Έλλειψη parking σε χωριά και Ερμούπολη που συγκεντρώνουν υψηλή επισκεψιμότητα αλλά και αγορά ακινήτων από τον Δήμο για κάλυψη ορισμένων αναγκών

Σε πρώτο πλάνο το κυκλοφοριακό μία “ανάσα” πριν το καλοκαίρι

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών αναλύει τις προτεραιότητες όσον αφορά την κατάσταση στη Σύρο κυρίως τις περιόδους με υψηλή επισκεψιμότητα

Την αγορά δύο ακινήτων για τη διαμόρφωσή τους σε parking τόσο στη Λαλακιά, όσο και στο Κίνι ολοκληρώνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με αφορμή τις μεγάλες κι επιτακτικές ανάγκες στάθμευσης που καταγράφονται στο νησί, όλα τα τελευταία χρόνια και κυρίως σε περιόδους με υψηλή επισκεψιμότητα.

Οι ανωτέρω κινήσεις έγιναν ώστε να καλυφθεί μέρος των αναπάντητων αναγκών της Σύρου όσον αφορά στο κυκλοφοριακό, οι οποίες όμως αν δεν συνοδευτούν από επιπλέον μέτρα, δεν θα ανακουφίσουν στον προσδοκώμενο βαθμό την κατάσταση, με αποτέλεσμα κάτοικοι και επισκέπτες να ζήσουν ξανά τον γνωστό κυκλοφοριακό εφιάλτη.

Ειδικότερα, η μεγάλη κίνηση για την αγορά ακινήτου στη Λαλακιά, επιβάλλεται να συνδυαστεί με την τακτική δρομολόγηση mini bus για την εξυπηρέτηση του κόσμου που θα μεταβαίνει στην πόλη, σε διαφορετική περίπτωση, αυτό το ακίνητο θα έρθει να μετατραπεί σε ένα parking που θα καταλαμβάνεται από τους κατοίκους της περιοχής.

Επιπλέον, πρέπει να γίνουν ενταντικότερες κινήσεις σχετικά με την αναζήτηση και αγορά(!) parking σε παραλιακά μέτωπα χωριών που σηκώνουν μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας, προκειμένου οι πολίτες τη θερινή περίοδο να μην σταθμεύουν παρανόμως, στους μικρούς περιφερειακούς δρόμους.

Με σχετικό ρεπορτάζ της, η “Κοινή Γνώμη” είχε αναδείξει πέρυσι το μέγεθος του προβλήματος σε Ερμούπολη και χωριά, το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν θα περιοριστεί σημαντικά και στον απαραίτητο βαθμό, φέτος, αν και το νησί βρίσκεται μία ανάσα από τη θερινή περίοδο.

Ωστόσο, μία πρώτη “γεύση” τουλάχιστον για την κατάσταση στην πόλη αναμένεται να πάρουν οι αρμόδιοι από το προσεχές διάστημα της Πασχαλινής περιόδου, οπότε και το νησί εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική επισκεψιμότητα.

Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού αποτελεί μία τεράστια πληγή για τη Σύρο, γεγονός που απαιτεί πρωτίστως πολιτική πυγμή για τη διαχείρισή του και την αναζήτηση οριστικών λύσεων.

Προς το παρόν, για τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την αγορά ακινήτων ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης εκθέτοντας αρχικά τη συλλογιστική που ακολούθησε ο ίδιος και τα μέλη της διοίκησης του Δήμου για την αγορά οικοπέδων. Πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, τουλάχιστον όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης στα χωριά, αυτοί νοικιάζονται από τον Δήμο, γεγονός που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι ιδιοκτήτες αυτών θα είναι πάντα διατεθειμένοι να τους αποδίδουν για parking, τη θερινή περίοδο.

