Το Ινστιτούτο Σύρου και το ΤΜΣΠΣ ολοκλήρωσαν τις αποτυπώσεις του κτιρίου και παρέδωσαν τον ψηφιακό φάκελο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για το “Λοιμοκαθαρτήριο”

Η Δημοτική Αρχή οριστικοποίησε το ραντεβού της με την Υπουργό, Λίνα Μενδώνη για την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου με σκοπό την ανάπτυξη συζήτησης για την αξιοποίησή του

Τον πλήρη ψηφιακό φάκελο με τις απαραίτητες αποτυπώσεις του κτιρίου του Λοιμοκαθαρτηρίου έχει στη διάθεσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από τη συνεργασία του Ινστιτούτου Σύρου με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου (ΤΜΣΠΣ) προκειμένου να αναπτυχθεί άμεσα συζήτηση για την διάσωση και αξιοποίησή του, ανάμεσα στην αρμόδια Υπουργό Λίνα Μενδώνη και τη Δημοτική Αρχή.

Η Υπουργός κατά την επίσκεψή της στη Σύρο τον περασμένο Σεπτέμβριο και την αυτοψία της στο Λοιμοκαθαρτήριο, είχε ζητήσει από τον Δήμο και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, να συνεργαστούν ώστε να αποτυπώσουν το “Λαζαρέττο” στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται, προκειμένου το Υπουργείο Πολιτισμού να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες για την αξιοποίησή του ως χώρου πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η κα Μενδώνη είχε προτείνει να λειτουργήσει ως ένα πολυθεματικό μουσείο για τη Σύρο, τις Κυκλάδες και το Αιγαίο συνολικά, τονίζοντας πως η τελική πρόταση του τρόπου αξιοποίησής του, θα ωριμάσει από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το ιστορικό ακίνητο να διασωθεί και να λειτουργήσει προς όφελος του πολιτισμού αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμος παρέλαβε τον πλήρη φάκελο με τις αποτυπώσεις από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Σύρου, Παύλο Χατζηγρηγορίου, έγινε η σχετική αποδοχή της δωρεάς από την Οικονομική Επιτροπή και πλέον, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής έχουν στα χέρια τους το κύριο “εργαλείο” με το οποίο θα συζητήσουν με την Υπουργό Πολιτισμού, στη συνάντησή τους, η οποία προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Πρέπει να τονισθεί εξ αρχής πως στον εν λόγω φάκελο, περιλαμβάνονται τα εξής: Αποτύπωση – γενικό τοπογραφικό σχέδιο, αποτύπωση – κατόψεις κτιρίων, αποτύπωση - όψεις κτιρίων, έγχρωμος ορθοφωτοχάρτης, τρισδιάστατο μοντέλο περιοχής και τρισδιάστατο μοντέλο κτιρίων Λαζαρέττου (σε 3 διαφορετικές ακρίβειες).

Ταχύτατες ενέργειες από Ινστιτούτο Σύρου και ΤΜΣΠΣ

Αναφορικά με όσα ζήτησε η Υπουργός κατά την επίσκεψή της στη Σύρο, προ διμήνου, ενήργησαν άμεσα ο Παύλος Χατζηγρηγορίου και το Ινστιτούτο Σύρου, έχοντας αναπτύξει τη συνεργασία τους με το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου, προκειμένου να αποτυπωθεί το “Λαζαρέττο”.

Συγκεκριμένα, για τα εν λόγω στοιχεία, ενημέρωσε με επιστολή του, τον Δήμο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου (1/12/2021), εξηγώντας την πρόθεση των δύο πλευρών να βοηθήσουν στην υπόθεση αξιοποίησης του Λοιμοκαθαρτηρίου.

Ουσιαστικά ο φάκελος με το σύνολο των αποτυπώσεων, δόθηκε ως δωρεά στον Δήμο και σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, ήδη έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για να λάβει γνώση η Λίνα Μενδώνη.

Παρακάτω, ακολουθεί η επιστολή του Ινστιτούτου Σύρου σχετικά με τη δωρεά αποτύπωσης του “Λαζαρέττου”.

Αξιότιμε Δήμαρχε, το Ινστιτούτο Σύρου είναι μία μη κρατική και μη κερδοσκοπική ένωση ερευνητών και ακαδημαϊκών που έχει ως καταστατικό σκοπό τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για τον λόγο αυτόν, το Ινστιτούτο Σύρου συνεργάζεται με φορείς πολιτισμού, έρευνας και τεχνολογίας δημιουργώντας τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο από 22 ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς εντός και εκτός Ελλάδας.

Καταγράφοντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού μας με επίκεντρο την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο, δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων με πλούσιο υλικό για τους δυο αυτούς οικισμούς. Μετά την πρόσφατη (24/9/2021) επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λ. Μενδώνη, το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Σύρου αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ενός πλήρους ψηφιακού φακέλου με αποτυπώσεις, σχέδια και τρισδιάστατο μοντέλο του συγκροτήματος των ιστορικών κτιρίων του Λοιμοκαθαρτηρίου (Λαζαρέττο). Για την επικαιροποίηση της ομολογουμένως πολύ κακής κατάστασης του μνημείου που καταρρέει συστηματικά τα τελευταία 60 χρόνια, συνεργαστήκαμε με το Εργαστήριο Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων (Διευθυντής καθ. Σπ. Βοσινάκης) μέσω του έργου “Ενίσχυση ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την υποστήριξη της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης στο νομό Κυκλάδων” ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ΠΕΠ Ν. Αγαίου.

Ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των φορέων (Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ινστιτούτο Σύρου) επέφερε γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα αποτυπώσεων αρχιτεκτονικών ( Αρχ. Μ. Προβελέγγιος), τοπογραφικών και τρισδιάστατου μοντέλου (ΤΜΣΠΣ).

Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παραδώσουμε ως δωρεά τον ψηφιακό φάκελο των αποτυπώσεων για χρήση από τις υπηρεσίες σας, προκειμένου να βοηθήσουμε και εμείς όσο μπορούμε στην προσπάθεια για να σωθεί αυτό το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας μνημείο.

Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να τελεσφορήσει με επιτυχία. Είναι βέβαιο ότι τα έργα αυτού του επιπέδου απαιτούν μακροχρόνιες και επίπονες διαδικασίες, αυτό όμως δεν επιτρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την εκκίνησή τους. Γι αυτό και ευχόμαστε η σημερινή δωρεά να ωθήσει την εκκίνηση μιας διαδικασίας ωρίμανσης ενός σημαντικού, καίριας πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας έργου για το νησί μας και το Αιγαίο.”.

Σε δύο εβδομάδες το ραντεβού με την Υπουργό

Σε ενημέρωση σχετικά με τα παραπάνω προέβη ο Μηνάς Αληφραγκής στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

“Μετά την επίσκεψη της κ. Μενδώνη στη Σύρο και την αυτοψία στο Λαζαρέττο εκφράστηκε η επιθυμία από την πλευρά της ώστε να γίνει ένα πολυθεματικό μουσείο σε εκείνον τον χώρο, το οποίο θα “τρέξει” η ίδια και το Υπουργείο Πολιτισμού. Ζήτησε από εμάς και από την Περιφέρεια να γίνουν οι απαραίτητες αποτυπώσεις, τοπογραφικά κ.λπ. και να σταλούν ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία” ανέφερε αρχικά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του δημοσίως στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Σύρου για την ανταπόκρισή του.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χατζηγρηγορίου καθώς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με τη στήριξη από το πρόγραμμα HERMES έγιναν οι αποτυπώσεις, οι οποίες είναι ακριβέστατες. Έχει γίνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά” σχολίασε παρακάτω ο Αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “Επίκειται άμεσα συνάντηση με την Υπουργό γιατί έχει δείξει ένα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ίδια και έχει κάνει συνεχείς οχλήσεις σχετικά με το κατά πόσον έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία και κατά πόσον ολοκληρώθηκε”.

Ως εκ τούτου, πληροφόρησε την εφημερίδα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας της “Κοινής Γνώμης” πως το ραντεβού προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.

Θα μεταβούμε στην Αθήνα για να κάνουμε την παρουσίαση. Έχουν σταλεί τα στοιχεία και όσα ζητήθηκαν” ανέφερε σχετικά και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μιλώντας παρακάτω για την υπόθεση του ιδιοκτησιακού ενός τμήματος του Λοιμοκαθαρτηρίου.

Αναλαμβάνει το ιδιοκτησιακό το Υπ. Πολιτισμού

Όπως είναι γνωστό, ένα κομμάτι του Λοιμοκαθαρτηρίου ήταν σε δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Καζίνο Αιγαίου Α.Ε., θέμα που λαμβάνει υπόψιν του το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την ενημέρωση του Αντιδημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή, ώστε να είναι εφικτή η όποια αξιοποίησή του.

“Είναι μία ευκαιρία να προχωρήσει η συγκεκριμένη κατάσταση, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα ιδιοκτησιακά και δεν ξέρουμε πώς θα λυθούν αυτά. Βέβαια, το έχει πάρει επάνω της η Υπουργός” ανέφερε σχετικά ο κ. Αληφραγκής, τονίζοντας παράλληλα πως, “Αν αξιοποιηθεί αυτό το κτίριο θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για το νησί και για το νομό γενικότερα”.

