Η συμμετοχή του Γ.Γ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε πλειστηριασμό που δεν γνωστοποιήθηκε ευρέως για πράγματα του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου και των ηλεκτρικών ειδών του, οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τη θέση του

“Κλειστός” πλειστηριασμός επέβαλε παραίτηση στον Γενικό Γραμματέα

Μη ηθική η κίνηση του Γ. Καρακατσάνη σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Δήμαρχος, Ν. Λειβαδάρας, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του και την έκανε χθες αποδεκτή

Η συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε “κλειστό” πλειστηριασμό που δεν δημοσιοποιήθηκε ευρέως και αφορούσε σε πράγματα, εξοπλισμό και ηλεκτρικά είδη από το πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου, οδήγησε τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα στο να απαιτήσει από τον Γιώργο Καρακατσάνη την παραίτησή του και να την κάνει αποδεκτή χθες το μεσημέρι.

Αν και η συμμετοχή του κ. Καρακατσάνη στον πλειστηριασμό δεν αποτελεί μία παράνομη ή παράτυπη πράξη, ωστόσο, η στάση του να “διεκδικήσει” ανάμεσα σε μικρό αριθμό ατόμων, τη συσκευή της αρεσκείας του από το κατάστημα των ηλεκτρικών ειδών του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου, δεν θεωρείται ηθική, γεγονός που οδήγησε τον Νίκο Λειβαδάρα να τον απομακρύνει από τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Κι αυτό, καθώς ο πλειστηριασμός που έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για να λάβουν οι πρώην εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ έστω και ένα μέρος των ποσών που τους οφείλονται, ουσιαστικά δεν λειτούργησε αποδοτικά στον μέγιστο βαθμό, αφού στις σχετικές διαδικασίες συμμετείχε ένας μικρός αριθμός ατόμων που γνώριζε εκ των έσω προφανώς τις ημερομηνίες εκποίησης των εν λόγω πραγμάτων.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της εφημερίδας, πρέπει να αναφερθεί μάλιστα πως ουσιαστικά ο κ. Καρακατσάνης γνωστοποίησε μόνος του τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό, καθώς αφού “χτύπησε” συγκεκριμένο εξοπλισμό (home cinema – ηχοσύστημα), εν συνεχεία, ανήρτησε σχετική φωτογραφία σε σελίδα του facebook για Συριανές αγγελίες, μέσω της οποίας επιχείρησε να το δώσει ή να το πουλήσει(;).

Ο ίδιος συνόδευσε την ανάρτησή του, με το εξής σχόλιο: “Του κουτιού. Δεν έχει μπει ακόμη στην πρίζα. Ανακαλύφθηκε σε παλιά αποθήκη κλειστού πλέον καταστήματος”. Του σχετικού σχολίου ακολουθούσε το όνομα και το τηλέφωνό του προς διευκόλυνση της επικοινωνίας κάθε ενδιαφερόμενου προσώπου.

Επί του θέματος, κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως αν και τη διαδικασία του πλειστηριασμού “τρέχει” εκ του νόμου ο αρμόδιος σύνδικος πτώχευσης που ορίζεται με δικαστική απόφαση, - ο οποίος και έπραξε ορθά δημοσιεύοντας τα σχετικά στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και απέστειλε αντίγραφο της λίστας των πραγμάτων στον Δήμο, αλλά και σε Συλλόγους και στο Εργατικό Κέντρο -, δυστυχώς οι άλλες πλευρές όπως διαπιστώνεται δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τον κόσμο. Μάλιστα, αν και δεν είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου, οι πλειστηριασμοί χρήσιμο είναι να δημοσιεύονται σε εφημερίδας με μεγάλη κυκλοφορία, ώστε να ενημερώνεται συνολικά η τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στις σχετικές διαδικασίες του πλειστηριασμού συμμετείχαν κυρίως δημοτικοί υπάλληλοι, γεγονός που αφήνει το περιθώριο πολλών ερμηνειών, όπως για παράδειγμα ότι η μη γνωστοποίησή του, “εξυπηρέτησε” κάποιον κόσμο ώστε να αποκτήσει πράγματα και ηλεκτρικά είδη σε τιμές ιδιαιτέρως χαμηλές.

