Η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη απαντά για τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας, το κομμάτι της ανακύκλωσης, των απορριμμάτων και τις ενισχύσεις με προσωπικό μέσω ολιγόμηνων συμβάσεων

Συνεχές έργο καθαριότητας ενόψει Πάσχα και καλοκαιριού

Ζητά συνεργασία πολιτών και επιχειρηματιών για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στους κεντρικούς δρόμους

“Γκάζι” στις προσπάθειες ανάπτυξης εργασιών φροντίδας και καθαριότητας της Σύρου αναπτύσσει η Υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς απομένει διάστημα μικρότερο του ενός μήνα μέχρι το Πάσχα, ενώ ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και για την καλοκαιρινή περίοδο.

Η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη σε συνεργασία με τους εργάτες και το διοικητικό προσωπικό, αλλά και με την πολύτιμη ανταπόκριση δημοτών σε επίπεδο ενημέρωσης, προχωρούν καθημερινά στο προγραμματισμένο έργο τους σε όλες τις περιοχές του νησιού, ώστε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να βελτιώσει την εικόνα της, τόσο προς όφελος των κατοίκων της, όσο και προς ικανοποίηση των επισκεπτών της.

Με αφορμή την τοποθέτησή της στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με εικόνες ανακυκλώσιμων προϊόντων διασκορπισμένων σε κεντρικές οδούς του ιστορικού κέντρου και καθώς η ίδια επανέλαβε την ανάγκη ανταπόκρισης των επιχειρηματιών και των καταστηματαρχών στα συμφωνηθέντα, ρωτήθηκε για τις ενέργειές της αλλά και για τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας λίγο πριν το πρώτο μεγάλο κύμα επισκεψιμότητας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η κα Πρίντεζη παρουσιάστηκε ικανοποιημένη για τη συνεργασία των δημοτών, ενώ τόνισε πως έχει υπάρξει εκ νέου επαφή με τον Εμπορικό Σύλλογο και την Τερψιχόρη (εστίαση), ώστε να επιδιωχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στον τρόπο και στους χρόνους εναπόθεσης των ανακυκλώσιμων.

Επίσης, ενημέρωσε για το ξεκίνημα του εργολάβου στην ανακύκλωση εντός των ημερών καθώς και για τις προσλήψεις ατόμων προς ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας σχετικά με τη φροντίδα στους κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους.

Πριν από τις αναλυτικές απαντήσεις της, η ίδια θέλησε να υπενθυμίσει τα εξής: “Τα δημοτικά τέλη και αυτή τη χρονιά δεν αυξήθηκαν. Αυτό είναι καλό καθώς η Δημοτική Αρχή σέβεται τον κόσμο σε αυτές τις συγκυρίες αλλά αυτά τα μειωμένα τέλη, μας περιορίζουν και στα χρήματα με τα οποία θα αγοράσουμε υπηρεσίες στην ανακύκλωση και την καθαριότητα. Ό,τι εισπράττουμε, δαπανούμε”.

  • Γνωστοποιήσατε ότι ο ανάδοχος της ανακύκλωσης ξεκινά το αργότερο στις 6 Απριλίου. Πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη; Θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για την υποστελεχωμένη Υπηρεσία Καθαριότητας;

“Η μεταφορά της ανακύκλωσης ξανά στον ιδιώτη πάρθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή όταν ακόμη εγώ δεν συμμετείχα. Η δική μου συμμετοχή ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Ο λόγος που μεταφέρεται στον ιδιώτη δεν είναι πως δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη δουλειά των υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί για την πανδημία. Το πρόβλημά μας είναι ότι οι συμβάσεις αυτών των ανθρώπων που προσλήφθηκαν λόγω Covid-19 τελειώνουν λογικά τέλος Μαΐου και επίσης, δυστυχώς, παρόλο που η Υπηρεσία Καθαριότητας λειτουργεί επί 24ωρης βάσης, τα λίγα άτομα δεν μας επιτρέπουν να “καλύπτουμε” το 24ωρο.”.

  • Προσφάτως σχολιάσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο εικόνες από δρόμους της Ερμούπολης με ανακυκλώσιμα εκτός κάδων, τα οποία είχαν αφήσει επιχειρηματίες εκτός συμφωνημένου ωραρίου. Ποια μέτρα πήρατε γι αυτήν την κατάσταση; Στο παρελθόν η Σύρος είχε λάβει αρνητική δημοσιότητα για παρόμοια κατάσταση.

“Αρχικά πήρα την ευθύνη και ζήτησα συγγνώμη και από τους κατοίκους και τους επισκέπτες για τη συγκεκριμένη εικόνα. Χαιρόμαστε σαν Δημοτική Αρχή που το νησί μας είχε κόσμο. Κι αυτό επειδή δουλεύουν οι επιχειρήσεις που για δύο χρόνια πανδημίας επλήγησαν σοβαρότατα οικονομικά από τα lockdown και τα μέτρα.