Επί τάπητος και η μελέτη των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου

Στην ίδια συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της έγκρισης της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου στην πλατεία Μιαούλη. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν γνωρίζει καμία πρόοδο, καθώς εδώ και πολλούς μήνες, ο Δήμος αναμένει την τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για το εν λόγω θέμα είχε ενημερώσει σχετικά ο Δήμαρχος την Υπουργό Πολιτισμού κατά την επίσκεψή της στη Σύρο, ζητώντας να μεριμνήσει για την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών για την οριστική έγκριση της μελέτης.

“Είχαμε ζητήσει να προωθηθούν οι διαδικασίες γιατί είχαμε στείλει τη μελέτη στο Υπουργείο. Η πληροφόρηση που έχουμε γιατί είμαστε σε μία συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ότι η μελέτη θα σταλεί στο Κεντρικό Συμβούλιο για να εξεταστεί. Εκεί έχουμε μείνει σήμερα και αναμένουμε” δήλωσε προς την εφημερίδα ο κ. Αληφραγκής, σημειώνοντας παράλληλα πως ήρθε σε επαφή ξανά με το Υπουργείο για τη συγκεκριμένη υπόθεση και περιμένει να διαπιστώσει αν θα υπάρξει θετική εξέλιξη μέχρι τη συνάντηση της επόμενης Παρασκευής. “Μίλησα ξανά με την ιδιαιτέρα της Υπουργού για να προχωρήσει η υπόθεση και αν δεν έχει γίνει κάτι μέχρι και τη στιγμή που θα κάνουμε τη συνάντηση, θα θέσουμε επί τάπητος και το συγκεκριμένο θέμα. Είναι μία υπόθεση που πρέπει να προωθηθεί” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο.

Σε επαφή με την Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση

Σχετικά με την χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτού του τόσο μεγάλου έργου, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους εξεύρεσης πόρων. Άλλωστε, γίνεται αντιληπτό πως θα απαιτηθεί ένα ιδιαιτέρως υψηλό χρηματικό ποσό για την εκτέλεσή του.

“Υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις και από τον Περιφερειάρχη για το νέο ΕΣΠΑ ή ενδεχομένως και από το Ταμείο Ανάκαμψης για το θέμα της χρηματοδότησης. Υπάρχουν δεσμεύσεις και ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί η χρηματοδότηση” γνωστοποίησε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “Το κύριο θέμα τώρα είναι να προχωρήσει η έγκριση της μελέτης γιατί μετά έχουμε και την έκδοση των τευχών δημοπράτησης. Πρέπει να ολοκληρωθούν κι άλλες φάσεις μέχρι τη δυνατότητα του διαγωνισμού. Αυτά πρέπει να τα ολοκληρώσει ο μελετητής”.

Έλεγχος για αποκολλήσεις μαρμάρων και σοβάδων

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θέλησε να τονίσει πως η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου δεν θα βοηθήσει μόνον στην κατεύθυνση της διάσωσης του κτιρίου, αλλά και στην κατεύθυνση της ασφάλειας των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

“Είναι “παρκαρισμένη” η μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού σχεδόν δυο χρόνια. Αυτό που έθεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι με την καθυστέρηση εκθέτουν και την ίδια την Υπουργό, αφού είχε δεσμευθεί για επίσπευση των όποιων ενεργειών κατά την επίσκεψή της στη Σύρο” επανέλαβε ο ίδιος, απαντώντας και στην ερώτηση για το ύψος της χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί να εξασφαλίσει ο Δήμος για το Δημαρχιακό Μέγαρο.

“Αν δεν γίνει η κοστολόγηση, δεν μπορούμε να πούμε ένα ακριβές ποσό. Ωστόσο, μία εκτίμηση αν κάνουμε σήμερα, καταλαβαίνουμε πως το έργο της συντήρησης των όψεων του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης θα κοστίσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Μιλάμε για κουφώματα, για μάρμαρα, για γείσα και πολλά ακόμη”.

Συνεπώς, εξήγησε πως, με το έργο αυτό “δεν θέλουμε απλώς να συντηρήσουμε το μνημείο που έχουμε, αλλά και να έχουμε ασφάλεια στον δημόσιο χώρο” καθώς όπως τόνισε, “φεύγουν κομμάτια μαρμάρων και σοβάδων. Δεν είναι θέμα καλαισθησίας, αλλά μιλάμε για άρση επικινδυνότητας του κτιρίου”.

Ο κ. Αληφραγκής ερωτηθείς για το αν κάνει ελέγχους η Τεχνική Υπηρεσία υπήρξε σαφής: “Κάποια κομμάτια έχουν αφαιρεθεί από την Υπηρεσία μας και φυλάσσονται ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά. Αυτή την στιγμή, δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανένας ότι ένας σοβάς ή ένα κομμάτι μαρμάρου δεν θα αποκολληθεί. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα φύγει κάτι άμεσα, αλλά φυσικά ελέγχουμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, οι φυσικές καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα, μπορούν να προκύψουν οποτεδήποτε και χωρίς προειδοποίηση.”.