Η νέα Δημοτική Αρχή παρακολουθεί στενά την υπόθεση της πλατείας Παπάγου με φόντο τις απαιτήσεις συμμόρφωσης από το ΣτΕ

Αναμονή για την απόφαση του Υπ. Πολιτισμού

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου πρέπει να έχει ληφθεί η απάντηση για τη μελέτη του Δήμου, αφού θα υπάρξει συνεδρίαση του αρμόδιου Συμβουλίου του ΣτΕ

Την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού περιμένει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία - στην προηγούμενη θητεία σχετικά - για την υπόθεση της παράνομης – ως σήμερα - πλατείας Παπάγου, καθώς το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναμένεται να λάβει την οριστική απόφασή του στην προγραμματισμένη συζήτηση του θέματος, στις 9 Οκτωβρίου του 2019.

Ως εκ τούτου, απομένει εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να γνωρίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με ποια “όπλα” θα προχωρήσει στην πολυσυζητημένη υπόθεση, μετά από καθυστέρηση στις απαραίτητες ενέργειες που συνδέονταν με την μελέτη ανάπλασης και συντήρησης της πλατείας και της έγκρισης αυτής από το Υπ. Πολιτισμού, καθώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έχασε χρόνο θέτοντας προς έγκριση το περιεχόμενό της στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει τη συγκατάθεση του αρμόδιου Υπουργείου.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο η πλευρά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής από τη θέση της μείζονος μειοψηφίας σήμερα, θέτοντας ερώτημα προς ενημέρωση στον σημερινό Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή.

Πρέπει να υπενθυμιστεί απαραιτήτως, πως, η κατασκευή της εν λόγω πλατείας ήταν παράνομη εξ αρχής, αφού δεν είχε λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις (θητεία Γιάννη Δεκαβάλλα), με αποτέλεσμα προσφυγή ιδιώτη της περιοχής να φέρει στη πρώτη γραμμή τις σημερινές εξελίξεις, για τις οποίες ο Δήμος έχει κληθεί από το ΣτΕ, προκειμένου να συμμορφωθεί.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του κ. Αληφραγκή, το Υπουργείο Πολιτισμού ελέγχει τη μελέτη πλέον, ως αρμόδιο να αξιολογήσει τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνει στο περιεχόμενό της, προκειμένου ο Δήμος να παρουσιαστεί στο ΣτΕ με ή χωρίς αυτήν, ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αποφανθεί για το μέλλον... της πλατείας Παπάγου.

Σημειώνεται πως στην απόφαση του ΣτΕ με την οποία πρέπει να συμμορφωθεί ο Δήμος, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Οφείλει η διοίκηση (ο Δήμος δηλαδή) να ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη λήψη εγγυητικής ή τυχόν απορριπτικής απόφασης της νέας μελέτης από το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη δε τελευταία περίπτωση, να προβεί στην απομάκρυνση των κατασκευών”.

Ζητήθηκε ενημέρωση με φόντο τη “διαχρονική κωλυσιεργία” του Υπ. Πολιτισμού

Από την πλευρά της σημερινής μείζονος αντιπολίτευσης υπήρξε μία αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, με μέλος της να ζητά ενημέρωση του σώματος για το θέμα, αφού το Δικαστήριο θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου και ως τότε πρέπει να έχει ανταποκριθεί το Υπ. Πολιτισμού σε επίπεδο έγκρισης ή μη, της σχετικής μελέτης.

“Στις 8 Μαρτίου του 2019 κοινοποιήθηκε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης το πρακτικό συνεδρίασης του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ με το οποίο διαπιστωνόταν αφενός η παράλειψη συμμόρφωσης στην 912/2017 απόφαση του ΣτΕ και αφετέρου όριζε και ορίζει συζήτηση στο Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης στο ΣτΕ στις 9 Οκτωβρίου, δηλαδή σε 15 περίπου μέρες από σήμερα. Αμέσως μετά από έναν μήνα περίπου είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία συζητήθηκε και οδήγησε στην απόφαση 176/2019 με δύο σκέλη. Αφενός η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά πλειοψηφία απέρριπτε την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών για έγκριση της μελέτης ανάπλασης και συντήρησης της πλατείας Παπάγου και στο δεύτερο σκέλος ενέκρινε την άμεση υποβολή της μελέτης στο Υπουργείο Πολιτισμού προς έγκριση.

Είχε ακολουθήσει μετά από δύο, τρεις μέρες έγγραφη εντολή Δημάρχου (Αθανασίου λόγω απουσίας Μαραγκού) για την άμεση υποβολή της μελέτης, το οποίο κι έγινε. Επίσης, υπήρχε η απόφαση 912/ 2017 του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση 91/2001 του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Ερμουπόλεως, η οποία κοινοποιήθηκε στον Δήμο στις 14 Ιουλίου του 2017. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2017 με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε εγκριθεί η αποδοχή πρότασης τοποθέτησης του αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη στην Ερμούπολη και συγκεκριμένα, στην πλατεία Παπάγου, ένα άγαλμα που θα πλήρωνε ο δωρητής Βασίλης Βαμβακάρης.

Στις 23 Μαΐου του 2018 ήρθε από το Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστωτική απόφαση για τη συμμόρφωσή μας προς την 912/2017 του ΣτΕ και μετά λήφθηκε η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην υποβολή της μελέτης ανάπλασης και συντήρησης της πλατείας Παπάγου στο Υπ. Πολιτισμού”.

Κατόπιν των παραπάνω, η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ζήτησε ενημέρωση για την υπόθεση, τονίζοντας πως “διαχρονικά παρατηρούνται καθυστερήσεις” στην ανταπόκριση του Υπ. Πολιτισμού σε θέματα εγκρίσεων κι ο Δήμος δεν έχει άλλο περιθώριο.

Διαβεβαίωση ότι θα έχουμε την απόφαση μέχρι το Δικαστήριο”

Εκ μέρους του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή υπήρξε απάντηση για το θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και ρωτήθηκε.

“Όσον αφορά την πλατεία Παπάγου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τηλεφωνική επικοινωνία” γνωστοποίησε, τονίζοντας παρακάτω πως, η Δημοτική Αρχή έχει τη διαβεβαίωση πως θα έχει στη διάθεσή της την Υπουργική απόφαση πριν τον κρίσιμο χρόνο.

“Γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ότι η Υπηρεσία έχει κάνει θετική εισήγηση ως προς την έγκριση της μελέτης της Δημοτικής Αρχής και την έχει παραπέμψει ως θέμα κατεπείγον ενόψει του Δικαστηρίου το οποίο επίκειται, στην Επιτροπή Αρχαιοτήτων” πρόσθεσε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι μέχρι να γίνει το Δικαστήριο θα έχουμε την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, αν όντως είναι νόμιμη”.