Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Τουρισμού, Π. Κουταβά για τον τουρισμό στο νησί την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού

“Η Σύρος είναι ο πλέον ασφαλής προορισμός στις Κυκλάδες”

Η βούληση των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου στη Σύρο να λειτουργήσουν στην πλειοψηφία τους, την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού και μάλιστα υποδειγματικά, καθώς επίσης η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και η ύπαρξη της βάσης του ΕΚΑΒ, αποτελούν τον “μαγνήτη” για την προσέλκυση των Ελλήνων επισκεπτών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για το καλοκαιρινό διάστημα.

Εκτός από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού, τα ανωτέρω, αποτελούν τα ισχυρά πλεονεκτήματα της Σύρου, η οποία προβάλλεται μέσω πρωτοβουλιών τηλεοπτικών δικτύων το τελευταίο διάστημα – όπως συμβαίνει και με άλλα νησιά του νησιωτικού νομού -, με τους εκπροσώπους της από κάθε πλευρά να τονίζουν πως αποτελεί τον πλέον ασφαλή προορισμό για το φετινό καλοκαίρι στις Κυκλάδες.

Τα παραπάνω τόνισαν πρόσφατα και σε εκπομπές της ΕΡΤ ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας αλλά και επιχειρηματίες του τόπου, οι οποίοι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που έχει θέσει η πανδημία του κορωνοϊού, αγωνίζονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.

Με αφορμή την εν λόγω προβολή μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Σύρου σήμερα, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνει ο κορωνοϊός, αποτελεί μέγιστη ανάγκη, σε μία προσπάθεια στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας που έχει πληγεί σημαντικά.

Επιπλέον, ο κ. Κουταβάς γνωστοποίησε πως ανατράπηκε προς το παρόν το τουριστικό πλάνο της Δημοτικής Αρχής και της Τουριστικής Επιτροπής για τη Σύρο σε επίπεδο ενεργειών προβολής, ωστόσο, επεσήμανε παρακάτω πως αφού εκδοθούν τα πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις και τα καταλύματα από την Κυβέρνηση, θα υπάρξουν ενέργειες της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να διεκδικηθεί ό,τι καλύτερο γίνεται για τη Σύρο αναφορικά με το φετινό καλοκαίρι.

Από την πλευρά του, σημείωσε πως αποτελεί θετικό γεγονός η επιθυμία των επιχειρηματιών να λειτουργήσουν παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες, λέγοντας μάλιστα πως η εικόνα που έχει για τις κρατήσεις αναφορικά με τον μήνα Αύγουστο, “γεννούν” κάποια αισιοδοξία.

Τέλος, ο ίδιος δεν απέκλεισε τη συνεργασία με τη Marketing Greece για την προβολή της Σύρου, στη βάση που επιτρέπει και η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Κυβέρνηση.

  • Διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες η προβολή των νησιών κι εν προκειμένω της Σύρου σε κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, στο πλαίσιο της καταγραφής της σημερινής κατάστασης σε τοπικό επίπεδο, με φόντο τις συνέπειες του κορωνοϊού, αλλά και αναφορικά με την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας τους. Από την πλευρά σας, σε ποιον βαθμό θεωρείτε ότι η εν λόγω προβολή μπορεί να βοηθήσει – σήμερα - στον τουρισμό;

“Η συγκεκριμένη περίοδος όπως αναφέρουν και όλοι οι ειδικοί είναι μία περίοδος, η οποία είναι πρωτοφανής. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία πανδημία σε τέτοιον βαθμό εδώ και 100 χρόνια. Και τόσα χρόνια πριν ούτε ο τουρισμός υπήρχε, ούτε οι δομές που υπάρχουν σήμερα. Οπότε, γενικότερα, όλο αυτό που συμβαίνει και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρος για όλους. Φυσικά, η όποια προβολή γίνεται αυτή τη στιγμή από τα τηλεοπτικά δίκτυα που έχουμε την τύχη να μας επισκέπτονται – είτε με δικές τους πρωτοβουλίες, είτε με δικές μας ενέργειες – είναι προς τη θετική κατεύθυνση, διότι έχουμε ανάγκη φέτος τον ελληνικό τουρισμό. Άλλωστε είναι και ο τουρισμός που κατά βάση επισκέπτεται τη Σύρο. Οπότε το να βρίσκεται η Σύρος εδώ και μία εβδομάδα συνεχώς στα τηλεοπτικά δίκτυα που εκπέμπουν πανελλαδικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να “ζητήσουμε” αυτή την στιγμή”.

