Ενοχλημένος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για τον σχολιασμό που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης

Διευκρινίσεις μετά την κριτική για το κλειστό κολυμβητήριο

Οριστικός ανάδοχος για το έργο και υπογραφή με τον εργολάβο, εντός του επόμενου 2μηνου

Τους λόγους αναφορικά με τους οποίους αποφάσισε η Δημοτική Αρχή να διατηρήσει κλειστό το Κολυμβητήριο της Σύρου και το τρέχον έτος, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε και έδειξε την ενόχλησή του σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη σοβαρή υπόθεση της δημοτικής αθλητικής υποδομής.

Εξ αφορμής της απόφασης κατακύρωσης του οριστικού αναδόχου για το έργο των επισκευών που θα υλοποιηθεί εντός του προσεχούς διαστήματος και μετά από σοβαρή καθυστέρηση κάποιων μηνών, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος προέβη σε διευκρινίσεις προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, μιλώντας μεταξύ άλλων και για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του Κολυμβητηρίου, λόγος που έρχεται να προστεθεί στην επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής περί διατήρησης του “λουκέτου” σε αυτό και κατά το 2021.

Ειδικότερα, ο Μηνάς Αληφραγκής υποστήριξε πως δέχθηκε “σπέκουλα” η Δημοτική Αρχή όσον αφορά το θέμα του Κολυμβητηρίου, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως ο κύριος λόγος των καθυστερήσεων στην έναρξη του απαραίτητου και πολυσυζητημένου έργου συντηρήσεων και επισκευών, αποτελεί η “διαμάχη” που ξέσπασε μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων με προσφυγές κι ενστάσεις, οι οποίες προκάλεσαν την απώλεια ενός τετραμήνου σχεδόν αναφορικά με την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Στα παραπάνω έδωσε λιτή – πλην όμως ουσιαστική - απάντηση το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας πως, η κριτική που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή εδράζεται σε λογική βάση, καθώς μέλη της πριν αναλάβουν τη Διοίκηση του Δήμου, διατείνονταν ότι θα κατάφερναν να διατηρήσουν το Κολυμβητήριο σε λειτουργία καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, σε αντίθεση με τις κινήσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το έργο των επισκευών κατακυρώθηκε οριστικά στην εταιρεία ΙΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. με συνολικό ποσό 115.406,95 ευρώ και μετά από έκπτωση 21,52% επί του αρχικού προϋπολογισμού.

Μ. Αληφραγκής: Τεράστια προβλήματα που “σκάνε” ανά πάσα στιγμή

Αναλυτικότερα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τοποθετήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, προκειμένου να υποστηρίξει τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το Κολυμβητήριο, το οποίο συνολικά τα τελευταία δύο έτη, έχει λειτουργήσει για διάστημα ενός 20ημερου.

“Θα ήθελα να πω δύο πράγματα επειδή έχει πέσει μεγάλη σπέκουλα για το συγκεκριμένο θέμα. Ασφαλώς τουλάχιστον οι αιρετοί και εμείς αλλά και οι συνάδελφοι της μειοψηφίας που συμμετέχουν στα δημοτικά δρώμενα ξέρουν τις διαδικασίες. Το Κολυμβητήριο δεν άνοιξε για πολλούς και διάφορους λόγους. Καταρχάς ελπίζαμε ότι το έργο θα έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Όμως, δεν υπολογίζαμε πως θα γίνουν δύο ενστάσεις στην προδικαστική Επιτροπή, μία από αυτόν που ήρθε δεύτερος στον διαγωνισμό και μία ακόμη μετά και είχαμε μία διαδικασία που καθυστέρησε το συγκεκριμένο έργο τουλάχιστον κατά τρεις μήνες και παραπάνω” ανέφερε πρωτίστως ο Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας παρακάτω πως η δημοτική αθλητική υποδομή, αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα, τα οποία δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του μέχρι την έναρξη του έργου. “Από την άλλη πλευρά το Κολυμβητήριο, σαφώς και έχει τεράστια προβλήματα. Και όταν λέω προβλήματα, μιλάω για τα ηλεκτρομηχανολογικά του, που είναι σε κάκιστη κατάσταση και ανά πάσα στιγμή τίθεται ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος” πρόσθεσε, εξηγώντας πως δυστυχώς, οι όποιες συντηρήσεις γίνονται “όλα αυτά τα χρόνια με πατέντες”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ακολούθως, “Όλες αυτές οι σκέψεις, οδήγησαν την Υπηρεσία και με τη σύμφωνη γνώμη τη δική μου, στο να μην ανοίξει το Κολυμβητήριο με το σκεπτικό ότι το έργο θα έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν είχε καμία πρόθεση η Δημοτική Αρχή να αφήσει το Κολυμβητήριο κλειστό για άλλους λόγους, οικονομικούς ή κάτι άλλο”.