  • Έχετε οδηγηθεί στην αγορά ακινήτων με σκοπό τη διαμόρφωσή τους σε parking. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης μέχρι σήμερα στην Ερμούπολη και στα χωριά αποτελεί ένα τεράστιο “αγκάθι” για το νησί και δη τη θερινή περίοδο. Ποιο είναι το σκεπτικό σας όσον αφορά τις αγορές και όχι την ενοικίαση χώρων;

“Η συλλογιστική που είχαμε προεκλογικά και στην αρχή της θητείας μας είναι ότι θα έπρεπε να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στην οικονομική βάση του Δήμου για να ξέρουμε που πατάμε. Στο τέλος του 2019 και κατά τη διαδικασία του ξεκαθαρίσματος των οικονομικών του Δήμου και βλέποντας κυρίως όσον αφορά τα έσοδα μέσω της Πολεοδομίας Μυκόνου, - ακριβώς επειδή αυτά τα έσοδα έχουν έναν χαρακτήρα μη σταθερό και δεν θα τα έχει εσαεί ο Δήμος μας, αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσουν -, διαπιστώσαμε ότι έχουμε περιθώριο και αρχίσαμε να αναπτύσσουμε τη συλλογιστική ότι αυτά τα έσοδα θα πρέπει να πηγαίνουν σε ανάγκες του Δήμου που δεν θα έχουν έναν μόνιμο χαρακτήρα, αλλά έναν χαρακτήρα επενδυτικό(!). Μάλιστα θελήσαμε να τα αξιοποιήσουμε και για τον λόγο για τον οποίον εισπράττονται. Αυτό σύμφωνα και με τη νομοθεσία. Αυτό κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων ήταν ξεκάθαρο και ως εκ τούτου, η πρώτη ενέργεια που είχε προταθεί σε εκείνο τον χρόνο ήταν η αγορά ακινήτου στο χωριό του Κινίου.

Επιπλέον, τότε στις αρχές του 2020 έληγαν και οι μισθώσεις του Κινίου και στα υπόλοιπα χωριά της Σύρου. Πρόκειται για μισθώσεις που ο Δήμος και οι πρώην Δήμοι διατηρούσαν επί σχεδόν μία δεκαετία. Οπότε το πρώτο βήμα – για να μην έχουμε το πρόβλημα κάθε χρόνο να πρέπει ο Δήμος να τρέχει κάθε χρόνο τη διαδικασία μίσθωσης – ήταν να προχωρήσουμε σε μία μακροχρόνια μίσθωση σε όλα τα χωριά της Σύρου που υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή χώρος στάθμευσης, έτσι ώστε και οι ιδιοκτήτες να πληρώνονται πιο γρήγορα και ο Δήμος να έχει εξασφαλίσει για ένα μακροχρόνιο διάστημα τους χώρους στάθμευσης.

Βέβαια, αυτοί οι χώροι δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντοτε διαθέσιμοι με την έννοια ότι μπορεί κάποιος ιδιώτης να θέλει να χτίσει ή να οδηγήσει το ακίνητο σε μία διαφορετική χρήση. Οπότε, βλέποντας τους οικονομικούς πόρους που διαθέταμε και με τον Γενικό Γραμματέα όσο ήταν μαζί μας, κάναμε αρκετές συναντήσεις με διάφορους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ήταν σε χώρους που ενδιαφέρουν τον Δήμο.”.

  • Γνωστοποιήθηκε η αγορά ακινήτου στο Κίνι, το οποίο ομολογουμένως συγκεντρώνει μεγάλη επισκεψιμότητα τη θερινή περίοδο. Γιατί τέθηκε σε προτεραιότητα το Κίνι έναντι άλλων χωριών; Σας πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να ολοκληρώσετε την αγορά, για την οποία ακούγαμε από την αρχή της θητείας.

“Ήταν μία προσπάθεια που είχε γίνει αρκετά χρόνια πριν, τουλάχιστον μία δεκαετία, δεκαπενταετία και είχε ενταχθεί και στον δημοτικό προϋπολογισμό του 2019, ωστόσο δεν είχε ευοδώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η πρώτη διαδικασία που έγινε – όταν είχαμε πάρει την απόφαση να προχωρήσουμε σε αυτήν την αγορά – ήταν άγονη και δεν είχε φέρει αποτέλεσμα. Αναγκαστήκαμε να την επαναλάβουμε και καθώς υπήρχαν διάφορες δυσκολίες και λόγω των καταστάσεων αλλά και από την πλευρά του πωλητή που θα έπρεπε να εξασφαλίσει κάποια γραφειοκρατία, φτάσαμε εν τέλει να υπογραφεί χθες το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας. Το συγκεκριμένο ακίνητο έρχεται αποκλειστικά στον Δήμο και πιστεύουμε ότι θα δώσει μία λύση στις ανάγκες του οικισμού. Κατά κύριο λόγο έχουμε στο μυαλό μας το πρόβλημα στάθμευσης που είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο Κίνι μέχρι στιγμής νοικιάζουμε δύο parking, δεν είναι ιδιόκτητα και σήμερα έρχεται ο Δήμος να αποκτήσει ένα ακίνητο δικό του. Για το ακίνητο που αγοράσαμε ο Δήμος πλήρωσε το ποσό των 80 χιλ. ευρώ.

