Σε διαγωνισμό για τετράμηνη σύμβαση προχωρά ο ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης μετά την ακύρωση του μεγάλου διαγωνισμού για να καλύψει το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαρτίου

Συνοπτικές... διαδικασίες για ανακύκλωση και ΧΥΤΑ

Απάντηση του Γ. Βρούτση αναφορικά με τη μεταβίβαση ή μη, περιουσιακών στοιχείων στον Περιφερειακό Φορέα Ν. Αιγαίου

Με αποφάσεις απευθείας αναθέσεων μηνιαίας και δίμηνης διάρκειας, αλλά και με συνοπτικό διαγωνισμό για σύμβαση τετράμηνης διάρκειας όσον αφορά την αποκομιδή της ανακύκλωσης και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ επιχειρεί ο ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης να καλύψει τις ανάγκες του τόπου, μετά την ακύρωση του μεγάλου διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Ειδικότερα, προχθές αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου η διακήρυξη του συνοπτικού διαγωνισμού στον οποίον προχωρά πλέον η δημοτική πλευρά, προκειμένου η Σύρος να μη μείνει... μετέωρη από αρχές Δεκεμβρίου και μετά, στο κομμάτι της ανακύκλωσης και της λειτουργίας του κυττάρου στο “Κοράκι”.

Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε για να υπάρξει άμεσα ανάδοχος για το συγκεκριμένο “έργο”, αφού ο μεγάλος διαγωνισμός ακυρώθηκε επειδή – αν και ήταν σε εξέλιξη – ο ΦΟΔΣΑ με απόφαση που υπέγραφε ο πρόεδρός του, Γιάννης Βρούτσης, προχώρησε σε ανάκληση του συνολικού(!) ποσού της χρηματοδότησής του, επιχειρώντας να καλύψει οικονομικά τις εργασίες ανακύκλωσης για το δίμηνο(!) Ιουνίου – Ιουλίου.

Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει απασχολήσει σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τη Δημοτική Αρχή και τη μείζονα μειοψηφία να έχουν ανταλλάξει έντονη κριτική με φόντο το γεγονός πως από “τεχνικό σφάλμα” όπως είχε υποστηρίξει δημόσια σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, έμεινε χωρίς χρηματοδότηση ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός που θα κάλυπτε το νησί μέχρι και το 2022.

Πλέον, ο Φορέας προχωρώντας στον συνοπτικό διαγωνισμό επιδιώκει να κατοχυρώσει το νησί ως προς το πολύ σημαντικό θέμα της αποκομιδής της ανακύκλωσης, καθώς μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, οι σχετικές εργασίες διεκπεραιώνονται στο πλαίσιο αποφάσεων απευθείας ανάθεσης αυτών, μηνιαίας ή δίμηνης διάρκειας (πχ. Οκτώβριος – Νοέμβριος).

Σημειώνεται εξ αρχής πως για τον συγκεκριμένο συνοπτικό διαγωνισμό υπάρχει το ποσό των 59.960 ευρώ, το οποίο με ΦΠΑ 24% φθάνει σε 74.350,40 ευρώ ενώ σχετικά με το αν θα “τρέξει” νέος μεγάλος διαγωνισμός, η απόφαση δεν αποκλείεται να ληφθεί από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου που είναι ο διάδοχος της σημερινής κατάστασης, μετά από τη σύστασή του, όπως θα ισχύσει για όλους τους ΦΟΔΣΑ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Τετράμηνες υποχρεώσεις του νέου αναδόχου

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται ρητά στην προκήρυξη του διαγωνισμού, το αντικείμενο της εργολαβίας, που θα συσταθεί με σύμβαση “είναι η λειτουργία ΧΥΤΑ και ανακύκλωσης Φο.Δ.Σ.Α. Δήμου Σύρου Ερμούπολης στα όρια ευθύνης του Φορέα”. Σκοπός του έργου είναι “η συνολική ορθολογική διαχείριση και λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της ανακύκλωσης” και ως εκ τούτου, με τη νέα σύμβαση που θα προκύψει, “ο ανάδοχος θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ, της αποκομιδής της ανακύκλωσης, της λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης και του τεμαχιστή”.

