Δρομολογείται διεθνής διαγωνισμός για την κάλυψη περιοχών του νησιού από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού με 360 χιλ. ευρώ για τη Σύρο

Άσκηση πίεσης στο Υπ. Πολιτισμού για εγκρίσεις φωτιστικών που θα τοποθετηθούν εντός ιστορικού κέντρου

Ένα σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πρόκειται να δαπανηθεί για την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές του νησιού, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα τους και να αναβαθμιστούν τμήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν σχεδόν στο... σκοτάδι.

Πρόκειται για καταγεγραμμένες ανάγκες χρόνων, που - αυτονόητα - πρέπει να καλυφθούν, ώστε οι δημότες, αλλά και οι επισκέπτες να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια και κατά τις βραδινές ώρες.

Ειδικότερα, τα προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό εντοπίζονται τόσο στο ιστορικό κέντρο και σε αρκετά σημεία της Ερμούπολης, αλλά και στην περιφέρεια του νησιού, οι κάτοικοι της οποίας επί πολλά έτη, ζητούν – μέσω των Τοπικών Κοινοτήτων – απαντήσεις στην πράξη, αναφορικά με τα αιτήματά τους.

Υποτονικά φωτισμένες περιοχές, αλλά και μέρη στα οποία δεν υπάρχει στοιχειωδώς ηλεκτροφωτισμός, αναμένεται να ενισχυθούν, μέσω της αξιοποίησης ενός μεγάλου ποσού ύψους 360 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο θα “τρέξει” προσεχώς, διεθνής διαγωνισμός.

Καλύπτονται ανάγκες σε ιστορικό κέντρο και περιφέρεια

Για τον σχετικό διαγωνισμό που θα προωθήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος εξ αρχής σχολίασε πως πράγματι η Σύρος έχει σοβαρές εκκρεμότητες σε θέματα κάλυψης ηλεκτροφωτισμού.

“Όντως οι ανάγκες σε ηλεκτροφωτισμό στο νησί της Σύρου είναι μεγάλες και σοβαρές και γι αυτόν τον λόγο αντί να κάνουμε αποσπασματικούς διαγωνισμούς, προχωρήσαμε σε έναν ενιαίο διαγωνισμό, ο οποίος αφορά τα έτη 2021 – 2022 – 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι ύψους 360 χιλ. ευρώ εκ των οποίων σε πρώτη φάση δημοπρατούμε το ποσό των 290 χιλ. ευρώ” διευκρίνισε ο ίδιος, εξηγώντας παρακάτω πως πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό “που προβλέπει την προμήθεια γενικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και φωτιστικών”.

Κληθείς να μιλήσει συγκεκριμένα για τις περιοχές οι οποίες θα δεχθούν βελτιώσεις στο κομμάτι του ηλεκτροφωτισμού, δρόμων, πλατειών και δημοτικών χώρων, υπήρξε σαφής: “Με αυτό το έργο προβλέπεται να μπουν φωτιστικά και να αλλαχθούν φωτιστικά σε αρκετά σημεία και περιοχές του νησιού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να μπει νέος ηλεκτροφωτισμός στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου και συγκεκριμένα από το Ηρώων μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα, μπροστά από το Νοσοκομείο Σύρου που είναι ιδιαίτερα σκοτεινός ο δρόμος και συχνά προκαλούνται μικρά ατυχήματα. Αυτό το έργο το προϋπολογίζουμε σε 32 χιλ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται ηλεκτροφωτισμός στην πλατεία Ηρώων και σε συνέχεια αυτής, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου” σημείωσε σχετικά με τα σημεία ευρύτερα της πλατείας Ηρώων, ενώ ακολούθως μίλησε για το πλάνο της Τεχνικής Υπηρεσίας σε Άνω Σύρο και κάποια χωριά.

“Όσον αφορά στην Άνω Σύρο, προβλέπεται ηλεκτροφωτισμός από το γήπεδο της περιοχής μέχρι και την διασταύρωση με το Δήλι ενώ αποσπασματικά σε ορισμένα τμήματα, στην περιοχή του Πάγου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, αλλά και στο Επισκοπειό και συγκεκριμένα στην πλατεία με τον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία όπου έχουμε μεγάλο θέμα”.

