Ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με τη δημιουργία γεωπάρκου και γεωμουσείου – εκθετηρίου στο νησί

Κατεύθυνση ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Σύρο

Με γοργούς ρυθμούς αναμένεται να προχωρήσει πλέον η προσπάθεια ανάπτυξης του Γεωτουρισμού στη Σύρο, μετά από έναν χρόνο γραφειοκρατικών κωλυμάτων, τα οποία προκάλεσαν καθυστέρηση στη δημιουργία του γεωπάρκου και του γεωμουσείου – γεωλογικού εκθετηρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ρωτήθηκε για το στάδιο των ενεργειών - σήμερα - του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει σύμβαση για την προώθηση της υπόθεσης του Γεωτουρισμού (26/3/2021), η οποία πέρασε από μεγάλα “κύματα”. Ως εκ τούτου, ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου ορίζεται η 31η/12/2022. Η κάθε πλευρά έχει αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες, τις οποίες πλέον προχωρά.

Αξίζει εξ αρχής να αναφερθεί πως η ανάπτυξη διαφόρων μορφών εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί το κύριο ζητούμενο στην μετά Covid εποχή και ως εκ τούτου η Σύρος μπορεί να διατηρεί σημαντικές προσδοκίες, με φόντο τον γεωλογικό πλούτο της, στην Απάνω Μεριά.

Ερευνητικό έργο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς ο κ. Γιαλόγλου για το κομμάτι της ευθύνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπήρξε σαφής σχετικά με τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα.

“Μέσα στο 2021 υπογράφτηκε η σύμβαση με το Πανεπιστήμιο εν τέλει, η επικαιροποιημένη προγραμματική σύμβαση και σύμφωνα με όσα γνωρίζω, το ΤΜΣΠΣ στο κομμάτι του ερευνητικού έργου έχει προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Το Πανεπιστήμιο λοιπόν προχωρά στο ερευνητικό σκέλος του έργου” ανέφερε αρχικά ο εντεταλμένος σύμβουλος, υπενθυμίζοντας παρακάτω συνολικά τις αρμοδιότητες του Πανεπιστημιακού Τμήματος.

“Το έργο που αναλαμβάνει ο ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ερευνητικό χαρακτήρα επειδή, μεταξύ άλλων, απαιτεί: α) κριτική ανάλυση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας για την γεωλογική σημασία της Σύρου, β) συσχεδιαστική έρευνα με τους συνεργαζόμενους γεωλόγους πανεπιστημιακούς για την κατασκευή μοντέλων απεικόνισης των γεωλογικών διεργασιών και σχηματισμών, γ) συσχεδιαστική έρευνα με τοπικούς εμπειρογνώμονες για την αναγνώριση και τεκμηρίωση της γενικότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής σημασίας και κληρονομιάς (ιστορικής, αρχαιολογικής, χλωρίδας και πανίδας, αγροτικής παραγωγής (π.χ. άνυδρη καλλιέργεια, μελισσοκομία, κ.α.), σχετικής με θρησκεία, λατρεία, έθιμα, κ.α.) για σημεία ενδιαφέροντος των geopaths, δ) σχεδίαση και κατασκευή των γεωλογικών σχηματισμών σε φυσικά και ψηφιακά 3Δ μοντέλα (ψηφιακό περιεχόμενο), ε) επαναληπτική σχεδίαση πρωτότυπων φυσικών αλληλοεπιδράσεων (διαδράσεων) των χρηστών με το ψηφιακό περιεχόμενο, (στ) επαναληπτικές δοκιμές με χρήστες των διαδραστικών εφαρμογών για θέματα ευχρηστίας, προσβασιμότητας και εμπειρίας του χρήστη, με έμφαση στους επισκέπτες του εκθετηρίου (και ιδιαίτερα τα παιδιά και μαθητές για τις διαδραστικές εγκαταστάσεις) και επισκέπτες των μονοπατιών (δηλαδή πεζοπόρους και τουρίστες διαφόρων ηλικιών και ικανοτήτων χρήσης νέων τεχνολογιών)”.

