Καταγγελία της σύμβασης χρησιδανείου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Επιστρέφει το ακίνητο του σούπερ μάρκετ Νεωρίου στον Δήμο

Δεν εξυπηρετεί πλέον τους σκοπούς της δωρεάν παραχώρησης ενώ συντρέχουν και σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας

Το ακίνητο της οδού Σάκη Καράγιωργα που επί δεκαετίες στέγαζε τη λειτουργία του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου επιστρέφει πλέον στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, αφού η δημοτική πλευρά δεν επιτρέπεται να συνεχίζει να παραχωρεί δωρεάν το δημοτικό κτίριο, καθώς δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι που αναφέρονται ρητά στο περιεχόμενο της σύμβασης του πολυσυζητημένου χρησιδανείου.

Παρά τις προσπάθειες του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού των Υπαλλήλων του Νεωρίου, αλλά και της δημοτικής πλευράς καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, να “σωθεί” το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, στο οποίο εργάζονταν αρκετά άτομα της τοπικής κοινωνίας και το οποίο αποτελούσε - κάποτε - έναν ισχυρό κρίκο της εμπορικής αλυσίδας στη Σύρο, το επίσημο τέλος του ήρθε προ αρκετών μηνών, οπότε και το ίδιο έβαλε οριστικό λουκέτο.

Η οικονομική χρεοκοπία του αποτελεί αναμφισβήτητα μία σοβαρή υπόθεση που έχει “γεννήσει” πολλά ερωτήματα κι ερωτηματικά στην κοινωνία της Σύρου, ενώ κατά καιρούς το θέμα απασχόλησε τα δημόσια πράγματα του τόπου, όταν το ζήτημα της παράτασης του αρχικού χρησιδανείου είχε τεθεί επί τάπητος σε αρκετές συνεδριάσεις του συλλογικού αποφασιστικού οργάνου του ενιαίου Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως, το συγκεκριμένο ακίνητο - συνολικού εμβαδού 2.288τ.μ. (υπεραγορά τροφίμων εμβαδού 2.154τ.μ. και κατάστημα ηλεκτρικών ειδών εμβαδού 134τ.μ.) - είχε παραχωρηθεί εξ αρχής (1994) δωρεάν προς τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του Νεωρίου, με σχετικές αποφάσεις πρώην Δημοτικών Συμβουλίων.

Τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπιζε όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και η μη δυνατότητα εξεύρεσης νομοθετικής λύσης για τη βιωσιμότητά του, όπως είχε αποφασιστεί και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το 2018, οδήγησαν στο κλείσιμο της “αυλαίας” του.

Με αυτά τα δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιο χθες, κλήθηκε να πάρει απόφαση για καταγγελία της σύμβασης του χρησιδανείου που υπήρχε μεταξύ του Δήμου και του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού, ώστε το δημοτικό ακίνητο να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του.

Η συγκεκριμένη απόφαση υπήρξε ομόφωνη, κατόπιν και της γνωμοδότησης και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ενώ ο Δήμος προσεχώς θα εξετάσει τίνι τρόπω θα αξιοποιήσει το εν λόγω ακίνητο.

Σημειώνεται πως, ο Δήμαρχος στην ενημέρωσή του, έθεσε σε πρώτο πλάνο και την ανάγκη καθαριότητας εντός του κλειδωμένου ακινήτου, αφού η εμφάνιση τρωκτικών, γεννά ανησυχία σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Από τις δωρεάν παραχωρήσεις στο οριστικό “λουκέτο”

Ειδικότερα, ο Νίκος Λειβαδάρας πραγματοποίησε αρχικώς μία σύντομη αναδρομή στις αποφάσεις παραχωρήσεων του εν λόγω ακινήτου προς τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του Νεωρίου, φθάνοντας την αναφορά του στο “σήμερα” και στις συνέπειες που προκύπτουν από τις άκαρπες προσπάθειες επιβίωσής του.

Επιγραμματικά για το ιστορικό της παραχώρησης του κτιρίου με χρησιδάνειο, ο Δήμαρχος υπενθύμισε τα εξής: “Από τον Σεπτέμβριο του 1994 έγινε η πρώτη παραχώρηση για δέκα χρόνια, μέχρι το 2004. Το 2004 ανανεώθηκε μέχρι το 2014 και τον Σεπτέμβριο του 2014 ανανεώθηκε για άλλα δέκα χρόνια μέχρι το 2024”.

