Απολογισμός θητείας με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή για τα έργα στο νησί

“Κάναμε έργο και δεν “χορεύαμε” τανγκό με Καμμένους”

Λύσεις σε σοβαρές αναπάντητες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Σύρου έδωσε η Δημοτική Αρχή στην παρούσα θητεία, - όπως ενδεικτικά η δρομολόγηση της απόκτησης 45 στρεμμάτων του στρατοπέδου και οι αγορές parking σε Ερμούπολη και χωριά -, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, στο πλαίσιο του απολογισμού του, για τα τέσσερα τελευταία χρόνια στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Σε συνέχεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Αληφραγκής μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το δικό του χαρτοφυλάκιο, επισημαίνοντας – κόντρα στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση περί άτολμης Δημοτικής Αρχής – πως, η διοίκηση του Νίκου Λειβαδάρα, “έκανε έργο και δεν “χόρευε” τανγκό με τον Πάνο Καμμένο για 5άστερο ξενοδοχείο στο στρατόπεδο”.

Βαδίζοντας προς το τέλος της θητείας, ο αντιδήμαρχος έδωσε απαντήσεις στην εφημερίδα, σχετικά με τα πεπραγμένα.

  • Με φόντο την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών, είστε ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα της θητείας σας;

“Σαφώς και είμαι ικανοποιημένος και αυτό δεν το λέω απλά και μόνο για να πω κάτι. Γιατί αν υπολογίσουμε και την περίοδο της πανδημίας που πολλά στελέχη δούλευαν από το σπίτι ή είχαν νοσήσει, παρόλα αυτά, “τρέχουμε” 36 χρηματοδοτούμενα έργα εκ των οποίων τα 30 είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις. Πέρα από αυτά που έχουμε πετύχει από χρηματοδοτήσεις όπως για την ηλεκτροκίνηση (1,7 εκατ. ευρώ), για οδοποιία (2,1 εκατ. ευρώ), για σχέδιο ΣΦΗΟ και ΣΒΑΚ, για προσβασιμότητα κ.α., θεωρώ πως αυτά τα τέσσερα χρόνια, συνολικά έχει παρουσιαστεί ένα έργο, το οποίο δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι οι απορροφήσεις έφτασαν κοντά στο 25% όταν παλαιότερα είχαμε 8-10% απορροφήσεις και σε τεχνικά προγράμματα μικρότερα. Δεν το λέω για να ασκήσω κριτική στους προηγούμενους, αλλά το ποσοστό της απορρόφησης δείχνει και τη δουλειά που γίνεται. Δηλαδή πώς προχωρά το έργο και τι πληρώνεται.

Επίσης, σε αυτήν την τετραετία “ξεθάψαμε” έργα που ήταν εντελώς ξεχασμένα. Τα ταφικά μνημεία, η προσέλκυση επενδύσεων, το Λαογραφικό Μουσείο και τόσα άλλα. Κάναμε επεμβάσεις σε δημοτικά κτήρια, πολιτιστικούς χώρους και φυσικά στα σχολεία μας. Μόνωση στο θέατρο “Απόλλων”, αντίστοιχο έργο στο Δημαρχείο, στην ΠΕΔΙΛΣ που είναι διατηρητέο. Έγιναν πράγματα που είχαν να “ακουμπήσουν” αιρετοί, πολλά χρόνια.

Είναι η τρίτη τετραετία που συμμετέχω στα κοινά και δηλώνω πως ήταν η πιο παραγωγική συνεργασία μου. Τέτοια συνεργασία με τη συγκεκριμένη υπηρεσία όπως και με το Τμήμα Πληροφορικής, την είχα πρώτη φορά. Μια συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Βρίσκαμε τις λύσεις και υπήρχε κατανόηση και γι αυτό παρήχθη και όλο αυτό το έργο.”.

  • Ποια μεγάλα έργα ξεχωρίζετε από την τρέχουσα θητεία, με τα οποία ασχοληθήκατε και δρομολογήσατε λύσεις;

“Προεκλογικά είχαμε πει ότι ο πρωταρχικός στόχος ήταν το στρατόπεδο. Πέρα από την προσωπική συμβολή του δημάρχου ήταν καθοριστικές οι προσπάθειες της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος ο οποίος κατά 90% έχει επιτευχθεί. Απομένει μία βεβαίωση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους για να κλείσει η εγγραφή στο Κτηματολόγιο. Ήδη εμείς, ετοιμάζουμε τη δημοπράτηση του έργου για να μην χάνουμε χρόνο.