Πέραν των ανωτέρω, ο Δήμος θα προχωρήσει σε τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων “και στον μόλο του Γαλησσά για την ασφάλεια των πολιτών”, ενώ επιπλέον, ο Αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως, “θα υπάρξει ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού στην οδό Σταματίου Πρωίου που υπάρχουν δύο σημεία πέρα από το έργο που είχε γίνει τον προηγούμενο χρόνο”.

Παρακάτω μίλησε συγκεκριμένα για το ιστορικό κέντρο, προσθέτοντας πως θα υπάρξει παρέμβαση μετά από προμήθεια φωτιστικών και στην πλατεία Μιαούλη.

“Όσον αφορά την πλατεία Μιαούλη θα υπάρξουν αντικαταστάσεις στην πλευρά της Γ. Γεννηματά και Κ. Καραμανλή (κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ). Από την αντίθετη πλευρά του Δημαρχιακού Μεγάρου έχει ήδη μπει ηλεκτροφωτισμός και έχουν τοποθετηθεί νέα φωτιστικά. Όμως, στο τμήμα που ανέφερα χρειάζεται ενίσχυση σοβαρή, καθώς όλο αυτό το τμήμα είναι σκοτεινό τις βραδινές ώρες” δήλωσε, σημειώνοντας ακόμη πως, “θα μπουν φωτιστικά και στο κηπάριο του Αγίου Νικολάου για να αναδειχθεί η περιοχή συνολικά που είναι και ιδιαιτέρως επισκέψιμη”.

Ο ίδιος ολοκληρώνοντας την αναφορά του εστίασε και στο τμήμα της εισόδου στο λιμάνι Ερμούπολης, εξηγώντας σχετικά πως, “θα φροντίσουμε και για το τμήμα του δρόμου από το ύψος του ΙΚΑ μέχρι την Πυροσβεστική, στην οδό Αλ. Παναγούλη” καθώς σχολίασε πως, “και αυτό το τμήμα έχει μεγάλο θέμα”.

Μάλιστα ενώ υπενθύμισε πως για τον ηλεκτροφωτισμό της οδού Αλέκου Παναγούλη προβλεπόταν προμήθεια μέσω του έργου για τον ποδηλατοδρόμου (μέχρι και θέση Καρνάγιο), ωστόσο, καθώς αυτό το έργο – κατά πάσα πιθανότητα – δεν θα υλοποιηθεί, θα καλύψει το κόστος ο Δήμος. “Αυτό το κομμάτι προβλέπεται και μέσα στο έργο για τον ποδηλατόδρομο. Γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση ώστε να πάρει παράταση και αναλόγως, θα κρίνουμε αν θα το υλοποιήσουμε ή όχι. Θα πρέπει να παρθεί μία πολιτική απόφαση για το κατά πόσον πρέπει να γίνει” σχολίασε συγκεκριμένα, ενώ τόνισε πως, “αυτά είναι τα βασικά που θα καλύψουμε με το ανωτέρω ποσό των 360 χιλ. ευρώ συνολικά και μέσα στην τριετία βέβαια και εφόσον τα οικονομικά το επιτρέπουν θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού και σε άλλες περιοχές”.

Αναμονή για “πράσινο φως” από το Υπ. Πολιτισμού

Εστιάζοντας στο ιστορικό κέντρο και την τοποθέτηση νέων φωτιστικών, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε για το κατά πόσον απαιτούνται εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.

“Όσον αφορά τα χωριά, δηλαδή Επισκοπειό, Πάγο και Γαλησσά - που είναι εκτός ιστορικού κέντρου -, εφόσον προχωρήσει ο διαγωνισμός, θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε.

