Αποστολή φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση της προμελέτης που διέθετε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σαν μεμονωμένο έργο

Ένταξη των στεγάστρων της Χίου στο Open Mall

Προσπάθεια να ικανοποιηθεί το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου παρά την ανησυχία με φόντο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου έργου
φωτο: από παρουσίαση μελέτης Τζ. Κανελλόπουλου, μακέτα

Φάκελο με την προμελέτη που αφορά σε έργο αναβάθμισης της εικόνας της οδού Χίου προώθησε προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει το σημαντικό αίτημα του εμπορικού κόσμου που αφορά στην τοποθέτηση στεγάστρων στην παραδοσιακή αγορά της Ερμούπολης.

Το συγκεκριμένο βήμα πραγματοποιείται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή με σκοπό την έγκριση της πρότασης που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην τελική μελέτη του έργου του Open Mall (Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου) και να υλοποιηθεί με τη χρηματοδότηση που έχει ήδη κατοχυρωθεί (1.300.000 ευρώ).

Η εν λόγω προμελέτη αφορά στην πρόταση του μελετητή Τζανέτου Κανελλόπουλου για την αισθητική κι αρχιτεκτονική αναβάθμιση της οδού Χίου, η οποία είχε προτιμηθεί ανάμεσα σε τρεις προτάσεις, η παρουσίαση των οποίων είχε γίνει το 2016 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεδομένου δε, πως, το εν λόγω αίτημα του εμπορικού κόσμου είχε εκφραστεί τουλάχιστον προ δεκαετίας, η τότε Δημοτική Αρχή είχε πραγματοποιήσει διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση μελετητικών προτάσεων για την αναβάθμιση της παραδοσιακής αγοράς.

Σήμερα, ο Εμπορικός Σύλλογος επιδιώκει την ένταξη αυτής της προμελέτης στο έργο του Open Mall ώστε να αλλάξει όψη ο δρόμος της παραδοσιακής αγοράς και να αντικατασταθούν τα φθαρμένα και σκισμένα τεντόπανα.

Για το εν λόγω θέμα ρωτήθηκε σχετικά με την αποστολή του φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Ο ίδιος εξήγησε πως ήδη έχουν παρατηρηθεί σοβαρές καθυστερήσεις στην προώθηση της υλοποίησης του Open Mall στην Ερμούπολη, εκφράζοντας τον φόβο του αναφορικά με τον κίνδυνο(;) απώλειας του έργου, αν οι βασικές ενέργειες και παρεμβάσεις δεν ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος.

Η πρόταση για την παραδοσιακή αγορά της Ερμούπολης

Ειδικότερα, η μελέτη που προωθείται προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξή της στο έργο του Open Mall, περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις για την οδό Χίου:

α. Το στέγαστρο θα αποτελείται από 14 επίπεδα στέγαστρα τα οποία τοποθετούνται σε διάφορα ύψη και επίπεδα κατά μήκος της οδού, προσαρμοζόμενα κάθε φορά στις απαιτήσεις των όψεων των κτιρίων. β. Στηρίζεται σε απλές διατομές μορφοσιδήρου UPN μικρής διατομής. γ. Η κατασκευή είναι αυτοφερόμενη και σε κανένα σημείο δεν ακουμπά στα κτίρια. δ. Καλύπτεται στην οροφή και το περιθώριό του με φύλλα τιτανιούχου ψευδαργύρου (διακριτική και εξευγενισμένη υπόμνηση των τσίγκινων επίτοιχων στεγάστρων). ε. Στα 4 χαμηλότερα τμήματα του στεγάστρου προβλέπεται επιμήκης παραλληλόγραμμος φεγγίτης για τον επαρκή φωτισμό της οδού, ο οποίος σκιάζεται από μεγάλες κατακόρυφες περσίδες. στ. Σε διάφορα σημεία προβλέπεται αναρτημένη φύτευση, η οποία φιλτράρει το φως δημιουργώντας δροσερή ατμόσφαιρα και ανάλαφρο φωτισμό, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει μικροκλίμα πρασίνου στην περιοχή. ζ. Στο βόρειο άκρο επί της οδού Χίου και πλ. Μιαούλη το πρώτο στέγαστρο είναι μια περσιδωτή κατασκευή, η οποία έχει σαν στόχο να σηματοδοτήσει την αρχή του στεγάστρου και να δημιουργήσει μια περιοχή μερικής σκίασης στην αρχή της αγοράς , για την ομαλή οπτική μετάβαση από το φως στη σκιά. η. Στην οδό Πρωίου το στέγαστρο διακόπτεται. Τα δύο τμήματα του στεγάστρου συναντιόνται και σε κάποιο ύψος το ένα προσεγγίζει το άλλο, χωρίς όμως να το φτάνει εντελώς. θ. Τέλος, στα υψηλότερα στέγαστρα που έχουν επαρκή ηλιασμό προβλέπονται φωτοβολταϊκά πάνελ για τον φωτισμό του ίδιου του στεγάστρου και όχι μόνο.

