Αναλυτική ενημέρωση της προέδρου, Κ. Μαραγκού αναφορικά με τους λόγους που δεν επιτρέπεται να συνεργαστεί με Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Πολυτεχνείο Κρήτης για τη μελέτη σχετικά με την ύπαρξη ή μη, σοβαρής ρύπανσης στο λιμάνι της Ερμούπολης

Εκτός σύμβασης για τα βαρέα μέταλλα το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Βάσει ισχύουσας νομοθεσίας απαγορεύεται να προβεί στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου (ΔΛΤΣ) προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη για τη διαπίστωση της ύπαρξης ή μη, σοβαρής ρύπανσης στο λιμάνι της Ερμούπολης, όπως γνωστοποίησε επισήμως η πρόεδρός του, Κανδιώ Μαραγκού.

Η ίδια ρωτήθηκε για την εξέλιξη του θέματος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με φόντο τη βιαστική δέσμευση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα επί του θέματος, όπως αυτήν την είχε εκφράσει ο ίδιος στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη τον περασμένο Απρίλιο, απουσία της κ. Μαραγκού.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είχε κληθεί ο Δήμος να συνεργαστεί - μέσω προγραμματικής σύμβασης - ώστε να ζητηθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης, η εκπόνηση μίας μελέτης, που θα βάζει τέλος, τόσο στην ανησυχία πολιτών για την ύπαρξη ή μη, βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης, όσο όμως και στον διχασμό που έχει ξεσπάσει γενικότερα στο νησί για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρά την όποια θετική αρχική απάντηση του Δημάρχου προς την Περιφερειακή Αρχή και με φόντο την αποστολή ενός σχεδίου προγραμματικής σύμβασης από την Περιφέρεια προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η Κανδιώ Μαραγκού εξετάζοντας από νομικής απόψεως το θέμα, τόνισε πως το ΔΛΤΣ αδυνατεί να προχωρήσει σε αυτήν την συνεργασία, καθώς θα είναι εκτεθειμένο.

Η ίδια με σαφήνεια αναφέρθηκε στους λόγους που δεν επιτρέπουν την εν λόγω συνεργασία, σε συνέχεια ερώτησης που δέχθηκε από τη μείζονα μειοψηφία, ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί πως κριτική είχε εισπράξει ο Δήμαρχος σε προ τετραμήνου συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς είχε προβεί σε δεσμεύσεις, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Δήμου.

Πέραν των ανωτέρω, για τη σαφή πληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού, πρέπει να υπογραμμισθεί πως το κόστος για την εν λόγω μελέτη έχει εκφράσει την πρόθεση να καλύψει η ONEX, όπως είχε ειπωθεί δια στόματος του προέδρου της, Πάνου Ξενοκώστα στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Επέμεινε η αντιπολίτευση για απαντήσεις

Σε συνέχεια της συνεδρίασης του περασμένου Μαΐου, η μείζονα αντιπολίτευση επανήλθε στο σοβαρό θέμα, ζητώντας να πληροφορηθεί για τυχόν εξελίξεις στην υπογραφή της τριμερούς σύμβασης.

“Η ερώτηση αφορά σε ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους, όχι μόνον σαν Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σαν νησί περίπου ενάμιση χρόνο. Έχει να κάνει με την εκπόνηση μελέτης για την πραγματοποίηση μετρήσεων για τη διερεύνηση στοιχείων ρύπανσης στο λιμάνι μας.

Πολύ γρήγορα να υπενθυμίσω ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση (σ.σ. περασμένου Μαΐου) ήταν παρών και ο κ. Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο οποίος είχε τοποθετηθεί εκτενώς. Είχε τονίσει ότι η συμπόρευση των τοπικών φορέων χωρίς υποκειμενικές προσεγγίσεις από οποιονδήποτε θα βοηθήσει ώστε να πάψει ο διχασμός που υφίσταται στην τοπική μας κοινωνία” ανέφερε αρχικά μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας μάλιστα πως σχετική πληροφόρηση είχε ζητηθεί εγγράφως από τον Δήμαρχο.