Εφόσον όμως μιλάμε και για άλλες περιοχές εντός του ιστορικού κέντρου, θα πρέπει να έχουμε εγκρίσεις” σημείωσε ξεκάθαρα, τονίζοντας παράλληλα πως ο Δήμος έχει κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις από την πλευρά του. “Έχουμε στείλει από τον Νοέμβρη, τα φωτιστικά στο Υπουργείο Πολιτισμού και αναμένουμε την απάντηση. Είναι μέσα στις επόμενες ενέργειές μας, μία συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, γιατί το προηγούμενο ραντεβού ματαιώθηκε. Σε αυτή τη συνάντηση θα πιέσουμε και γι αυτό, καθώς εκκρεμεί η έγκριση από τον Νοέμβρη”.

Ο ίδιος εκτίμησε μάλιστα πως “μέχρι να “τρέξει” ο διαγωνισμός και να έχουμε ανάδοχο για την προμήθεια θα έχουμε πάρει και την έγκριση”.

Ακολούθως, κλήθηκε να απαντήσει για το θέμα την καλαισθησίας των φωτιστικών σωμάτων κυρίως δε, όταν εστιάζουμε στο ιστορικό κέντρο.

“Σαφώς τα φωτιστικά που θα βάλουμε δεν θα είναι σαν τα παλιά, τα παραδοσιακά. Αρχικά αλλάζει το υλικό πλέον και μπαίνουν μεγαλύτερης αντοχής φωτιστικά. Πρέπει να σκεφθούμε και αυτό το θέμα, καθώς ενδεικτικά να πω ότι για τα δύο φωτιστικά στην κλίμακα του Δημαρχείου πληρώσαμε 17 χιλ. ευρώ. Ήταν πανάκριβα γιατί ήταν μαντεμένια” γνωστοποίησε, σημειώνοντας τέλος πως, “Πρέπει να βρούμε λύσεις πιο οικονομικές και ταυτόχρονα χωρίς να υποβαθμίζουμε την ποιότητα της πόλης”.

Σημαντικές εκκρεμότητες

Με φόντο περιοχές που έχουν σοβαρές εκκρεμότητες στον ηλεκτροφωτισμό όπως ενδεικτικά Τάλαντα προς Παρακοπή και Φοίνικας, ο κ. Αληφραγκής απάντησε από γενικότερη σκοπιά.

“Από το ανωτέρω ποσό, αν δούμε ότι ο προϋπολογισμός μας “παίρνει”, θα αξιολογήσουμε και θα προχωρήσουμε και σε άλλες αντικαταστάσεις. Σίγουρα έχουμε πολλά θέματα. Ιδιαίτερη μελέτη δεν χρειάζεται για την περιφέρεια. Την κάνει η Υπηρεσία και βλέπει τις παροχές που έχουμε, περνά τις γραμμές και προχωράμε” δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως, όπου είναι εφικτό, για εξοικονόμηση πόρων, θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά.

“Στο Επισκοπειό ενδεικτικά θα μπουν φωτιστικά με φωτοβολταϊκά. Και για εξοικονόμηση ενέργειας και για να μην τραβάμε καλώδια” ανέφερε, υπενθυμίζοντας και την πρόταση του Δήμου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για υπογειοποίηση καλωδίων.

“Το σκεπτικό της Υπηρεσίας μας είναι να “αφαιρούμε” καλώδια. Σαφώς όλοι οι λαμπτήρες θα είναι LED. Προσπαθούμε σε όλες τις περιοχές που μπορούμε να μπουν φωτοβολταϊκά και να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας” σχολίασε παρακάτω, ενώ έδωσε απαντήσεις τέλος και για το κομμάτι της θέσης Βαπόρια, που αποτελεί την ομορφότερη εικόνα της Σύρου, πλην όμως τις πρωινές ώρες, οπότε και αυτή μπορεί να διακρίνεται.

“Προσεχώς προβλέπεται να γίνει ανάπλαση στη χερσαία ζώνη στον Άγιο Νικόλαο που σίγουρα θα αναβαθμίσει την περιοχή. Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις σοβαρές. Πρέπει να φύγουν όλα τα αυθαίρετα και μετά να εξετάσουμε πώς θα τοποθετηθεί φωτισμός από την πλευρά της θάλασσας. Δηλαδή να φωτίζει όλον τον βράχο” σχολίασε, λέγοντας τέλος πως, και γι αυτήν την περίπτωση θα απαιτηθούν εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.