Κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν τρίτη βάρδια από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης λόγω καλοκαιριού και υψηλής επισκεψιμότητας

SOS για την καθαριότητα στην Άνω Σύρο

Χωρίς φροντίδα ο μεσαιωνικός οικισμός τις Κυριακές

Να αναπτύξει αντανακλαστικά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την καθαριότητα του μεσαιωνικού οικισμού, δεδομένης της καλοκαιρινής σεζόν, ζητούν κάτοικοι και επιχειρηματίες της Άνω Σύρου, μέσω εγγράφου διαμαρτυρίας που απέστειλαν προς τη Δημοτική Αρχή.

Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών κάθε καλοκαίρι, έρχεται να αναδείξει προβλήματα και ελλείψεις στο θέμα της καθαριότητας, τα οποία οι συνυπογράφοντες απαιτούν να αντιμετωπισθούν άμεσα, προκειμένου να είναι καθαρός ο οικισμός, αλλά και να μη δυσφημίζεται ο τόπος.

Το θέμα τέθηκε με παρέμβαση της μείζονος αντιπολίτευσης και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, καθώς ο μεσαιωνικός οικισμός τα τελευταία χρόνια και χάρη σε σπουδαίες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί, πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των επισκεπτών.

Σήμερα, η Άνω Σύρος παραμένει καθημερινά με δύο βάρδιες ενώ τις Κυριακές δεν δέχεται καμία φροντίδα όσον αφορά την αποκομιδή και απομάκρυνση απορριμμάτων. Με φόντο τις ανάγκες του οικισμού όμως, κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν να γίνουν τρεις οι βάρδιες σε ημερήσια βάση, αλλά και να καλυφθεί η Κυριακή.

Απαντήσεις για τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας έδωσε στην “Κοινή Γνώμη”, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη. Από την πλευρά της, ξεκαθάρισε πως γίνονται ενέργειες για να προσληφθούν δέκα εργάτες, ορισμένοι εκ των οποίων – στόχος είναι – να συνδράμουν στη φροντίδα του οικισμού από αρχές Ιουλίου.

“Παράπονα και αγανάκτηση”

Αναφορικά με το έγγραφο που συνυπογράφουν 72 κάτοικοι και επιχειρηματίες έκανε παρέμβαση η δημοτική σύμβουλος, Θωμαή Μενδρινού. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, επεσήμανε πως εκφράζονται παράπονα και αγανάκτηση από την πλευρά τους για την καθαριότητα στον οικισμό.

“Όπως ενημερώθηκα κι εγώ οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει γύρω στις 100 υπογραφές ώστε να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την εγκατάλειψη του λόφου και θα ήθελα να ρωτήσω μετά από αυτή την κίνηση των κατοίκων και των επιχειρηματιών, τι ενέργειες έχετε κάνει εσείς ως Υπηρεσία”, σχολίασε η κ. Μενδρινού, υπενθυμίζοντας πως τα παράπονα αφορούν στους κάδους μικροαπορριμμάτων, στις δημοτικές τουαλέτες και στα σοκάκια του οικισμού.

Δύο βάρδιες μέχρι στιγμής και εκτός… η Κυριακή

Σε συνέχεια των λιτών απαντήσεών της στο Δημοτικό Συμβούλιο, η κ. Πρίντεζη μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”. Αρχικά ρωτήθηκε για τον προγραμματισμό σήμερα και για το αν καλύπτεται επαρκώς ο οικισμός, δεδομένων των παραπόνων που έχουν εκφραστεί.

