Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου για τη Σύρο, λόγω παρατυπιών από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή

“Σε ράγες νομιμότητας” ο μηχανισμός προσέλκυσης επενδύσεων

Πολύμηνη προσπάθεια “θεραπείας” των λανθασμένων ενεργειών που συνόδευαν την πράξη που είναι ενταγμένη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου

Με παρατυπίες συνοδεύτηκε εξ αρχής το έργο του Μηχανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων για τη Σύρο, όπως έγινε δημοσίως γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να γνωστοποιηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα ο Δήμος αναφορικά με την υλοποίησή του.

Όπως είχε αναφερθεί στο πλαίσιο παλαιότερου ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέσω της συγκεκριμένης πράξης, η οποία είναι ενταγμένη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου (400 χιλ. ευρώ), η προηγούμενη Δημοτική Αρχή επιδίωξε να αναπτύξει μία κατεύθυνση, μέσω της οποίας θα είναι εφικτή η προβολή της Σύρου σε ενδιαφερόμενο επενδυτικό κοινό – σε Ελλάδα και εξωτερικό -, προκειμένου το νησί να αποκομίσει οφέλη σε οικονομικό και άρα, αναπτυξιακό επίπεδο.

Ωστόσο, αν και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις για την προώθηση της πράξης τον Ιούλιο του 2019, δεν προχώρησε – μέχρι και το τέλος της θητείας της – σε ορθές ενέργειες σχετικά με τα παραδοτέα, με αποτέλεσμα το έργο του Μηχανισμού Ενθάρρυνσης Επενδύσεων για τη Σύρο, να συνάντησε πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις που δεν επέτρεψαν την προώθησή του με γοργούς ρυθμούς, στη νέα δημοτική περίοδο.

Σε αυτά τα λάθη και τις παρατυπίες αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό.

Σημειώνεται πως ο κ. Μαραγκός έθεσε σχετικό ερώτημα, προκειμένου να πληροφορηθεί το σώμα και η τοπική κοινωνία σχετικά με την ανωτέρω πράξη, μέσω της οποίας η Σύρος και ο Δήμος θα μπορέσουν να αποκτήσουν ένα γραφείο εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου, το οποίο θα στελεχώνεται από ειδικούς και θα αναλάβει το θέμα της προσέλκυσης επενδυτών για τη Σύρο, με “εργαλείο” τρεις επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον Δήμο, στο πλαίσιο των πρώτων βημάτων του έργου “Μηχανισμός Ενθάρρυνσης Επενδύσεων”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω αξίζει να υπενθυμιστεί πως προ δύο μηνών, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποφάσισε να προχωρήσει σε 6μηνη παράταση της δεύτερης σύμβασης (31/3/2021), προκειμένου η εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση σε εξέλιξη ο Δήμος, να καταφέρει να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης του απαραίτητου διαγωνισμού, μέσω του οποίου θα αναζητηθεί εταιρεία για να προωθήσει επενδυτικά το νησί.

Παράτυπες Επιτροπές, ελλείψεις και ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο

Τα σοβαρά εμπόδια που κλήθηκε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει η σημερινή Δημοτική Αρχή προκειμένου να επαναφέρει “στη νομιμότητα” τη συγκεκριμένη πράξη περιέγραψε με σαφήνεια ο Ανδρέας Γιαλόγλου, καθιστώντας ξεκάθαρο πως, μέχρι και την ανάληψη του Δήμου από την παράταξη του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, το εν λόγω έργο δεν είχε προωθηθεί ορθά και με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Πρωτίστως ο ίδιος γνωστοποίησε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε γίνει συνάντηση στο γραφείο Δημάρχου με τον κ. Μαραγκό για να διευκρινιστούν θέματα γύρω από τον Μηχανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων.

“Στη συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου που ήταν παρών και ο κ. Μαραγκός, είχαμε συζητήσει εκτενώς τα προβλήματα που είχε το έργο αυτό, τόσο στον σχεδιασμό του, αλλά κυρίως αμέσως μετά την ένταξή του” σχολίασε προλογικά ο κ. Γιαλόγλου, εξηγώντας σε απόλυτο τόνο πως, “το έργο μας ήταν πολύ δύσκολο για να το επαναφέρουμε σε “ράγες” νομιμότητας”.

Ειδικότερα, ο ίδιος σημείωσε πως με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή επιδίωξε να αναζητήσει έγγραφα σχετικά με μελέτες και παραδοτέα, ωστόσο αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο όπως ο ίδιος τόνισε.

