Συμπληρώνεται η πρώτη χρονιά της νέας θητείας χωρίς να έχει τεθεί ποτέ σε δημόσια συνεδρίαση το σοβαρό πρόβλημα της Ερμούπολης

Απουσία ενεργειών για τον “εφιάλτη” του κυκλοφοριακού

Απαντήσεις του Δημάρχου, Ν. Λειβαδάρα με αφορμή τον φετινό καλοκαιρινό κυκλοφοριακό χαμό στο ιστορικό κέντρο

“Πνιγμένη” στη λαμαρίνα για μία ακόμη καλοκαιρινή περίοδο είναι η Ερμούπολη, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αποτελεσματική προσέγγιση στο σοβαρό πρόβλημα του κυκλοφοριακού, προκειμένου να ανακουφιστεί το ιστορικό κέντρο, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού.

Οι συνεχείς μετακινήσεις οχημάτων και δικύκλων για αρκετή ώρα εντός του ιστορικού κέντρου καθώς και στην παραλιακή οδό της Ερμούπολης μέχρι και τη θέση “Νησάκι” προκειμένου οι οδηγοί να αναζητήσουν κάποια θέση στάθμευσης, προκαλούν μεγάλο κυκλοφοριακό πανικό, ο οποίος έρχεται να αναδείξει για μία ακόμη χρονιά τον “εφιάλτη” που βιώνει η Ερμούπολη και που κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσει(!) κάποια Δημοτική Αρχή.

Διανύοντας πλέον την καλοκαιρινή περίοδο και καθώς το νησί έχει υποδεχθεί έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών - παρά τη μείωση στις αφίξεις λόγω της συγκυρίας του κορωνοϊού -, αναδύεται στην επιφάνεια ξανά το σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο απαιτείται ουσιαστική προσέγγιση, καθώς δεν ταλαιπωρούνται μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι της Σύρου, αλλά παράλληλα και οι επισκέπτες.

Αρκετοί εξ αυτών μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν στο κέντρο της Ερμούπολης, αναγκάζονται να σταθμεύουν παράνομα, γεγονός που οδηγεί τη Λιμενική Αρχή στην επιβολή προστίμων, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να αναχωρούν από το νησί έχοντας αποκομίσει και αρνητικές(!) εμπειρίες.

Κι ενώ το πρόβλημα φέτος έχει γιγαντωθεί καθώς δεν έχει ληφθεί κανένα προσωρινό μέτρο για την πόλη και για τη θέση “Νησάκι”, ενώ οι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ούτε πώς να κατευθυνθούν στις λίγες θέσεις των περιφερειακών χώρων στάθμευσης που βρίσκονται σχετικά κοντά στο κέντρο της Ερμούπολης (Δόξα, Καρνάγιο, Πλακούρα), η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει απασχοληθεί – τουλάχιστον δημοσίως – μέχρι σήμερα με το πρόβλημα.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας κληθείς να δώσει απαντήσεις για θέματα που συνδέονται με το κυκλοφοριακό της Ερμούπολης και τις κινήσεις(;) της Δημοτικής Αρχής κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του, υπήρξε γενικόλογος, περιγράφοντας ουσιαστικά τις κατευθύνσεις τις οποίες θα ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να καταφέρει ως έναν βαθμό να ανακουφίσει το κέντρο, μέχρι τη λήξη της θητείας της.

Όμως, δεδομένης της ταλαιπωρίας που συνοδεύει τις μετακινήσεις των πολιτών στην Ερμούπολη, συστηματικά σε κάθε περίοδο κατά την οποία υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα είναι άκρως απογοητευτικό το γεγονός πως στον πρώτο χρόνο της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη αναφορικά με την αντιμετώπιση του - γνωστού – προβλήματος, ούτε σε θεωρητικό επίπεδο.

Άξιο σχολιασμού δε είναι το γεγονός πως η δημοτική Επιτροπή που ασχολείται με τα συγκοινωνιακά θέματα του νησιού, όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο πρόεδρός της, Βαγγέλης Χαλκιάς (στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας), δεν έχει απασχοληθεί συνολικά με το πρόβλημα, για το οποίο εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία ζητά μία έστω και σε ήπιο βαθμό ανακουφιστική λύση.

Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Λειβαδάρας υποστήριξε πως η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την εξεύρεση επιπλέον χώρων στάθμευσης, ενώ θέλει να προωθήσει την επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης Καρεκλά, καθώς και να επαναφέρει τη Δημοτική Αστυνομία.

Φουντώνει” ξανά το πρόβλημα

Ειδικότερα, ο κ. Λειβαδάρας ερωτηθείς σχετικά με το αν έχει επεξεργαστεί η Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα κάποιο πλάνο και κάποιες ενέργειες για την ανακούφιση της πόλης από το σοβαρό πρόβλημα, ανέφερε μόνον τους άξονες πάνω στους οποίους όπως εξήγησε, θα κινηθεί η “λύση”.

“Είμαστε σε αναζήτηση περιφερειακών parking, προσπαθούμε για τη μελέτη Καρεκλά ώστε να γίνει μία επικαιροποίηση και να δούμε πώς μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ωστόσο, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν υπάρξει η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με σκοπό να υπάρχει περιφρούρηση αυτών που θα αποφασιστούν” δήλωσε σχετικά, σχολιάζοντας παράλληλα πως οποιαδήποτε άλλη κίνηση απλώς θα αποτελέσει “εμβαλωματική λύση”.

Κατόπιν των ανωτέρω, συμπλήρωσε μάλιστα πως, για το παραλιακό τμήμα λαμβάνει αποφάσεις και το Λιμενικό Ταμείο ενώ υπογράμμισε και την παρουσία του Λιμενικού και της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης.

“Το θέμα είναι να δούμε τί μπορεί να γίνει με τη μελέτη Καρεκλά και τα περιφερειακά parking” επανέλαβε ο ίδιος, δίνοντας την απάντησή του και για τον χρόνο κατά τον οποίον η Δημοτική Αρχή θα φέρει αποτέλεσμα στην προώθηση των συγκεκριμένων θεμάτων.

“Φέτος δεν θα γίνει κάτι. Είμαστε στα μέσα του Αυγούστου” σχολίασε αρχικά ο Δήμαρχος σχετικά με το αν θα εφαρμοστεί κάποια απόφαση όπως γινόταν στο παρελθόν τουλάχιστον για τον χώρο στο Νησάκι, προσθέτοντας παρακάτω τα εξής: “Θα γίνει κάτι το χρονικό διάστημα του χειμώνα για να το δούμε πιο εντατικά με σκοπό να έχουμε λύσεις για το άμεσο μέλλον. Έχουμε το περιθώριο μέσα στον χειμώνα να δούμε τί μπορεί να γίνει σε αυτό το κομμάτι” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Περιφερειακοί χώροι στάθμευσης και Δημοτική Αστυνομία

Κληθείς να μιλήσει πιο συγκεκριμένα σχετικά με το αν γίνεται προσπάθεια αναζήτησης κάποιου επιπλέον χώρου που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τη στάθμευση και άρα, να λειτουργήσει σαν νέο περιφερειακό parking, υπήρξε λακωνικός: “Για τα περιφερειακά parking είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει κάποια πρόταση και κάποια σκέψη. Προσπαθούμε απεγνωσμένα να βρούμε κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφορτίσει την κατάσταση στο κέντρο” σημείωσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση πως το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης θα αντιμετωπισθεί ως έναν βαθμό με την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

“Η ανασύστασή της είναι κάτι καταλυτικό για εμένα καθώς θα μπορέσει να περιφρουρήσει το κυκλοφοριακό κομμάτι μέσα στο κέντρο της πόλης” δήλωσε ο Δήμαρχος, χωρίς όμως να γνωστοποιεί τον χρόνο κατά τον οποίο θα υπάρξουν ξανά δημοτικοί αστυνόμοι.

Ανεφάρμοστη η πρόβλεψη για μόνιμους κατοίκους κέντρου

Επιπλέον, “στον αέρα” φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι και το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου, αφού παρά τις σχετικές σημάνσεις και την έκδοση ατομικών καρτών, οι θέσεις της Ερμούπολης καταλαμβάνονται από όλα τα οχήματα.

