Ζήτησε να αντικατασταθεί στην Επιτροπή Ισότητας, το σημαντικό στέλεχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας επί πολλά έτη, η Ρίτα Δαλεζίου

Παραίτηση λόγω αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της προέδρου

Προσβλητική συμπεριφορά χρεώνεται η αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη απέναντι σε μέλη της Επιτροπής

Σοβαρή απώλεια για τη λειτουργία της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί η παραίτηση ενός ικανότατου στελέχους, της Ρίτας Δαλεζίου, μετά από “προσβλητικές” και “αντιδημοκρατικές” συμπεριφορές της προέδρου, Αγγελικής Πρίντεζη.

Σε ένα μακροσκελές υπόμνημά της, η κ. Δαλεζίου επισημαίνει πως η Επιτροπή Ισότητας έχει απαξιωθεί, ενώ μιλά ξεκάθαρα για κακή συμπεριφορά της προέδρου του Δ.Σ., απέναντι σε μέλη, τα οποία έχουν διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από εκείνη και άρα, διαφορετική άποψη.

Το θέμα της παραίτησης και της αντικατάστασης της Ρίτας Δαλεζίου ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου δήλωσαν παρομοίως παραίτηση από την Επιτροπή Ισότητας τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, όσο και το άλλο μέλος η Ρόζα Ξανθάκη. Μάλιστα η μείζονα αντιπολίτευση γνωστοποίησε πως δεν θα συμμετέχει στην Επιτροπή μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας.

Ο λόγος της “διαμάχης” που ξέσπασε στην Επιτροπή Ισότητας αφορά εκδηλώσεις για τις οποίες αν και τα στελέχη είχαν ζητήσει προϋπολογισμό, η Δημοτική Αρχή δεν μερίμνησε να τον εξασφαλίσει, γεγονός που σύμφωνα με την κ. Πρίντεζη αποτέλεσε “πεδίο” για άσκηση πολιτικής μέσα στις συνεδριάσεις της Eπιτροπής.

Ηχηρή παραίτηση με τεκμηρίωση

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της επιστολής παραίτησης της κ. Δαλεζίου. “Με το παρόν υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση εμπειρογνώμονα – μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (…).

Οι λόγοι που θα επικαλεστώ, εφάπτονται α. Ειδικώς με τη διατύπωση κακόσημου, προσβλητικού και υπαινικτικού χαρακτηρισμού προς το πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυρίας προέδρου της Επιτροπής και β. Γενικώς με την απαξίωση που διαφαίνεται πως τυγχάνει η εν λόγω Επιτροπή τόσο από τους φορείς που τη συναπαρτίζουν όσο και από την ίδια τη Δημοτική Αρχή.

Εν πρώτοις, κατά την 1/2023 συνεδρίαση της Επιτροπής, διεξαχθείσα στις 13/1/2023 και κατά τη διάρκεια συζήτησης του δεύτερου εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, η επεξεργασία του οποίου διεξήχθη σε κλίμα έντασης, η κυρία πρόεδρος της Επιτροπής, απευθυνόμενη προς τα τρία μοναδικά δια ζώσης παρόντα μέλη (εμού συμπεριλαμβανομένης), διατύπωσε την άποψη ότι έχουμε σχηματίσει “κλίκα”. Όταν της ζήτησα με έντονο τρόπο να διευκρινίσει τον ισχυρισμό της, επανέλαβε τον όρο επιδεικνύοντας τα τρία μέλη (…) την υπογράφουσα, την εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου, κα Μπαρμπαρή και τον κοινωνικό λειτουργό και συντονιστή του Κέντρου Κοινότητας Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μαρκούση. Παρών στη συνεδρίαση ήταν εξ αποστάσεως και μέσω zoom o κ. Αθανασίου, δημοτικός σύμβουλος – μέλος. Προ της διατύπωσης του χαρακτηρισμού αυτού είχε προηγηθεί μία θυελλώδης συζήτηση με ανταλλαγή σχεδόν πανταχόθεν βολών και χαρακτηρισμών, η οποία παρά τις πυροσβεστικές προσπάθειες μελών και παρισταμένων (…) δεν είχε κατευναστεί. Κατόπιν του συμβάντος αποχώρησα διαμαρτυρόμενη από τη συνεδρίαση με αποτέλεσμα να μην πληρούται πλέον ο κανόνας της απαρτίας.

Κατόπιν τούτου και χωρίς να μιλώ εξ ονόματος των υπολοίπων μελών που κατηγορηθήκαμε για συγκρότηση συμμαχίας (με άγνωστο πάντως σκοπό, εφόσον δεν επεξηγήθηκε), νιώθω βαθιά προσβεβλημένη, γεγονός που δεν μου επιτρέπει καμία άλλη συμμετοχή μου σε συνεδριάσεις της εν λόγω Επιτροπής, η πρόεδρος της οποίας φρονεί, όπως απεδείχθη, πως η διατύπωση οποιασδήποτε αντίθετης άποψης προς τη δική της, οποιασδήποτε αντίδρασης, αντίρρησης ή ακόμη και έγκλησής της, στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών, συνεπάγεται τη συγκρότηση “κλίκας” που σκευωρεί εναντίον της. Υπ΄ αυτήν την οπτική, θα ήταν αδύνατον να συνεχίσω να παρίσταμαι στις συνεδριάσεις του εισηγητικού συλλογικού οργάνου.

Εξάλλου αποτελεί λυπηρή πλην καίρια διαπίστωση το γεγονός ότι η εν λόγω Επιτροπή απαξιώνεται συστηματικά από τα ίδια τα μέλη της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα της διαγραφής μελών που συστηματικώς δεν παρίστανται στις συνεδριάσεις (σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας που διέπει τόσο την Επιτροπή Ισότητας, όσο και τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ) και προ της άδοξης λήξης της συνεδριάσεως, ομόφωνα αποφασίστηκε η Επιτροπή, προτού εισηγηθεί σχετικώς στο Δημοτικό Συμβούλιο να έλθει σε επικοινωνία με τους φορείς που τα μέλη αυτά εκπροσωπούν, ώστε να ορίσουν νέα μέλη, ειδάλλως, εφόσον δεν προτίθενται να συμμετάσχουν, οι φορείς αυτοί να αντικατασταθούν από άλλους. (…)

Τέλος, οφείλω, δυστυχώς να υποθέσω ότι ο λόγος ύπαρξης της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου καθώς και το έργο που θα μπορούσε να επιτελέσει προς την κατεύθυνση της διασποράς γνώσης ως προς την έννοια του φύλου ως αναλυτικής κατηγορίας και την επεξεργασία σχεδίων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την εμπέδωση ουσιαστικής ισότητας, που να αμφισβητούν νόρμες αναπαραγωγικές των διακρίσεων, δεν φαίνεται να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση του δεύτερου εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας (13/1) μονοπωλήθηκε από το ζήτημα της μη διάθεσης πόρων για τη διοργάνωση δράσεων τον Νοέμβριο του 2022, το οποίο αποτέλεσε ένα βασικό σημείο ρήξης στο εσωτερικό της Επιτροπής. (...)”.

Έργο και κυρώσεις

Σε απαντήσεις για τη στάση που της καταλογίζεται ρωτήθηκε η κ. Πρίντεζη από την εφημερίδα.

Η ίδια, όσον αφορά το θέμα της απαξίωσης από τα ίδια τα μέλη, το αναγνώρισε, ενώ εστίασε ειδικότερα στις εκδηλώσεις της Επιτροπής τον Νοέμβριο, που δεν συνοδεύτηκαν από χρήματα. “Το πρόβλημα προέκυψε με την εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Για εκείνη την εκδήλωση πρότειναν να κάνουμε μία δράση. Μου ζήτησαν έναν προϋπολογισμό 5.000 ευρώ να φέρουμε στην εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να έχουμε αποφασίσει τις δράσεις. Εκεί ήταν δικό μου λάθος ομολογώ – και για όλα αυτά υπάρχουν πρακτικά – να φέρω μία εισήγηση 5.000 ευρώ χωρίς να αναφέρονται δράσεις. Τα 5.000 ευρώ θα ήταν από το Κέντρο Κοινότητας όχι της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Και αυτό το ποσό από έναν κωδικό που παραμένει στον προϋπολογισμό, αφού “βγάλουμε” όλα τα έξοδα του Κέντρου Κοινότητας. Δεν ζητήθηκε εγκαίρως - υπηρεσιακώς - η ανατροφοδότηση και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν χρήματα” ανέφερε η πρόεδρος, εξηγώντας πως γι αυτόν τον λόγο “με πίεζαν τα στελέχη όχι η κα Δαλεζίου να ακυρώσω την εκδήλωση”.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κ. Πρίντεζη, αυτό έγινε για συγκεκριμένο λόγο. “Η εκδήλωση έγινε χωρίς χρήματα. Το σκεπτικό των στελεχών ήταν να την ακυρώσω για να εκτεθεί η Δημοτική Αρχή και να καταλάβει ότι πρέπει να έχει χρήματα σε αυτούς τους κωδικούς. Δεν το έκανα.”.

Ακολούθως, στην ερώτηση για ποιον λόγο χαρακτήρισε “κλίκα” τα μέλη της Επιτροπής, η ίδια αρνήθηκε πως το έπραξε. “Τους καλώ σε συνεδρίαση με μοναδικό θέμα δράσεις για τη γιορτή της γυναίκας. Ο κοινωνικός λειτουργός με την κα Δαλεζίου έβαλαν δύο θέματα εκτός ημερησίας.

Το δεύτερο θέμα ήταν πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου επειδή έκανα τις εκδηλώσεις χωρίς να υπάρχουν χρήματα και δεν τις ακύρωσα. Αναπτύχθηκε θεματολογία για τα οικονομικά και γιατί δεν υπάρχει κατανομή στους κωδικούς. Η Ισότητα δεν συζητά γι αυτά. Επέμεναν ότι έπρεπε να εκθέσω τη δημοτική Αρχή. Δεν το έκανα. Δεν τους είπα κλίκα” υποστήριξε η Αγγελική Πρίντεζη λέγοντας μάλιστα πως, “υπάρχουν ηχητικά και πρακτικά”.

Η ίδια δεδομένης της κατάστασης που προκλήθηκε στην Επιτροπή Ισότητας, τόνισε πως, “αν τα μέλη της δεν καταλαβαίνουν τη βαρύτητα του έργου που πρέπει να γίνει και ότι η Επιτροπή δεν είναι χώρος ασκήσεως πολιτικής, ή πίεσης ή αντιπολίτευσης προς την Οικονομική Υπηρεσία, χάνουμε το νόημα”. Μάλιστα υποστήριξε πως, “αυτή η συνεδρίαση προσπάθησε να διαγράψει όλον τον αγώνα μου” λέγοντας τέλος όμως πως η ίδια δεν κάνει πίσω. “Δεν πρόκειται να αφήσω να διαγραφεί. Μέχρι το τέλος της θητείας μου και δράσεις θα κάνουμε και ποινικές κυρώσεις θα υπάρξουν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν και δεν μιλάω για την κα Δαλεζίου, να χαρακτηρίζει με απαξιωτικά λόγια άτομα που δεν γνωρίζει”.