“Την περυσινή περίοδο είχαμε κάνει μία συνάντηση οι επιχειρηματίες με την τοπική Κοινότητα Άνω Σύρου και είχαν αναφερθεί τα θέματα για τη σεζόν τα οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, εμείς, τα τηρήσαμε. Πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων που είχαμε. Δηλαδή, το πρωί έβγαινε συνεργάτης μας, εργάτης του Δήμου και μάζευε πόρτα πόρτα τα απορρίμματα και από τους μικρούς κάδους. Αυτή η εργασία συνεχίζεται και γίνεται καθημερινά εκτός Κυριακής που μπορεί να υπάρχει μία διακοπή”, επεσήμανε η αντιδήμαρχος, σημειώνοντας επιπλέον πως, “κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει ένας οδοκαθαριστής στην Άνω Σύρο που αδειάζει τα απορρίμματα, καθαρίζει τις δημοτικές τουαλέτες και με πρόγραμμα καθαρίζει τον οικισμό. Δηλαδή από τον Βορνά μέχρι την Πιάτσα και από το Δημοτικό Σχολείο μέχρι πάνω. Δηλαδή όλον τον οικισμό”.

Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει και τρίτη βάρδια καθώς ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται αφού διανύουμε ήδη τη θερινή σεζόν, υπήρξες σαφής. “Τη σεζόν είχαμε και απογευματινή βάρδια στην Άνω Σύρο. Έβγαινε συνεργάτης μας και άδειαζε τα καλαθάκια στις τουαλέτες και τους κάδους μικροαπορριμμάτων. Άρα, μέχρι σήμερα καθημερινά στην Άνω Σύρο έχουμε δύο βάρδιες. Προσπαθούμε για τρίτη βάρδια”.

“Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση και λόγω επιχειρηματικής δραστηριότητας”

Η κ. Πρίντεζη σχολίασε και την επιχειρηματική δραστηριότητα στον μεσαιωνικό οικισμό, εξηγώντας πως αντιλαμβάνεται ότι απαιτείται το ταχύτερο και τρίτη βάρδια. “Ο οικισμός έχει ανέβει τουριστικά και η επισκεψιμότητά του. Σε αυτό, συνέβαλαν οι νέοι επιχειρηματίες και οι παλαιότεροι που ανέπτυξαν δραστηριότητα σημαντική. Παράλληλα και ο Δήμος φρόντισε να νοικιάσει όλα τα ακίνητά του στον οικισμό. Και αυτό βοηθά”, σχολίασε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν επιχειρηματίες που απομακρύνουν μόνοι τα απορρίμματα καθώς κατανοούν ότι ο Δήμος έχει περιορισμένες δυνατότητες σήμερα σε ανθρώπινο δυναμικό. “Υπάρχει επιχειρηματίας που μόνος του απομακρύνει τα απορρίμματα και την ανακύκλωση από τον οικισμό. Αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να φεύγει αλλιώς όλος ο όγκος των απορριμμάτων από τον οικισμό”, παρατήρησε, ξεκαθαρίζοντας πως, “δεν μπορεί να υπάρχει συνεργάτης όλη ημέρα είτε στον οικισμό, είτε στην Ερμούπολη. Δεν μπορούμε να έχουμε τέσσερις βάρδιες”.

Από 1η Ιουλίου ενίσχυση

Στην ερώτηση από πότε θα δρομολογηθεί η τρίτη βάρδια, η αντιδήμαρχος ανέφερε πως η προσπάθεια στον Δήμο εστιάζεται για την 1η Ιουλίου. “Από την Πέμπτη που μας έρχεται θα δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για προσλήψεις εξάμηνης διάρκειας με κριτήρια ΑΣΕΠ. Ευτυχώς φέτος πολύ γρήγορα θα δημοσιοποιηθεί. Θεωρητικά τέλος του μήνα με αρχές Ιουλίου, η Υπηρεσία Καθαριότητας θα έχει ακόμη δέκα εργάτες”, γνωστοποίησε, λέγοντας ακόμη πως, “από 1η Ιουλίου θα τοποθετηθεί και τρίτη βάρδια, εκτός αν τα καταφέρουμε και έχουμε νωρίτερα”.

