Παρήλθαν πέντε έτη για να προχωρήσει σε πρόσληψη τουριστικού manager η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρά τα συνεχή αιτήματα φορέων

Θητεία χωρίς τουριστικό αποτύπωμα

Σκληρή κριτική για τις ενέργειές της, με φόντο τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της, το 2014, για οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη του τόπου

Η απουσία συγκροτημένης τουριστικής στρατηγικής επί σχεδόν πέντε έτη κι ως εκ τούτου, η ανυπαρξία ουσιαστικού αποτελέσματος για το νησί της Σύρου, έρχεται συμπερασματικά να σφραγίσει την τρέχουσα θητεία της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, η οποία και ολοκληρώνεται προσεχώς, αφού σε ενάμιση μήνα από σήμερα, θα ακολουθήσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η απόφαση πρόσληψης τουριστικού manager για το νησί της Σύρου στη “δύση” της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου, παρά τα συνεχή, επανειλημμένα κι επιτακτικά αιτήματα εκπροσώπων φορέων κι επαγγελματιών που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και διατυπώθηκαν κατά καιρούς δημοσίως, επιβεβαιώνει δυστυχώς, πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχασε μία ακόμη σημαντική χρονική περίοδο που πλησίασε τα πέντε έτη.

Συγκεκριμένα, η απόφαση να αποκτήσει οργανωμένη καθοδήγηση η Σύρος στην υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης, εγκρίθηκε μόλις προχθές από το δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση της Τουριστικής Επιτροπής, που προήλθε από τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης από τη Δημοτική Αρχή.

Το σοβαρό θέμα της απόκτησης manager τουρισμού όπως ήταν αναμενόμενο “γέννησε” κατά τη δημόσια συζήτηση αναδρομές στους αναποτελεσματικούς και χωρίς “πυξίδα” χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής την παρούσα θητεία, οι οποίοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις μεγαλόστομες εξαγγελίες που συνόδευσαν τον προηγούμενο προεκλογικό αγώνα του Γιώργου Μαραγκού.

Ειδικότερα, με τη φράση “Καληνύχτα Δήμαρχε” το μέλος της δημοτικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, θέλησε να σχολιάσει καυστικά το στίγμα που άφησε η νυν Δημοτική Αρχή στον τουρισμό, επισημαίνοντας μάλιστα πως, παρά τις επανειλημμένες αναφορές προσώπων για πρόσληψη συμβούλου, αυτό το αίτημα τελικά ικανοποιείται λίγο πριν τη λήξη της θητείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, το γεγονός της παρουσίας εκπροσώπου της εταιρείας που τελικά θα αναλάβει την “προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Σύρου” στην έκθεση GREEK TRAVEL SHOW 2019 – πριν από την απαιτούμενη πρόσληψη -, επιβεβαίωσε μερικώς κι αρχικά διστακτικά ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, Δομένικος Σαγκινέτος, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Βρούτση, με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης”.

Manager τουρισμού για τη Σύρο από 1η Μαΐου 2019 έως και 30 Απριλίου 2020

Σύμφωνα με την απόφαση της Τουριστικής Επιτροπής στις 5 Φεβρουαρίου του 2019, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ενέκρινε τον προσανατολισμό πρόσληψης τουριστικού manager από 1η Μαΐου. Η θητεία του θα διαρκέσει έως 30 Απριλίου και βάσει της ίδιας απόφασης, θα είναι επιφορτισμένη η εταιρεία μεταξύ άλλων με: α. Την ευθύνη εκπόνησης της στρατηγικής μάρκετινγκ, μετά από μελέτη και κωδικοποίηση του τουριστικού προϊόντος και προσαρμογή του στη ζήτηση των αγορών και των ομάδων ενδιαφέροντος, β. Την αξιοποίηση των εκθεσιακών συμμετοχών με οργάνωση επαγγελματικών συναντήσεων ή και ειδικών εκδηλώσεων, γ. Την οργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης για δημοσιογράφους, ταξιδιωτικούς πράκτορες ή και επηρεαστές της κοινής γνώμης, δ. Τη δημιουργία συνεργειών με άλλους Δήμους ή και φορείς (διακινητές ταξιδιωτών, μεταφορικές εταιρείες επιβατών κλπ) για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και μεγιστοποίηση του προσδοκώμενου αποτελέσματος, ε. Τις επαφές για πρόκληση δημοσιευμάτων και στ. Τη στατιστική καταγραφή και ανάλυση του βαθμού ικανοποίησης των επισκεπτών.