Στη συνέχει δε, θεώρησε απαραίτητο να σταθεί σε ένα μικρό απόσπασμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου 245/1994, η οποία αναφέρεται στον σκοπό της σύμβασης του χρησιδανείου. Στο περιεχόμενό της, διευκρινίζονται ρητά τα ακόλουθα: “Η κοινωφελής εμπορική δραστηριότητα του ακινήτου ως πολυκαταστήματος – σούπερ μάρκετ έχοντας ως έργο τη διάθεση των προϊόντων σε χαμηλότερα επίπεδα από τα υπόλοιπα συγγενή του είδους πολυκαταστήματα ώστε να προάγεται κατά αυτόν τον τρόπο το τοπικό συμφέρον (...) απαγορευομένης οποιασδήποτε περαιτέρω παραχώρησης της χρήσης εκ μέρους του χρησάμενου προς τρίτους”. Τα παραπάνω μάλιστα, σημείωσε ότι επαναλαμβάνονταν μέχρι και την τελευταία απόφαση ανανέωσης του χρησιδανείου, το οποίο έληγε το 2024.

Φθάνοντας στον παρόντα χρόνο, ο Νίκος Λειβαδάρας μίλησε για τη σημερινή κατάσταση. “Είναι γνωστό ότι σχεδόν δύο χρόνια δεν λειτουργεί ο Συνεταιρισμός, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος και δεν χρησιμοποιείται για τους σκοπούς τους οποίους είχε παραχωρηθεί”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Δυστυχώς δεν σας κρύβω ότι θορυβήθηκα όταν ενημερώθηκα ότι στο διάστημα αυτό που παραμένει κλειστό το οίκημα του σούπερ μάρκετ, έχουν αναπτυχθεί τρωκτικά σε μέγεθος γάτας, οπότε, καταλαβαίνετε ότι μπαίνει θέμα και δημόσιας υγείας”.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να σχολιάσει βέβαια και το αυτονόητο πως δηλαδή “και ένα κτίριο που παραμένει κλειστό είναι επικίνδυνο”.

Ω εκ τούτου και αφού πρωτίστως υπενθύμισε την απόφαση 483/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου και την 517 τον Νοέμβριο του 2018, με τις οποίες είχε πάρει την απόφαση το σώμα των αιρετών να παρέχει τη βοήθειά του προς τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό για να εξευρεθεί λύση από το Κοινοβούλιο με πολιτική ρύθμιση για τη βιωσιμότητά του - προσπάθεια που απέβη άγονη -, τόνισε πως, ακολούθησαν και δικές του επαφές με την πλευρά του Συνεταιρισμού.

“Να ενημερώσω ότι σε αυτό το διάστημα είχα κάποιες επαφές με τον τελευταίο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού και τη δεύτερη φορά μάλιστα ήταν και παρουσία της νομικής συμβούλου της κας Καζαντζάκη και από πλευράς Δήμου ήταν ο νομικός σύμβουλος ο κ. Βιτάλης. Επίσης, είχα και δύο – τρεις συναντήσεις με μετόχους του Συνεταιρισμού, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το άτομό τους και δεν ήταν οργανωμένοι να εκπροσωπούν τον Σύλλογο των μετόχων. Έκαναν μία πρόταση – και γι αυτό ήθελαν τη συνάντηση – ώστε να γίνει παράταση του χρησιδανείου από σήμερα όχι μέχρι το 2024, αλλά μέχρι το 2030 με σκοπό να προσπαθήσουν να βρουν κάποιον επενδυτή”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο κ. Λειβαδάρας, “τους εξηγήθηκε ότι αυτό αντίκειται στους όρους του χρησιδανείου” και άρα, αφού ενημερώθηκαν και όλοι οι νυν επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τα δεδομένα, το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει για την καταγγελία της σύμβασης του χρησιδανείου.