Σχετικά με την καθαριότητα τις Κυριακές κατά την καλοκαιρινή σεζόν, πρόσθεσε, πως θα υπάρξουν δύο βάρδιες. “Θα έχουμε δύο βάρδιες. Την πρωινή για να καθαρίζονται όλα και την απογευματινή για να συλλέγονται τα μικροαπορρίμματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να υπάρξει βάρδια. Δυστυχώς δεν έχουμε μέχρι στιγμής τόσο κόσμο”, ανέφερε σχετικά.

Στην ερώτηση αν φέτος επιδίωξε συνάντηση με τους επιχειρηματίες, ώστε να ακούσει τις ανάγκες τους, τόνισε τα εξής: “Όχι. Αλλά είμαστε τακτικά στον οικισμό και τα τηλέφωνά μας είναι γνωστά στους πάντες. Μας καλούν και συζητάμε. Ό, τι προκύψει ανταποκρινόμαστε”.

Η ίδια θέλησε να σχολιάσει και τα παράπονα που δέχθηκε όμως από κάτοικο, επειδή αξιοποιήθηκε ένα μηχανοκίνητο “εργαλείο”.

“Ανεβήκαμε προχθές με μηχανοκίνητο εργαλείο αναρρόφησης για να απομακρύνουμε χώματα από διάφορα σημεία, από τις επισκευές που έχουν γίνει. Βγήκε επισκέπτης – κάτοικος και μας “απείλησε” ότι δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο στον οικισμό διότι εκείνος έφυγε από την Αθήνα και δεν ήρθε για να ξυπνά νωρίς. Στον οικισμό κάνουμε όσα μπορούμε και ακούμε και παράπονα”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Απαντήσεις για μικρούς κάδους και αδέσποτα

Επιπλέον, ρωτήθηκε για τη δυνατότητα ή μη τοποθέτησης περισσότερων μικρών κάδων. “Μας ζητούν περισσότερα καλαθάκια μικροαπορριμμάτων, όμως παράλληλα, ισχύει δυστυχώς η ίδια κατάσταση με τον πεζόδρομο της Ερμούπολης. Έχουμε δύο καλαθάκια. Δεν θέλει κανένας επιχειρηματίας να είναι στην πόρτα του και το κυριότερο βρίσκουμε και μεγάλες σακούλες με απορρίμματα. Δεν δέχονται εύκολα οι επιχειρηματίες και στην κεντρική οδό έχουμε τρεις κάδους”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ρωτήθηκε για την κατάσταση με τα αδέσποτα και την καθαριότητα στα σοκάκια, αναδεικνύοντας εμμέσως την ευθύνη και των κατοίκων. “Είχα ενημερωθεί ότι μία συμπαθέστατη κυρία συγκέντρωνε υπογραφές για να φύγει η οδοκαθαρίστρια που είχαμε και να έρθει άλλο άτομο. Η εργαζόμενη ήταν όλον τον χειμώνα. Η ίδια δεν είναι πλέον γιατί ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Δεν είναι κομψό να γίνεται αυτό. Ξαφνικά στην επιστολή των επιχειρηματιών βλέπω τα άτομα που υπογράφουν να είναι και εκείνοι από τους οποίους προέρχεται το μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό”, παρατήρησε η ίδια, λέγοντας πως, “για παράδειγμα, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης απομάκρυνε ζώα από μία κυρία για να τα στειρώσει, γιατί δημιουργούταν πρόβλημα στον οικισμό. Παρομοίως και με άλλον κύριο στον οικισμό. Όταν πήγαν οι αρμόδιοι, δεν άνοιγε την πόρτα του για να πάρουν τα ζώα”.

“Αναρωτήθηκα οι ίδιοι γιατί υπέγραφαν”, σχολίασε η κ. Πρίντεζη, λέγοντας τέλος, πως, “για όσα προκαλούνται από τα αδέσποτα ζώα έχουμε ευθύνη όλοι. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχω πάει μέχρι τον Εισαγγελέα για τα θέματα. Ας συνεργαστούμε όλοι”.