Η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου προωθεί την ατζέντα της στους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας που επισκέφθηκαν χθες την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Αυτοψία στελεχών Υπουργείων σε λιμενικές υποδομές της Σύρου

Προτεραιότητα στο master plan, στο τουριστικό καταφύγιο στον Φοίνικα, στη μαρίνα Λαζαρέττων και στην κρουαζιέρα

Οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας προχώρησαν σε αυτοψία στις λιμενικές υποδομές της Σύρου, χθες το απόγευμα, συνοδευόμενοι από την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, η οποία και προωθεί την ατζέντα της για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σε συνέχεια των επαφών της ίδιας στην Αθήνα στα δύο αρμόδια Υπουργεία προ εβδομάδων, η πρόεδρος συναντήθηκε και στη Σύρο τόσο με τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο προκειμένου να συζητήσουν τις υποθέσεις της έγκρισης του master plan, της επέκτασης του τουριστικού καταφυγίου στον Φοίνικα, της επαναχωροθέτησης της μαρίνας των Λαζαρέττων, καθώς και της ανάπτυξης της κρουαζιέρας με την αξιοποίηση pontoons (πλωτών εξεδρών).

Λίγο νωρίτερα από τις σχετικές συναντήσεις της προέδρου με τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη των δύο Υπουργείων, η Κανδιώ Μαραγκού ρωτήθηκε από την “Κοινή Γνώμη” σχετικά με τα θέματα που συζητά σε κεντρικό επίπεδο για την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, δίνοντας σαφείς απαντήσεις προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται πως μαζί με την κα Μαραγκού χθες ήταν ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, ο Διευθυντής του ΕΟΤ στις Κυκλάδες, Μιχάλης Παράβαλος και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης.

Προτεραιότητα στο master plan του λιμένα Ερμούπολης

Ειδικότερα, η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου έχει θέσει σε προτεραιότητα την έγκριση του master plan, υπόθεση για την οποίαν προωθεί τις τελευταίες εκκρεμότητες, προκειμένου το συντομότερο, να εισαχθεί ως θέμα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

“Πρωταρχικό θέμα για εμάς είναι το κλείσιμο του master plan, το οποίο είχε “παγώσει” για λόγο που αφορά τα δύο Υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας. Υπήρχε η δέσμευση από πλευράς των δύο Υπουργείων ότι εφόσον ολοκληρώσουμε τις σχετικές μελέτες και μόλις επανακατατεθεί η αίτησή μας για έγκριση του master plan, θα μπει το συντομότερο δυνατό σε συνεδρίαση της ΕΣΑΛ” γνωστοποίησε η ίδια, χωρίς όμως να προχωρά σε περισσότερες λεπτομέρειες ενώ κατέστησε παράλληλα ξεκάθαρη την πρόθεση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να αποκτήσει το ταχύτερο, ένα εγκεκριμένο σχέδιο για τις χρήσεις και την ανάπτυξη της λιμενολεκάνης της Ερμούπολης.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση του master plan είχε αποτελέσει περιεχόμενο συζήτησης και σε σχετική συνάντηση της ίδιας στην Αθήνα, στην οποίαν συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

Ανάπτυξη κρουαζιέρας και χρηματοδότηση για pontoons

Επιπλέον, χθες το απόγευμα οι δύο Γενικοί Γραμματείς είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο λιμάνι της Ερμούπολης και να δουν τις υφιστάμενες υποδομές. Η πρόεδρος υπήρξε αναλυτική προς τους ίδιους σχετικά με τα έργα που υλοποιούνται και βελτιώνουν λειτουργικά κι αισθητικά κεντρικά μέρη του λιμένα.

“Με την ευκαιρία της επίσκεψής τους, επισκεπτόμαστε το λιμάνι της Ερμούπολης για να δει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας διάφορες υποδομές. Θα ενημερώσουμε τον Γενικό Γραμματέα για τα έργα στο λιμάνι που εκτελούνται με χρηματοδότηση από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και συγκεκριμένα για την ανάπλαση από το ύψος της πλατείας Κανάρη έως και την προβλήτα κρουαζιεροπλοίων, καθώς και για την επισκευή των υποστέγων που έγινε και τις βελτιώσεις που ακολούθησαν στο κομμάτι του λιμένα” σημείωσε πρωτίστως, γνωστοποιώντας παρακάτω και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη λήψη χρηματοδότησης σχετικά με την προμήθεια pontoons, ώστε να αναπτυχθεί αποτελεσματικότερα και αμεσότερα η κρουαζιέρα στη Σύρο.

“Θα υποδείξουμε ποιος είναι ο χώρος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, θα γίνει μία ενημέρωση σχετικά με τις προσπάθειες που έχουμε κάνει σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την ανάπτυξή της και εν συνεχεία για τις ανάγκες που έχουν προκύψει και ίσως θα προκύψουν προκειμένου αυτή, να αναπτυχθεί καλύτερα και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και φυσικά αναφέρομαι στα pontoons (πλωτές προβλήτες) και στην χρηματοδότησή τους” επισήμανε η Κανδιώ Μαραγκού στο πλαίσιο των δηλώσεών της, προσθέτοντας ακόμη πως, “Αν αυτή η ανάγκη μας, μπορεί να καλυφθεί μέσα από το ΠΔΕ του 2021 ή από το πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ είναι κάτι που θα το συζητήσουμε εκ νέου. Η δική μας προσπάθεια πάντως, θα είναι να καλυφθεί από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα”.

