Δήλωση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα, Ρόζας Ξανθάκη για τις επιχορηγήσεις

"Ψέματα και αδικίες δεν δεχόμαστε και τα επιστρέφουμε στους αρμόδιους"

  • Τρίτη, 13 Ιουλίου, 2021 - 11:32

Για άλλη μια φορά έχω την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση, αυτή τη φορά όχι ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος, αλλά ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα Σύρου να τοποθετηθώ και να εκφράσω την αλήθεια για όσα άδικα συμβαίνουν για το Σύλλογό μας. 
Τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούμε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όπως άλλωστε επιδιώκουν όλοι οι αντίστοιχοι ενεργοί Σύλλογοι του νησιού. 
Επειδή κατανοούμε πλήρως ότι η κατάσταση με τον covid 19 περιόρισε αισθητά τα δεδομένα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαμορφώνοντας μια  μεταβατική κατάσταση, ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες του γραφείου Πολιτισμού του Δήμου και καταθέσαμε τρεις αιτήσεις μέσα στο 2020, ενώ όταν μας ζήτησαν και τέταρτη αίτηση το 2021, επικοινώνησα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννη Πιταούλη, ο οποίος μας καθησύχασε τονίζοντας ότι εφόσον χρειαστεί κάποιο άλλο έγγραφο θα μας ειδοποιήσει. 
Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν από πλευράς Δήμου οι φετινές επιχορηγήσεις προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Σύλλογος του Φοίνικα έμεινε εκτός τη λίστας των επιχορηγήσεων. Όταν επικοινώνησα με τον κ. Πιταούλη με καθησύχασε και πάλι τονίζοντας ότι το θέμα επρόκειτο να διευθετηθεί κι ότι ο Σύλλογος θα χρηματοδοτηθεί από κανονικά το Δήμο
Μάλιστα, επικοινώνησε μαζί μου και με κάλεσε στο γραφείο του ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος μου ζήτησε να κάνουμε ακόμη μια φορά αίτηση (δηλαδή η τέταρτη φορά) και μου είπε μάλιστα ότι ο Δήμος θα εξασφάλιζε χρηματοδότηση προς το Σύλλογο ίσως και 3.000 ευρώ. 
Ως Σύλλογος, για μία ακόμη φορά ακολουθήσαμε τις οδηγίες των αρμόδιων και καταθέσαμε το τέταρτο αίτημα χρηματοδότησης. Τελικά, όντως ο Δήμος ενέκρινε επιχορήγηση 1.500 ευρώ υπέρ του Συλλόγου. 
Παρότι μας υποσχέθηκαν τα διπλάσια χρήματα, εμείς θα εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Δήμο και για τα χρήματα που πρόκειται να λάβουμε. Όμως, δε γίνεται να μην αναφερθώ στη στάση που κράτησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Σύλλογός μας δεν έλαβε αρχικά χρηματοδότηση επειδή δεν κατέθεσε κανένα αίτημα. Ψέματα και αδικίες δε μπορούμε να τα δεχτούμε και τα επιστρέφουμε στους αρμόδιους. 
Αν οι αιρετοί που διοικούν το Δήμο και το νησί μας δεν έχουν την ικανότητα να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να κρατήσουν μια κοινή γραμμή, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να την πληρώνουν οι τοπικού Σύλλογοι. 

ΡΟΖΑ ΞΑΝΘΑΚΗ (Πρόεδρος, Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα)

Ετικέτες: