Παρέμβαση Λαϊκής Συσπείρωσης για την ετοιμότητα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με φόντο τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν αρκετοί κάτοικοι και οικογένειες το τρέχον διάστημα

Δημοτικά αντανακλαστικά για στήριξη πολιτών

Απάντησε για τη στελέχωση και το επιστημονικό προσωπικό, η εντεταλμένη σύμβουλος Αγγελική Πρίντεζη

Αντανακλαστικά για την στήριξη των πολιτών που απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία διαθέτει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με όσα απάντησε η εντεταλμένη σύμβουλος, Αγγελική Πρίντεζη, με αφορμή ερώτηση που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεδομένης της δύσκολης κοινωνικής και οικονομικής συγκυρίας που υπάρχει την τρέχουσα περίοδο.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης σε συνέχεια της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή και οικονομική κρίση στην κοινωνία, με τις διάφορες μορφές βίας – δυστυχώς - να βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για σημαντικό αριθμό πληθυσμού, ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου που οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προς παροχή βοήθειας και στήριξης.

Σε αναλυτικές απαντήσεις προέβη η Αγγελική Πρίντεζη διαβεβαιώνοντας πως οι υπάρχουσες δυνάμεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας παρέχουν το επιστημονικό έργο που κρίνεται απαραίτητο, πρς το σύνολο των πολιτών που απευθύνονται σε αυτήν.

Φτώχεια, ακρίβεια και βία επιβάλλουν(!) σταθερή επιστημονική στήριξη

Σαφής υπήρξε στην παρέμβασή του ο Νικόλας Καΐλης αναφορικά με το τί απαιτούν σήμερα οι κοινωνικές συνθήκες για τη λειτουργίας της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου. Συγκεκριμένα ο ίδιος μέσω της παρέμβασής του τόνισε την ανάγκη σταθερής παρουσίας επιστημονικού προσωπικού.

“Λόγω των συνθηκών τις οποίες ζούμε και καταλαβαίνετε ότι ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος, βλέπουμε συνθήκες ακρίβειας, ένταση της φτώχειας και των κοινωνικών προβλημάτων γενικά. Όλα αυτά δημιουργούν κοινωνικές παθογένειες τόσο μέσα στην οικογένεια, όσο και γενικά, όπως η ενδοοικογενειακή βία και φυσικά και κοινωνικά προβλήματα γενικότερα.

Αυτά γενικά αυξάνονται όσο οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των περιπτώσεων, τόσο παιδιών αλλά και ενηλίκων, οι οποίοι χρειάζονται αλλά και θα χρειαστούν εξειδικευμένη φροντίδα και στήριξη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμείς θεωρούμε ότι το έργο και η παρουσία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου αλλά και του Κέντρου Κοινότητας έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία από αυτήν που είχαν όσον αφορά την επιστημονική υποστήριξη, την παρακολούθηση και παροχή φροντίδας στις ευάλωτες και εν δυνάμει ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Σε αυτή τη βάση θέλουμε να ενημερωθούμε για τον αριθμό των εξειδικευμένων επιστημόνων όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και γενικά αυτούς που απασχολούνται στις ανωτέρω Υπηρεσίες και κατά πόσον οι θέσεις αυτές καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό ή από προσωπικό με ελαστικές μορφές εργασίας. Και κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό καθώς ειδικά για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, καταλαβαίνετε ότι προσωπικό με ελαστικές μορφές εργασίας δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τη σταθερότητα, ούτε τη διάρκεια, αλλά ούτε και τη συνέχεια της αναγκαίας παρακολούθησης της φροντίδας και της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητες σε τέτοιες υπηρεσίες”.

Αναμένεται μονιμοποίηση του προσωπικού του Βοήθεια στο Σπίτι

Από την πλευρά της η Αγγελική Πρίντεζη απαρίθμησε το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ακόμη πως, οι ΙΔΟΧ του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, αναμένεται να μονιμοποιηθούν.

“Έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό μονιμοποίησης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι τέσσερις θα είναι στους επιλαχόντες. Έχουμε μία ψυχολόγο, δύο οικογενειακούς βοηθούς, έναν νοσηλευτή και που αποτελούν το προσωπικό του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”. Έγιναν οι προκηρύξεις, ξέρετε τη διαδικασία. Θέλω να πιστεύω ότι και οι τέσσερις θα γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου από ΙΔΟΧ” σχολίασε η ίδια, εξηγώντας παράλληλα πως, “Επίσης έχουμε τρεις κοινωνικούς λειτουργούς, μία νοσηλεύτρια που εκτελεί διοικητικά καθήκοντα, έναν εργοθεραπευτή που εκτελεί χρέη προϊσταμένου, μία φυσικοθεραπεύτρια που εκτελεί τα χρέη διευθύντριας”.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την Κοινωνική Υπηρεσία θέλησε να εξηγήσει πως στήριξη παρέχεται στο σύνολο των ανθρώπων που απευθύνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες της, ωστόσο, αυτό ως γεγονός δεν γνωστοποιείται στο πλαίσιο μιας διακριτικής διαχείρισης που υπάρχει.

“Πολλές φορές στις ενημερώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αναφέρομαι σε θέματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι λεπτά και χρειάζεται διακριτικότητα. Άλλα λέμε, άλλα δεν λέμε. Το γνωρίζετε και από το παρελθόν και τώρα. Στον κάθε συμπολίτη μας ή στον κάθε άνθρωπο που είναι στο νησί μας και για κάποιους λόγους μένει μόνος του η Κοινωνική Υπηρεσία είναι το χέρι που θα τον βοηθήσει” ξεκαθάρισε η ίδια, καταλήγοντας στις απαντήσεις της.

Χρήσιμες πληροφορίες

Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για το έργο που αναπτύσσει η Κοινωνική Υπηρεσία και για τα θέματα που μπορούν να ενημερώνονται και να στηρίζονται οι πολίτες. “Στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης μπορούν να απευθύνονται όλοι οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι χρειάζονται οικονομική ενίσχυση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενδυνάμωση για τους ίδιους ή μέλη της οικογένειας τους, λαμβάνοντας υπηρεσίες, παροχές και αγαθά με στόχο την ανάσχεση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διάκρισης, την προώθηση στην απασχόληση και τη στήριξη του ατόμου και της οικογένειας.

Οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τα ακόλουθα. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΚΕΑ), επίδομα στέγασης, επίδομα γέννησης τέκνου, πρόγραμμα επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας ευπαθών καταναλωτών / κατανομή ειδικού βοηθήματος, χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, χορήγηση επιδόματος στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων, χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, πρόγραμμα επισιτιστικής αρωγής προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χορήγηση πιστοποιητικού οικονομικ΄ς αδυναμίας, έκτακτο χρηματικό βοήθημα (αρ. 202, παρ. 2, Ν. 3463/06), κέντρο ανοικτής προστασίας (ΚΑΠΗ), πρόγραμμα “Βοήθειας στο σπίτι”, απαλλαγή ή μείωση δημοτικών τελών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, απαλλαγή ή μείωση τελών ύδρευσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων”.