Στην περιγραφή του κ. Κανελλόπουλου σημειώνεται μάλιστα πως ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της εν λόγω κατασκευής φθάνει τα 281.596,00 ευρώ και η εκτίμηση του ετήσιου κόστους συντήρησης το ποσό των 1.000 ευρώ.

Επιμονή για τα στέγαστρα από τον Εμπορικό Σύλλογο

Στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τοποθετήθηκε για τις τελευταίες κινήσεις του Δήμου σχετικά με το έργο των στεγάστρων για την παραδοσιακή αγορά, καθώς αρχικά δεν είχε ενταχθεί στην τελική μελέτη για το Open Mall.

“Σε μία τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Εμπορικό Σύλλογο είχε ζητήσει αλλαγή της πρότασης που είχε κατατεθεί για το Open Mall και ήθελε να συμπεριληφθεί η μελέτη για την παρέμβαση των στεγάστρων στην οδό Χίου” ανέφερε αρχικά, διευκρινίζοντας πως, “Είχε γίνει η παρουσίαση των προμελετών προ ετών και είχε προκριθεί η μία εξ αυτών και προκειμένου να κάνουμε αίτημα για αλλαγή της πρότασης - σε συνεννόηση βέβαια με την αρμόδια Υπηρεσία -, θέλουμε έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη μελέτη των στεγάστρων”.

Στην ερώτηση αν η επιμονή του Εμπορικού Συλλόγου για τα στέγαστρα της αγοράς θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα για όλο το έργο του Open Mall ή θα θέσει εμπόδια στην υλοποίησή του, ο Μηνάς Αληφραγκής σημείωσε αρχικά τα εξής: “Το Υπουργείο Πολιτισμού ξέρουμε όλοι πώς δουλεύει. Πιστεύω ότι οι χρόνοι θα είναι μεγάλοι. Βέβαια έχουμε κάνει ήδη παρεμβάσεις για να δουν το θέμα λίγο πιο σύντομα, γιατί πρέπει να κάνει εισήγηση η Υπηρεσία, να περάσει η μελέτη από το Συμβούλιο Μνημείων Ν. Αιγαίου και όλα αυτά απαιτούν χρόνο”.

Κατόπιν των ανωτέρω, θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα πως, “Η έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να υλοποιηθεί αφού γίνει αλλαγή της πρότασης που είχαμε καταθέσει”.

Στις χρηματοδοτούμενες προτάσεις δεν αλλάζουν εύκολα οι παρεμβάσεις”

Σχετικά με την απουσία πρόβλεψης για τα στέγαστρα της οδού Χίου στην έναρξη της προσπάθειας διεκδίκησης της κατοχύρωσης χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων μέσω του Open Mall την περασμένη θητεία, ο κ. Αληφραγκής υποστήριξε τα εξής: “Είχε γίνει μία μελέτη “στο πόδι” ουσιαστικά. Πολύ γρήγορη και απ΄ ό,τι έχουν αναφέρει σε συναντήσεις που έχουμε κάνει με τον Εμπορικό Σύλλογο, επί της ουσίας, ποτέ δεν είχαν συναινέσει στην τεχνική περιγραφή της μελέτης που εστάλη για το Open Mall”.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “Υπήρχε η δέσμευση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να καταθέσει την πρόταση για να πάρει τη χρηματοδότηση και όλη αυτή η κωλυσιεργία σχετικά με τη διαφωνία των στεγάστρων, μας έχει οδηγήσει στο σημείο “μηδέν””.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος αφού αναφέρθηκε στον αργό βηματισμό ο οποίος έχει συνοδεύσει ως σήμερα το έργο του Open Mall, θέλησε να προσθέσει πως, “Εμείς σε συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο δεν αρνηθήκαμε να διερευνήσουμε το σενάριο αυτό, αλλά κατά την προσωπική γνώμη μου θέτει σε κίνδυνο όλο το έργο, το οποίο έχει χρονοδιαγράμματα”.