Επί του θέματος η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί δηλώσεις του συνδίκου πτώχευσης, κ. Γιαννόπουλου, δικηγόρου της Αθήνας, καθώς και του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα. Μέχρι και χθες τη στιγμή που έκλεισε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν είχε εκδοθεί καμία ανακοίνωση για το γεγονός της παραίτησης του κ. Καρακατσάνη, όπως τη ζήτησε ο Δήμαρχος. Αν υπάρξει οποιαδήποτε δήλωσε από όποια πλευρά, αυτή θα φιλοξενηθεί στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της εφημερίδας.

Η προβλεπόμενη διαδικασία του πλειστηριασμού

Αναφορικά με την προβλεπόμενη διαδικασία του πλειστηριασμού ρωτήθηκε ο κ. Γιαννόπουλος που ορίστηκε με δικαστική απόφαση ο σύνδικος πτώχευσης για την περίπτωση του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου.

Ο ίδιος περιέγραψε αρχικά τα βήματα της απαιτούμενης διαδικασίας.

“Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι αυτή που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Δηλαδή όταν οποιαδήποτε επιχείρηση κηρύσσεται σε πτώχευση γιατί αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, βγαίνει μία δικαστική απόφαση και κηρύσσει την επιχείρηση αυτή σε καθεστώς πτωχεύσεως και εφεξής την διαχείριση των οικονομικών αναλαμβάνει ένας σύνδικος πτωχεύσεως, δικηγόρος ή λογιστής με σχετική άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο. Ο σύνδικος καταγράφει το ενεργητικό και το παθητικό και ακολούθως γίνεται η διαδικασία ρευστοποίησης του ενεργητικού για να πληρωθεί το παθητικό, όσο από αυτό μπορεί να πληρωθεί” ανέφερε, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση για τα πράγματα του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου, όπως και του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών, πλησίον αυτού.

“Ο πλειστηριασμός ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου, συνεχίστηκε 28 Φεβρουαρίου, λόγω κατειλημμένων χώρων έγινε 1η Μαρτίου, σήμερα (σ.σ.χθες) είχαμε την τρίτη κατά σειρά διαδικασία, την Καθαρά Δευτέρα δεν έγινε λόγω ημέρας, την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε πάλι και πέμπτη φορά, θα είναι τη Δευτέρα στις 18 Απριλίου” γνωστοποίησε ο ίδιος, μιλώντας παρακάτω και για τον τρόπο δημοσιοποίησης του πλειστηριασμού βάσει νόμου.

“Ο πτωχευτικός κώδικας ορίζει τη δημοσίευση στο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων, του πρώην ταμείου νομικών, νυν ΕΦΚΑ. Προσωπικά όμως, πέραν του ότι έστειλα αντίγραφο - σε όποιον μου ζήτησε - από τη συγκεκριμένη λίστα, φρόντισα και την έστειλα στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, στον Δήμο προφανώς. Υπάρχει αναρτημένη επίσης στον πίνακα ανακοινώσεων του Πρωτοδικείου, για τουλάχιστον έναν με ενάμιση μήνα” ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος εν συνεχεία, ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να έχει δημοσιευθεί και αλλού, ο πλειστηριασμός για να το γνωρίζει ο κόσμος.

“Θα μπορούσε. Αλλά μόνο η δημοσίευση στο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων κόστισε 3.000 ευρώ. Δηλαδή κάθε δημοσίευση κοστίζει ένα ποσό. Είναι πάρα πολλά τα πράγματα και αν έπρεπε να πληρώσουμε λεφτά από εδώ και από εκεί, στο τέλος δεν θα έμενε τίποτα για να πάρουν οι εργαζόμενοι” διευκρίνισε σχετικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως με δική του παρέμβαση επετράπη από τον Δήμο η εκποίησή τους για κοινωνικούς λόγους.

“Ο Δήμος είχε κάνει έξωση από τον Ιούνιο του 2020. Εγώ ανέλαβα τον Μάιο του 2021, σχεδόν έναν χρόνο μετά. Ο νόμος λέει πως αν γίνει έξωση, μετά την πάροδο 6μηνου ο ιδιοκτήτης δεν έχει υποχρέωση να παραδώσει τα πράγματα. Είναι δικά του. Παρακάλεσα τότε τον Δήμο, με επιστολή μου που πέρασε από τη νομική υπηρεσία και ελήφθη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ότι για κοινωνικούς λόγους περισσότερο, ο Δήμος επέτρεψε την είσοδο τη δική μας στους χώρους για να γίνει ο πλειστηριασμός ώστε να μπορέσουν έστω και εν μέρει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων του Συνεταιρισμού” συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα, επαναλαμβάνοντας τέλος, πως, τα όποια έσοδα θα προωθηθούν για να καλύψουν μέρος των οφειλών προς τους πρώην εργαζόμενους.