  • Ωστόσο, αυτή η προβολή δεν εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής. Από την πλευρά σας, έχετε προγραμματίσει κάτι άμεσα για το τρέχον διάστημα που αξιολογείτε πως θα βοηθούσε στοχευμένα στο κομμάτι του τουρισμού; Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών υπήρξε ανατροπή στον προγραμματισμό σας;

“Ο προγραμματισμός ο οποίος είχαμε είναι στον αέρα από την άποψη πως συνδιαμορφώνεται μέρα με την ημέρα βάσει των συνθηκών των οποίων βλέπουμε και οι οποίες συνθήκες, καθημερινά, αλλάζουν. Βλέπουμε και μελετάμε τί γίνεται γύρω μας και διαπιστώνουμε πως άλλοι προορισμοί, οι οποίοι είναι αμιγώς τουριστικοί στις Κυκλάδες, κάνουν περικοπές στα τουριστικά προγράμματά τους. Προχωρούν σε τροποποιήσεις σε ριζικό επίπεδο και μειώνουν την προβολή και είναι και κάτι που μας έχουν συμβουλεύσει αυτή τη στιγμή και οι ειδικοί.

Δηλαδή, όλοι οι ειδικοί του τουρισμού εστιάζουν στη μη προβολή στο συγκεκριμένο διάστημα, διότι θεωρούν πως η συγκεκριμένη χρονιά είναι μία χρονιά απόλυτα ειδικών συνθηκών και χαρακτηρίζεται ως χρονιά “πολέμου”. Οπότε, η όποια προβολή αυτή τη στιγμή είναι άνευ ουσίας. Αν δεν ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα τα οποία αναμένουμε από την Κυβέρνηση και τα οποία θα αφορούν τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μετακινήσεις, αλλά και τη λειτουργία των καταλυμάτων και των καταστημάτων εστίασης, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιον προγραμματισμό. Άρα, δεν είναι θέμα ολιγωρίας αλλά θέμα τακτικής την οποία μας συμβουλεύουν οι ειδικοί να ακολουθήσουμε. Διάβασα στην εφημερίδα σας τις προηγούμενες ημέρες ότι η Πάρος που είναι ένας πολύ προβεβλημένος προορισμός στο εξωτερικό έκανε πολύ μεγάλες τροποποιήσεις στο τουριστικό και προωθητικό πλάνο της. Εμείς βλέπουμε τί συμβαίνει γύρω μας, παρατηρούμε πώς αντιδρούν οι πιο ανεπτυγμένοι – από εμάς – τουριστικοί προορισμοί και πράττουμε αναλόγως”.

  • Η Σύρος ανέκαθεν το καλοκαίρι στηριζόταν στον ελληνικό τουρισμό ενώ υστερούσε πάντα στην προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Θεωρείτε πως δεδομένων των συνθηκών και της οικονομικής “καταστροφής” που έχει προκληθεί σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε “πορτοφόλι”, η επισκεψιμότητα στη Σύρο θα κινηθεί το καλοκαιρινό διάστημα σε ικανοποιητικό επίπεδο; Πάντα υπό την προϋπόθεση της άρσης των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις.

