Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη για τις οικονομικές προτεραιότητες αλλά και τις αγωνίες της επόμενης χρονιάς

Στο “μικροσκόπιο” ο δημοτικός προϋπολογισμός του 2023

Επί τάπητος ενεργειακή κρίση, πληθωριστικές τάσεις, δημοτικά τέλη και έσοδα από την διοικητική υποστήριξη της Μυκόνου σε πολεοδομικά θέματα

Σε έναν απόλυτο και σφιχτό έλεγχο της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχωρά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης ενόψει της συζήτησης και έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο του προϋπολογισμού για το 2023.

Με 29.200.701,12 ευρώ αναμένεται να πορευθεί στο έργο του ο Δήμος την επόμενη χρονιά, προκειμένου να καλύψει το σύνολο των αναγκών του, σε ένα πλαίσιο αρκετά δύσκολο, αφού συγκυρία της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε κάθε επίπεδο, επέβαλλε ιδιαίτερα αντανακλαστικά στη σύνταξή του, ώστε τόσο ο Δήμος να μην εκτροχιαστεί, όσο όμως και οι δημότες να μην εισπράξουν επιπλέον επιβαρύνσεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Πιταούλης στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε πολιτικά για τον τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού, για τους άξονες πάνω στους οποίους αυτός κινείται, για τις απαιτητικές υποθέσεις που καλείται να διαχειριστεί και αυξάνουν τα έξοδα του Δήμου, καθώς επίσης για κοστοβόρες υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στους δημότες, για τις προτεραιότητες στο κομμάτι των αγορών ακινήτων, αλλά και για τα έσοδα από τη διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας Μυκόνου που ενισχύουν σημαντικά το δημοτικό ταμείο.

Ο προϋπολογισμός εγκρίνεται αύριο από το Δημοτικό Συμβούλιο.

  • Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς φέρνετε προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2023. Η κατεύθυνσή σας είναι να έχετε την έγκρισή του όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να ξεκινήσετε την υλοποίησή του;

“Η διαδικασία μέσα από την οποία οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τους είναι συγκεκριμένοι. Κάθε χρόνο δημοσιεύεται η σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία καθορίζει από τη μία πλευρά σε έναν μεγάλο βαθμό τα έσοδα που θα μπορούν να προβλέψουν οι Δήμοι στους δημοτικούς προϋπολογισμούς και αντίστοιχα αυτό, καθορίζει και το πού θα αποδοθούν. Σε ποιες δράσεις και ποιες δραστηριότητες θα κατευθυνθούν τα έσοδα αυτά. Ο δημοτικός προϋπολογισμός του δικού μας Δήμου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη έχει λάβει όπως ήταν υποχρεωτικό τη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, η οποία δεν είχε κάποια παρατήρηση επί των τεχνικών ζητημάτων του προϋπολογισμού και περαιτέρω μπορεί να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση προκειμένου το αρμόδιο όργανο να πάρει απόφαση. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να πάρει τη σχετική έγκριση και να μπορεί ο Δήμος μας και οι δημοτικές υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν τις δαπάνες και τις δράσεις του που θα έχουν για το 2023.

Αυτό είναι το τεχνικό κομμάτι και σε έναν βαθμό συμμετείχαν όλες οι τεχνικές υπηρεσίες. Όμως το μεγαλύτερο βάρος και η ευθύνη σύνταξης έπεσε στην Οικονομική Υπηρεσία και συγκεκριμένα στους προϊσταμένους και ειδικότερα τον προϊστάμενο των Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννη Αλεξανδρή, όσο και τον προϊστάμενο του λογιστηρίου, Σπύρο Καραβέλα”.