Εν συνεχεία δε, διαπιστώθηκαν πολλά σοβαρά ζητήματα όπως τα ακόλουθα: “Αρχικά ανακαλύψαμε μετά από έναν μήνα περίπου ότι οι Επιτροπές που είχαν συσταθεί για την παρακολούθηση του έργου ήταν εντελώς παράτυπες. Δεν ήταν αυτές που προβλέπονταν τόσο από τη σύμβαση, όσο και από τη διακήρυξη, με αποτέλεσμα η παραλαβή που είχε γίνει τότε σε μία αρχική μελέτη να χρήζει βελτίωσης ή να έχει θέματα νομιμότητας και συνεπώς κανονικότητας ως προς την πληρωμή της”.

Επιπλέον, σχετικά με το παραδοτέο το οποίο είχε παραληφθεί, πρόσθεσε πως, “είχε πολλές ελλείψεις οι οποίες κατόπιν συνεννόησης με τον μελετητή συμπληρώθηκαν και κατέστη δυνατή η παραλαβή του”, σημειώνοντας παρακάτω πως, διαπιστώθηκε επιπρόσθετα πως “δεν είχε παραδοθεί κανένα από τα παραδοτέα με τον νόμιμο τρόπο, δηλαδή όπως προβλεπόταν στη σύμβαση με πρωτόκολλα κλπ”.

Εστιάζοντας στο τεχνικό δελτίο του έργου και στο τί προβλέπεται για το ένα υποέργο (σ.σ. α) φάκελος με επενδύσεις και β) διαγωνισμός για ανάδειξη εταιρείας που θα αναλάβει την προσέλκυση), ο ίδιος υποστήριξε πως, “αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα και καθυστερεί η πληρωμή του, καθώς το τεχνικό δελτίο προέβλεπε ότι θα γίνει μέσω πρόσληψης προσωπικού και αντί να γίνει αυτό, είχε γίνει ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο”.

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε πως, όταν έφτασε το αίτημα από τον Δήμο προς το Υπουργείο για να το χρηματοδοτήσει, “είδε ότι αυτή η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί δεν ήταν η εγκεκριμένη και άρχισαν τα προβλήματα”.

Εκ νέου οι διαδικασίες για τη νομιμότητα

Προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού γνωστοποίησε πως, “από την αρχή προσπαθήσαμε να το θεραπεύσουμε, συγκροτώντας νέες Επιτροπές και παραλαμβάνοντας εκ νέου τα παραδοτέα προκειμένου να έχουν νομιμότητα”.

Παράλληλα, εξήγησε πως συνολικά το πρόγραμμα στο οποίο είναι ενταγμένη η πράξη παρουσίασε θέματα ως προς την εξέλιξή του, με αποτέλεσμα το αρμόδιο Υπουργείο “να μην απαντά σε αλλεπάλληλες επιστολές μας, οι οποίες είχαν γίνει από τον Ιανουάριο, προκειμένου να τροποποιηθεί το τεχνικό δελτίο και να έρθει να ακουμπήσει και να ταυτιστεί με τις ενέργειες που είχαν γίνει μέχρι τότε και με αιτήματά μας να χορηγηθεί η πληρωμή”.

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, ο κ. Γιαλόγλου θέλησε να επισημάνει πως ο Δήμος ευελπιστεί πως θα λυθούν συνολικά τα θέματα που συνοδεύουν την υπόθεση του Μηχανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων “και θα δρομολογηθεί η συνέχιση της υλοποίησής του, με χορήγηση αντίστοιχης παράτασης, τέτοιας που θα επιτρέπει την ολοκλήρωσή του”.

Κινήσεις για προσέλκυση επενδυτών

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, η εταιρεία που θα αναλάβει – κατόπιν διαγωνισμού - προσεχώς την προώθηση της Σύρου “ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων”, θα πρέπει να φροντίσει για τα ακόλουθα: “α. Φιλοξενία υποψηφίων επενδυτών. Θα προσκαλούνται και θα φιλοξενούνται νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης από όλο τον κόσμο, με στόχο τη γνωριμία τους με το νησί της Σύρου αλλά και την επιτόπια παρουσίαση σε αυτούς των ευκαιριών που το νησί παρουσιάζει. β. Διεξαγωγή παρουσιάσεων σε επιλεγμένα κοινά – στόχους στην Ελλάδα και διεθνώς. Τα στελέχη του Μηχανισμού θα προβαίνουν σε ολοκληρωμένες παρουσιάσεις του νησιού ως επενδυτικού προορισμού. γ. Επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό. Ο Μηχανισμός θα διοργανώνει συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων καινοτόμων επιχειρήσεων της Σύρου που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, δυναμισμό και καινοτομία και υποψηφίων επενδυτών / χρηματοδοτών από όλο τον κόσμο. δ Διαφημιστικές καταχωρήσεις. Θα διεξαχθεί οργανωμένη καμπάνια προβολής της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης, μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων στον εξειδικευμένο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο”.