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Σαγκινέτος σημείωσε προς το σώμα τα εξής: “Ως γνωστόν επιθυμία της Τουριστικής Επιτροπής ήταν να συνεργαστούμε με κάποιον ειδικό του τουριστικού προϊόντος με την απόφαση της τελευταίας μας συνεδρίασης και εγκρίναμε ομόφωνα την ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία (...) για προώθηση τουριστικού προϊόντος της Σύρου”.

Αναφορικά με τη δαπάνη, ο ίδιος, γνωστοποίησε πως η αμοιβή θα ανέλθει σε 15.000 ευρώ. “Σε σύνολο 15.000 ευρώ, 8.000 ευρώ για το 2019 και το υπόλοιπο των 7.000 ευρώ θα μπει στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους” ανέφερε, σημειώνοντας εξ αρχής πως, αυτός το τρόπος κάλυψης του ποσού, προέκυψε λόγω αναμόρφωσης που δεν είχε γίνει εγκαίρως.

Να πείτε αν ισχύει το δημοσίευμα”

Στο πλαίσιο των παρατηρήσεων, ο Γιαννης Βρούτσης εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε δύο ερωτήσεις, με την πρώτη εξ αυτών να αφορά στην πρόσφατη αναφορά της εφημερίδας και στο γεγονός της παρουσίας εκπροσώπου από εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την τουριστική καθοδήγηση της Σύρου. “Η πρώτη ερώτηση αφορά στο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” (σσ. με τίτλο “Με προχειρότητα η τουριστική παρουσία της Σύρου”. Στην έκθεση στην Αθήνα (GREEK TRAVEK SHOW) ήταν κι ένα μέλος; Ισχύει αυτό που έγραψαν; Ότι ήταν ένα μέλος της εταιρείας που θα αναλάβει το τουριστικό marketing; Να μου πείτε αν ισχύει ή όχι αυτό το δημοσίευμα” ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, ζητώντας παράλληλα και διευκρινίσεις για τη μείωση της συνολικής δαπάνης κατά 3.000 ευρώ για την αμοιβή του αναδόχου.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, ο κ. Βρούτσης υπήρξε σαφής. “Δεν είχαμε αποφασίσει για 15.000 ευρώ. Είχαμε αποφασίσει για 18.000 ευρώ. Αυτή η απόφαση που έχουμε εδώ δεν είναι αυτή. Έγινε κάτι και τροποποιήθηκε; Γιατί άλλαξε η απόφαση από την Τουριστική Επιτροπή μέχρι εδώ;” τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε πως θέλει να γνωρίζει “αν ισχύει το δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” ότι ήταν στην έκθεση εκπρόσωπος της εταιρείας που θα αναλάβει το τουριστικό marketing”.

Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής δεν έδωσε απάντηση, ούτε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, αφού και οι δύο επανέλαβαν μόνον ότι ο τρόπος που “σπάει” το ποσό σε δύο οικονομικά έτη, προκύπτει λόγω της αναμόρφωσης που δεν είχε γίνει.

“Δεν είχε εγκριθεί η αναμόρφωση από τον προϋπολογισμό γι αυτό και σπάσαμε το ποσό σε δύο τμήματα. Έτσι κι αλλιώς, βρισκόμαστε στον Απρίλιο. Περίπου σε αναλογία αυτό το ποσό αναλογεί μέσα στο 2019 και το υπόλοιπο μέσα στο 2020. Ημερολογιακά θα φθάσουμε πάλι σε έτος” επεσήμανε ο κ. Σαγκινέτος, ενώ σε παρόμοιο τόνο και ο κ. Αθανασίου συμπλήρωσε πως, “Είχατε εκφράσει την πρόθεση ως Τουριστική Επιτροπή γύρω στον Φεβρουάριο. Τώρα η ανάθεση θα γίνει μέχρι τις 25 Απριλίου, που σημαίνει ότι έχουν φύγει ήδη δύο μήνες με όλες αυτές τις καθυστερήσεις με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Οπότε επελέγη να γίνει η πολυετία η συγκεκριμένη με 8.000 ευρώ φέτος και τα υπόλοιπα το 2020”.