Διασφάλιση δημοτικής περιουσίας

“Ύστερα από αυτά, δυστυχώς, πρέπει να διασφαλίσουμε την περιουσία του Δήμου γιατί αυτό το διάστημα δεν μπορούμε να την αξιοποιήσουμε με τον οποιονδήποτε τρόπο. Γι αυτό εισηγούμαι και προς το σώμα να καταγγελθεί άμεσα η υφιστάμενη σύμβαση του χρησιδανείου και να ζητήσουμε την απόδοση του χώρου εντός 20 εργάσιμων ημερών. Διαφορετικά θα πρέπει να κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες” γνωστοποίησε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος, λέγοντας τέλος, πως μετά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναλαμβάνει τις απαραίτητες διαδικασίες η Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν τη βοήθεια του Δήμου

Εκ μέρους των πρώην εργαζομένων του σούπερ μάρκετ Νεωρίου τοποθετήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Στρατής Προβελέγγιος, με την ιδιότητα του μέλους της τελευταίας εκλεγμένης διοίκησης, αλλά και της προσωρινής διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Σωματείου, το οποίο και υφίσταται μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του εξέφρασε δημοσίως τις ευχαριστίες των πρώην εργαζομένων για τη διαχρονική στήριξη που είχαν από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές.

“Σε συζητήσεις που είχαμε κάνει με τον νέο Δήμαρχο του είπαμε ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη Δημοτική Αρχή, ούτε από την προηγούμενη επί δημαρχίας κ. Μαραγκού με τον οποίο είχαμε μία άψογη συνεργασία αλλά και με τον κ. Δεκαβάλλα. Πάντα είχαμε μία άψογη συνεργασία. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τον Δήμο ως εργαζόμενοι τους οποίους εκπροσωπώ τώρα και δεν καταλογίζουμε καμία ευθύνη στον Δήμο και ειδικά στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή που διαχειρίστηκε την κρίσιμη κατάσταση” δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Προβελέγγιος, λέγοντας μάλιστα πως είναι κατανοητή η μη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης που χρησιδανείου, αφού ο Δήμος σε αυτήν την περίπτωση θα παρανομούσε.

“Σε συνεργασία με τον κ. Βιτάλη, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι αυτά που ζητούσαμε, δεν ήταν εφικτά να γίνουν. Θα μπορούσαμε να πούμε ήταν παράνομα. Ζητούσαμε με λίγα λόγια από τον Δήμο - για να μπορέσει να επιβιώσει ο Συνεταιρισμός -, να παρανομήσει. Δυστυχώς”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Καταλαβαίνουμε ότι είναι σωστό ο Δήμος να διεκδικήσει την περιουσία του και δεν έχουμε κανέναν λόγο να φέρουμε καμία αντίρρηση” όσον αφορά στην καταγγελία της σύμβασης του χρησιδανείου.

“Είμαστε και δημότες Ερμούπλης και εμάς δεν μας αρέσει να υπάρχει έτσι αυτό το κτίριο, το οποίο πιστεύω αξίζει κάποιας προσοχής και δεν θέλουμε να είμαστε εμπόδιο και να στερήσουμε στον Δήμο κάποια ενδεχόμενα έσοδα” συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Ευθύνες σε μετόχους

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο κ. Προβελέγγιος θέλησε να επιρρίψει ευθύνες για το άδοξο τέλος του σούπερ μάρκετ Νεωρίου σε στελέχη της τελευταίας διοίκησης, τα οποία δεν κατονόμασε δημοσίως.

“Αυτό που θέλω να καταγραφεί είναι ότι ο Συνεταιρισμός έκλεισε κι έφτασε σε αυτό το σημείο χωρίς να φέρει καμία ευθύνη ο Δήμος. Ο Δήμος όσο μπορούσε επί δημαρχίας του κ. Μαραγκού έκανε ό,τι μπορούσε. Δεν έχουμε κανένα παράπονο. Ούτε από άλλους δημοτικούς συμβούλους όπως τον κ. Γιαλόγλου, την κα Καζαντζάκη που μας προσέφεραν απεριόριστη βοήθεια και καλή θέληση. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που θέλαμε. Πιστεύω ότι για το κλείσιμο του Συνεταιρισμού, την ευθύνη έχει αποκλειστικά μία μικρή παρέα μετόχων που η ατυχία τους έφερε στις τελευταίες εκλογές να αναρριχηθούν στη διοίκηση και η ματαιοδοξία τους και η ανικανότητά τους, έδιωξαν όλους τους υποψήφιους επενδυτές” υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, “και όλη η ιστορία ήταν να μην χάσουν την εξουσία. Δεν φταίει ούτε ο Δήμος, ούτε οι δημότες, ούτε ο επενδυτής. Ήταν έξι αξιόλογοι επενδυτές που έδειξαν αλλού το ενδιαφέρον τους επειδή είδαν ότι υπάρχει ένα καθεστώς στο οποίο δεν μπορούσαν να επενδύσουν”.

