Ξεκίνησε το έργο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας (μπάσκετ) ενώ θέματα στη θεμελίωση αναμένεται να απασχολήσουν εργολάβο και μελετητή για την έκβαση της υλοποίησής του

Εργοτάξιο μετ΄ εμποδίων το Αθλητικό Κέντρο

Στόχος να λειτουργήσει η πισίνα το φετινό καλοκαίρι ενώ παίρνει σειρά η Β΄ Κλειστή Αίθουσα (βόλεϊ)

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, προχωρούν – όχι αναίμακτα – τα έργα βελτίωσης και αποκατάστασης στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με το κλειστό γήπεδο μπάσκετ να βρίσκεται στο προσκήνιο εντονότερα, καθώς θέματα που συνδέονται με τη θεμελίωσή του θα συζητηθούν ανάμεσα σε εργολάβο και μελετητή ώστε να προχωρήσει το απαραίτητο έργο στατικής ενίσχυσης.

Όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες εκσκαφής στα θεμέλια της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, με τον εργολάβο να έχει πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των ατόμων και των παιδιών που προσέρχονται στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Επί της ουσίας, ο χώρος του κλειστού γηπέδου μπάσκετ έχει αποκλειστεί και περιφραχτεί για να προωθηθούν οι παρεμβάσεις εκείνες, που θα χαρίσουν στατική επάρκεια στον αθλητικό χώρο.

Ωστόσο, σε ερώτηση της “Κοινής Γνώμης” όσον αφορά την εξέλιξη των εργασιών, στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής εξήγησε πως αναμένεται συνάντηση στις 9 Μαΐου ανάμεσα στον εργολάβο και στον μελετητή, ώστε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα προωθηθούν εργασίες σε τεχνικό επίπεδο που θα απαντούν ουσιαστικά στο πρόβλημα και θα “χαρίσουν” ένα γήπεδο ασφαλές και σύγχρονο στο μέτρο του εφικτού.

Ως εκ τούτου, προς το παρόν οι εργασίες μπαίνουν σε “πάγο” για διάστημα πέντε ημερών και μετά τις 9 Μαΐου θα καταστεί σαφές πώς θα προχωρήσει το έργο.

Α΄ Κλειστή Αίθουσα: Ραντεβού εργολάβου – μελετητή για τεχνικά θέματα

Ειδικότερα, για το έργο “Ενίσχυση φέροντα οργανισμού Α’ Κλειστής Αίθουσας Αθλητικού Κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, συνολικού ποσού 303.501,12 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος στις απαντήσεις του για την εξέλιξη των εργασιών υπήρξε σαφής. “Το έργο έχει ξεκινήσει κι έχει προχωρήσει. Έχουν γίνει οι εκσκαφές στα θεμέλια της Α΄ Κλειστής Αίθουσας και διαπίστωσε ο εργολάβος κάποια προβλήματα τα οποία δεν συνάδουν με τη μελέτη. Έχει κληθεί στη Σύρο ο μελετητής και στις 9 Μαΐου θα είναι στη Σύρο ώστε να συζητήσουν οι δύο πλευρές για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός έργου. Έχει κλειστεί αυτό το ραντεβού ώστε να είναι εδώ όλοι και να δούμε πώς θα προχωρήσουν στο σημαντικό έργο” γνωστοποίησε, τονίζοντας πως, “Πρόκειται για θέμα στο κομμάτι της θεμελίωσης” και ως εκ τούτου, είναι κάτι σημαντικό αφού επανέλαβε πως, “Μην ξεχνάμε ότι αυτό πρόκειται για έργο στατικής ενίσχυσης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας”.

Στην ερώτηση αν υπάρχει φόβος σχετικά με αλλαγές στις προγραμματισμένες εργασίες ή γενικότερα στο πλάνο του έργου, που δεν είχαν προβλεφθεί στη μελέτη, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε ξεκάθαρος. “Αυτό δεν το ξέρουμε. Πρέπει να γίνει πρώτα η συνάντηση με τον εργολάβο και τον μελετητή ώστε να δούμε τι θα προκύψει. Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω τώρα. Θα πρέπει να λυθούν θέματα και απορίες του αναδόχου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στο έργο”.

Καμία ανησυχία λόγω ακρίβειας σε υλικά

Δεδομένης της αύξησης στις τιμές όλων των υλικών, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε αν τυχόν προκύπτει πρόβλημα για την εκτέλεση του έργου.

“Το έργο θα προχωρήσει προς το παρόν κανονικά. Δεν έχουμε θέμα. Σε κανένα από τα έργα του Δήμου τα οποία προχωράμε δεν έχουμε θέμα” τόνισε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Οι αναθεωρήσεις τιμών, αυτές που προβλέπονται βάσει νόμου, όταν έρθει η ώρα θα γίνουν. Όμως αυτή τη στιγμή κάποιο πρόβλημα με τους εργολάβους δεν έχουμε”.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως, “Το θέμα είναι να μην υπερβαίνουμε το συμβασιοποιημένο ποσό”.

Στόχος η λειτουργία το φθινόπωρο

Δεδομένου πως σήμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος αφού έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, ο Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε για τον χρόνο κατά τον οποίον – αν η εκτέλεση του έργου προχωρήσει ομαλά – θα είναι εφικτό να υποδεχθεί ξανά αθλητές και προπονητές.