“Η ενημέρωση που έχω - και δεν είναι άποψη - είναι ότι για τον Αύγουστο υπάρχει μία ζωηρή κινητικότητα για το επίπεδο των κρατήσεων. Βέβαια, είναι η περίοδος τέτοια, στην οποία δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός προγραμματισμός ούτε από την πλευρά εκείνων που έχουν σκοπό να επισκεφθούν τα νησιά, διότι δεν γνωρίζουν ουσιαστικά πότε θα επιτραπεί η ελεύθερη προσέλευση των τουριστών στα νησιά. Υπάρχουν όμως κάποιοι τολμηροί – αρκετοί από όσα πληροφορούμε – οι οποίοι κάνουν κρατήσεις για τον Αύγουστο, ο οποίος Αύγουστος σύμφωνα με τα τωρινά πρωτόγνωρα δεδομένα είναι ένας μακρινός μήνας. Από εκεί και πέρα, μην έχοντας γνώση του τί θα γίνει αύριο, νομίζω πως ο τουρισμός φέτος, θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτή είναι μία αισιόδοξη πρόβλεψη δική μου, την οποία πιστεύω ότι θα ενστερνιστούν και οι συμπολίτες μας στις άλλες περιοχές, θα κινηθούν προς τα νησιά μας και θα τονώσουν την οικονομία μας, ώστε να μας βοηθήσουν να περάσουμε τον επόμενο δύσκολο χειμώνα”.

  • Έχετε εικόνα για το πώς διαμορφώνεται ο “χάρτης” των τουριστικών επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν στο νησί; Υπάρχουν καταλυματίες, ξενοδόχοι αλλά και επιχειρηματίες εστίασης που καλούνται να δουλέψουν σε νέες – ίσως και ασύμφορες - συνθήκες.

“Βεβαίως. Και με την παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων τα οποία συνοδεύω και συνόδευσα τις προηγούμενες ημέρες και έχοντας προγραμματίσει κάποιες συναντήσεις επαγγελματιών του τουρισμού με τα τηλεοπτικά συνεργεία, έχω πολύ ξεκάθαρη εικόνα. Οι περισσότεροι επαγγελματίες – και αυτό είναι προς τιμήν τους – έχουν τη διάθεση να ανοίξουν τα καταλύματα και τις επιχειρήσεις εστίασης. Έχουν δει και τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, η οποία εφαρμόζοντας και τις εντολές της Κυβέρνησης σκοπεύει να διαθέσει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα στους επιχειρηματίες εστίασης, όπου αυτό είναι εφικτό από την μορφολογία της περιοχής. Ακόμη έχουν δει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης των δημοτικών τελών αλλά και των ενοικίων όποιων επαγγελματιών ενοικιάζουν δημοτικά ακίνητα, οπότε, όλοι αυτοί, έχοντας τη θέληση να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, δίνουν μία αισιόδοξη νότα. Αυτήν την εικόνα μεταφέρουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω της παρουσίας των τηλεοπτικών συνεργείων που επισκέπτονται το νησί μας”.

  • Ο κορωνοϊός επιτάσσει νέα δεδομένα και στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις. Τα πλοία θα ταξιδεύουν με το 50% των θέσεων. Αναφορικά με τη σύνδεση της Σύρου για το φετινό καλοκαίρι, σαν Δημοτική Αρχή αλλά και σαν Τουριστική Επιτροπή έχετε πραγματοποιήσει ενδεχομένως κάποιες επαφές για να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό στη σύνδεση του νησιού; Ή περιμένετε πρώτα τις οδηγίες και τα σχετικά πρωτόκολλα;

