Ανακοίνωση Κ.Ο.Β. Σύρου του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στη Σύρο

  • Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2021 - 18:02

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” στη Σύρο, την Κυριακή 05/09, στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης. 
Στο χώρο στήθηκε με πολύ μεράκι μια έκθεση για την ιστορία της Γυάρου, αλλά και για την καθημερινότητα και τον αγώνα των ανθρώπων που εξορίστηκαν και βασανίστηκαν στο «θανατονήσι».
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό από το Νίκο Στραβοπόδη, στέλεχος της ΚΝΕ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση με την Άννα Μαραβέλια μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ και επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τήνου, με θέμα : “Το πράσινο «New Deal» και οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στη Γυάρο”. Στην τοποθέτηση της, ανέδειξε ότι “ Στον καπιταλισμό το περιβάλλον αποτελεί ένα ακόμα πεδίο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Η λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, αλλά ούτε και με την προστασία του περιβάλλοντος. Η πολιτική του «Πράσινου New Deal» συνοδεύεται με μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι λαϊκές οικογένειες με τους «πράσινους» φόρους, το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα, εντείνεται η ενεργειακή φτώχεια”. Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους σχεδιασμούς που υπάρχουν για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Γυάρο, αλλά και στην πείρα από τους αγώνες του Τηνιακού λαού ενάντια στις ανεμογεννήτριες.
Ακολούθησε προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η ΚΝΕ για να τιμήσει το Μίκη Θεοδωράκη.
Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τη Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου, η οποία αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα, με τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις τεχνολογικές εξελίξεις να επιβεβαιώνουν ότι όλοι οι νέοι και οι νέες μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να έχουν μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, να υπάρχει ολοκληρωμένη, καθολική προστασία της υγείας, να υπάρχουν αντισεισμικά, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας.
Μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι “ο λόγος που δε ζούμε όπως θα μπορούσαμε σήμερα δεν είναι κάποια «ανικανότητα» του αστικού κράτους, αλλά η «κανονικότητα» της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος”, καταλήγοντας ότι: “μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, παλεύοντας για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό”.
Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία αφιέρωμα σε τραγούδια της Αντίστασης, του εμφυλίου και της εξορίας με τίτλο “20 ζεϊμπέκικα για τη Γυάρο”, που επιμελήθηκαν και ερμήνευσαν οι μουσικοί: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Αντώνης Μαραγκός, Ανδρέας Χατζηιωάννου και Δημήτρης Μαραγκός. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που επέλεξαν για να συμπληρώσουν το πρόγραμμα τους, τιμώντας τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, με τον κόσμο να σιγοτραγουδάει μαζί με τους μουσικούς.