Δεκτή η προσφυγή εργαζομένου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με τις διαδικασίες που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων

Τοποθετήσεις προϊσταμένων παρά τη νόμιμη οδό ( ; )

Άμεση συμμόρφωση με τις υποδείξεις της ΑΔΑ οφείλει να δείξει η Δημοτική Αρχή

Ερωτηματικά ως προς τα κριτήρια... που έλαβε υπόψιν της η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε επίπεδο τοποθέτησης προϊσταμένων στις δημοτικές υπηρεσίες μετά τη δημοσίευση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) “γεννά” η εξέλιξη της “αποδοχής ως νόμω βάσιμης” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), σχετικής διοικητικής προσφυγής υπαλλήλου.

Πρόκειται για μία απόφαση (ΑΔΑ: ΩΛΚΒΟΡ1Ι-0ΦΞ), η οποία καλεί τη Δημοτική Αρχή σε άμεση συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα για τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων των προϊσταμένων, “δικαιώνοντας” εργαζόμενο του Δήμου, ο οποίος προσέφυγε κατά των υπ’ αριθ. 82/ 03-05-2017(ΑΔΑ: 6069ΩΗΟ-ΦΛΓ) και 83/04-05- 2017(ΑΔΑ:ΩΥ4ΖΩΗΟ-Ε4Κ) αποφάσεων του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, αναδεικνύοντας εμμέσως πως, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής παρακάμφθηκαν τα βασικά κριτήρια, βάσει των οποίων έπρεπε να αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι για την κάλυψη θέσεων ευθύνης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη - καθίσταται εύλογα κατανοητό πως - δύναται να μεταφραστεί ως επιβεβαίωση της κριτικής και των ισχυρισμών της πλευράς του Σωματείου των Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που έχει αναπτυχθεί δημοσίως μέχρι σήμερα προς τη Δημοτική Αρχή, στο περιεχόμενο των οποίων - και με φόντο τον νέο ΟΕΥ -, καυτηριαζόταν η στάση των αιρετών μελών της προς τους εργαζομένους, σε επίπεδο δίκαιης... αξιολόγησής τους.

Η εν λόγω απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δε, έρχεται να προσθέσει όπως φαίνεται, συνέχεια σε έναν κύκλο έντονης “αντιπαράθεσης” που είχε ξεσπάσει κατά το παρελθόν ανάμεσα στις δύο πλευρές (διοίκηση και υπαλλήλους), φωτίζοντας εμμέσως πως η στάση της Δημοτικής Αρχής σε θέματα αξιολόγησης, όταν παρεκκλίνει της δίκαιης και ορθής οδού, μπορεί να “πυροδοτήσει” ίσως και εσωτερικές έριδες μεταξύ των εργαζομένων, που καλούνται να αναζητήσουν το δίκιο τους, μα περισσότερο απ΄ όλα να υπηρετήσουν τα καθήκοντά τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, πέραν της ειδικής διοικητικής προσφυγής που αναφέρεται παραπάνω στην απόφαση της Διαύγεια, εκκρεμεί η απόφαση της ΑΔΑ για μία ακόμη προσφυγή βάσει των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, καθώς όμως παραμένει και στην πρώτη γραμμή η προσφυγή κατά της απόφασης της ΑΔΑ που απευθύνεται μάλιστα στον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη και σχετίζεται με την κατάρτιση του ΟΕΥ.

Αν και από την πλευρά του Σωματείου ζητήθηκε τοποθέτηση επί του θέματος, ωστόσο κατέστη γνωστό πως καθώς η εξέλιξη αφορά ένα σοβαρό ζήτημα, η επίσημη θέση των εργαζομένων – κατά πάσα πιθανότητα – θα γνωστοποιηθεί σήμερα, μέσω ανακοίνωσης.

Η Δημοτική Αρχή δεν τήρηση όσα όφειλε στις διαδικασίες κάλυψης θέσεων προϊσταμένων. Παρακάμφθηκαν ξεκάθαρα κριτήρια και προσόντα