Προχωρά το γεωμουσείο – εκθετήριο. Διαμόρφωση χώρου στο κτίριο Κορνηλάκη

Από την πλευρά του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει προχωρήσει ήδη στον καθαρισμό των χώρων που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες λειτουργίας του γεωμουσείου – γεωλογικού εκθετηρίου στο κτίριο Κορνηλάκη στην Ερμούπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου, όσον αφορά το υπόλοιπο κομμάτι, “στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κάναμε μία τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος μέσα στην οποία υπήρχε και η μετατροπή για αλλαγή κωδικών από έργο σε προμήθεια, των εργασιών διαμόρφωσης του Γεωμουσείου”. Στην ίδια κατεύθυνση, εξήγησε πως στο κτίριο Κορνηλάκη “έχουμε κάνει ήδη προπαρασκευαστικές εργασίες. Έχουμε καθαρίσει τις πίσω αίθουσες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Έχει γίνει μία προετοιμασία του ισογείου χώρου, καθώς το Γεωμουσείο θα έχει ξεχωριστή είσοδο από την πλαϊνή πλευρά της αυλής”.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε, πως, “Το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθαριστεί και ο πρώτος όροφος του κτιρίου με τη μεταφορά των βιβλιοθηκών στη μία πλευρά καθώς ο σχεδιασμός είναι μέσα στον Οκτώβριο να γίνει μία ανάθεση της προμήθειας για τη διαμόρφωση του Γεωμουσείου, που περιλαμβάνει τις εργασίες διαχωρισμού του κτιρίου”.

Σχετικά με το αν υπάρχει μελέτη, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, σχολιάζοντας παράλληλα πως, “έχουμε καταλήξει στις προδιαγραφές του τί θα μπει για να γίνει ο διαχωρισμός που θα περιλαμβάνει κυρίως μέταλλο και γυαλί που είναι εναρμονισμένο με τον χώρο”.

Αμέσως μετά την εσωτερική κτιριακή διαμόρφωση, γνωστοποίησε πως, “θα προχωρήσουμε και στις προμήθειες που θα εξοπλίσουν το μουσείο”.

Δεδομένου του όγκου των εργασιών που έχει να ολοκληρώσει η κάθε πλευρά, ο κ. Γιαλόγλου ρωτήθηκε αν το συνολικό έργο θα μπορέσει να έχει περαιωθεί μέχρι το τέλος του 2022, όπως ορίζει η σύμβαση.

“Σκοπός μας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να το έχουμε ολοκληρώσει. Προχωρούμε την προσπάθειά μας αφού ξεπεράσαμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. Θεωρώ πως με την έναρξη του 2022 θα αρχίσουμε να παίρνουμε και τα εκθέματα και τα έπιπλα” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Περί προστασίας των πετρωμάτων

Δεδομένης της ιδιαιτερότητας και της αξίας από γεωλογικής απόψεως των πετρωμάτων της Απάνω Μεριάς, ο κ. Γιαλόγλου ρωτήθηκε για την προστασία τους, αφού εδώ και χρόνια είναι γνωστό πως ορισμένοι επισκέπτες – περιπατητές αφαιρούν αυθαίρετα τμήματά τους.

“Στο πλαίσιο του Γεωπάρκου και όταν τα πράγματα προχωρήσουν θα συντάξουμε έναν Κανονισμό Διαχείρισης του χώρου στην Απάνω Μεριά. Θα μπουν περιορισμοί στο τί μπορείς να πάρεις για να υπάρξει “περιφρούρηση”” δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας μάλιστα πως στον Δήμο “είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας”.

Άλλωστε, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε πως ένα τέτοιο σχέδιο “μας έχει προωθήσει ο Ελβετός γεωλόγος Martin Engi. Σε αυτήν την φάση ακόμη δεν μπορούμε να το θέσουμε σε εφαρμογή γιατί ακόμη δεν έχουμε χαρακτηρισμένο Γεωπάρκο”.

Με το βλέμμα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων

Δεδομένης της προώθησης και προβολής που δέχονται τα Γεωπάρκα όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, ο εντεταλμένος σύμβουλος ρωτήθηκε για το αν ο Δήμος διατηρεί σε δεύτερο επίπεδο τη συγκεκριμένη στόχευση. Δηλαδή η Σύρος να ενταχθεί στο ανωτέρω Δίκτυο για την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού με πολύ σαφή τρόπο.

“Φυσικά και μπορούμε να το επιδιώξουμε και να το κάνουμε. Αυτό βέβαια δεν επιτυγχάνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Πρέπει να προχωρήσουμε με το Γεωπάρκο, να αναδείξουμε το γεωλογικό ενδιαφέρον του τόπου και σε δεύτερη φάση να διεκδικήσουμε να μπει και στο Δίκτυο των Γεωπάρκων” ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως αυτές οι μορφές του εναλλακτικού τουρισμού “είναι και το κύριο ζητούμενο για την μετά Covid εποχή”.

Προτού κλείσει τις απαντήσεις του, ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε πως έχει εξασφαλιστεί η παράταση του έργου και όπως ο ίδιος εκτίμησε: “Θεωρώ πως είναι εφικτό αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Θεωρώ πως από εδώ και πέρα είναι πιο βατά τα πράγματα. Έχουμε λύσει γραφειοκρατικά θέματα και προχωράμε”.