Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχωρά σε διαγωνισμό για το αμαξοστάσιο στον Αξό ενώ προγραμματίζει έργα προσβασιμότητας σε σχολεία του νησιού

Απάντηση σε ελλείψεις και κατοχύρωση χρηματοδοτήσεων

Δημοπρατείται και το έργο επισκευής και συντήρησης του κτιρίου της 6ης ΠΕΔΙΛΣ

Βήμα - βήμα “σβήνονται” από τη λίστα με τα “ανοικτά” έργα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης οι “ανοιχτές” ανάγκες του νησιού, αφού προχωρά σταδιακά η δημοπράτηση έργων, ενώ γνωστοποιούνται θετικές εξελίξεις σε επίπεδο κατοχύρωσης χρηματοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, χθες, ανακοινώθηκε η ένταξη της πράξης “Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης” στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ενώ προ ημερών προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη βελτίωση του αμαξοστασίου στην περιοχή του Αξού.

Παρομοίως, βγήκε στον αέρα και ο διαγωνισμός για την επισκευή του κτιρίου της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος στην περιοχή “Νησάκι” στην Ερμούπολη ενώ, μετά και την κατοχύρωση της χρηματοδότησης των 600.000 ευρώ για το Αθλητικό Κέντρο (Αιθ. Α΄) αρχές του περασμένου μήνα, η Δημοτική Αρχή αναμένει από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ πλέον, μόνον την ένταξη της πράξης για την αναβάθμιση των στάσεων αναμονής της αστικής συγκοινωνίας.

Υποδομές για ΑΜΕΑ σε σχολεία της Σύρου

Ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί η ανακοίνωση σχετικά με την κατοχύρωση της χρηματοδότησης του ποσού των 26.040 ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ προκειμένου να διαμορφωθούν υποδομές σε σχολικά κτίρια της Σύρου που θα εξυπηρετήσουν ΑΜΕΑ.

Συγκεκριμένα, η επίσημη ενημέρωση που έλαβε ο Δήμος έχει ως εξής: “Ένταξη Πράξης του Δήμου Σύρου–Ερμούπολης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης IX «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες». Απόφαση: Ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής έχοντας υπόψη τον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου εντάχθηκε το έργο «Έργα και επενδυτικές δραστηριότητες των δήμων όλης της χώρας (ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων)» με προϋπολογισμό 1.000.000.000 ευρώ, όπως και το υπ’ αριθμ. 26075/18.12.2019 αίτημα ένταξης του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, αποφασίζει την ένταξη στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΧ, της παρακάτω Πράξης: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης» συνολικού προϋπολογισμού 26.040€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με φορέα υλοποίησης το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης Ν. Κυκλάδων. Ο δικαιούχος δήμος οφείλει να τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης ΙΧ. Η παρούσα έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου 2020”.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση του Δήμου "

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη της Πράξης: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης», βάσει της υπ’ αριθμ. 24673/16.04.2020 (ΑΔΑ: ΨΩΖΡ46ΜΤΛ6-ΔΞ4) απόφασης του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Αναπτυξιακής Πολιτικής κ. Κ. Θεοδωρόπουλου, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης IΧ «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες», συνολικού προϋπολογισμού 26.040,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με φορέα υλοποίησης το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Το έργο αφορά στην κατασκευή ραμπών και WC στις σχολικές μονάδες:

- Δημοτικό σχολείο Ποσειδωνίας, 3ο, 4ο και 5ο Δημοτικό σχολείο Ερμούπολης (εξυπηρετούνται και τα Νηπιαγωγεία που συστεγάζονται)

- Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ερμούπολης και

- Λύκεια Ερμούπολης.

Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα καθορίζεται σε 500,00€ για την κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών και 2.500,00€ για την κατασκευή χώρων υγιεινής.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ένα σημαντικό βήμα στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των συνανθρώπων μας στους χώρους των σχολείων. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω κατασκευές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα”.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε πως ο Δήμος για την εν λόγω χρηματοδότηση ενημερώθηκε χθες, τονίζοντας πως, “Θα γίνει αποδοχή χρηματοδότησης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και θα πάρει τον δρόμο του στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Μετά θα περάσει από Οικονομική Επιτροπή, για να γίνει η δημοπράτηση του έργου”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο υλοποίησης των συγκεκριμένων εργασιών, τόνισε πως: “Σκοπός μας είναι να μην γίνουν σε περίοδο που λειτουργούν τα σχολεία. Οι παρεμβάσεις οι μεγάλες, σαφώς θα γίνουν σε χρόνο που θα είναι “νεκρός” για τη διδακτική περίοδο”.

