Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα LEADER από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Ανάπλαση στο αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής “Καρνάγιο”

Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού καταφυγίου της περιοχής “Καρνάγιο” στοχεύει η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με απόφαση της οποίας υπεβλήθη προσφάτως αίτημα για λήψη χρηματοδότησης στο πρόγραμμα LEADER Αλιείας και Θάλασσας.

Ειδικότερα, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου επιδιώκει να υλοποιήσει μία μικρή ανάπλαση του χώρου, ώστε να βελτιώσει τις παροχές και τις συνθήκες γενικότερα, για όλους τους χρήστες της συγκεκριμένης παραλιακής – χερσαίας ζώνης, καθώς και για το σύνολο των πολιτών οι οποίοι διέρχονται από αυτό το σημείο.

Πιο αναλυτικά, το έργο στοχεύει στην επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων με τη δημιουργία σύγχρονου πυροσβεστικού δικτύου για περίπτωση προστασίας από πυρκαγιά, στην ασφαλή διέλευση ΑΜΕΑ και ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και στην εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα στην επιβίβαση και αποβίβαση στα σκάφη, με τη βοήθεια ειδικού αναβατορίου.

Επιπλέον, στοχεύει και στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης διέλευσης των χρηστών και των επισκεπτών, μέσω του διαχωρισμού του χώρου του καταφυγίου, από το χώρο στάθμευσης οχημάτων και την παραλιακή οδό.

Τέλος πρέπει να τονισθεί πως η πράξη θα συμβάλlει στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων (νερού και ρεύματος), καθώς και στην αναβάθμιση του φωτισμού στην περιοχή.

H δαπάνη για το εν λόγω έργο έχει υπολογισθεί στο ποσό των 166.000 ευρώ και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου αναμένει την απάντηση αναφορικά με την αίτησή του.

Η σημερινή κατάσταση

Το προτεινόμενο έργο αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αλιευτικού Καταφυγίου στην περιοχή "Καρνάγιο", το οποίο βρίσκεται στην Ερμούπολη, στο δυτικό άκρο της λιμενολεκάνης δίπλα στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, εντός της καθορισμένης ζώνης λιμένος (ΦΕΚ 983Δ/1986), δηλ. στην περιοχή αρμοδιότητας του ΔΛΤ Σύρου.

Στις λιμενικές εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται κρηπιδώματα συνολικού μήκους 450 μ. και τέσσερις παράλληλες προβλήτες μήκους 38 μ., 51 μ., 57 μ. και 50 μ. αντίστοιχα. Τα βάθη εντός της λιμενολεκάνης κυμαίνονται από 2,0 μ. έως 4,0 μ. περίπου.

Κύριος ρόλος του καταφυγίου είναι η κατάλληλη προστασία και ασφάλεια στα ελλιμενιζόμενα αλιευτικά σκάφη.

Η δυναμικότητα του αλιευτικού καταφυγίου είναι 375 σκάφη μεγέθους από 3 μ. έως 15 μ., με την πλειοψηφία να είναι μεταξύ 4 με 7 μέτρων. Η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στη θέση "Καρνάγιο" στην παρούσα του μορφή ολοκληρώθηκε το 1999 και παραλήφθηκε με την υπ' αριθ. Πρωτ. 1314/16-05-2000 Απόφαση του Διευθυντή της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία σημαντική εργασία συντήρησης των κρηπιδωμάτων και των δικτύων ύδρευσης και πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές φθορές στην επιφάνεια της ανωδομής των κρηπιδωμάτων και πολλές συχνές διαρροές στα δίκτυα ύδρευσης και πυρόσβεσης, που καθιστούν επισφαλή την λειτουργία τους, ειδικά του δικτύου πυρόσβεσης σε περίπτωση ανάγκης. Στο αλιευτικό καταφύγιο υπάρχουν έξι πυροσβεστικές φωλιές και εννέα μηχανήματα παροχής νερού – ρεύματος (pilars) τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους κατεστραμμένα, εξαιτίας της γήρανσης των υλικών, των κακών συνθηκών του περιβάλλοντος, καθώς και βανδαλισμών.

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις

Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η επισκευή της ανωδομής του αλιευτικού καταφυγίου καθώς και η κατασκευή δικτύων πυρόσβεσης και ύδρευσης. Οι εργασίες θα συμβάλλουν στην δημιουργία ασφαλών και σύγχρονων εγκαταστάσεων, που θα εξυπηρετούν τις σημερινές απαιτήσεις του αλιευτικού καταφυγίου, που βρίσκεται εντός της Χερσαίας Ζώνης του λιμένα Ερμούπολης.