Επιπλέον, αναφέρεται ξεκάθαρα πως, “το χρονοδιάγραμμα των εργασιών είναι 4 μήνες με εκκίνηση την 02-12-2020”.

Ειδικότερα για την ανακύκλωση, βάσει της διακήρυξης, “Η αποκομιδή της θα διενεργείται με οχήματα και προσωπικό του αναδόχου. Ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να διαθέσει το απαραίτητο πλήθος οχημάτων και προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τις αποκομιδής σύμφωνα με τους όρους της παρούσας τεχνικής έκθεσης εργασιών (...)”, ενώ διευκρινίζεται ακόμη πως στις περιπτώσεις που οι ανάγκες αποκομιδής αυξηθούν, τότε, “ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να διαθέσει επιπλέον οχήματα και προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες αυτές”.

Επιπρόσθετα, σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, υπογραμμίζεται πως εκτός από τη λεκάνη του ενεργού ΧΥΤΑ, αυτός περιλαμβάνει “και εγκαταστάσεις επεξεργασίας στραγγισμάτων (Α' και Β' βαθμίδα επεξεργασίας), καθώς και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (συνεργείο, πλάστιγγα, στέγαστρο στάθμευσης, κτίριο ελέγχου, αποθήκες, αντλιοστάσια κ.α.)”.

Διευκρινίζεται δε, πως στις ανωτέρω εγκαταστάσεις “υφίσταται σταθερός και κινητός εξοπλισμός (κτιριακές εγκαταστάσεις, Η/Μ εξοπλισμός, μηχανήματα κλπ), ο οποίος θα παραδοθεί από τον Φορέα και θα παραληφθεί από τον ανάδοχο μετά την υπογραφή της σύμβασης και μέχρι τη λήξη αυτής”. Ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιηθεί “αποκλειστικά και μόνο στο χώρο του ΧΥΤΑ για την λειτουργία του” ενώ ο ανάδοχος υποχρεούται “να φροντίζει για την ορθή χρήση του και οφείλει να παραδώσει στο σύνολο του σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της σύμβασης”.

Καμία μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ

Εκτός των ανωτέρω, έρχεται στην επιφάνεια το θέμα της μετάβασης στο νέο καθεστώς που αφορά στη λειτουργία του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με το οποίο ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Βρούτσης ως προς το θέμα της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του Δήμου.

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε, “Βιβλίο παγίων στον ΦΟΔΣΑ δεν υπήρχε”, ωστόσο όπως πρόσθεσε, “ολοκληρώνεται η καταγραφή και ο ορκωτός θα έρθει στις 29 Οκτωβρίου στη Σύρο για να γίνει η κατάργηση”.

Άρα, κατέστησε σαφές πως τέλος του μήνα ο Δήμος θα έχει πλήρη εικόνα για το τί θα παραδώσει ο ΦΟΔΣΑ Σύρου - Ερμούπολης στον Περιφερειακό Φορέα και τί όχι.

Κληθείς να γνωστοποιήσει αν μέχρι σήμερα έχει σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο ή το ΔΣ του Περιφερειακού Φορέα, ο κ. Βρούτσης υπήρξε σαφής. “Από την ενημέρωση που είχαμε από τον Περιφερειάρχη στην τελευταία γενική συνέλευση, η Περιφέρεια θα έχει τη χρήση του ΧΥΤΑ στο κομμάτι των σκουπιδιών και όχι στο κομμάτι των κτιρίων” ανέφερε, εξηγώντας πως βάσει αυτής της πρώτης ενημέρωσης, “Τα ακίνητα παραμένουν στον Δήμο και τη χρήση του ΧΥΤΑ θα κάνει η Περιφέρεια”.

“Αυτή ήταν η πληροφόρηση που είχαμε στην τελευταία ενημέρωση που είχε γίνει στη Σύρο” συμπλήρωσε, λέγοντας τέλος κατηγορηματικά πως ακόμη κι αν ζητηθεί η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ο ίδιος δεν θα συναινέσει.

“Ακόμη και αν πουν να υπογράψουμε για την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στην Περιφέρεια, εγώ δεν θα το υπογράψω” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.