Σε απάντηση που ο κ. Λειβαδάρας είχε δώσει, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως, “εκ μέρους του Δήμου το ενδιαφέρον και η μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα και για τη Δημοτική Αρχή βέβαια”.

Ως εκ τούτου, η αντιπολίτευση ζήτησε νέα πληροφόρηση, καθώς όπως σημείωσε το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, “Επειδή μεσολάβησε η περίοδος του καλοκαιριού και δεν έχουμε καμία ενημέρωση μέχρι τώρα, θα ήθελα να ρωτήσω τον Δήμαρχο και την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε παρόλο που είναι πρωτοβουλία της Περιφέρειας και πότε περιμένουμε επιτέλους να έρθει αυτή η τριμερής προγραμματική σύμβαση προς υπογραφή για να τρέξουν οι διαδικασίες”.

Κανένα περιθώριο συνεργασίας

Σε ξεκάθαρη απάντηση προχώρησε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, γνωστοποιώντας πως αν και τέθηκε στη γνώση της το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης κι έγιναν παρατηρήσεις, ωστόσο για συγκεκριμένους λόγους δεν είναι εφικτή η συνεργασία.

“Εστάλη εντός Ιουνίου – Ιουλίου στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με εμπλεκόμενους την Περιφέρεια, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Λιμενικό Ταμείο. Αυτό το σχέδιο παρουσίαζε κάποιες αποκλίσεις σχετικά με τα συμφωνηθέντα και τα αναγγελθέντα όσον αφορά την ανάμειξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, δεδομένου ότι ήταν εξ αρχής σαφές ότι το Λιμενικό Ταμείο θα συμβληθεί ως φορέας λήψης των σχετικών αδειοδοτήσεων και όχι ως κύριος του έργου. Δηλαδή δεν θα έχει τον ρόλο να εποπτεύει η Τεχνική Υπηρεσία του την προγραμματική αυτή σύμβαση, αλλά και ούτε ως φορέας χρηματοδότησης. Δηλαδή δεν θα ήταν το Λιμενικό Ταμείο αυτό το οποίο θα παραλάμβανε κάποια δωρεά από την ONEX προκειμένου στη συνέχεια να πληρώσει το Πανεπιστήμιο” σχολίασε η πρόεδρος, λέγοντας πως στη συνέχεια στάλθηκαν παρατηρήσεις καθώς “από τη νομική διερεύνηση του θέματος, διαπιστώθηκε πως βάσει του άρθρου 25 του Ν.2971/2001 το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου μπορεί να συνάψει προγραμματική σύμβαση μόνον σε τρεις περιπτώσεις”.

Η ίδια γνωστοποίησε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθιστώντας παρακάτω ξεκάθαρο πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου δεν μπορεί να προχωρήσει στη συνεργασία για τη μελέτη της θαλάσσιας ρύπανσης.

“Οι λόγοι που μπορεί να συνάψει προγραμματική σύμβαση είναι οι εξής: α. Για την εκτέλεση λιμενικών έργων εντός ζώνης λιμένα, β. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και γ. Για την παροχή υπηρεσιών στη ζώνη λιμένα”.

“Με αυτήν τη νέα εξέλιξη, νομίζω ότι είναι αντιληπτό σε όλους ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν μπορεί και δεν θα συμβληθεί σε αυτήν την προγραμματική σύμβαση” δήλωσε σε απόλυτο τόνο η Κανδιώ Μαραγκού, σημειώνοντας μάλιστα τέλος πως, η ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία είναι ότι “δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αδειοδότηση για τις συγκεκριμένες δειγματοληψίες. Η διαδικασία είναι απλή. Είναι θέμα γνωστοποίησης. Ο αρμόδιος φορέας για να κάνει την όποια έρευνα στο λιμάνι μπορεί απλά να γνωστοποιήσει την έναρξη των εργασιών”.