Δυσάρεστη κατάσταση”

Αμέσως μετά, από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής Γιώργος Μαραγκός έκανε λόγο για μία λυπηρή κατάσταση, η οποία όμως δεν μπορεί να αποφευχθεί.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μία δυσάρεστη κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, μίας επιχείρησης η οποία στιγμάτισε με την πορεία και την παρουσία της τα τοπικά εμπορικά πράγματα του νησιού μας. Μία δυσάρεστη κατάσταση διότι αποστερείται και το νησί μας, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές μας, θέσεων απασχόλησης που ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο είναι κρίσιμες” σχολίασε ο κ. Μαραγκός, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Είναι γεγονός όπως είπε και ο κ. Προβελλέγγιος ότι διαχρονικά όλες οι Δημοτικές Αρχές, προσπάθησαν με τη συνδρομή και τις αποφάσεις τους τις τελευταίες δεκαετίες να συμβάλουν όσο μπορούσαν στη λειτουργία και στη μακροημέρευση του σούπερ μάρκετ δια της παραχωρήσεως του ακινήτου αυτού, ως είχαμε και την ηθική και την πραγματική υποχρέωση”.

Αναφέροντας επιγραμματικά δε, πως, “κατά τη διάρκεια της τελευταίας δημοτικής θητείας, ενισχύθηκαν αυτά τα προβλήματα βιωσιμότητας της επιχείρησης”, έκλεισε την τοποθέτησή του, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του με τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, όπως άλλωστε επιβάλλει η νομοθεσία.

“Όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος, αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας, μιας που βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση, νομίζω κι εγώ πως το ακίνητο αυτό θα πρέπει να επιστραφεί στον Δήμο, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να διαφυλάξουμε και να εξασφαλίσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής και για το κτίριο και για την πέριξ περιοχή, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε να υπάρξουν προβλήματα”.

Στο νήμα των ανωτέρω, το μέλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου επεσήμανε πως, χρήσιμο θα ήταν να επισπευσθούν οι διαδικασίες απόδοσης των κλειδιών του ακινήτου προς τον Δήμο, για τις περαιτέρω κι άκρως απαραίτητες κινήσεις από πλευράς του ιδιοκτήτη.

Αναμένεται νέα απόφαση για το μέλλον του ακινήτου

Δεδομένης της διαμορφωθείσας κατάστασης, ο Νίκος Λειβαδάρας στον επίλογο της τοποθέτησής του, γνωστοποίησε πως με νέα απόφαση ο Δήμος θα προσδιορίσει πώς θα αξιοποιήσει αυτήν τη δημοτική περιουσία σε επόμενο χρόνο.

“Αναφέρθηκα “ψυχρά” στο ιστορικό της παραχώρησης του συγκεκριμένου ακινήτου. Νομίζω ότι τόσο ο κ. Μαραγκός, όσο και ο κ. Αθανασίου εξέφρασαν το συναίσθημα – πιστεύω – όλων των συναδέλφων εδώ μέσα. Είναι δύσκολη η απόφαση αυτήν τη στιγμή που παίρνουμε, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε την περιουσία του Δήμου από τη στιγμή που πλέον οι σκοποί του χρησιδανείου δεν υφίστανται” ανέφερε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Χαίρομαι που ο κ. Προβελέγγιος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής”.

Ο κ. Λειβαδάρας ολοκλήρωσε τα λεγόμενά του, σημειώνοντας τέλος, πως, “Το ακίνητο πρέπει να έρθει στα χέρια του Δήμου για να μπορέσει ο Δήμος να το χρησιμοποιήσει ανάλογα με την απόφαση που θα πάρουμε στη συνέχεια”.

Υπογραμμίζεται πως αφού καταγγελθεί η σύμβαση του χρησιδανείου, εντός 20 εργάσιμων ημερών πρέπει να παραδοθούν τα κλειδιά, ενώ θα ακολουθήσουν διαδικασίες από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.