Καμία χρηματοδότηση ανεκμετάλλευτη

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει δημοσίως σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου ο εντεταλμένος για τον προγραμματισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ανδρέας Γιαλόγογλου, “το συνολικό ποσό για το έργο είναι στις 26 χιλ. ευρώ, παρόλα αυτά δεν το αφήσαμε. Υπάρχει κονδύλι για τα σχολικά κτίρια από την Περιφέρεια, παρόλα αυτά, οτιδήποτε μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τον κουμπαρά του Δήμου, το πράττουμε, με τη βοήθεια όλων”. Βάσει των ανωτέρω, είχε καταστήσει σαφές πως για τη νέα Δημοτική Αρχή, κάθε χρηματοδότηση που θα μπορέσει να διεκδικηθεί, θα έρχεται σε προτεραιότητα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί μάλιστα πως, βάσει του τεχνικού δελτίου για τη Σύρο, “το έργο αφορά στην κατασκευή ραμπών και wc στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, στο 3ο, 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, όπου συστεγάζονται και νηπιαγωγεία που θα εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα, στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ερμούπολης, αλλά και στα Λύκεια Ερμούπολης.

Στη σχετική πρόσκληση μάλιστα είχε διευκρινιστεί επιπλέον πως, “το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα καθορίζεται σε 500 ευρώ για κατασκευή ή προκατασκευή ραμπών και σε 2.500 ευρώ για την κατασκευή χώρων υγιεινής” ενώ σύμφωνα με το σχετικό παράρτημα, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αντιστοιχούν επτά ράμπες και επτά χώροι υγιεινής συνολικού προϋπολογισμού 26.040 ευρώ. Ο Δήμος θα καλύψει με ίδιους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα την οικονομική διαφορά που τυχόν προκύψει.

Αναμονή για τα στέγαστρα της αστικής συγκοινωνίας. Ένταξη του ΑΚΔΕ

Ερωτηθείς ο κ. Αληφραγκής σχετικά με το αν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης περιμένει απάντηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ αναφορικά με άλλη πρότασή του, απάντησε καταφατικά, μιλώντας σύντομα για τα στέγαστρα αναμονής επιβατών για την αστική συγκοινωνία.

“Απομένει μόνον να δούμε τί θα γίνει με το αίτημά μας για χρηματοδότηση σχετικά με τα στέγαστρα της αστικής συγκοινωνίας. Είναι το μόνο έργο που έχει μείνει όσον αφορά το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Ελπίζουμε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε και την ένταξη γι αυτό. Όλες οι προτάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ έχουν ενταχθεί” δήλωσε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας και τη χρηματοδότηση για το Αθλητικό Κέντρο “Δημήτριος Βικέλας”.

“Αυτή είχε διεκδικηθεί από την περασμένη θητεία και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αρχές Μαρτίου μας ήρθε η ένταξη” σχολίασε αρχικά, παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου: “Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ενημερώνει την ένταξη της Πράξης «Επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης», στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», βάσει της υπ’ αριθμ. 15884/04-03-2020 (ΑΔΑ: ΨΗΞΧ46ΜΤΛ6-Ζ7Γ) απόφασης του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπ. Αυτ/σης & Αναπτ. Πολιτικής κ. Κ. Θεοδωρόπουλου, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙV, «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων»,  συνολικού προϋπολογισμού 600.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Η Πράξη αποτελείται από τα εξής δύο υποέργα: Υποέργο 1: «Στατική ενίσχυση κλειστής αίθουσας Α΄ αθλητικού κέντρου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης » προϋπολογισμού 545.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Υποέργο 2: «Αντικατάσταση κερκίδων κλειστής αίθουσας Α΄ αθλητικού κέντρου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης» προϋπολογισμού 55.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Η θετική αυτή εξέλιξη πρόκειται να δώσει μια μόνιμη και οριστική λύση στα συσσωρευμένα επί σειρά ετών προβλήματα της Α’ κλειστής αίθουσας του Αθλητικού μας Κέντρου, εξασφαλίζοντας έναν χώρο λειτουργικό, σύγχρονο και ασφαλή για τους αθλητές και το ευρύ κοινό”.

Συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα για το αμαξοστάσιο

Πέραν των ανωτέρω, δρομολογείται έργο βελτίωσης των εξωτερικών χώρων του αμαξοστασίου στην περιοχή του Αξού, προκειμένου να απαντηθούν σοβαρά προβλήματα που είχαν επισημανθεί και στο πλαίσιο ελέγχων που είχαν γίνει κατά την περασμένη θητεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του Δήμου για το εν λόγω έργο: “Η παρούσα μελέτη συντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος 2020 του Δήμου, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 31.300 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και η δαπάνη του θα βαρύνει τον Κ.Α. 02.30.7336.015 του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020, με τίτλο «Βελτίωση εξωτερικών χώρων αμαξοστασίου», και η χρηματοδότηση του έργου είναι από ΚΑΠ ΠΟΕ & ΚΑΠ 2019. Η κατασκευή του έργου κρίνεται απαραίτητη μετά και το με Α.Π. 74446/5-3-2018 δελτίο ελέγχου του Σ.ΕΠ.Ε.”.

Αναφορικά με το αντικείμενο της μελέτης, επισημαίνονται τα εξής: Η παρούσα μελέτη αφορά την βελτίωση των εξωτερικών χώρων του αμαξοστασίου το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. Οι βασικότερες εργασίες είναι οι παρακάτω: Εκσκαφές, καθαιρέσεις, ισοπεδώσεις, επιχώσεις και διαμορφώσεις έτσι ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για την συνολική του διάστρωση με ασφαλτικό τάπητα. Διάστρωση ισοπεδωτικής στρώσης για να διαμορφωθούν οι κλίσεις προκειμένου να ακολουθήσει η τελική ασφαλτόστρωση. Κατασκευή νέων φρεατίων σχαρών και τοποθέτηση αγωγών για την καλύτερη απορροή των ομβρίων υδάτων. Κατασκευή ασφαλτικής προεπάλειψης στα τμήματα όπου η βάση είναι από 3Α. Κατασκευή ασφαλτικής συγκολλητικής επάλειψης. Κατασκευή ασφαλτικού οδοστρώματος σύμφωνα με την ΠΤΠ 245 ελαχίστου συμπυκνωμένου πάχους 5εκ.. Επάλειψη ασφαλτικής στρώσης ελαχίστου συμπυκνωμένου πάχους 1,50εκ. με βαμμένη ψηφίδα. Διαγράμμιση με ανακλαστική βαφή.

Διευκρινίζεται τέλος πως σκοπός του έργου είναι και να συμμορφωθεί ο χώρος στις υποδείξεις του δελτίου του Σ.ΕΠ.Ε..

Δεν μεταφέρεται το αμαξοστάσιο

Από την πλευρά του, για το απαραίτητο έργο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών παρατήρησε τα ακόλουθα: “Το συγκεκριμένο έργο αφορά κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των εξωτερικών χώρων, ενώ θα γίνουν και κάποια απαραίτητα υδραυλικά έργα αποχέτευσης, με φόντο τις καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν για το αμαξοστάσιο. Όλα αυτά ήταν σοβαρές ελλείψεις μέχρι σήμερα. Ήρθε η ώρα στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος που κάνουμε να τακτοποιηθεί και αυτό. Καταγράφηκαν όλες οι ελλείψεις και προχωράμε”. Ο ίδιος επανέλαβε μάλιστα πως, “Είναι σημαντικά έργα για λόγους υγιεινής αλλά και για λόγους ασφάλειας του προσωπικού, των εργατών που βρίσκονται κάθε μέρα στον χώρο”.