“Η Α΄ Κλειστή Αίθουσα πλέον έχει κλείσει για το κοινό, τους αθλητές και τους προπονητές. Δεν χρησιμοποιείται ο χώρος. Ο στόχος μας είναι αυτός, μετά το καλοκαίρι, εντός φθινοπώρου να μπορέσει να ανοίξει ξανά η Α΄ Κλειστή Αίθουσα” ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Άμεσα εργολάβος και στη Β΄ Κλειστή Αίθουσα

Ο Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε και για την έναρξη του έργου στην Β΄ Κλειστή Αίθουσα του βόλεϊ. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Ο Foinikas Σύρου – ONEX έχει τελειώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά το πρωτάθλημα. Εντός των επόμενων ημερών, θα ξεκινήσει ο εργολάβος, ο οποίος είναι ο ίδιος με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προσδιόρισε πως όλες οι υποχρεώσεις του ΦΟΙΝΙΚΑ ολοκληρώνονται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

“Ο Foinikas τελείωσε το πρωτάθλημα. Απομένουν ακόμη δύο αγώνες και σε λίγες ημέρες – δέκα περίπου - θα μπορεί να αποδοθεί το γήπεδο στον Δήμο και να προχωρήσει ο εργολάβος” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος να ανοίξει η πισίνα τον Ιούνιο

Με αισιοδοξία βλέπει η Δημοτική Αρχή πλέον και το θέμα του Κολυμβητηρίου, όσον αφορά το έργο συντηρήσεων και αποκαταστάσεων. “Στο Κολυμβητήριο το έργο προχωρά. Έχουν επισκευαστεί κάποιες υδραυλικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Πιστεύω ότι αρχές Ιουνίου θα είμαστε έτοιμοι να το λειτουργήσουμε. Ο στόχος μας είναι αυτός” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, με τον κ. Βρούτση να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

“Θα απομείνουν κάποιες εργασίες που θα γίνουν τον Σεπτέμβρη. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει η πισίνα που έχει να λειτουργήσει εδώ και δύο χρόνια” πρόσθεσε ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος εξήγησε αμέσως μετά πως, “Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα με το κολυμβητήριο. Και δική μας επιθυμία είναι να μπορέσει να λειτουργήσει η πισίνα”.

Στο πλάνο του “Αντώνης Τρίτσης” τα γήπεδα τένις

Τέλος ο κ. Βρούτσης ρωτήθηκε για το σενάριο αποκαταστάσεων των γηπέδων τένις, αλλά αποκλειστικά των αγωνιστικών χώρων.

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε η Δημοτική Αρχή έχει κάνει αίτημα σχετικό στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, καθώς τα προβλήματα στα τέσσερα γήπεδα είναι μεγάλα. Μάλιστα η “Κοινή Γνώμη” με παλαιότερο αναλυτικό ρεπορτάζ είχε αναδείξει όλα τα προβλήματα μέσα στα γήπεδα αντισφαίρισης. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, από την πλευρά του, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Σύρου είχε μεταφέρει πολλές φορές την αγανάκτηση, αλλά και την αγωνία του προς τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, αλλά μέχρι σήμερα, καμία εξ αυτών δεν είχε ασχοληθεί με συνέπεια για να αναζητήσει λύσεις και κυρίως πόρους.

Πλέον, μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” - όπως ανέφερε πρώτη η “Κοινή Γνώμη” προ μηνών και(!) - τα τέσσερα γήπεδα μπαίνουν στο πλάνο του Δήμου για να δεχθούν εκείνες τις εργασίες και τις επεμβάσεις που θα τα καταστήσουν ιδιαιτέρως ασφαλή για τους αθλητές και τους προπονητές.

“Επειδή για τα γήπεδα τένις στη Σύρο δεν υπήρχε παλαιότερα πρόβλεψη, μεριμνήσαμε ως Δημοτική Αρχή και ζητήσαμε χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” τα γήπεδα του τένις. Περιμένουμε απαντήσεις για την ένταξη επειδή το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει παντού. Έχουμε καταθέσει εμπρόθεσμα το αίτημά μας. Θεωρώ αδύνατον να γίνει κάποιο έργο εντός του 2022 αλλά τουλάχιστον να γίνει κάτι από το 2023 και μετά” δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρέπει να υπενθυμιστεί πως χρήσιμο είναι να βελτιωθεί και η κατάσταση των κερκίδων καθώς και των βοηθητικών χώρων κάτω από αυτές.

Λειτουργία γηπέδων και Σαββατοκύριακα

Ερωτηθείς ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού αν είναι ικανοποιημένος από τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία των γηπέδων, με φόντο τις τεράστιες ανάγκες της νεολαίας, υπήρξε συγκεκριμένος.

“Είναι καθαρά θέμα συγκυριών όλη αυτή η κατάσταση. Καθυστέρησαν και οι εργολάβοι. Δεν βγάζουμε την ευθύνη από πάνω μας. Όμως είναι θέμα συγκυριών και πανδημίας και διαδικασιών να προχωρήσουν τα έργα” τόνισε αρχικά, εστιάζοντας παρακάτω στον χρόνο κατά τον οποίον είναι ανοικτά τα γήπεδα.

“Προσωπικά θα ήμουν ευχαριστημένος αν η λειτουργία των γηπέδων ήταν κανονικά και τα Σαββατοκύριακα. Θέλω να αναζητηθεί τρόπος και θέλω να πιστεύω ότι αν δεν προλάβω στη θητεία μου, τουλάχιστον στην επόμενη θητεία, να μπορέσει να γίνει κάτι σχετικό. Υπάρχει τρόπος, υπάρχουν σενάρια που είναι υπό επεξεργασία. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω κάτι με βεβαιότητα, όμως, η επιθυμία και ο στόχος μου είναι αυτός” ανέφερε ο κ. Βρούτσης, λέγοντας τέλος τα εξής: “Υπάρχει αρκετός κόσμος που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα γήπεδα, αλλά δεν μπορεί να το κάνει. Ας ελπίσουμε να καταλήξουμε άμεσα σε λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Οτιδήποτε προκύψει πάντως, θα το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο”.