Το είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αμέσως μόλις διαπίστωσα τις συγκεκριμένες εικόνες, κατέβηκα Ερμούπολη και έκανα έλεγχο, εντόπισα ποιοι επιχειρηματίες είχαν τα ανακυκλώσιμα υλικά στον δρόμο. Οι δύο Σύλλογοι, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Τερψιχόρη, μετά από την ενημέρωση που τους έκανα, ευαισθητοποιήθηκαν και είπαν ότι θα ενημερώσουν τα μέλη τους. Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος απέστειλε με μέηλ ενημερωτικό σημείωμα και ο πρόεδρος της Τερψιχόρης είπε πως θα ενημέρωνε προσωπικά τις επιχειρήσεις της εστίασης, για τις ώρες αποκομιδής της ανακύκλωσης. Από την πλευρά μας, επισκεφθήκαμε και εμείς ως Υπηρεσία τις επιχειρήσεις που είχαν αφήσει τα ανακυκλώσιμα και κάναμε μία υπενθύμιση για τον τρόπο που πρέπει κι εκείνοι να ανταποκρίνονται ώστε από κοινού να πετύχουμε κάτι καλό για τον τόπο μας και την εικόνα του.

Η Διεύθυνση της Καθαριότητας μάλιστα θα μοιράσει επιστολές στις επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης ώστε να υπενθυμίσουμε τον τρόπο και τις ώρες αποκομιδής.

Είναι καλό να δείξουμε όλοι προσοχή και να συνεργαζόμαστε, καθώς άμεσα έρχονται και οι βυθιζόμενοι κάδοι. Θα γίνουν ενέργειες για την τοποθέτησή τους.”.

  • Στο Δημοτικό Συμβούλιο αφήσατε υπαινιγμό ότι προς το παρόν δεν θα επιβάλλετε πρόστιμα. Υπάρχει στο πλάνο των κινήσεών σας όμως αυτό το “μέτρο”, αν η κατάσταση της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης συνεχιστεί;

    “Κάθε κοινωνία έχει κανόνες. Πρέπει να τους τηρεί. Πολύ περισσότερο και σε αυτές τις συνθήκες. Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε πρόστιμο σε καμία επιχείρηση, γιατί σεβόμαστε πάνω απ΄ όλα την κατάσταση που έχουν βρεθεί μετά από όλα αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, υπάρχει ένας κανονισμός Καθαριότητας ψηφισμένος από την προηγούμενη θητεία. Συχνά επιδιώκουμε να τον υπενθυμίζουμε από την Υπηρεσία μας διαδικτυακά. Σκοπός μας δεν είναι να επιβάλουμε πρόστιμο. Πρέπει όμως να σκεφθούμε όλοι ότι σε ευρωπαϊκές πόλεις, δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Οι ποινές εκεί για ιδιώτες και επιχειρηματίες είναι τεράστιες. Με παρόμοια ωριμότητα πρέπει να λειτουργήσουμε κι εμείς, σε συνέχεια της ανταπόκρισης του κόσμου και στις πολλές δράσεις ανακύκλωσης.

Αυτό λοιπόν που ζητάμε είναι προσοχή και συνεργασία.”.

  • Στη σύμβαση με τον ανάδοχο υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση δρομολογίων αποκομιδής της ανακύκλωσης σε περιόδους με αυξημένη επισκεψιμότητα και άρα, με αυξημένο όγκο απορριμάτων και ανακυκλώσιμων. Θα εφαρμόσετε αυτήν την πρόβλεψη στην πράξη;

“Βέβαια. Βαδίζουμε βήμα βήμα στο παρόν αλλά και με πρόβλεψη για το μέλλον. Υπάρχουν θέματα που είχαμε εξαγγείλει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και για την ανακύκλωση. Θα το κάνουμε και έχουμε τη σκέψη μας στις περιόδους με τη μεγάλη επισκεψιμότητα. Η μέριμνά μας και η ευθύνη μας στην Υπηρεσία είναι ακριβώς αυτή. Να έχουμε ένα νησί καθαρό.”.

  • Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για το κομμάτι της καθαριότητας για το προσεχές διάστημα. Έχετε μία υποστελεχωμένη Υπηρεσία και πλησιάζει Πάσχα και καλοκαίρι. Έχετε φροντίσει για ενισχύσεις ή όχι; Στην Οικονομική Επιτροπή αποφασίστηκε η παράταση – που επιτρέπει και το κεντρικό κράτος – των 11 ατόμων στον Δήμο για διάστημα διμήνου.

“Η ανακύκλωση θα περάσει στον ανάδοχο μέχρι τις 6 Απριλίου. Τελειώνει αυτό. Ξεκινώντας από το θέμα των ατόμων Covid να πω ότι είναι πολύ σημαντική εξέλιξη αυτή η παράταση και κυρίως και για τους ίδιους που το επιθυμούσαν. Είναι άτομα πολύ εργατικά που θα βοηθήσουν πάρα πολύ την Πασχαλινή περίοδο αλλά και στην προετοιμασία για τη θερινή περίοδο στο νησί.

Από τα 11 άτομα που θα μείνουν μέχρι Μάιο, σε εμάς αναλογούν τα 5 άτομα.