Πέρα από αυτό όμως, πολύ σημαντικό ήταν ότι πετύχαμε χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για τις όψεις του Δημαρχείου. Είναι ένα κτήριο πανευρωπαϊκής εμβέλειας και είναι υπό κατάρρευση. Δώσαμε αγώνα γι αυτό. Ακόμη, ξεχωρίζω τις αγορές των parking σε Λαλακιά και χωριά. Αυτές οι αγορές δίνουν λύσεις όσον αφορά στους χώρους στάθμευσης. Ένα ακόμη σημαντικό έργο, για να μην πω από τα σημαντικότερα είναι οι δράσεις και τα έργα προσβασιμότητας που κάναμε για τα ΑΜΕΑ. Ήταν πολύ συγκινητικό να ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην Άνω Σύρο και τον μεσαιωνικό οικισμό, άτομα με κινητικά προβλήματα και να μας μεταφέρουν πως δεν νιώθουν να έχουν αναπηρία, από τη στιγμή που εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα. Επίσης, φροντίσαμε για εξοπλισμό για ΑΜΕΑ σε παραλίες, για αναβατόρια και για προσβασιμότητα γενικότερα μέσα στο κέντρο με το έργο του Open Mall.”.

  • Θεωρείτε πως αφήνετε παρακαταθήκη για την επόμενη δημοτική θητεία στην όποια νέα διοίκηση; Τι απαντάτε στην κριτική ότι δεν δρομολογήσατε κάτι μεγάλο;

“Θα φύγουμε από τον Δήμο, θα ολοκληρωθεί η θητεία μας και θα έχουμε αφήσει παρακαταθήκη τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει και τις χρηματοδοτήσεις για ΔΕΥΑΣ και Λιμενικό Ταμείο. Η επόμενη και η μεθεπόμενη Δημοτική Αρχή θα έχουν ένα τεράστιο όγκο έργου να επιτελέσουν και ενδεχομένως να μην χρειαστούν να ασχοληθούν με άλλα έργα. Εμείς, αφήνουμε έργα ουσίας. Επίσης, να πω ότι στην κριτική ότι ήμασταν μία άτολμη Δημοτική Αρχή, νομίζω πως την τρέχουσα θητεία, επιτύχαμε πράγματα που άλλοι δεν ήθελαν να τα αγγίξουν ή τα είχαν αγγίξει με εντελώς λανθάνοντα τρόπο. Όπως για παράδειγμα, το στρατόπεδο. Κάποιοι μιλούσαν για 5αστερα ξενοδοχεία, χορεύοντας τανγκό μαζί με τον Καμμένο. Εμείς ξεκάθαρα προχωρήσαμε σε αυτό που είχε ανάγκη η τοπική κοινωνία. Επίσης, οι χώροι στάθμευσης για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες. Φυσικά, αφήνουμε ένα χρηματικό υπόλοιπο στον Δήμο, ύψους 7 εκατ. ευρώ. Κι αυτό για πρώτη φορά γίνεται στον Δήμο. Ακόμη και χωρίς την Πολεοδομία της Μυκόνου και χωρίς επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις και χωρίς να έχουμε κάνει αύξηση των δημοτικών τελών, θα μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει ομαλά για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι να σταθεί στο ύψος της η επόμενη Δημοτική Αρχή.”.

Βασικές παρεμβάσεις και απολογισμός

Παρακάτω αναφέρονται βασικά έργα και απολογιστικά στοιχεία για το έργο της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αρχής.

Για το οδικό δίκτυο (συντηρήσεις, αναβαθμίσεις, ανακατασκευές) προωθήθηκαν 969.373,19 ευρώ, για δημοτικά ακίνητα (επισκευές, βελτιώσεις, νέα έργα, μελέτες, συντηρήσεις) το ποσό των 2.668.960,97 ευρώ, για σχολικά κτήρια (επισκευές, συντηρήσεις, βελτιώσεις, ανεγέρσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις, μελέτες), 3.571.478,58 ευρώ, για παιδικές χαρές (δημιουργία, προμήθειες, τοποθετήσεις εξοπλισμών), χρήματα ύψους 261.919,98 ευρώ. Επίσης, για προγραμματικές συμβάσεις μελετών και έργων 234.215,58 ευρώ, για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε παραλίες 338.267,40 ευρώ. (Σύνολο 8 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, αγοράστηκαν parking στο Κίνι αξίας 80.000 ευρώ, στη Λαλακιά αξίας 850.000 ευρώ και δρομολογήθηκε για τον Φοίνικα αντίστοιχη αγορά εντός του 2023.

Ακόμη, τον Μάρτιο του 2022 ολοκληρώθηκε η ενίσχυση του τοίχου αντιστήριξης στον Βούρλη και αναμένεται η συνέχιση του έργου και η ολοκλήρωση εντός του 2023.

Τέλος, προωθήθηκαν έργα στο Αθλητικό Κέντρο, ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με την Α΄ Κλειστή Αίθουσα, ενώ ολοκληρώθηκε ο μουσειολογικός σχεδιασμός του μόνιμου εκθεσιακού χώρου “Μάνος Ελευθερίου” και υπεγράφη η σύμβαση με σύμβουλο για την εκπόνηση της μελέτης για το ΣΒΑΑ και τη διεκδίκηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.