Ειδικότερα, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ: ΩΛΚΒΟΡ1Ι-0ΦΞ) που αναρτήθηκε προχθές το μεσημέρι στη Διαύγεια και “δικαιώνει” τη στάση εργαζομένου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος διευκρινίζεται πως, εμπρόθεσμα είχε προβεί στην κατάθεση της προσφυγής του κατά των δύο ανωτέρω αποφάσεων του Γιώργου Μαραγκού, περιλαμβάνει μία αναλυτική και πολυσέλιδη επιχειρηματολογία. Το σημαντικότερο τμήμα αυτής, το περιεχόμενο του οποίου φωτίζει τη στάση της Δημοτικής Αρχής και κατ΄ επέκταση την εσφαλμένη οδό που ακολούθησε στο θέμα της αξιολόγησης και τοποθέτησης των προϊσταμένων των Τμημάτων κι εν προκειμένου σε ό,τι αφορά τη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει ως εξής: “(...) προκύπτουν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Μετά τη δημοσίευση του νέου Ο.Ε.Υ. του Δήμου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης όφειλε να προβεί αρχικά στην τοποθέτηση των υπαλλήλων στις οικείες οργανικές μονάδες και μέχρι την επιλογή προϊσταμένων με τη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις του ν. 4369/16 κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 100 του ν. 3584/2007, ακολούθως, να προβεί στον ορισμό αρχικά των αναπληρωτών προϊσταμένων Τμημάτων και τέλος, των υπερκείμενων Διευθύνσεων. Ο δήμος όμως λειτουργώντας αντίστροφα, με την υπ’ αριθ. 82/2017 πρώτη προσβαλλομένη πράξη του, όρισε ως αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, υπάλληλο κλάδου ΤΕ 17 Διοικητικού-Λογιστικού με βαθμό Β’, σύμφωνα με το Ατομικό Φύλλο Βαθμολογικής Κατάταξής του, ο οποίος δεν είχε προηγουμένως ορισθεί ως αναπληρωτής προϊστάμενος σε κάποιο από τα υποκείμενα της Δ/νσης Τμήματα, ενώ επίσης έπεται καταφανώς του προσφεύγοντος, που κατέχει τον βαθμό Α’. Με τη δεύτερη προσβαλλομένη, υπ’ αριθ. 83/2017, ο δήμος τοποθέτησε στο υποκείμενο Τμήμα Δημοτικών Προσόδων & Πόρων, όπου υπηρετεί ο προσφεύγων, υπάλληλο κλάδου ΤΕ 17 Διοικητικού-Λογιστικού με βαθμό Β’, ο οποίος ομοίως έπεται καταφανώς του προσφεύγοντος, που κατέχει τον βαθμό Α’. Ως εκ τούτου, παραβιάστηκε τόσο το προβάδισμα του βαθμού ως προς τον ορισμό αναπληρωτή προϊσταμένου του εν λόγω Τμήματος, όσο και το προβάδισμα βαθμού επί προϊσταμένων των υποκειμένων της Δ/νσης Τμημάτων, για τον ορισμό αναπληρωτή προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.”.

Έτσι, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΑΔΑ, συμπερασματικά, “συνεπώς, ο ισχυρισμός αυτός του προσφεύγοντος πρέπει να γίνει δεκτός ως νόμω βάσιμος και παρέλκει ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων που επικαλείται. Για τους λόγους αυτούς: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Αποδεχόμαστε ως νόμω βάσιμη την από 12.05.2017 ειδική διοικητική προσφυγή του (...) και ακυρώνουμε τις υπ’ αριθ. 82/03.05.2017 (ΑΔΑ: 6069ΩΗΟ-ΦΛΓ) και 83/04.05.2017 (ΑΔΑ:ΩΥ4ΖΩΗΟ-Ε4Κ) αποφάσεις του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, για τους λόγους που αναφέρονται στο ανωτέρω σκεπτικό”.

Αλέξης Αθανασίου: “Σεβόμαστε τις αποφάσεις των οργάνων που μας ελέγχουν. Θα συμμορφωθούμε”

Αμέσως μετά την ανάρτηση της απόφασης της ΑΔΑ στις 12 Ιουλίου (2017), κλήθηκε να προβεί σε απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσίων, Αλέξης Αθανασίου, προκειμένου να γνωστοποιήσει ποιες θα είναι οι κινήσεις και η στάση της Δημοτικής Αρχής μετά την ακύρωση των αποφάσεων του Δημάρχου. “Θα προκύψουν αλλαγές μετά την απόφαση της ΑΔΑ γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε αυτό δε σημαίνει ότι δε θα προσβάλλουμε την απόφαση” ανέφερε εξ αρχής, γνωστοποιώντας πως, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συνεδρίασαν χθες το πρωί, ώστε να αποφασίσουν σχετικώς.

“Η Δημοτική Αρχή - γιατί έγινε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Δημάρχου - θεωρεί ότι ορθώς διαμόρφωσε την κρίση της λαμβάνοντας υπόψιν της την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και τα προσωπικά στοιχεία, τα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα του υποψηφίου προσωπικού για ορισμό σε θέσεις ευθύνης μέχρι την τοποθέτηση των νέων προϊσταμένων που θα προκύψουν με τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων του Ν. 4369/2016, (η οποία έχει παγώσει από το ίδιο το Υπουργείο)” τόνισε ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας ωστόσο πως, η τήρηση των όσων επιβάλλει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είναι αυτονόητη για τον Δήμο και κυρίως για τη Δημοτική Αρχή έως την επόμενη κίνησή της.