Πλέον, μετά την κατακύρωση του αναδόχου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Το θέμα είναι ότι το έργο δρομολογήθηκε, θα έχουμε γρήγορα την έγκριση από την Αποκεντρωμένη ώστε να προχωρήσουμε, να καλέσουμε τον εργολάβο και να υπογράψουμε τη σύμβαση, ώστε να δρομολογηθεί κι αυτή η εκκρεμότητα που παραλάβαμε”.

Αλ. Αθανασίου: Κάποιοι έλεγαν ότι θα κρατούσαν ανοικτό το Κολυμβητήριο όλο το έτος

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αθανασίου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει πρόθεση να έρθει σε αντιπαράθεση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, σχολίασε μόνον πως μέλη της παρούσας Δημοτικής Αρχής κατά την περασμένη θητεία, δεν έδειχναν να κατανοούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κολυμβητήριο και ασκούσαν έντονη κριτική.

“Όταν εμείς λέγαμε ότι είναι προβληματικό το έργο της τηλεθέρμανσης για το Κολυμβητήριο και ότι το Κολυμβητήριο έχει άλλες ανάγκες, βρήκαμε τη χρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας κάτι που ήταν θετικό και με τεράστια βοήθεια από την προηγούμενη Διοίκηση του ΝΟΣ” σημείωσε αρχικά το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, εξηγώντας παράλληλα πως τα θέματα των ενστάσεων και των προσφυγών στη διαγωνιστική διαδικασία δεν είναι σε θέση να τα γνωρίζουν οι δημότες. “Έγιναν όλα αυτά που λέτε και τα δέχομαι. Τα διαδικαστικά των διαγωνισμών. Ούτε είναι υποχρεωμένος ο κόσμος να τα δεχτεί, ούτε είναι υποχρεωμένος να τα ξέρει όπως τα πρόσωπα που συμμετέχουν στα δημοτικά όργανα” πρόσθεσε σχετικά, λέγοντας παρακάτω πως ο βασικός λόγος της κριτικής που δέχθηκε η νυν Δημοτική Αρχή οφείλεται στο γεγονός πως, “υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν ότι θα κρατούν το Κολυμβητήριο ένα χρόνο ανοικτό”.

Μάλιστα ο κ. Αθανασίου σχολίασε παρακάτω: “Δηλαδή κι εμείς ήμασταν τόσο χαζοί πια και δεν μπορούσαμε να το κρατήσουμε όλο τον χρόνο ανοικτό;”, επαναλαμβάνοντας πως, “Γι αυτό γίνονται αυτές οι αντιπαραθέσεις. Και γίνονται γιατί θα θυμίσω ότι για το περυσινό καλοκαίρι και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το νερό και τη χλωρίωσή του, πληρώσαμε περί τα 30.000 ευρώ και για το 2020 το Κολυμβητήριο άνοιξε μόνον 20 μέρες”.

Ο ίδιος σε κριτικό τόνο υποστήριξε πως, “Ήταν άνοιγμα απαξίωσης του Κολυμβητηρίου το περυσινό”, επαναλαμβάνοντας πως, “Γι αυτό είπα ότι όταν κάνουμε την εύκολη κριτική από την καρέκλα της αντιπολίτευσης, λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Κι αυτό είναι το ενοχλητικό και γίνονται όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις”.

Τέλος, έκλεισε τη συζήτηση του θέματος, τονίζοντας πως πλέον, “σημασία έχει ότι πρέπει να γίνει το έργο και είναι κατανοητό γιατί το καθυστερήσαμε”.