Σχετικά με την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων και μάλιστα σε περιόδους με αυξημένη επισκεψιμότητα, ο κ. Λειβαδάρας επανέλαβε ξανά το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας.

“Γι αυτό ανέφερα ότι χρειάζεται περιφρούρηση και ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Αν έχεις μία οργανωμένη Δημοτική Αστυνομία, θα μπορέσεις να το ελέγξεις αυτό το θέμα. Διαφορετικά ακόμη και να υπάρχει πινακίδα που λέει στάθμευση για μόνιμους κατοίκους, μπορεί να σταθμεύει ο κάθε ένας και γίνεται όλο αυτό το χάος” ανέφερε σχετικά με το θέμα.

Κλειστός” ο χώρος της κρουαζιέρας ακόμη και χωρίς αφίξεις

Με φόντο τη σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης στην Ερμούπολη, ο κ. Λειβαδάρας ρωτήθηκε σχετικά με τη δυνατότητα διάθεσης του τμήματος της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων τουλάχιστον γι αυτήν την περίοδο, που η κρουαζιέρα παραμένει “στον πάγο” και δεν προβλέπεται άμεσα καμία προσέγγιση στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Εκτός από το θέμα της φύλαξης του λιμένα και της εφαρμογής του διεθνούς κώδικα ISPS για την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων, ο ίδιος έθεσε στο προσκήνιο και το έργο της μίνι ανάπλασης που θα γίνει στην περιοχή, τονίζοντας πως δυστυχώς αυτή η βελτίωση της περιοχής, θα συνοδεύεται από την απώλεια επιπλέον θέσεων στάθμευσης στο Νησάκι.

“Σε εκείνο το τμήμα δεν είναι εφικτό γιατί θα ξεκινήσει το έργο. Θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί σαφώς πρέπει να υπάρχει ασφάλεια στον χώρο του λιμανιού και της κρουαζιέρας, οπότε θα έχουμε μείωση των θέσεων αν δεν μπορέσουμε να ανακτήσουμε θέσεις σε εκείνο το κομμάτι” σχολίασε σχετικά, καθιστώντας ξεκάθαρο σε κάθε τόνο πως στο Νησάκι δεν μπορούν να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις.

Μόνο στάση στο πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου

Πέραν των ανωτέρω, ο Δήμαρχος γνωστοποίησε το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, η πλευρά του οποίου ζήτησε την προσωρινή πεζοδρόμηση του πρώτου τμήματος της οδού Σταματίου Πρωίου για το διάστημα του Αυγούστου, ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα του περιπάτου με ασφάλεια και στη συγκεκριμένη πλευρά της Ερμούπολης.

“Και σήμερα (σσ. περασμένη Παρασκευή) είχαμε μία συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο καθώς είχαμε ένα αίτημα από την πλευρά του για μερική πεζοδρόμηση της οδού Σταματίου Πρωίου από την αρχή της μέχρι και την οδό Κέας (στενό Αθυμαρίτη). Για να παρθεί μία τέτοια απόφαση υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν προλαβαίνουν να γίνουν. Ήθελαν για τον Αύγουστο αλλά είναι αδύνατον, καθώς ήδη σήμερα είμαστε στις αρχές και πέρα από αυτό πρέπει η κάθε απόφαση να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο και να βγει σε ΦΕΚ οπότε είναι αδύνατον” δήλωσε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας μάλιστα πως για το ίδιο θέμα ακολούθησε και μία συνάντηση με την Αστυνομική Αρχή.

“Κάναμε μία συνάντηση και με την Αστυνομία για να δούμε τί μπορεί να γίνει σχετικά με το εν λόγω αίτημα, αλλά αυτό που προτάθηκε είναι να εφαρμοστεί η νομιμότητα που λέει πως αυτό το κομμάτι της Σταματίου Πρωίου είναι για στάση και όχι για στάθμευση” εξήγησε ο Δήμαρχος, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “αυτό θα λύσει το πρόβλημα κατά πολύ μεγάλο μέρος”.

