Απαιτούνται λύσεις για το κολυμβητήριο Σύρου, καθώς σήμερα υποδέχεται αθλητές και κοινό μόνο το καλοκαίρι

“Άτοπο να μιλάμε για λειτουργία τη θερινή περίοδο”

Δηλώσεις του προέδρου του ΝΟΣ, Θοδωρή Δούνια και ενημέρωση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή

Δεσμεύσεις που θα συνοδεύονται από λύσεις αναφορικά με μία κανονική(!) λειτουργία του κολυμβητηρίου Σύρου, θα ζητήσει από όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου (ΝΟΣ) και ο πρόεδρός του, Θοδωρής Δούνιας, προκειμένου οι αθλητές του υγρού στίβου, τα μικρά παιδιά και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να βγουν από το αδιέξοδο που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της τρίμηνης θερινής λειτουργίας του.

Με αφορμή την ενημέρωση που έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής για το “άνοιγμα” του κολυμβητηρίου φέτος το καλοκαίρι με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ρωτήθηκε γενικότερα για το κολυμβητήριο και ο πρόεδρος του ΝΟΣ.

Αν και πρόθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σήμερα είναι το κολυμβητήριο να λειτουργήσει νωρίτερα φέτος και συγκεκριμένα από 1η Ιουνίου και μάλιστα μέχρι τις 8 το βράδυ, αυτή η εξέλιξη αυτονόητα δεν είναι αρκετή για τον ΝΟΣ, ο οποίος διεκδικεί σταθερά μία πολύμηνη λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης, τέτοια, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των νέων.

Μ. Αληφραγκής: Στόχος η 1η Ιουνίου μέχρι οκτώ το βράδυ

Αρχικά ο Μηνάς Αληφραγκής γνωστοποίησε πως ολοκληρώθηκε προ καιρού το έργο συντηρήσεων ύψους 200 χιλ. ευρώ, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και με φόντο τις συνεννοήσεις με τον ΝΟΣ. “Οι εργασίες συντηρήσεων που προβλέπονταν από την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχουν ολοκληρωθεί (200 χιλ. ευρώ) και ο στόχος μας είναι από 1η Ιουνίου να ξεκινήσει η λειτουργία του Κολυμβητηρίου για φέτος. Δηλαδή νωρίτερα από πέρυσι”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας παράλληλα, πως, “είμαστε στη φάση που γεμίζουμε την πισίνα γιατί θέλει έναν μήνα η διαδικασία ώστε να γίνουν και οι απαραίτητοι έλεγχοι όπως τεστ χλωρίωσης κλπ.. Η προοπτική μας είναι 1η Ιουνίου να ξεκινήσει”.

Ερωτηθείς για το τι αλλάζει συγκεκριμένα φέτος, πρόσθεσε πως, “πέρυσι τη λειτουργούσαμε μέχρι τις έξι το απόγευμα ενώ φέτος έχουμε κάνει συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη ώστε να βάλουμε έναν ναυαγοσώστη ακόμη 4ωρο προκειμένου να τη λειτουργούμε μέχρι τις 8 ή και 9 το βράδυ”.

Κληθείς να πει για το αν δέχεται ο Δήμος παράπονα από γονείς αθλητών και από πολίτες, υπήρξε ειλικρινής. “Δεχθήκαμε πολλά παράπονα από δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους γενικότερα, ότι φεύγουν από την εργασία τους 3 ή 4 το μεσημέρι και μετά δεν προλάβαιναν. Άρα, η επιθυμία και η προοπτική μας είναι αυτή. Να ξεκινήσει τη λειτουργία της 1η Ιουνίου και με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Όσο είναι καλός ο καιρός θα το λειτουργήσουμε. Πέρυσι είχαμε πάει μέχρι τέλη Σεπτέμβρη”.

Ενεργειακή αναβάθμιση για μείωση δαπάνης

Ερωτηθείς για τις προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που θέλησε να “τρέξει” ο Δήμος μετά από συνεννοήσεις και στήριξη του ΝΟΣ, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στις προσπάθειες λήψης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, που όμως είναι άκαρπες.

“Έχουμε κάνει πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου και όλου του αθλητικού κέντρου για μία μελέτη(!) ύψους 600 χιλ. ευρώ. Δεν προχώρησε τίποτα και δεν έχουμε νεότερα για το πρόγραμμα. Δεν ξέρω πλέον κατά πόσον αυτό θα προχωρήσει και δεδομένων των εκλογών”, σχολίασε, γνωστοποιώντας το εναλλακτικό σενάριο της Δημοτικής Αρχής για το κολυμβητήριο.

“Η πρότασή μας είναι μέσα από το ΣΒΑΑ, το νέο ΕΣΠΑ να διεκδικήσουμε κάτι. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών είναι να διεκδικήσουμε να γίνουν παρεμβάσεις στην περιοχή της Ηρώων Πολυτεχνείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στις προτάσεις που θα κατατεθούν έχουμε εντάξει και την ενεργειακή αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου γενικότερα και άρα του κολυμβητηρίου”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αν γίνει αποδεκτή η εν λόγω πρόταση, τότε ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα “και για μελέτη και για έργο(!) ενεργειακής αναβάθμισης”.