Ερωτηθείς αν κατά τη διάρκεια των εργασιών θα απαιτηθεί μεταφορά της λειτουργίας του αμαξοστασίου, απάντησε αρνητικά. “Όχι. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Θα λειτουργεί κανονικά η Υπηρεσία Καθαριότητας”.

Επιπλέον, σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός, γνωστοποίησε πως στις 28 Απριλίου 2020 λήγει η προθεσμία υποβολής των σχετικών προσφορών και κριτήριο ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα προσφορά από οικονομικής άποψης.

“Από τη στιγμή που θα γίνει ο διαγωνισμός, πιστεύω ότι μετά από δύο - τρεις μήνες το πολύ, θα ξεκινήσει το έργο. Αυτό το ποσό προέρχεται από ίδιους πόρους του Δήμου” δήλωσε ο κ. Αληφραγκής.

Συνέπεια σε υποχρεώσεις όπως για το κτίριο της ΠΕΔΙΛΣ

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ήδη βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός για το κτίριο της ΠΕΔΙΛΣ. “Μέχρι τις 12 Μαΐου θα περιμένουμε τις προσφορές για το κτίριο της ΠΕΔΙΛΣ. Είναι ένα σημαντικό έργο και αυτό” ανέφερε στην εφημερίδα ο κ. Αληφραγκής, υπενθυμίζοντας πως, “ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και η δαπάνη του θα βαρύνει τον Κ.Α. 64.7425.002 του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2019, με τίτλο «Επισκευή - συντήρηση κτιρίου 6ης ΠΕΔΙΛΣ», και χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με κωδικό έργου 2017ΣΕ18900019 12 28”.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του Δήμου: “Η παρούσα μελέτη αφορά την επισκευή του τμήματος κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η 6η ΠΕΔΙΛΣ. Οι βασικότερες εργασίες είναι οι παρακάτω: Επισκευή εξωτερικών επιχρισμάτων, δηλαδή καθαίρεση των υπαρχόντων επιχρισμάτων σε ποσοστό 100%, η κατασκευή νέων με τσιμεντοκονίαμα για μεγαλύτερη αντοχή λόγω του ότι το κτίριο βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντοχή τους και τον χρωματισμό τους. Αντικατάσταση όλων των εξωτερικών υαλοστασίων, και θυρών συμπεριλαμβανομένου και την κύρια εξώπορτα, με την κατασκευή νέας σιδεριάς σε αυτήν καθώς και ανοξείδωτων απλών σιδεριών στα κουφώματα που βρίσκονται στην βόρεια πλευρά (δώμα κτιρίου). Αρμολόγημα περιμετρικού γείσου, μεταξύ κεραμιδιών και ορόφου καθώς και του γείσου μεταξύ των δυο ορόφων Τοποθέτηση μαρμάρινων ποδιών στα νέα υαλοστάσια και επιστρώσεις μαρμάρου εσωτερικά αυτών. Απόξεση και βερνίκωμα των ξύλινων δαπέδων στην οικία και τα γραφεία του διοικητή. Συντήρηση και βερνίκωμα των ξύλινων δαπέδων στους τρεις χώρους γραφείων. Αντικατάσταση κατεστραμμένων από τα νερά γυψοσανίδων. Στον χώρο του κλιμακοστασίου θα εκτελεστούν εργασίες τοποθέτησης ψευδοροφών από γυψοσανίδα, καθαίρεση υπαρχόντων και κατασκευή νέων επιχρισμάτων και χρωματισμός. Γενικά μικρής κλίμακας και σποραδικά εργασίες εργασίες καθαίρεσης υπαρχόντων και κατασκευή νέων επιχρισμάτων, χρωματισμών κ.λ.π.. Τοποθέτηση σωλήνας PVC για την αποχέτευση των κλιματιστικών μονάδων.

Σκοπός του έργου είναι η συντήρηση και επισκευή του κτιρίου με προτεραιότητα στις εργασίες εξωτερικά αυτού, ενώ θα γίνουν και εργασίες εσωτερικά του κτιρίου προκείμενου να διορθωθούν προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εισροή υδάτων από την στέγη (έχει επισκευαστεί)”.

Ο κ. Αληφραγκής ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως, “Παρ΄ όλη την κρίση που υπάρχει, προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις και στις υποχρεώσεις μας”.