Ασφαλώς τα χρήματα του Δήμου δεν είναι απεριόριστα. Από όλη αυτήν τη διερεύνηση σε δεύτερο επίπεδο προκρίναμε την αγορά ακινήτου στην περιοχή της Λαλακιάς. Επίσης έχουν μπει στον δημοτικό προϋπολογισμό τα χρήματα για αγορά ακινήτου στην περιοχή του Φοίνικα.”.

  • Σημαντική εξέλιξη είναι η πρόθεση αγοράς ακινήτου στη Λαλακιά. Το κυκλοφοριακό στην Ερμούπολη αποτελεί τη θερινή περίοδο καθημερινή “αιμορραγία”. Πώς προχωρά η συγκεκριμένη προσπάθεια αγοράς; Είναι κρίσιμο να έχει αυτόν τον νέο χώρο στάθμευσης ο Δήμος πριν το καλοκαίρι.

“Ευελπιστώ το θέμα της Λαλακιάς να το πάμε πολύ πιο γρήγορα. Γι αυτό ζητήσαμε και λάβαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάμε σε απευθείας αγορά. Να προκρίνουμε τα μοναδικά στοιχεία του ακινήτου και να εξασφαλίσουμε το συγκεκριμένο ακίνητο για τον Δήμο. Ευελπιστώ ότι αυτό θα το τρέξουμε και θα καταφέρουμε να έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Αυτό το θέμα όμως σε έναν μεγάλο βαθμό το έχουμε δρομολογήσει και σύντομα θα έχουμε την εκτίμηση για την αξία του συγκεκριμένου ακινήτου. Οπότε μόλις έχουμε αυτή την εκτίμηση θα έρθουμε σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να επικυρώσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ότι συμφωνούμε στην αγορά του ακινήτου και στην αξία που θα προσδιορίσει ο ορκωτός εκτιμητής. Θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να το εξασφαλίσουμε το συγκεκριμένο ακίνητο για κοινωφελή χρήση.

Ως εκ τούτου, έχουμε προβλέψει στον δημοτικό προϋπολογισμό για φέτος το ποσό των 650 χιλ. ευρώ. Αν η εκτίμηση τελικώς προχωρήσει και κάνει λόγο για μεγαλύτερο ποσό, αυτό θα καλυφθεί με πολυετία από τους επόμενους δημοτικούς προϋπολογισμούς.”.

  • Για να είναι αποτελεσματική αυτή η αγορά του ακινήτου στη Λαλακιά, θεωρείτε πως πρέπει να δρομολογηθούν mini bus σε τακτά χρονικά διαστήματα; Διαφορετικά θα μετατραπεί σε ένα parking που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της γειτονιάς...

“Δεν διαφωνώ σε αυτό που λέτε. Αρχικά βλέπουμε ότι η πόλη “βγαίνει” προς τα έξω και ότι λειτουργίες της πόλης “βγαίνουν” εκτός. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή και ο Δήμος και οι υπηρεσίες του ενδεχομένως πρέπει να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο.

Προφανώς από τη στιγμή που ο Δήμος θα εξασφαλίσει το συγκεκριμένο ακίνητο η δημοτική συγκοινωνία που λειτουργεί επί σχεδόν μία 20ετια με το συγκεκριμένο πλάνο, θα πρέπει να επανεξετασθεί. Να επανεξετασθούν δηλαδή τα δρομολόγια. Όχι μόνον στη βάση ότι αγοράσαμε ένα ακίνητο και άρα να δούμε πώς θα εξυπηρετηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο. Αλλά στη βάση ότι και οι λειτουργίες της πόλης αλλάζουν και οι ανάγκες διαφοροποιούνται και εν τέλει πέρασαν 20 χρόνια που εφαρμόζεται με αυτόν τον τρόπο η δημοτική συγκοινωνία.