Ανεφάρμοστες οι πεζοδρομήσεις χωρίς παράλληλες λύσεις στάθμευσης

Εκτός των ανωτέρω, ο Δήμαρχος ρωτήθηκε και για το θέμα των πεζοδρομήσεων της πόλης με σκοπό την άνετη και ασφαλή μετακίνηση πεζών κατά τις περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας στο νησί, ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν το ιστορικό κέντρο.

“Οι πεζοδρομήσεις - για εμένα - είναι κάτι πάρα πολύ ουσιαστικό. Δίνουν άλλη ποιότητα στην πόλη και για τους επισκέπτες και για τους κατοίκους. Αλλά πρέπει συγχρόνως να έχεις δώσει λύσεις στα άλλα θέματα του κυκλοφοριακού και του parking. Δυστυχώς αν δεν κάνεις αυτό, δεν μπορεί να γίνει κάτι” εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας παρακάτω γενικόλογα πως, “υπάρχει μια σκέψη που πιστεύω ότι θα δώσει ανακούφιση”, την οποία όμως δεν γνωστοποίησε.

“Νομίζω θα μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να την ανακοινώσουμε, αφού δούμε όλο το πακέτο των κυκλοφοριακών” θέλησε να προσθέσει μόνον, ολοκληρώνοντας την απάντησή του για τις πεζοδρομήσεις.

Καμία ενημέρωση των πολιτών για τα μεγάλα θέματα

Με αφορμή το γεγονός πως ο ίδιος και για το κυκλοφοριακό επέλεξε να διατηρήσει την ίδια στάση σιωπής που κρατά παρομοίως για όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα του τόπου – μέχρι σήμερα -, ρωτήθηκε τί έχει να απαντήσει σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως – εν προκειμένω – για το κυκλοφοριακό φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει απασχοληθεί καθόλου μέχρι σήμερα.

“Δεν είναι έτσι. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ξέρετε ότι δεν είναι εύκολο να λυθεί. Αν ήταν εύκολο θα το είχαν λύσει και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές κι εμείς από την αρχή θα το είχαμε λύσει. Δεν είναι τόσο απλό” σχολίασε, υποστηρίζοντας πως, “υπάρχει μία κατάσταση με το κυκλοφοριακό στην πόλη και είναι γεγονός, αλλά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αν υπήρχαν θα το είχαμε κάνει. Προσπαθούμε απεγνωσμένα να βρούμε την καλύτερη δυνατή και δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί εύκολα”.

Αποσπασματική λύση θα προκαλέσει νέο πρόβλημα”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν εκτιμά πως εντός της θητείας του θα υπάρξει μία ικανοποιητική προσέγγιση του προβλήματος που θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στην πόλη.

“Αυτός είναι ο σκοπός μας, να το παλέψουμε ώστε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στα μέτρα του εφικτού διότι αυτή είναι η πόλη μας. Η Ερμούπολη είναι μία πόλη αμφιθεατρικά κτισμένη, δεν έχει πλατώματα γύρω για να μπορέσει κανείς να αναπτυχθεί περιμετρικά”.

Πρόσθεσε ακόμη πως, “Υπάρχουν κάποιες σκέψεις τις οποίες πιστεύω να μπορέσουμε να τις προχωρήσουμε για να δώσουμε μία ανακούφιση, όμως, οριστική λύση δεν ξέρω αν θα υπάρξει ποτέ. Τουλάχιστον όσο μπορούμε θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση για να ανακουφιστεί η κατάσταση. Όμως πραγματικά τις περιόδους όπως καλοκαίρι και Πάσχα πραγματικά υπάρχει θέμα”.

Ο κ. Λειβαδάρας ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας πως το κυκλοφοριακό “δυστυχώς είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που το ξέρουμε όλοι καλά και οι κάτοικοι του νησιού και ρέπει να το δούμε συνολικά το όλο θέμα γιατί μία αποσπασματική λύση θα δημιουργήσει νέο πρόβλημα”.