Ειδικότερα στο υποέργο 1 προβλέπονται τα εξής: Η επίστρωση των δαπέδων αφενός με την κατασκευή αντιολισθητικής επιφάνειας στην ανωδομή και αφετέρου με τη διαμόρφωση πεζοδρόμιου, κατά μήκος του μετώπου του κρηπιδώματος, θα δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη διέλευσης των χρηστών και επισκεπτών και θα συμβάλει στο φυσικό διαχωρισμό του καταφυγίου από το χώρο στάθμευσης οχημάτων και την παραλιακή οδό. Τα νέα δίκτυα πυρόσβεσης και ύδρευσης, με την εγκατάσταση του κατάλληλου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (Πυροσβεστικές φωλιές κλπ ), θα συμβάλουν περαιτέρω στον εκσυγχρονισμό και τη ασφάλεια του καταφυγίου και των χρηστών του. Συγχρόνως θα κατασκευαστούν ράμπες ΑΜΕΑ και οδηγός όδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης, από έγχρωμες τσιμεντόπλακες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προδιαγραφές (Απόφαση ΥΠΕΚΑ 52907/2009 ΦΕΚ 2621 Β'). Εκτός των ανωτέρω επεμβάσεων αναβάθμισης των εγκαταστάσεων προβλέπεται και η αντικατάσταση των υφιστάμενων ενεργοβόρων προβολέων παλαιάς τεχνολογίας, με νέους τύπου Led”.

Σχετικά με το υποέργο 2 αναφέρονται τα εξής: “Το δεύτερο υποέργο αφορά την προμήθεια εξοπλισμού διευκόλυνσης των χρηστών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα θα γίνει προμήθεια δέκα νέων μηχανημάτων παροχής νερού – ρεύματος (pilars) νέας τεχνολογίας που θα λειτουργούν με έξυπνες κάρτες τύπου Rfid, καθώς και προμήθεια ειδικού αναβατορίου που θα πακτωθεί στο κρηπίδωμα, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούν άτομα με κινητικά προβλήματα να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται στα σκάφη. Σε συγκεκριμένο σημείο του καταφυγίου, με ευθύνη του φορέα διοίκησης, θα χωροθετηθεί μια θέση, μπροστά στο ανωτέρω μηχάνημα, για την στάθμευση του σκάφους το οποίο θα παραλάβει το άτομο με κινητικά προβλήματα”.

Κ. Μαραγκού: Ασφαλέστερη και καλύτερη εξυπηρέτηση όλων

Σε δηλώσεις της προς την εφημερίδα, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού εξήγησε σχετικά με την υποβολή της πρότασης στο LEADER πως ανέπτυξε σημαντικό έργο η Τεχνική Υπηρεσία για να μπορέσει εγκαίρως να υποβληθεί το αίτημα.

“Αναφορικά με το πρόγραμμα LEADER έχουμε υποβάλλει σχετική πρόταση για το Καρνάγιο και το αλιευτικό καταφύγιο. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου καθώς η σχετική πρόταση υπεβλήθη έγκαιρα μετά από μεγάλο αγώνα και για τη λήψη όλων των εγκρίσεων μέσα σε ένα τρίμηνο και εν μέσω κορωνοϊού” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας περιληπτικά πως, “Θα γίνει μία ανάπλαση στην περιοχή Καρνάγιο, από την περιοχή της Alpha Bank μέχρι και το Καρνάγιο πλησίον του ναυπηγείου. Θα βελτιωθεί η κατάσταση για όλους τους χρήστες της παραλιακής ζώνης και θα γίνει επίσης προμήθεια ενός μηχανήματος για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ”.

Σχετικά με το ύψος του έργου, γνωστοποίησε πως αυτό φθάνει σε 166.000 ευρώ, εξηγώντας τέλος τους λόγους, οι οποίοι υπαγορεύουν τη σχετική ανάπλαση. “Η προτεινόμενη περιοχή Καρνάγιο είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη, καθώς πέρα από την καθημερινή εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού αλιέων και ιδιοκτητών σκαφών της περιοχής, μεγάλος αριθμός πολιτών διέρχεται σε καθημερινή βάση είτε στα πλαίσια άσκησης (πεζοπορίας) στην περιοχή, είτε λόγω κάλυψης των καθημερινών τους αναγκών, καθώς στην περιοχή βρίσκεται υποκατάστημα τράπεζας, ιατρεία, διαγνωστικό κέντρο, μαγαζιά εστίασης, εμπορικό κέντρο, φούρνοι, ιχθυοπωλεί”. Κατά συνέπεια, δήλωσε πως, “προχωρούμε στην αναβάθμιση και της συγκεκριμένης περιοχής για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση όλων”.