Πέρασαν τόσα χρόνια, πέρασαν τόσες Δημοτικές Αρχές και βλέπουμε δυστυχώς ότι αν τυχόν πεις ότι σκέφτομαι να αλλάξω κάτι στη δημοτική συγκοινωνία ή να μειώσω τα δρομολόγια, εκεί θα υπάρξουν ζητήματα.

Επιπλέον, είναι και ζητήματα που τα βλέπουμε επίσης κι εμείς τώρα με την αύξηση του πετρελαίου. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει το κόστος και της δημοτικής συγκοινωνίας.

Οπότε τα δρομολόγια που αφορούν τη δημοτική συγκοινωνία προφανώς θα πρέπει να επανεξετασθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο. Προφανώς δεν θα το κάνεις από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά θα πρέπει να δεις τον σχεδιασμό και τους πόρους που έχεις για να δεις πως θα το κάνεις.”.

  • Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζει ο Φοίνικας. Είναι γνωστή η ανάγκη διαμόρφωσης νέου χώρου στάθμευσης ώστε να εξυπηρετείται ο όγκος των οχημάτων και των δικύκλων. Είχατε αναφέρει πως δεσμεύσατε ποσό για τη συγκεκριμένη ανάγκη. Υπάρχει αποτέλεσμα από τον Δήμο για το συγκεκριμένο χωριό φέτος;

“Σε τρίτο επίπεδο υπάρχει η προσπάθεια για αγορά ακινήτου στον Φοίνικα. Είναι μία περιοχή που αναπτύσσεται και ενδεχομένως πάλι κι εκεί ο Δήμος θα πρέπει να εξασφαλίσει κάποιους χώρους. Υπάρχουν ανάγκες. Έχουμε συμφωνήσει τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθούμε. Έχουμε έρθει σε επαφή με υποψήφιους πωλητές, όμως ακόμη δεν έχουμε κάποια συμφωνία. Γι αυτό αναφέρω ότι δεν είναι ώριμο το θέμα προς το παρόν.

Αν υπήρχε συμφωνία ή άμεσα διάθεση να δώσουμε τα χέρια, εννοείται ότι θα ακολουθούσε μια πορεία άμεση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συμφωνία.

Ωστόσο, αυτά τα χρήματα παραμένουν στον δημοτικό προϋπολογισμό και θα δούμε που θα τα κατευθύνουμε. Αν υπάρχουν άλλες ανάγκες και δούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα, θα πρέπει να τα κατευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο σε άλλες περιοχές.

Και αυτή η προσπάθεια γίνεται γιατί νοικιάζουμε ακίνητα και ο Δήμος είναι ευάλωτος κατά κάποιο τρόπο στους χρόνους που γίνεται η διαπραγμάτευση του κάθε ιδιοκτήτη. Θέλουμε αυτή την κατάσταση να τη δρομολογήσουμε διαφορετικά. Να υπενθυμίσω πως για αγορά ακινήτου στον Φοίνικα έχουμε εξασφαλίσει ποσό ύψους 120 χιλ. ευρώ.”.

  • Τέλος, μεγάλη είναι η προσέλευση κόσμου και στην παραλία των Αγκαθωπών. Τα οχήματα το καλοκαίρι σχηματίζουν ουρές στους ιδιαιτέρως στενούς δρόμους. Πρόκειται για μία πολυσύχναστη παραλία. Αναζητήσατε λύση για το συγκεκριμένο χωριό;

“Έχουμε κάνει κρούση σε ιδιοκτήτες, αλλά βλέπω ότι δεν είναι ιδιαίτερα ζεστοί για αγορά. Μας ενδιαφέρει η αγορά ακινήτου. Γιατί ένα ακίνητο όταν το μισθώνεις και το μισθώνεις ακριβά, λύνεις βέβαια για μία χρονιά την ανάγκη σου, όμως στη συνέχεια μπορεί να έρθει να πει κάποιος το πουλάω ή το κάνω ξενοδοχείο. Δεν έχουμε εξέλιξη προς το παρόν”.