Ενημέρωση προς τους επαγγελματίες τουρισμού

Για το διάστημα που θα καλύψει με υπηρεσίες τουριστικής προώθησης το νησί ο manager, ο κ. Σαγκινέτος θέλησε να διευκρινίσει πως, “Ως γνωστόν οι περισσότερες εκθέσεις που θα γίνουν, ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο και μετά” ενώ σημείωσε δε, πως, “Φυσικά θα γίνουν κάποιες επαφές με την εν λόγω εταιρεία. Θα γίνει μία ενημέρωση εδώ στο νησί όχι μόνο με μέλη της Τουριστικής Επιτροπής, αλλά και με διάφορους παράγοντες, οι οποίοι ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν του νησιού”.

Μάλλον εκεί θα καταλήξουμε”

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Σαγκινέτος σε επίμονη ερώτηση του κ. Βρούτση, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” αναφορικά με την παρουσία εκπροσώπου της MTC Group στην έκθεση της Αθήνας (12-14 Απριλίου).

Όσο για το δημοσίευμα της εφημερίδας θέλω να δηλώσω ότι πράγματι ένας από τους κύριους ενδιαφερόμενους που μάλλον εκεί θα καταλήξουμε ήταν “παρών” στην έκθεση. Ήταν ένας από τους συνδιοργανώτες και έκανε και μία παρουσίαση του προϊόντος, δηλαδή τί εκπροσωπεί η εταιρεία του σε αυτήν την έκθεση”.

Ο ίδιος έκλεισε αυτήν την απάντησή του, λέγοντας τέλος πως, “Ήταν παρόντες και συνεργάτες της εν λόγω εταιρείας και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων Τουριστικών διαφόρων χωρών από Καναδά, Αμερική, Ινδία, Κύπρο”.

Καυστική αναδρομή στην 5ετη απραξία... της Δημοτικής Αρχής

Αμέσως μετά τις απαντήσεις, ο Γιάννης Βρούτσης προχώρησε σε καυστική κριτική αναφορικά με τα πεπραγμένα... της Δημοτικής Αρχής στο θέμα του τουρισμού, λέγοντας προς τον Δήμαρχο μάλιστα πως το αποτέλεσμά του ήταν μηδενικό.

“Όταν αναφερόμαστε στο κομμάτι του τουρισμού και ειδικά σε αυτό το θέμα είμαι υποχρεωμένος να κάνω μία αναδρομή και να πω ότι από το 2011 όταν εξελέγην για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος είχα πει ότι θα πρέπει το κομμάτι του τουρισμού να το αναλάβει ένας ειδικός. Η Δημοτική Αρχή του κ. Μαραγκού από το 2014 έβαλε σαν μεγαλύτερο “φάρο” τον τουρισμό και κέρδισε τις εκλογές με αυτό το τέχνασμα, αλλά τί κατάφερε;” σχολίασε καυστικά ο ίδιος, προσθέτοντας τα ακόλουθα: “Κατάφερε στην αρχή να φτιάξει έναν δαιδαλώδη Σύλλογο που λεγόταν “Σύρα”, μετά να αναλάβει Υπεραντιδημαρχίες Τουρισμού και να έχουμε πολλές αλλαγές στην ηγεσία του Τουρισμού”.

Επικεντρώνοντας στην ουσία της αναγκαιότητας πρόσληψης τουριστικού manager, υπενθύμισε μάλιστα πως, “Φωνάζαμε συνέχεια να το αναλάβει ένας ειδικός συνεργάτης και επιτέλους τον Φεβρουάριο ακούστηκαν οι προθέσεις μας και οι τοποθετήσεις μας και πλέον η Τουριστική Επιτροπή αποφάσισε να πάρει έναν ειδικό συνεργάτη”.