Γνωστοποίησε ακόμη πως, “Στείλαμε ήδη τον φάκελο στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχουμε κάνει ήδη επικοινωνία με αρμόδια πρόσωπα για να τον δουν όσο γίνεται πιο άμεσα αν είναι εφικτό. Επαναλαμβάνω όμως πως με το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί κανένας να είναι σίγουρος για τους χρόνους”.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως η μη ένταξη των στεγάστρων στο έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου οφείλεται σε κακή συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ο κ. Αληφραγκής υποστήριξε τα εξής: “Όχι. Αυτό που προσωπικά έχω καταλάβει – κι εν μέρει δικαιολογώ και τις δύο πλευρές – είναι ότι προκειμένου να προλάβουν τη χρηματοδότηση κατέθεσαν μία πρόταση βιαστικά. Απλά το θέμα είναι πως ειδικά στα χρηματοδοτούμενα έργα, για να αλλάξει η πρόταση, απαιτείται μία ολόκληρη διαδικασία. Δεν αποδίδω ούτε πρόθεση ούτε δόλο σε κανέναν. Απλά θα έπρεπε να σκεφθούν άμεσα ότι στις χρηματοδοτούμενες προτάσεις δεν αλλάζουν τόσο απλά οι παρεμβάσεις”.

Αν δεν εγκριθεί, θα εξετάσουμε πώς μπορεί να υλοποιηθεί από άλλους πόρους”

Παρακάτω ο Αντιδήμαρχος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο μη έγκρισης της πρότασης συμπερίληψης της παρέμβασης των στεγάστρων στο έργο του Open Mall ή και υπέρμετρης καθυστέρησης στο στάδιο της έγκρισης.

Στην ερώτηση πώς θα πράξει σε αυτήν την περίπτωση ο Δήμος, ο ίδιος υπήρξε σαφής:

“Θα καταθέσω την προσωπική άποψή μου για ένα τέτοιο σενάριο. Αν δούμε ότι καθυστερεί, θα έρθουμε σε νέα επαφή και συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο για να προχωρήσουμε το έργο βάσει του σχεδίου που είχε κατατεθεί αρχικά (σσ. χωρίς τα στέγαστρα) και ενδεχομένως να κοιτάξουμε για τα στέγαστρα μία άλλη χρηματοδότηση ή με ίδιους πόρους, να εξετάσουμε τί μπορεί να γίνει”.

Επανέλαβε μάλιστα πως, “Αυτές είναι προσωπικές σκέψεις μου και εκτιμήσεις” καθώς όπως πρόσθεσε, “Ας δούμε σήμερα πως θα προχωρήσει η προσπάθεια να ενταχθούν τα στέγαστρα και μετά, βλέποντας και κάνοντας...”.

Σχολίασε μάλιστα πως η εν λόγω μελέτη έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί εξ αρχής στην πρόταση για το Open Mall. “Μακάρι αυτή η μελέτη να είχε μπει στο πρόγραμμα εξ αρχής. Κι αυτός ήταν ένας λόγος που έχει καθυστερήσει η όλη διαδικασία για το Open Mall καθώς δεν υπήρχε συμφωνία με τον Εμπορικό Σύλλογο”.

Θα “ζημιωθεί” ο πεζόδρομος

Αντιθέτως από τα ανωτέρω σενάρια, στην περίπτωση που εγκριθεί η προμελέτη των στεγάστρων και υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Open Mall, τότε ο Αντιδήμαρχος εξήγησε πως θα περιοριστούν ή θα περικοπούν από το αρχικό πλάνο άλλες παρεμβάσεις.

“Εμείς σαν Υπηρεσία δεν έχουμε κάνει ακόμη εκτίμηση της αλλαγής, δηλαδή ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν και ποιες όχι” σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας όμως πως, “Ο Εμπορικός Σύλλογος αυτό που ζητά είναι να μην γίνουν παρεμβάσεις μεγάλες στον πεζόδρομο, δηλαδή στις οδούς Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη και να “πέσει” το κύριο κόστος στην οδό Χίου για τα στέγαστρα”.

Κατόπιν των ανωτέρω, θέλησε να σημειώσει πως ο Δήμος αναμένει προς το παρόν εξελίξεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, για να προβεί στις περαιτέρω ενέργειές του σχετικά με τα δύο πολυσυζητημένα θέματα του Open Mall αλλά και των στεγάστρων της οδού Χίου.

“Ας εγκριθεί πρώτα, να έχουμε και τους χρόνους για την υλοποίηση και θα δούμε τί θα αλλάξει.

Δεν είμαστε αντίθετη σαν Δημοτική Αρχή να ικανοποιήσουμε το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά είναι πράγματα που έπρεπε να είχαν τακτοποιηθεί από την αρχή για να μην χαθεί τόσος χρόνος”.

Ο κ. Αληφραγκής ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως, “Θα το παλέψουμε, αφού ήδη έχει κάνει και ο Δήμαρχος παρέμβαση και εφόσον έχουμε τη θετική εισήγηση, θα προχωρήσουμε”.