“Οι εξελίξεις μας πρόλαβαν. Ο σχεδιασμός ήταν διαφορετικός, τουλάχιστον από όταν ανέλαβα το Τμήμα του Τουρισμού. Είχαμε σκοπό να κάνουμε επαφές και με τις αεροπορικές και με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ούτως ώστε να πετύχουμε την όσο μεγαλύτερη αύξηση των προσεγγίσεων στη Σύρο. Λέω όμως πως και πάλι, οι εξελίξεις μας πρόλαβαν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και κυρίως στο πεδίο της ακτοπλοΐας. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε αν τα ταχύπλοα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, θα εκτελέσουν γενικότερα δρομολόγια και όχι μόνο στη Σύρο, αλλά στο σύνολο του νομού μας. Οπότε αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω με σαφήνεια τί θα γίνει. Σίγουρα, όταν ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα θα έρθουμε σε επαφή με τις εταιρείες, θα τους πούμε ότι είμαστε ένας προορισμός ασφαλής και μάλιστα ο πλέον(!) ασφαλής στις Κυκλάδες – κάτι που είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα και το τονίζουμε καθημερινά σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μας – και θα ζητήσουμε την αύξηση των δρομολογίων, αν κι εφόσον αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα και με τις επιταγές της Κυβέρνησης”.

  • Αναμφισβήτητα η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου στο νησί αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί όσον αφορά την ασφάλεια των επισκεπτών, οι οποίοι πλέον θέτουν σε προτεραιότητα το θέμα της υγείας. Πόσο σημαντική θεωρείτε την προβολή αυτού του πλεονεκτήματός μας;

“Τη δεδομένη στιγμή είναι το ισχυρό μας χαρτί. Είναι κάτι το οποίο επικοινωνιακά το χρησιμοποιούμε. Είναι κάτι που το τονίσαμε στα τηλεοπτικά συνεργεία που ήρθαν και όπου προβληθήκαμε και θα προβληθούμε ενώ είχαμε και την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σε ζωντανή σύνδεση σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Ο ίδιος στήριξε το πασιφανές γεγονός πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ουσιαστικά είναι ο ασφαλέστερος προορισμός στις Κυκλάδες. Είναι ένα δεδομένο, μία πραγματικότητα που την προωθούμε και μέσω των social media του Δήμου, αλλά και στην όποια καμπάνια θα κάνουμε, θα παίξει πρωταρχικό ρόλο το θέμα της ασφάλειας στο νησί λόγω του Νοσοκομείου και της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Οπότε, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε συγκριτικό πλεονέκτημά μας για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να ανακουφίσουμε τις πληττόμενες επιχειρήσεις”.

  • Ολοκληρώνοντας, αναφερθήκατε σε κάποια καμπάνια. Έχετε κάτι συγκεκριμένο στο πλάνο σας;

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες γνωμοδοτήσεις της Τουριστικής Επιτροπής που αφορούν καμπάνιες προβολής. Έχουμε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να συμβληθούμε με τη Marketing Greece που είναι μία εταιρεία προβολής, η οποία έχει συνάψει σύμβαση και με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Θα κινηθούμε σύμφωνα με όσα παρακολουθούμε και συνδέονται με την επικαιρότητα και με τον τρόπο που πρέπει να γίνει η προβολή αυτήν την περίοδο. Το πλάνο που είχαμε, ουσιαστικά έχει “παγώσει”. Προσπαθούμε να βρούμε έναν βηματισμό μαζί με όλους τους προορισμούς. Άρα, δεν σημαίνει πως η Σύρος δεν ασχολείται και δεν προγραμματίζει ή δεν είχε πλάνο. Αυτό που ξεκάθαρα συμβαίνει είναι πως το όποιο πλάνο είχαμε, έχει ανατραπεί πλήρως. Ωστόσο, συμβουλευόμαστε ειδικούς οι οποίοι μας δίνουν τις κατευθύνσεις στις οποίες εμείς πρέπει να κινηθούμε. Σίγουρα, έχουμε στο μυαλό μας να γίνει κάποια καμπάνια, αλλά αν οι ειδικοί μας συμβουλεύουν ότι αυτή δεν πρέπει να γίνει και μας εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει, δεν θα γίνει. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, αλλά συμβουλευόμαστε ειδικούς. Εκείνοι προτείνουν, στοιχειοθετούν τη θέση τους και βάσει αυτών πορευόμαστε”.