οι εργασίες στην αίθουσα αυτή”. Αντιστοίχως, γνωστοποίησε πως, “και στην έπαυλη Τσιροπινά προχωρούν οι εργάτες στο στήσιμο των πάνελ για να πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση των έργων του κ. Φουστάνου ενώ ακόμη θα πραγματοποιηθεί και συντήρηση – βάψιμο αυτών των πάνελ”. Κλείνοντας την ενημέρωσή της στο συγκεκριμένο θέμα, υπενθύμισε πως, “Στην Άνω Σύρο δουλεύουν εδώ και δύο εβδομάδες οι εργάτες του Δήμου” ενώ όπως εξήγησε, “Χθες (σσ. προχθές) μάλιστα, πήγαν δυο καθαρίστριες κι επιμελήθηκαν γενικά του χώρους”.

 

Υπαρκτά προβλήματα και ανοικτά θέματα

Προβαίνοντας σε ένα συμπερασματικό σχόλιο για την κατάσταση των πολιτιστικών χώρων, η Θωμαή Μενδρινού τόνισε πως, “Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό κι αξιοπρεπές επίπεδο” ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι, “Βέβαια οι ανάγκες είναι πάρα πολλές”.

Ενδεικτικά μιλώντας, σημείωσε πως, “Η κατάσταση που βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο δεν μας ικανοποιεί, αλλά γίνεται το καλύτερο δυνατό σε επίπεδο προτεραιοτήτων”, προσθέτοντας δε, πως, “Διάφορα μικρά και μεγαλύτερα θέματα προκύπτουν καθημερινά”. Προσθέτοντας ένα ακόμη παράδειγμα, ανέφερε πως, “στο θέατρο “Απόλλων” που φιλοξενούσαμε προ ημερών ένα συνέδριο, μόλις έφθασα με ενημέρωσαν ότι πάλευαν να φτιάξουν τον κλιματισμό”. Επισημαίνοντας δε πως, σε κάθε ανάγκη “δεν δείχνει ο Δήμος αδιαφορία” κατέστησε σαφές πως, “υπάρχουν τόσες πολλές εκδηλώσεις κι επιβαρύνονται τα κτίρια και τα μηχανήματα κι αυτό είναι μέσα στο “πρόγραμμα””.

Επιπλέον, η ίδια έκανε αναφορά και στο σοβαρό θέμα του Βιομηχανικού Μουσείου σχετικά με τη μη ύπαρξη συστήματος κλιματισμού των αιθουσών και των χώρων του. “Δεν υπάρχει κλιματισμός. Υπάρχει θέμα και ισχύει αυτό όταν μάλιστα υπάρχει πολύς κόσμος, όπως στα εγκαίνια του κ. Λούκου για την έκθεση της Τυπογραφίας”. Ως πιθανή λύση τόνισε πως, “έχουμε εξετάσει να μεταφερθεί μία μονάδα που βρισκόταν στον πρώην ΟΠΑΣ, στο κτίριο που στεγαζόταν η υπηρεσία την προηγούμενη θητεία” όμως όπως ανέφερε, “το εξετάζει η Τεχνική Υπηρεσία και είμαστε σε αναμονή”.

Καταλήγοντας, η ίδια επανέλαβε πως, “Έχουμε πλήρη εικόνα και προσπαθούμε για το καλύτερο, ακριβώς επειδή κάποιοι χώροι παραχωρούνται και με αντίτιμο και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραδίδονται αξιοπρεπώς προς τους καλλιτέχνες”.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ο Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε να επιβεβαιώσει την “καλή συνεργασία των δύο πεδίων”, ήτοι του Τμήματος Πολιτισμού και των Τμημάτων Μικρών Έργων κι ενός ακόμη νέου Τμήματος στις υπηρεσίες του, που όπως ανέφερε, “κάνουν ό,τι καλύτερο για την καλή εικόνα των χώρων, με αρκετούς υπαλλήλους να κάνουν και υπερωρίες”.

Σε περιόδους καύσωνα...

Στο περιθώριο των ανωτέρω πρέπει να αναφερθεί πως εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται εντός των ημερών, ανακοινώθηκαν τα ωράρια λειτουργίας χώρων που θα αξιοποιηθούν για φιλοξενία συνανθρώπων μας. Το ενημερωτικό τμήμα της ανακοίνωσης του Δήμου έχει ως ακολούθως: “Ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης διαθέτει στο κοινό - σε περίπτωση εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - τους εξής χώρους: 1) Κ.Α.Π.Η. Ερμούπολης (Κ. Μαρούλη και Μαυρομουστάκη): Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 8:00 π.μ.- 4:00 μ.μ. 2) Επιβατικός Σταθμός καθημερινά και ώρες 8:00 π.μ.- 4:00 μ.μ..Σε περιόδους καύσωνα ο Επιβατικός Σταθμός θα επιμηκύνει το ωράριο λειτουργίας του για το κοινό. Οι πολίτες θα ενημερώνονται με τακτικές ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο”.