Μέσα από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, “το οποίο προβλέπει και την τοποθέτηση στεγάστρου, θα μπορούσε το κολυμβητήριο να λειτουργεί όλον τον χρόνο και με κόστος που θα μπορεί να αντέχει ο Δήμος”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Αληφραγκής, “αυτό το έργο θα μπορούσε να χαρίσει τη δυνατότητα και για χειμερινή λειτουργία του κολυμβητηρίου και πρέπει να πω ότι είχα επαφές και οχλήσεις από γονείς των οποίων τα παιδιά θέλουν να μπουν σε γυμναστικές ακαδημίες και ρωτούσαν μήπως άνοιγε νωρίτερα το κολυμβητήριο. Είναι το επιθυμητό για όλους νομίζω να λειτουργήσει το κολυμβητήριο για περισσότερους μήνες”.

Θ. Δούνιας: Λειτουργία τουλάχιστον οκτώ μήνες

Την οπτική του ΝΟΣ κατέθεσε μέσω της “Κοινής Γνώμης” δημοσίως, ο πρόεδρός του, Θοδωρής Δούνιας, ο οποίος εξήγησε πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για “άνοιγμα” τη θερινή περίοδο, την ίδια στιγμή που αθλητές και κοινό μένουν εκτός κολυμβητηρίου όλο τον χρόνο. “Πρέπει να πω ότι το κολυμβητήριο δεν λειτουργεί καθόλου. Μία λειτουργία ενός κολυμβητηρίου τους θερινούς μήνες, για δύο ή τρεις μήνες, που ο κόσμος έχει την επιλογή της θάλασσας στο νησί, δεν είναι επί της ουσίας λειτουργία. Ανοίγουμε μία εγκατάσταση για να μάθουν κάποια παιδάκια να κολυμπούν ή για να γίνει ένα camp και να εξυπηρετηθούν γονείς που εργάζονται. Το να συζητάμε ότι το κολυμβητήριο λειτουργεί αυτούς τους τρεις μήνες είναι άτοπο”, υποστήριξε ο κ. Δούνιας, σημειώνοντας πως, “ένα κολυμβητήριο πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον οκτώ μήνες για να μην πω δώδεκα”.

Ερωτηθείς για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης και τις σχετικές προσπάθειες, δήλωσε τα εξής: “Για το πρόγραμμα “Τρίτσης” ως Όμιλος είχαμε πιέσει πολύ. Εμείς είχαμε κάνει την αρχική μελέτη και τα έγγραφα. Αυτό δεν μπορώ να πω ότι προωθήθηκε με ιδιαίτερη ζέση από κανέναν και δεν θα κρίνω αν άλλες προτάσεις ήταν πιο σημαντικές”. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως, “συνεχίζουμε εμείς τις προσπάθειες για να βρούμε κι άλλες ιδέες. Ίσως με τη μικρή πισίνα, αν μεγαλώσει λίγο ώστε να μπορεί ενεργειακά να απαιτεί λιγότερο κόστος”.

Οι υποψήφιοι να πάρουν θέση”

Ο κ. Δούνιας τοποθετήθηκε αναφορικά και με τη στάση του ΝΟΣ απέναντι στους υποψηφίους για το θέμα του κολυμβητηρίου. Παρατηρώντας πως επ΄ ουδενί δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση της μη λειτουργίας του για διάστημα 9μηνου, τόνισε τα εξής: “Η αλήθεια είναι πως αυτό το κολυμβητήριο πραγματικά είναι πλέον σε μία κακή κατάσταση μετά από τόσα χρόνια υπολειτουργίας. Δεν είναι εύκολο κάτι να σταματάει και να ξεκινά. Αρχίζουν τα μηχανήματα να χαλούν και στο τέλος θα γίνει κι επικίνδυνο. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν και να πουν τι θέλουν να κάνουν με το κολυμβητήριο”.

Ως εκ τούτου και ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, ξεκαθάρισε πως ο ΝΟΣ θα ζητήσει σαφείς θέσεις. “Προς τους υποψηφίους η θέση του Ομίλου θα είναι ξεκάθαρη. Αν έχουν κάτι στο μυαλό τους και τι έχουν για το κολυμβητήριο. Αλλιώς να βγουν και να πουν ότι είναι αδύνατον να αποκατασταθεί η λειτουργία του κολυμβητηρίου και να ψάξουμε για εναλλακτικές λύσεις ή δεν θα ψάξουμε για τίποτα. Πρέπει όμως να πάρουν θέση σε αυτό το θέμα”, δήλωσε, λέγοντας τέλος πως, “έχουμε χάσει παιδιά από την κολύμβηση και το πόλο. Και είναι κρίμα. Δεν έχουμε διάθεση για αντιπαράθεση αλλά διάθεση για να βρεθούν λύσεις”.

Ενδεικτικά και πριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, γνωστοποίησε πως, “ο Όμιλος έκανε επένδυση 6.000 ευρώ ώστε να πάρει εξοπλισμό για ένα γήπεδο water polo θαλάσσης. Βέβαια αυτό είναι για τους θερινούς μήνες”. Καταλήγοντας, επανέλαβε σε απόλυτο τόνο πως, “πρέπει απαραίτητα, να βρεθεί λύση συνολικά, γιατί έχουμε εισπράξει πολλά παράπονα και από γονείς και από αθλητές”.