Ο προγραμματισμός μας όμως δεν εξαντλείται εδώ. Θα πάρουμε τέσσερα άτομα – εργάτες για διάστημα διμήνου ώστε να εργασθούν στην πόλη κατά κύριο λόγο. Μιλάμε για διάστημα Απριλίου – Μαΐου. Άρα, θα έχουμε 9 άτομα για δύο μήνες ακόμη για την καθαριότητα αποκλειστικά. Μας ενδιαφέρει να έχουμε φροντίσει εγκαίρως για το νησί πριν το Πάσχα. Μιλάμε γα καθαρισμό δρόμων, εκκλησιών και κεντρικών σημείων, ενώ θέλουμε να καθαρίσουμε δρόμους και παιδικές χαρές από χόρτα.

Ακόμη 1η Μαΐου έχουμε προγραμματίσει να προσληφθούν τέσσερις 2μηνιτες για τα χόρτα, την1η Ιουνίου άλλα τέσσερα άτομα για τα χόρτα και το κυριότερο είναι πως ήδη έχει σταλεί στο Υπουργείο για έγκριση η πρόσληψη 11 ατόμων εργατών κι ενός μηχανοτεχνίτη, μέσω ΑΣΕΠ. Οι πρώτοι πέντε την 1η Ιουνίου και οι άλλοι πέντε την 1η Ιουλίου. Μιλάμε για διάστημα 5 μηνών. Τέλος, για το θέμα των προσλήψεων θα έρθουν 5 άτομα για τους πολιτιστικούς χώρους – εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, θέλω να πω ότι προχωράμε αρχές Μαΐου σε πλύσιμο – απολύμανση κάδων και πριν το Πάσχα θα αντικατασταθούν παλαιοί κάδοι με χειρολαβή. Οι καινούργιοι θα έχουν ποδολαβή. Αυτό θα γίνει σε κεντρικούς δρόμους. Θα υπάρξει ενημέρωση στους δημότες ώστε τα απορρίμματα να πετάγονται μέσα στους κάδους. Επίσης, επισκευάζονται και βάφονται τα κοντέινερς. Επί αυτών θα μπει νέα ανακοίνωση ώστε ενημερώνονται οι πολίτες για τον ορθό τρόπο λειτουργίας τους. ”.

  • Αναφορικά με την απαιτητική προετοιμασία για τις παραλίες και τα παραλιακά μέτωπα, πώς θα ανταποκριθείτε; Τι θα κάνετε σε επίπεδο προετοιμασίας;

“Σκοπός μας είναι να υπάρχει και απογευματινή βάρδια για τις παραλίες. Επίσης, επειδή το Πάσχα είναι 24 Απριλίου και μετά έχουμε την Πρωτομαγιά και ευελπιστούμε ότι το νησί μας θα έχει πολύ κόσμο, σαν Υπηρεσία θα τοποθετήσουμε τους μικρούς κάδους. Γίνονται συντηρήσεις και θα τοποθετηθούν στα παραλιακά μέτωπα, ενώ θα τοποθετήσουμε και έξτρα κάδους στις παραλίες για το Πάσχα. Προβλέπουμε ότι θα έχουμε κόσμο. Για αρχή θα προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο.”.

  • Αναμένεται να έρθει προς ψήφιση ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς ψήφιση. Η Υπηρεσία Καθαριότητας επηρεάζεται από αλλαγές; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

“Ο ΟΕΥ θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα δούμε εκεί τι θα αλλάξει. Πέραν αυτού, θα υπάρξουν μετατάξεις που θα είναι νόμιμες και θα υπάρξουν αντικαταστάσεις κατά κάποιον τρόπο. Θα το δούμε αυτό το επόμενο διάστημα.”.

  • Θεωρείτε πως η λύση στο πρόβλημα της Υπηρεσίας Καθαριότητας θα ήταν να επιτρέψει το κεντρικό κράτος προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα;

“Βεβαίως. Να μιλήσω για την Υπηρεσία Καθαριότητας και να πω ότι εμείς κάθε χρόνο κάνουμε αιτήματα στον Δήμο για μόνιμες προσλήψεις. Συμφωνώ ότι κάποιες υπηρεσίες πρέπει να είναι στο δημόσιο και αυτό να λειτουργεί με τους καλούς όρους του ιδιώτη. Πιστεύω σίγουρα πως η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό θα έδινε λύσεις.”.

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες αναφορικά με την ευθύνη του καθενός για τον τόπο;

“Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε γενικές γραμμές έχουμε τη συμπαράσταση του κόσμου. Οι δημότες μας ενημερώνουν και για κάποια σημεία με αυξημένο πρόβλημα. Αυτή την επικοινωνία θέλουμε να την ενισχύσουμε ώστε το έργο μας να είναι αποτελεσματικό. Νιώθουμε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει την προσπάθειά μας κι ας είμαστε λίγοι και γι αυτό είναι δίπλα μας. Αυτό που ζητάμε είναι σεβασμός και στους εργάτες στην Καθαριότητα.”