Ν. Λειβαδάρας: “Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται”

Καμία ενημέρωση για την απουσία πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο δηλώνει πως δεν είχε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, σχετικά με το θέμα, ο οποίος όμως διευκρινίζει πως, αν γνώριζε την κατάσταση εξ αρχής θα είχε φροντίσει να πιέσει “για δημοσίευση του πλειστηριασμού και σε άλλες εφημερίδες” ώστε να ανταποκριθεί η τοπική κοινωνία και να ενημερωθεί πλήρως. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο πιο στενός συνεργάτης του, ο οποίος στη θέση του Γενικού Γραμματέα κατέχει και έμμισθη θέση, συμμετείχε σε μία διαδικασία “κλειστή”, αποφάσισε να τον απομακρύνει, διευκρινίζοντας πως τη στάση του τη θεωρεί όχι παράνομη, αλλά μη ηθική.

“Ενημερώθηκα για το θέμα το πρωί (σ.σ. χθες). Δεν γνώριζα τίποτα μέχρι τότε. Ομολογώ πως έπεσα από τα σύννεφα. Αυτό που γνώριζα είναι ότι δια νόμου είναι διαδικασία που την αναλαμβάνει ο σύνδικος της πτώχευσης. Πράγματι, αυτό έγινε. Πληροφορήθηκα ότι ο σύνδικος το δημοσίευσε σε μία εφημερίδα. Το κατά πόσο έγινε ευρέως γνωστό ή όχι, δεν το ήξερα. Έγινε η δημοπρασία και πήγαν κάποιοι άνθρωποι ώστε να πάρουν κάποια πράγματα” ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας αρχικά, τονίζοντας παρακάτω πως, “Από τη στιγμή που έχει εμπλακεί όνομα στενού συνεργάτη μου, δεν θα μπορούσα να μείνω χωρίς αντίδραση. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος το πληροφορήθηκε και πήγε. Δεν έγινε κάποια παρατυπία ή παρανομία. Όμως, όταν έχουμε μία θέση τέτοια, με ευθύνη και ασχολείσαι με τα κοινά, πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός”.

Μάλιστα ο Δήμαρχος τόνισε πως σε θέσεις ευθύνης “αυτό που είπα από την αρχή είναι πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια”. Ως εκ τούτου, εξήγησε πως ζήτησε την παραίτησή του.

“Όταν αυτό το θέμα δεν έλαβε τέτοια γνωστοποίηση ώστε να το ξέρει το ευρύ κοινό και ήταν σε περιορισμένο αριθμό, από εκεί και πέρα, ο άνθρωπος που κατέχει τέτοια θέση, δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει. Εκτίθεται ο ίδιος, εκθέτει κι εμένα” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Νίκος Λειβαδάρας, σημειώνοντας πως, έλαβε μέτρα με φόντο τις εξελίξεις και τη στάση του κ. Καρακατσάνη.

“Βεβαίως πήρα μέτρα. Αυτή τη στιγμή έχω στα χέρια μου την παραίτησή του και την οποία υπογράφω και θα γίνει αποδεκτή. Είναι στενάχωρο γεγονός αλλά πράττω το σωστό και αυτό που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου” δήλωσε ο ίδιος, κλείνοντας το θέμα.

Προχωρά η αξιοποίηση

Τέλος, για την αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου που έχει ενοικιαστεί από την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο προχωρά ομαλά η διαδικασία.

“Το ακίνητο αδειάζει. Δεν υπάρχει κάτι που να το δεσμεύει. Στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) Οικονομική Επιτροπή θα έχουμε την έγκριση και του εγγυητή της ΑΒ Βασιλόπουλος, οπότε άμεσα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, υπογράφουμε το συμφωνητικό της μίσθωσης και θα μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά. Δεν έχει άλλη δυσκολία το θέμα. Έληξε η υπόθεση” γνωστοποίησε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, “Θα τρέχει προσεχώς και το ενοίκιο προς τον Δήμο που είναι ένα σημαντικό έσοδο για εμάς”.