Σχετικά με την προσωπική παρέμβασή του δε, σε πρόσφατη συνεδρίαση για τον χρόνο πρόσληψης, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Στις 20 Μαρτίου του 2019 σας είχα κάνει ερώτημα κ. Δήμαρχε - δεν ξέρω αν με ακούτε τώρα, ούτως ή άλλως έχετε μάθει να μην ακούτε -, σχετικά με το πότε θα προσληφθεί ο ειδικός συνεργάτης”, σχολιάζοντας έντονα μάλιστα και την “κίνηση” της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. “Σας είχα πει ότι θα φροντίσετε να το φέρετε στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές για να φανεί ότι φέρατε τη λύση στον τουρισμό. Καληνύχτα κ. Δήμαρχε” δήλωσε κατηγορηματικά το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως, “Αυτό που έχετε καταφέρει κ. Δήμαρχε είναι αυτά τα δύο δάχτυλα μόνο. Τα ενώνετε και κάνετε ένα “μηδέν””.

Στον επίλογο της τοποθέτησής του και με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τουριστική καθοδήγηση στους επαγγελματίες της Σύρου και στον τόπο, ο κ. Βρούτσης υπερψήφισε την εισήγηση. “Στο κομμάτι του ειδικού συνεργάτη ήταν μία πρόταση δική μας που την αφομοιώσατε και μπράβο σας. Είμαι υποχρεωμένος σήμερα να έρθω εδώ και να υποστηρίξω αυτήν την απόφαση, η οποία πραγματικά πάει τη Σύρο, ένα βήμα μπροστά ή και πολλά ελπίζω” ανέφερε κλείνοντας τον σχολιασμό του.

Η επόμενη Δημοτική Αρχή θα βρει ένα “εργαλείο””

Παρά τις όποιες κατά καιρούς δηλώσεις και αναφορές του Δομένικου Σαγκινέτου ότι έχει υπάρξει έργο και έχουν πραγματοποιηθεί τουριστικά βήματα για τη Σύρο, ωστόσο, ο ίδιος κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, αναφορικά με το σημαντικότερο θέμα της τουριστικής καθοδήγησης, παραδέχθηκε εμμέσως πως η νυν Δημοτική Αρχή δεν έφερε εγκαίρως αποτέλεσμα.

“Πράγματι δεν θα το κρύψω, ότι ήταν μία πρόταση αλλά από τον καιρό που ανέλαβα κι εγώ είχα έρθει κι εγώ σε επαφές με άλλο νησί, είχα κάνει μία έρευνα αγοράς, να δω τα άλλα νησιά πώς εκπροσωπούνται, πώς δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα. Είχα έρθει σε επαφές μάλιστα και με άλλη εταιρεία και όχι μόνο με μία” σχολίασε ο πρόεδρος, λέγοντας παρακάτω πως, “Τελικά πιστεύω ότι θα καταλήξουμε στη συγκεκριμένη εταιρεία που πιστεύω – με την έρευνα – που έχει γίνει ότι είναι και η καλύτερη στο είδος της”.

Προχωρώντας στην σταθερή κριτική που αναπτύσσει σε κάθε δημόσια συνεδρίαση για τις πράξεις της Δημοτικής Αρχής, υποστήριξε τα εξής: “Να συμπληρώσω εδώ ότι δεν μπορούμε να τα μηδενίζουμε όλα. Και τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει μία δουλειά, γιατί δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Δεν είχαμε τίποτα ούτε καν brand name, το νησί δεν είχε προωθηθεί με τις νέες μορφές προώθησης. Έγιναν και κάποια πράγματα, αλλά σίγουρα δεν είχε γίνει αυτό το τελευταίο”.

Κατά συνέπεια, σημείωσε πως, “Έγινε τώρα” και αυτό όπως ανέφερε θα σημάνει μία νέα αρχή. “Θα γίνει μία νέα αρχή. Πιστεύω ότι για το καλό του τόπου πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει πιστεύω να βρει ένα “εργαλείο” να λειτουργήσει όπως αρμόζει στο νησί” δήλωσε τέλος κατηγορηματικά.

Να σημειωθεί πως η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία θετικά, με τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη να δηλώνει “παρών”.