  • Ποια κατεύθυνση ακολουθεί ο Δήμος σχετικά με τα οικονομικά του 2023 και τη διαχείριση τους; Κατ΄ επανάληψη έχετε αναφερθεί σε μεγάλα οικονομικά φορτία είτε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της, είτε λόγω του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και των απαιτήσεών του. Πώς αντιμετωπίζετε όλα αυτά;

“Ήδη από τη διαδικασία της διαβούλευσης προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε τις δυνατότητες και τα προβλήματα που θα υπάρχουν και την επόμενη χρονιά. Όλα αυτά που αναφέρετε συνεκτιμήθηκαν και οδηγηθήκαμε στις κύριες πολιτικές αποφάσεις που σε έναν βαθμό λήφθηκαν με την απόφαση για τα σταθερά δημοτικά τέλη και το 2023 ως και για ένα στιβαρό τεχνικό πρόγραμμα ομοίως για το 2023, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος μας πάρα πολύ καλά. Αυτό υπάρχει και για την επόμενη χρονιά. Από την άλλη, στη λογική ότι οι δημότες που βιώνουν τις συνέπειες μίας αυξημένης πληθωριστικής πίεσης και ένα αυξημένο κόστος ζωής, ο Δήμος δεν θέλει να τους επιβαρύνει περαιτέρω.

Πρέπει να πω ότι όλο αυτό το διάστημα και όλα αυτά τα χρόνια, πάντοτε προσπαθούσαμε να πηγαίνουμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε. Πατώντας ακριβώς σε αυτές τις αρχές αντιμετωπίσαμε όλες αυτές τις δυσκολίες, είτε λεγόταν κορωνοϊός, είτε ενεργειακή κρίση ή και τώρα από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Αυτό προκύπτει από τα νούμερα και δεν αφορά μόνον τον δικό μας Δήμο, αλλά όλους τους Δήμους του Ν. Αιγαίου που το κόστος διαχείρισης του ΧΥΤΑ είναι σημαντικά αυξημένο. Βλέπουμε ότι αρκετοί Δήμοι έχουν μία αυξημένη δυσκολία στο να ενσωματώσουν πλήρως αυτές τις απαιτήσεις στον δικό τους προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός του Δήμου μας αναφέρει αυτά τα κόστη, καλύπτει αυτά τα κόστη στο μέτρο που απαιτείται και αυτό είναι εφικτό μόνο και μόνο επειδή όλα αυτά τα χρόνια, επιλέξαμε τη στάση αυτή. Δηλαδή να πηγαίνουμε μέχρι εκεί που μπορούμε, να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, να κρατάμε δυνάμεις και να έχουμε μία σταθερή βάση.”.

  • Η σφιχτή διαχείριση των οικονομικών όλα αυτά τα χρόνια της θητείας σας, σας αφήνει περιθώριο για φετινή ανάσα σχετικά και με τα δημοτικά τέλη... Ωστόσο, η αγωνία για την εισφορά στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου παραμένει;

“Αυτή η προσπάθεια μας δίνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να μην κάνουμε φέτος μία σημαντική αύξηση δημοτικών τελών. Είναι όμως κάτι που καλύπτει τη φετινή χρονιά και είναι κάτι που πρέπει να έχουν στο νου τους οι δημότες και όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν τον Δήμο, με την έννοια ότι μέσα από τη διαχείριση του ΧΥΤΑ υπάρχει προφανώς ένα περιβαλλοντικό κομμάτι που πρέπει και είναι σωστό να μπορέσει να καλυφθεί και από εκεί θα υπάρξει ένα αυξημένο κόστος. Όμως εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή δημιουργείται στους Δήμους και αυτό δημιουργεί τη δυσκολία αυτή να ικανοποιηθούν όλες αυτές οι δαπάνες. Αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση δημοτικών τελών. Όμως πάντοτε υπάρχουν οι επιλογές του πώς θα ασκήσεις πολιτική και πού θα κατευθύνεις τους πόρους σου.

Εμείς αυτή τη βάση που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μπορούμε σε αυτήν τη στιγμή να την κατευθύνουμε σε αυτό το κομμάτι. Όμως υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι δημότες.”.

  • Δεδομένων των συγκυριών που υπάρχουν, έχετε σκεφτεί ή επεξεργαστεί αλλαγές σε υποθέσεις όπως η δωρεάν δημοτική συγκοινωνία; Είναι μία επιλογή του Δήμου ιδιαιτέρως κοστοβόρα. Υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες δαπάνες που σας απασχόλησαν;

“Υπάρχουν κάποιες επιλογές που κάνει ο Δήμος μας επί σειρά ετών και οι οποίες παραμένουν και στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Αναφέρομαι στη δημοτική συγκοινωνία που “τραβά” ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών πόρων, αλλά και στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, το οποίο πλέον έχει ενταχθεί πλήρως στον δημοτικό προϋπολογισμό με ένα αυξημένο κόστος για τον Δήμο μας, όσον αφορά τη διατήρηση αυτής της δομής. Συνολικά η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει να βελτιώσει όσο είναι δυνατόν την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και αυτό το βλέπουμε είτε μέσω της επιλογής διατήρησης του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, είτε μέσα από τις χρηματοδοτήσεις που έχουν διεκδικηθεί και έχουν αξιοποιηθεί για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στις παραλίες. Αυτό συνδυάζεται και με ένα κομμάτι της τουριστικής προβολής και κάνοντας το νησί μας πιο ελκυστικό.

Επίσης, οι παιδικοί σταθμοί και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Προφανώς υπάρχουν κι εκεί ανάγκες και υπάρχουν και οι κωδικοί ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθούν.

Μία σημαντική δαπάνη που έχουμε και δεν υπήρχε κατά το παρελθόν και τα τελευταία δύο χρόνια έχει ομοίως τραβήξει μεγάλο κομμάτι των δημοτικών πόρων, αφορά τις σχολικές καθαρίστριες. Εκεί επί της ουσίας και το 2023 προβλέπουμε ένα ποσό που θα αγγίζει τις 250 χιλ. ευρώ. Θα είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό, το οποίο αφορά το κόστος που δεν καλύπτει το κεντρικό κράτος, αλλά είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής να το διαθέσει αυτό το κομμάτι για τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών, έτσι ώστε τα σχολεία να έχουν την καθαριότητα που πρέπει. Αυτό όμως είναι και μία επιλογή που τη βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο. Όταν ερχόταν μία έκτακτη χρηματοδότηση, εκεί σκοπεύαμε να τη διαθέσουμε. Είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμό στο μέλλον, από το 2024 και μετά. Κι αυτό επειδή είναι κάτι που ενσωματώνεται και παγιώνεται χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη υποστήριξη ή η πλήρης υποστήριξη που θα έπρεπε να υπάρχει από την κεντρική διοίκηση, όταν μεταβιβάζεται αυτή η αρμοδιότητα.

Εν πάση περιπτώσει, στον Δήμο υπάρχει η πολιτική απόφαση να ενισχυθεί το συγκεκριμένο σκέλος. Όλο αυτό το διάστημα βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες με δαπάνες που προκύπτουν και δεν το περιμένεις. Όμως νομίζω ότι πηγαίνουμε μέχρι εκεί που μπορούμε και τα επιπλέον προβλήματα που υπάρχουν προσπαθούμε να δούμε πώς θα τα ικανοποιήσουμε.”.

  • Έχετε δεχθεί κριτική για το τεχνικό πρόγραμμα και το κομμάτι των επενδυτικών δαπανών. Υποστηρίζεται πως έχετε περιορίσει αυτές τις δαπάνες για να διαχειριστείτε όλα τα υπόλοιπα θέματα. Τι απαντάτε;

“Η κριτική πολλές φορές σε έναν βαθμό με βοήθησε, με την έννοια ότι κάποια επιλογή μας μπορεί να μην είναι 100% σωστή και να χρειάζεται μία διόρθωση. Η κριτική πρέπει πάντοτε να ασκείται και να ακούγονται όλες οι απόψεις. Δημοκρατία έχουμε. Κι αυτό, επειδή μέσα από την κουβέντα και τον διάλογο μπορεί να προκύψει μία καλύτερη λύση. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι πρώτον έχουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα εύρωστο και στιβαρό που αξιοποιεί πλήθος χρηματοδοτήσεων και αυτό το βλέπουμε και συγκρίνοντας γενικά την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος τα τελευταία χρόνια, αλλά και βλέποντας αυτό που μπαίνει και λέμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι μπορεί να εκτελεστεί μέσα στο 2023. Όμως επί της ουσίας, η Δημοτική Αρχή θα αφήσει μία σημαντική παρακαταθήκη και για τα επόμενα χρόνια και για την επόμενη Δημοτική Αρχή.”.