Θα προσφύγουμε στην Επιτροπή του άρθρου 152”

“Σεβόμαστε τις αποφάσεις των ανωτεροβαθμίων οργάνων, τα οποία μας ελέγχουν. Δεν τις κρίνουμε. Εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την απόφαση, θα συμμορφωθούμε μόλις επισήμως μπει στο πρωτόκολλο η απάντηση γιατί τώρα το είδαμε από το Διαύγεια. Αλλά η Διοίκηση δεν αλλάζει την άποψή της” επανέλαβε κατηγορηματικά ο ίδιος, λέγοντας παράλληλα πως, η Δημοτική Αρχή “Έχει συγκεκριμένα επιχειρήματα για το συγκεκριμένο θέμα και παρόλο που θα συμμορφωθεί γιατί οφείλει να συμμορφωθεί κι έτσι πρέπει να είναι οι σχέσεις και οι συνεργασίες με τις ανωτεροβάθμιες υπηρεσίες, θα προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 152 που εδρεύει στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για να δείξει με τα επιχειρήματά της το αντίθετο”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε μάλιστα, κατά της απόφασης της ΑΔΑ που δικαιώνει την πλευρά των εργαζομένων έχει δικαίωμα να προσφύγει ο Δήμος και μάλιστα εντός χρονικού διαστήματος ενός μήνα.

"Ο ΟΕΥ λειτουργεί καλά. Το βλέπουν και οι υπάλληλοι”

Ερωτηθείς να διευκρινίσει αν σε πρακτικό επίπεδο, η συμμόρφωση της Δημοτικής Αρχής θα αφορά πρακτικά σε αλλαγές στην αρμόδια Υπηρεσία Οικονομικών, ο Αλέξης Αθανασίου απάντησε καταφατικά, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τις αλλαγές στα πρόσωπα. “Θα προκύψουν κάποιες αλλαγές στη θέση προϊσταμένου και σε μία ακόμη” σχολίασε επιγραμματικά, εστιάζοντας την απάντησή του όμως, σε ευρύτερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο κατά πόσον ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας που εφαρμόζεται από τα τέλη Απριλίου, λειτουργεί και αποδίδει. “Ο Οργανισμός δουλεύει και δουλεύει αρκετά καλά. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν καθώς είναι ένας δυναμικός οργανισμός, αλλά δουλεύει” σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “Το ότι λειτουργεί ο ΟΕΥ δεν το βλέπω μόνο εγώ αλλά και οι υπάλληλοι”.

Άδικες αποφάσεις κι εμπάθεια(;)

Δεδομένης της αποδοχής της προσφυγής ως “νόμω βάσιμης”, ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε να απαντήσει αν θεωρεί πως τόσο ο υπάλληλος που προσέφυγε, όσο όμως εμμέσως και η πλευρά των εργαζομένων δικαιώνεται για όσα υποστήριζε στο παρελθόν αναφορικά με την “άδικη” ίσως κι εμπαθή στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε υπαλλήλους.

“Η απάντηση δίδεται από τις αρχικές δηλώσεις μου. Η Δημοτική Αρχή έχει κρίση, έχει γνώση, λαμβάνει υπόψιν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των ανθρώπων, δεν θέλει να ξεχαρβαλώσει τον Δήμο ή ένα τμήμα του Δήμου κρίσιμο όπως είναι η Οικονομική υπηρεσία και το λογιστήριο και από εκεί και πέρα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για δικαίωση, αν έχει χάσει τόσες προσφυγές” ανέφερε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας τις ακυρώσεις προσφυγών από την ΑΔΑ, της πλευράς των υπαλλήλων για τον ΟΕΥ.

Θέλησε μάλιστα να διατηρήσει χαμηλούς τόνους για ένα τόσο σοβαρό θέμα, περιορίζοντας τον σχολιασμό του, στη δήλωση πως, έχει γίνει γνωστό πως, “Ο ΟΕΥ πολεμήθηκε χωρίς επιχειρήματα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του μάλιστα πρόσθεσε κριτικά τα ακόλουθα: “Πότε βάλαμε ημετέρους; Ουσιαστικά διατηρήσαμε τους διευθυντές της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής με εξαίρεση μία αλλαγή και προσθέσαμε και νέους προϊσταμένους Τμημάτων λόγω της αναγκαστικής αύξησης του Οργανισμού από τις συγχωνεύσεις του ΟΠΑΣ και του ΟΠΚΑ, των πρώην Νομικών Προσώπων Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας. Σήμερα, έχουμε περισσότερους περίπου 7 – 8 προϊσταμένους από πριν. Ποιοι είναι οι ημέτεροι;”.