Επαναχωροθέτηση μαρίνας στη θέση Πηδάλι (Λαζαρέττα)

Σε συνέχεια της αυτοψίας στο λιμάνι της Ερμούπολης, τα δύο στελέχη των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας μετέβησαν στη μαρίνα των Λαζαρέττων, προκειμένου να αποκτήσουν σαφή εικόνα για τη συγκεκριμένη ταλαιπωρημένη, πολυσυζητημένη και μέχρι στιγμής “ανενεργή” υποδομή. Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, η μαρίνα στα Λαζαρέττα μέχρι και σήμερα δεν είναι νομιμοποιημένη, αφού η αρχική κατασκευή της, παρέκλινε της μελέτης και του σχεδίου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η εν λόγω υποδομή να... σκουριάζει και να παραμένει αναξιοποίητη.

“Ακολούθως επισκεπτόμαστε τη μαρίνα στη θέση “Πηδάλι” στα Λαζαρέττα, για την οποία εκκρεμεί η χωροθέτησή της, θέμα για το οποίο έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο Τουρισμού” δήλωσε παρακάτω η πρόεδρος, εξηγώντας πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει υπογράψει σύμβαση και έχει αναθέσει την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης για τη συγκεκριμένη μαρίνα.

“Η μελέτη της χωροθέτησης θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Λογικά ίσως και μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί. “Τρέχουμε” για να κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και ταυτόχρονα με την κατάθεση της μελέτης χωροθέτησης να κατατεθεί και στο Υπουργείο Ναυτιλίας η σχετική αίτηση για έγκριση του master plan” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο.

Επέκταση τουριστικού καταφυγίου Φοίνικα

Μία ακόμη σημαντική μελέτη που θα εκπονηθεί, αφορά στην ανάπτυξη του τουριστικού καταφυγίου στον Φοίνικα, για την οποίαν το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ποσού ύψους 285.749,02 ευρώ, προ μηνών.

Είναι γνωστό πως ο Φοίνικας παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα στις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις ελλιμενίζονται πάρα πολλά σκάφη. Ωστόσο, η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών του καταφυγίου έρχεται στο προσκήνιο με τον πιο επιτακτικό τρόπο.

Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο οι δύο Γενικοί Γραμματείς έκαναν αυτοψία χθες και στον Φοίνικα. “Θα μεταβούμε στον Φοίνικα όπου και θα συζητήσουμε με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού το θέμα της επέκτασης του τουριστικού καταφυγίου της περιοχής. Είναι ένα έργο για τη μελέτη του οποίου έχουμε λάβει τη σχετική χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Όσον αφορά στον Φοίνικα, εκτιμώ και πιστεύω πως εντός Σεπτεμβρίου θα έχουμε δημοπρατήσει τη μελέτη για την επέκταση του καταφυγίου” ανέφερε η πρόεδρος, λέγοντας παρακάτω πως ουσιαστικά από το αρμόδιο Υπουργείο, αναμένουν την άμεση ανταπόκρισή του, στο θέμα των εγκρίσεων της μελέτης. “Θέλουμε να δει η κα Λοΐζου τις δυνατότητες ανάπτυξης της μαρίνας στον Φοίνικα και να έχουμε από την πλευρά της, μία δέσμευση για την ταχύτερη διεκπεραίωση των εγκρίσεων των σχετικών μελετών στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό” εξήγησε συγκεκριμένα η κα Μαραγκού.

Ανάπλαση στον Φοίνικα

Δεδομένης της προσπάθειας που καταβάλλει το Λιμενικό Ταμείο για την επέκταση του τουριστικού καταφυγίου του Φοίνικα, κρίνεται επιβεβλημένη η ανάπλαση και του παραλιακού τμήματος που οδηγεί σε αυτό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το τμήμα από τη στροφή της πρώην επιχείρησης “Μπαρμπαλιάς” έως και το καταφύγιο, στο οποίο ελλιμενίζονται τα σκάφη και τα ιστιοπλοϊκά.

Όπως διακρίνει ο κάθε ένας σήμερα, το εν λόγω τμήμα είναι ιδιαιτέρως υποβαθμισμένο, με σοβαρά προβλήματα στο τμήμα του δρόμου, όπως όμως και στο παραλιακό του μέρος. Η όποια ανάπτυξη του καταφυγίου, θα πρέπει να συνοδευθεί και από έργο ανάπλασης της εν λόγω περιοχής.

“Ο κ. Κυριαζόπουλος θα ενημερωθεί και για την περιοχή που θέλουμε να αναπλάσουμε μετά από χρηματοδότηση που ελπίζουμε πως θα πάρουμε καθώς γι αυτό μας είχαν διαβεβαιώσει από το Υπουργείο σε πρώτο επίπεδο αναφορικά με το ΠΔΕ του 2021. Είχαμε αναφέρει με σαφήνεια πως ο Φοίνικας είναι μία από τις δύο βασικές τουριστικές θαλάσσιες πύλες εισόδου του νησιού. Η μία είναι στην Ερμούπολη και η άλλη είναι στον Φοίνικα. Οπότε, αυτή η περιοχή θέλουμε να αναβαθμιστεί. Μιλώ συγκεκριμένα για το τμήμα ανάμεσα στην πρώην επιχείρηση Μπαρμπαλιάς μέχρι και το καταφύγιο” γνωστοποίησε η Κανδιώ Μαραγκού μιλώντας στην εφημερίδα, ενώ έκλεισε τις δηλώσεις της, εκτιμώντας πως, “Νομίζω ότι αν δουν την περιοχή, θα κλείσει και το θέμα της χρηματοδότησης μέσα από ΠΔΕ του 2021. Αυτή θα είναι η προσπάθειά μας”.