Εικόνες – απειλή για τη δημόσια υγεία εξαιτίας ασυνείδητων που δεν τηρούν τα αυτονόητα

Νεκρά ζώα στους κάδους ανακύκλωσης της Σύρου

Τα ζωικά υποπροϊόντα διαπιστώνουν οι υπάλληλοι της ανακύκλωσης κατά τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών

Ενέργειες που απειλούν ευθέως τη δημόσια υγεία αποτελούν οι συστηματικές απορρίψεις νεκρών ζώων σε κάδους ανακύκλωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να προασπίσει τη διαδικασία της ανακύκλωσης, την οποία και υποστηρίζουν συνειδητοποιημένοι πολίτες του τόπου.

Φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε η “Κοινή Γνώμη” από τον ΧΥΤΑ Σύρου και συγκεκριμένα από το σημείο που γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, αποδεικνύει πως ασυνείδητοι - κατά προκλητική παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού – προχωρούν στην εναπόθεση νεκρών ζώων εντός κάδων που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Σύρου.

Ειδικότερα, πρόκειται για νεκρούς σκύλους, γάτες αλλά ακόμη και πρόβατα, τα οποία αντί να ταφούν σε ιδιωτικό χωράφι ή αγροτεμάχιο, μεταφέρονται στους κάδους, με αποτέλεσμα να τα βρίσκουν κατά τη διαδικασία της διαλογής οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση στον ΦΟΔΣΑ Σύρου.

Πρόκειται για ένα άκρως σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει να πάψει να υφίσταται και το οποίο “γεννά” έντονο προβληματισμό σχετικά με τις προθέσεις των πολιτών που δεν σέβονται τους συμπολίτες τους, τους οποίους θέτουν σε κίνδυνο, αν σκεφθεί κάποιος πως, κυρίως τα νεκρά ζώα που είχαν προσβληθεί από κάποια μολυσματική ασθένεια, δεν επιτρέπεται να παραμένουν εκτεθειμένα στο περιβάλλον, ενώ πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να απορρίπτονται σε χώρους που δουλεύουν πολίτες.

Σχετικά με το σοβαρό ζήτημα - που απασχολεί έντονα τη νέα Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου, όπως διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις τόσο του Προέδρου, Γιάννη Βρούτση, όσο και της Αντιπροέδρου, Αγγελικής Πρίντεζη προς την εφημερίδα -, η νέα Δημοτική Αρχή είχε εκδώσει ανακοίνωση αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες.

Στο περιεχόμενο αυτής, αναφέρονταν τα ακόλουθα: “Η Διεύθυνση Καθαριότητας - Περιβάλλοντος & Αγροτικής Πολιτικής και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ανακύκλωση) Δήμου Σύρου - Ερμούπολης καθιστούν γνωστό ότι, τα ζωικά υποπροϊόντα (προϊόντα σφαγής, νεκρά ζώα, τμήματα νεκρών ζώων κ.λπ.) απαγορεύεται να απορρίπτονται στους κάδους συλλογής αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών βάσει των διατάξεων του κανονισμού αριθμ.1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Τα παραπάνω υποπροϊόντα θα θάβονται σε ικανό βάθος εντός των ιδιωτικών αγροτεμαχίων”.

Παρά τις σαφείς επισημάνσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης, αλλά και του Φορέα της ανακύκλωσης, διαπιστώνεται ξανά πως δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα, γεγονός που προκαλεί θλίψη, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών της Σύρου έχει αποδείξει πως σέβεται το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο αλλά και τους εργαζομένους στην Καθαριότητα και την Ανακύκλωση.

Οι λιγοστές εξαιρέσεις πολιτών που δεν συμμορφώνονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, θα δεχθούν πρόστιμο, όταν γίνει αντιληπτή κάθε παρόμοια ενέργειά τους, αφού ο Φορέας οφείλει να προστατεύει την προσπάθεια των δημοτών που ανακυκλώνουν, αλλά και να μεριμνά για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Τα δύο πρόσωπα του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Σύρου μιλούν αναλυτικά στην εφημερίδα για το θέμα, περιγράφοντας αρχικά το πρόβλημα με αφορμή πρόσφατα περιστατικά νεκρών ζώων σε κάδους ανακύκλωσης, ενώ επισημαίνουν τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε πολίτης σε περίπτωση που “χάσει” κάποιο ζώο συντροφιάς αλλά και κάποιο οικόσιτο ζώο και ζώο φάρμας (ταφή).

Συνεχίζονται οι παράνομες απορρίψεις σε κάδους. Νεκρά ζώα “αδειάζονται” στην ανακύκλωση

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ μιλώντας στην εφημερίδα με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά διαπίστωσης νεκρών ζώων ανάμεσα σε ανακυκλώσιμα υλικά, στον χώρο των μηχανημάτων διαλογής στο κύτταρο, επιβεβαίωσε τα γεγονότα, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την κατάσταση που προκαλούν ασυνείδητοι και την οποία πρώτοι αντικρίζουν οι υπάλληλοι της ανακύκλωσης.