  • Πόσο σημαντικό κρίνετε ότι είναι το κομμάτι της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων; Και πόσο έχει ενισχύσει τον Δήμο η διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας Μυκόνου;

“Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο Δήμος μας διαφοροποιείται σε σχέση με άλλους Δήμους και έχουν τους πόρους που έχουν και μπαίνουν στον ανταγωνιστικό τρόπο διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων. Μπαίνει και ο δικός μας Δήμος σε αυτό το κομμάτι, όμως έχει δύο στοιχεία που κατά κάποιο τρόπο τον διαφοροποιούν σημαντικά και του δίνουν επιπλέον πόρους, τους οποίους μπορεί να διαθέσει όπως επιθυμεί κάποια Δημοτική Αρχή. Το ένα κομμάτι είναι η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, των δημοτικών πόρων που σίγουρα σου δίνει μία μεγαλύτερη ευχέρεια να κινηθείς και όσον αφορά την κοινωνική πολιτική και όσον αφορά τις εκδηλώσεις, κυρίως πολιτιστικές και αθλητικές.

Το δεύτερο κομμάτι είναι οι πόροι που έχει κατά την τελευταία πενταετία, εξαετία ο δημοτικός προϋπολογισμός από τη διοικητική υποστήριξη της πολεοδομίας Μυκόνου. Πρόκειται για πόρους που αφενός έδωσαν τη δυνατότητα να καλυφθεί επί της ουσίας το διοικητικό κόστος που είχε ο Δήμος μας από την υποστήριξη της Πολεοδομίας σε δεύτερο χρόνο όμως, έδωσαν σημαντικούς ίδιους πόρους τους οποίους μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος για να ενισχύσει το τεχνικό πρόγραμμά του και να πάει σε σημαντικές αγορές ακινήτων όπως στη Λαλακιά και στο κομμάτι της αξιοποίησης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου.

Εκεί που είδαμε ότι υπήρχαν προβλήματα και αιτήματα επί σειρά ετών, θελήσαμε να τα λύσουμε. Αναφέρομαι στα αιτήματα που αφορούσαν τις αγορές οικοπέδων, δόθηκε η οικονομική δυνατότητα να αξιοποιηθούν αυτοί οι χώροι και να μην κλείσουν. Αφενός κρατάμε κάποιους χώρους σε κοινή χρήση, ώστε να τους έχουμε να αξιοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης. Εκεί είναι η πρώτη ανάγκη στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε δεύτερο χρόνο, οι χώροι αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου για κάποια άλλη κοινωφελή χρήση που θα κρίνει η Δημοτική Αρχή που θα έχει την ευθύνη.

Το άλλο κομμάτι όπως έχει πει και ο Δήμαρχος είναι το κομμάτι του στρατοπέδου, το οποίο από την αρχή ήταν προτεραιότητα. Οι πόροι αυτοί μας έδωσαν τη δυνατότητα να κινηθούμε λίγο πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Όταν έχεις κάποια οικονομική υποστήριξη μπορείς να διεκδικήσεις πιο έντονα κάποια πράγματα ή να πας σε κάποιες συμφωνίες. Διαφορετικά θα πρέπει να μπεις στο κομμάτι της διεκδίκησης μίας χρηματοδότησης.”.

  • Τι θα γίνει αν σταματήσουν αυτοί οι πόροι;

“Εάν αυτοί οι πόροι σταματήσουν θα πρέπει αντίστοιχα να προσαρμοστεί ο Δήμος. Η λογική που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι προσπαθούμε να πηγαίνουμε πάντα μέχρι εκεί που μπορούμε και αν τυχόν σταματήσει αυτή η ροή χρημάτων, να έχει έναν χρόνο μπροστά της ώστε να μπορεί η Δημοτική Αρχή να αντιδράσει και να δει ποιες διαφορετικές επιλογές θα κάνει. Αυτό ισχύει και φέτος. Δεν είναι κάτι που άμεσα θα δημιουργήσει πρόβλημα. Αν τυχόν όμως σταματήσει το κομμάτι της διοικητικής υποστήριξης πόρων και τελών, μοιραία ο Δήμος θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις επιλογές που κάνει.”.