Μεγάλη παρέμβαση στην οροφή του Δημαρχιακού Μεγάρου για τη στεγάνωσή της και τη μη εισροή νερού σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση

Υλοποιήθηκε η μόνωση, ακολουθούν οι όψεις

Από τομεακό πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών η χρηματοδότηση για το έργο των 2 εκατ. ευρώ

Στην ολοκλήρωσή του τείνει το έργο της μόνωσης του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου – Ερμούπολης, η υλοποίηση του οποίου απαίτησε σχεδόν δύο χρόνια, αφού η έναρξη της εργολαβίας συνοδεύτηκε με μεγάλες καθυστερήσεις.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αφορά στη στεγάνωση της οροφής, η οποία σε πολλά σημεία της “επέτρεπε” στο νερό της βροχής να εισρέει στο εσωτερικό του κτηρίου – μνημείου και να προκαλεί προβλήματα σε εσωτερικές αίθουσες, αλλά και στην παραμονή υπαλλήλων σε συγκεκριμένα γραφεία.

Για το έργο είχε γίνει αρχικά λόγος προ δύο ετών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η δημοπράτησή του. Σήμερα απομένουν μόνον παρεμβάσεις ή και αντικαταστάσεις στην οροφή των δύο αίθριων, προκειμένου να μην εισρέει νερό τη χειμερινή περίοδο.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θα ακολουθήσει το έργο της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου, το οποίο δρομολογήθηκε μετά από μεγάλη “φουρτούνα” και πιέσεις προς το κεντρικό κράτος, με φόντο την ανησυχία για πρόκληση ατυχημάτων εξαιτίας της αποκόλλησης μερών του.

Απαντήσεις έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής σχετικά με το στάδιο που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος.

Ζουμ” στην οροφή και τα προβλήματά της

Ειδικότερα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 100 χιλ. ευρώ για τη μόνωση της οροφής από ίδιους πόρους.

“Η μόνωση σε πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί. Αναφέρομαι στην ταράτσα του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης. Τοποθετήθηκαν τα ασφαλτόπανα και έχει γίνει μία καλή δουλειά. Απομένει να γίνει η επισκευή και συντήρηση των plexiglass σε ορισμένα σημεία και η αντικατάσταση αυτών όπου απαιτείται”, δήλωσε αρχικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “σύντομα θα ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο Δημαρχείο, αφού το κύριο μέρος έγινε”.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις, ο ίδιος παρατήρησε τα ακόλουθα: “Είχαμε καθυστερήσεις. Όμως χειμώνα δεν γίνονται μονώσεις και προχωρήσαμε αργά”. Ωστόσο για να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα από την εισροή νερού, υπενθύμισε πως, “το συνεργείο μικρών έργων είχε κάνει κάποιες παρεμβάσεις σε ορισμένα σημεία και φέτος δεν είχαμε τα φαινόμενα της μεγάλης εισροής υδάτων”.

Αναγκαιότητα

Αναφορικά με την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας έχουν επισημάνει τα εξής: “Το κτήριο καθώς βρίσκεται υπό συνεχή και εντατική χρήση, οφείλει να παρέχει ασφάλεια και λειτουργικότητα στους στεγαζόμενους σε αυτά εργαζόμενους και πολίτες. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η στεγάνωσή του, τόσο για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν ικανοποιητικών συνθηκών στο εσωτερικό του, όσο και γα την ίδια την προστασία του”. Μάλιστα τα στελέχη της είχαν υπογραμμίσει σχετικά με το δώμα πως, “αυτό έφερε μέχρι προσφάτως ασφαλτική στεγανωτική μεμβράνη. Όπως όμως έχει διαπιστωθεί, κατά καιρούς παρατηρούνται φαινόμενα εισροής υδάτων στην εσωτερική πορεία των οροφών του κτιρίου, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν ακόμα και σε πτώση τεμαχίων επιχρισμάτων. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η υφιστάμενη στεγάνωση του δώματος παρουσίαζε αστοχίες”.

Και ο κ. Αληφραγκής παρομοίως είχε αναφέρει πως το έργο της μόνωσης κρίνεται απαραίτητο καθώς καθημερινά σε αυτό λειτουργούν οι Υπηρεσίες και εισέρχονται πάρα πολλά άτομα. “Το Δημαρχείο Ερμούπολης στέγαζε έως το έτος 2010 τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Ερμούπολης και σήμερα, μετά την ενοποίηση των τριών δήμων της νήσου Σύρου, στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης του οποίου είναι και ιδιοκτησία. Μεγάλο μέρος του κτιρίου φιλοξενεί δικαστικές υπηρεσίες (Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο, Εφετείο) ενώ στο ισόγειό του στεγάζονται επιχειρήσεις αναψυχής, παιδική βιβλιοθήκη και αίθουσα τέχνης. Λόγω των παραπάνω χρήσεων, φιλοξενεί ως χώρος εργασίας κατ΄ εκτίμηση περί τα 150 άτομα, κυρίως υπαλλήλους των στεγαζόμενων υπηρεσιών. Ως διοικητικό κέντρο του Δήμου και των Δικαστικών Υπηρεσιών, δέχεται σε καθημερινή βάση εκατοντάδες πολίτες για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους. Ταυτόχρονα αποτελεί ίσως το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος των επισκεπτών του νησιού, με ιδιαίτερη εποχιακή αύξηση τη θερινή περίοδο”.

Επόμενο βήμα οι όψεις

Πέραν αυτών, ρωτήθηκε για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία για την τελική κατοχύρωση της χρηματοδότησης και της απόδοσής της στον Δήμο.

“Είμαστε στο στάδιο που στέλνουμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το τεχνικό δελτίο που μας έχουν ζητήσει και αμέσως μετά, λογικά θα μπει η χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε. Αυτό το έργο θεωρώ θα προχωρήσει, γιατί η πρόσκληση που βγήκε αφορούσε αποκλειστικά το Δημαρχείο και ήταν αποκλειστικά για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης”, εκτίμησε ο ίδιος, απαντώντας μάλιστα και για τον χρόνο δημοπράτησής του, Ειδικότερα, ερωτηθείς αν θα προλάβει αυτό να γίνει εντός της τρέχουσας θητείας, ανέφερε: “Πιστεύω ναι. Ενδεχομένως και νωρίτερα. Πάντως θεωρώ ότι η αποκατάσταση των όψεων θα προχωρήσει”. Ο ίδιος έκλεισε την ενημέρωσή του, επισημαίνοντας πως οι απαγορεύσεις στη διέλευση πεζών θα συνεχιστούν. “Προς το παρόν παραμένουν οι απαγορεύσεις στη διέλευση. Από τους ελέγχους που κάνουμε, δεν υπάρχει κάποια επιδείνωση. Μπαίνουμε και σε καλοκαιρινή περίοδο. Συνήθως η επιδείνωση έρχεται σε καλοκαιρινή σεζόν. Προχωράμε”, σχολίασε, καταλήγοντας στο θέμα.