“Κατά τη διάρκεια του αδειάσματος των ανακυκλωσίμων επάνω στο κύτταρο και της λειτουργίας της πρέσας, διαπίστωσαν οι υπάλληλοι ότι υπήρχαν νεκρά ζώα. Επειδή έχουμε δείξει όλοι ότι είμαστε ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον και ο Δήμος και οι πολίτες και ο ΦΟΔΣΑ, πρέπει να επαναλάβουμε πως δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ορισμένοι που δεν τηρούν τα αυτονόητα. Για εμένα δείχνει έλλειψη σεβασμού τόσο προς τη Δημοτική Αρχή, όσο και προς τον ίδιο τον συνάνθρωπο να πετά κάποιος νεκρά ζώα στους κάδους της ανακύκλωσης” ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε μάλιστα πως, ο κάθε ασυνείδητος “έρχεται ουσιαστικά και ακυρώνει την προσπάθεια των συμπολιτών του για ανακύκλωση”.

Ο ίδιος θέλησε να παρατηρήσει μάλιστα πως, “Σίγουρα αυτές οι ενέργειες της απόρριψης νεκρών ζώων σε κάδους γίνονται σε ώρες που δεν υπάρχει κάποιο μάτι να τις εντοπίσει” ενώ συμπλήρωσε πως, δυστυχώς, “έχουμε δει σε κάποιους κάδους προφανώς μετά από κάποια γλέντια, απόρριψη ολόκληρων κομματιών νεκρών ζώων ή και κοκκάλων”.

Σε παρόμοιο τόνο, σχετικά με τα πρόσφατα περιστατικά που διαπίστωσε ο ΦΟΔΣΑ τοποθετήθηκε και η αντιπρόεδρος του ΔΣ, εξηγώντας πρωτίστως πως, “Οι περιπτώσεις των νεκρών ζώων μέσα στους κάδους της ανακύκλωσης είναι αρκετές. Έχουμε βρει σκύλους, γάτες, ακόμη και πρόβατα ή τμήματα άλλων ζώων όπως από αγελάδα”.

Η ίδια πρόσθεσε στη συνέχεια δε, πως, σαν νέα Διοίκηση επιδίωξαν με τα άλλα μέλη, αλλά και με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου, την ενημέρωση των πολιτών από την αρχή της νέας θητείας, ωστόσο, δυστυχώς, όπως σχολίασε, υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που αγνοούν προκλητικά τις κατευθύνσεις και τον κανονισμό.

“Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, 25 Σεπτεμβρίου σαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Ανακύκλωσης προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε ό,τι είχαμε προαναγγείλει στους δημότες και να ενημερωθούμε από τους υπαλλήλους. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου, μετά από συναντήσεις βγάλαμε μία κοινή ανακοίνωση και ενημερώναμε ξανά τους δημότες αναφορικά με το τί επιτρέπεται να απορρίπτεται στους κάδους απορριμμάτων και στους κάδους της ανακύκλωσης. Είχαμε δεχθεί πληροφόρηση από τους υπαλλήλους πως όχι μόνο τώρα αλλά και την προηγούμενη θητεία πολίτες πετούσαν νεκρά ζώα στους κάδους ανακύκλωσης και στους κάδους καθαριότητας”.

Ταφή σε ιδιωτικό χωράφι ή επικοινωνία με κτηνίατρο του Δήμου

Στο νήμα των ανωτέρω, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε μάλιστα πως, “Προσπαθούμε μέσω των ΜΜΕ, αλλά και μέσω της καλής χρήσης της σελίδας του ΦΟΔΣΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στα social media, να ενημερώνουμε τον κόσμο. Υπάρχει μία ευαισθησία στην υπόθεση της ανακύκλωσης και ο κόσμος δείχνει πως αγαπά αυτή την προσπάθεια. Δεν γίνεται να υπάρχουν κάποιοι που δεν σέβονται τον συνάνθρωπό τους”. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως ο ΧΥΤΑ δεν δέχεται νεκρά ζώα, γεγονός που έχει ειπωθεί και στην προηγούμενη θητεία, όταν δημοσίως είχε γίνει αναφορά σε σχετικά “ευρήματα” εντός του κυττάρου.

“Δεν δεχόμαστε στον ΧΥΤΑ νεκρά ζώα. Είναι γνωστό και σαφές. Αλλά αν μέσα στην πρέσα όταν έχει γίνει η συμπίεση των υλικών, εντοπιστεί νεκρό ζώο, τότε αναγκαστικά, θα προχωρήσουμε σε ταφή” τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, πιο αναλυτική η αντιπρόεδρος, σχολίασε πως, “Σε συνεργασία πάντα και με την κτηνίατρο του Δήμου προσπαθούσαμε πάντα βάσει της νομοθεσίας να κινηθούμε. Το να απορρίπτει κάποιος ένα νεκρό ζώο στον κάδο ανακύκλωσης, δεν είναι απλό πρόβλημα. Διότι όταν πεθάνει ένα ζώο, πεθαίνει για κάποια αιτία. Μπορεί να μην είναι από ατύχημα όπως συμβαίνει σε σκυλάκια και γάτες, αλλά από κάποια μολυσματική ασθένεια. Άρα, κανένα νεκρό ζώο δεν επιτρέπεται να απορρίπτεται σε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης”. Μάλιστα θέλησε να υπενθυμίσει τί επιτρέπεται να πράξει ο κάθε πολίτης, αλλά και τί όχι, στην περίπτωση που έχει ένα νεκρό ζώο.

“Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε κάνει, πρέπει όταν πεθάνει ένα νεκρό ζώο, ο πολίτης που το είχε, να το θάψει σε ικανό βάθος εντός ιδιωτικού χωραφιού και αγροτεμαχίου. Αν δεν έχει χώρο, πρέπει να έρθει σε επαφή με τον Δήμο και την κτηνίατρο, ώστε να βρούμε λύση για να ταφεί το ζώο” τόνισε κατηγορηματικά.

Ανακύκλωση σημαίνει επαναχρησιμοποίηση

Η ίδια μάλιστα, θέλησε να εξηγήσει πως από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, προκύπτουν υλικά που επαναχρησιμοποιούνται. Ως εκ τούτου, περιγράφοντας τον “κύκλο” της ανακύκλωσης, σκιαγράφησε και τους κινδύνους για τους πολίτες αλλά και τους υπαλλήλους, στην περίπτωση που ένα ζώο με μολυσματική ασθένεια, έχει βρεθεί εντός κάδου ανακύκλωσης. “Ποτέ μα ποτέ δεν πετάμε νεκρά ζώα στους κάδους, ούτε των σκουπιδιών και πολύ περισσότερο ούτε της ανακύκλωσης. Τα υλικά μέσα στους κάδους ανακύκλωσης, ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται. Τα ζώα πώς θα ανακυκλωθούν; Το νεκρό ζώο δεν πρέπει να απορρίπτεται στο κύτταρο ούτε να το βρίσκουν όπως συμβαίνει δυστυχώς, οι υπάλληλοι στην πρέσα, όταν κάνουν τη διαλογή. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι αδειάζονται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά επάνω (χώρος διαλογής), περνούν από έναν ιμάντα και από τους υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας ξεδιαλέγονται και γίνονται παλέτες και φεύγουν για ανακύκλωση. Η ανακύκλωση σημαίνει ότι τα αντικείμενα επαναχρησιμοποιούνται”. Κατά συνέπεια,σημείωσε πως, “δεν μπορεί το νεκρό ζώο με όποια μολυσματική ασθένεια φέρει, να είναι δίπλα σε πλαστικά για παράδειγμα που θα επαναχρησιμοποιηθούν και θα γίνουν είτε νέο πλαστικό μπουκάλι, ή εσωτερική επένδυση ενός μπουφάν ή ό,τι άλλο”.

Ζήτημα διασφάλισης της δημόσιας υγείας

Η αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ σε εξαιρετικά σοβαρό τόνο, δίνοντας συνέχεια στις προηγούμενες δηλώσεις της, τόνισε πως η μη τήρηση των κανόνων, θέτει ζήτημα διασφάλισης της δημόσιας υγείας. “Είναι ζήτημα διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Γιατί να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των υπαλλήλων που τα συλλέγουν, των υπαλλήλων που κάνουν τη διαλογή στο κύτταρο αλλά και την υγεία άλλων πολιτών που θα πάνε να πετάξουν τα σκουπίδια τους ή και όσων παραλάβουν τα ανακυκλώσιμα για να τα κάνουν νέο προϊόν;” σχολίασε με τη μορφή ρητορικού ερωτήματος, λέγοντας επιπλέον πως, “Μιλάμε για έναν κύκλο επαναχρησιμοποίησης όταν κάνουμε λόγο για ανακύκλωση και ως πολίτες πρέπει και οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι”. Άλλωστε, όπως τόνισε κλείνοντας τις δηλώσεις της για το θέμα, “Η ανακύκλωση γίνεται για το περιβάλλον, για εμάς και για το κύτταρο, του οποίου τη “ζωή” πρέπει να παρατείνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Ας συμπεριφερόμαστε σωστά”.

Επιβολή προστίμων

Στην ερώτηση αν ο Φορέας και το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος θα επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες, στην περίπτωση που διαπιστώσουν τις σχετικές ενέργειες τις ώρες που αυτές πραγματοποιούνται, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε καταφατικά.

“Θα πέσει πρόστιμο αμέσως μόλις αντιληφθούμε τέτοια ενέργεια. Είναι απόφαση και δική μου και νομίζω θα συμφωνεί και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα. Αν πέσει στην αντίληψή μας τέτοια ενέργεια, δεν το συζητάμε, θα επιβληθεί πρόστιμο” τόνισε κατηγορηματικά, λέγοντας τέλος πως, “Δυστυχώς, πρέπει να μάθουμε από τα πρόστιμα. Πρέπει κάποιος να μας τραβήξει το αυτί αν δεν τηρούμε τα αυτονόητα και δεν σεβόμαστε”.