Δεν έγινε η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων την Κυριακή και τη Δευτέρα στο χωριό του Γαλησσά

Σύρος: Κενά στην τήρηση της εργολαβίας για την ανακύκλωση

Δέσμευση της αρμόδιας αντιδημάρχου, Αγγελικής Πρίντεζη για λήψη μέτρων απέναντι στον εργολάβο

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη μη αποκομιδή της ανακύκλωσης στο χωριό του Γαλησσά και συγκεκριμένα από κεντρικό σημείο, την περασμένη Κυριακή και την περασμένη Δευτέρα, καθώς τα ανακυκλώσιμα διασκορπίστηκαν με τον αέρα στην ευρύτερη περιοχή.

Η παντελής απουσία του εργολάβου από το σημείο για το συγκεκριμένο διήμερο, οπότε και βάσει σύμβασης οφείλει να κάνει και δεύτερη βάρδια, αφού υπάρχει μεγάλη ανάγκη εξαιτίας του όγκου της ανακύκλωσης, έφερε στο προσκήνιο εύλογα, μεγάλα παράπονα, καθώς η περιοχή δεν είχε την εικόνα που αρμόζει στον τόπο και δη την καλοκαιρινή περίοδο.

Επί του θέματος και ειδικότερα αναφορικά με τη μη τήρηση της σύμβασης από τον εργολάβο, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη απολογήθηκε δημοσίως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέροντας παράλληλα πως η αρμόδια Επιτροπή που παρακολουθεί την εκτέλεση της σύμβασης με τον εργολάβο της ανακύκλωσης, θα προβεί στα προβλεπόμενα.

Ωστόσο, ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις και μέσω της εφημερίδας, με φόντο το γεγονός πως ακολουθεί η υψηλή σεζόν στη Σύρο και το νησί θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγει τέτοιες εικόνες με χαρτοκιβώτια και άλλα ανακυκλώσιμα, ριγμένα στους κάδους και στον δρόμο.

Απολογήθηκε δημοσίως

Αντιλαμβανόμενη το σοβαρό θέμα που προκάλεσε έντονα παράπονα και δικαίως, η κ. Πρίντεζη απολογήθηκε δημοσίως, αναγνωρίζοντας πως δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα της σύμβασης. Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αυτής, ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να προχωρά και σε δεύτερη βάρδια τα απογεύματα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

“Μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το υψηλότερο θεσμικό όργανο για το νησί θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη για τον τρόπο διαχείρισης της σύμβασης του επιχειρηματία που μαζεύει την ανακύκλωση και ειδικά στον Γαλησσά, που για δύο ημέρες, Κυριακή και Δευτέρα την άφησε αμάζευτη”, παραδέχθηκε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, λέγοντας πως, “η Επιτροπή που ελέγχει τη σύμβαση έχει ενεργοποιηθεί και θα προβεί στις νόμιμες διαδικασίες”.

 

Απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη”

  • Κάνατε μία δημόσια τοποθέτηση, ζητώντας συγγνώμη για τη μη αποκομιδή της ανακύκλωσης από τον εργολάβο, την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα. Αναφέρατε πως θα πάρετε μέτρα όπως ορίζει η σύμβαση, αν δεν τηρείται η συμφωνία από τον εργολάβο. Τι έχετε κάνει σήμερα; Έχετε πάρει μέτρα;

“Ο εργολάβος έχει υπογράψει μία σύμβαση που αναφέρει ότι στην περίοδο αιχμής η αποκομιδή της ανακύκλωσης γίνεται καθημερινά και κάποια απογεύματα. Η σύμβαση αναφέρει από 15 Ιουνίου. Δηλαδή ήδη την Κυριακή θα έπρεπε να κάνει την αποκομιδή στο σημείο το συγκεκριμένο και στις πιο “τουριστικές” θέσεις και όπου έχει περισσότερο όγκο ανακυκλώσιμων υλικών. Δεν το τήρησε. Υπάρχει μία Επιτροπή από υπαλλήλους που παρακολουθεί τη σύμβαση. Θα κάνει σχετικό έγγραφο η Επιτροπή και από εκεί και πέρα, θα προχωρήσει στη Διεύθυνση και στην Τεχνική Υπηρεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν έχει γίνει ξανά νομίζω. Προφανώς κάποιο ποσό δεν θα αποδοθεί σε εκείνον, βάσει σύμβασης.

Όμως να πω πως την Τρίτη πήγαμε στο σημείο περισσότερους κάδους και κάναμε εκτεταμένο καθαρισμό, δηλαδή μαζέψαμε όλα τα διασκορπισμένα υλικά.”.

  • Σας ανέφερε τον λόγο για τον οποίον δεν έκανε αποκομιδή εκείνο το διήμερο;

“Θεωρεί ότι το ποσό της σύμβασης δεν ανταποκρίνεται με τα έξοδα που έχει.”.

  • Είστε αποφασισμένη ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο που προβλέπεται για να μπορέσει να συμμορφωθεί ο εργολάβος; Ασχέτως του λόγου που αναφέρει σήμερα, έχει υπογράψει τη σύμβαση και επίσης, ακολουθεί η καλοκαιρινή περίοδος του Αυγούστου, που λογικά θα είναι η υψηλή περίοδος για τη Σύρο.

“Προχωράμε καλά. Και στους βυθιζόμενους κάδους και στην αποκομιδή. Όμως συνεχώς πιέζουμε τον εργολάβο για το ότι πρέπει να τηρήσει τη σύμβαση. Εκείνος έχει τη δική του άποψη. Όταν έχεις υπογράψει μία συμφωνία, οφείλεις να την τηρήσεις. Από εκεί και πέρα, μας ενδιαφέρει το καλό αποτέλεσμα, το οποίο καταγράφεται και από τους επισκέπτες και από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης που ήρθε στο νησί μας για να κάνει καταγραφή και αξιολόγηση και των ανακυκλώσιμων προϊόντων και των κάδων. Μας είπε τα καλύτερα.”.

  • Για το καλοκαίρι δεσμεύεστε ότι η Υπηρεσία θα είναι πάνω από τον εργολάβο;

“Μα πάντα είμαστε πάνω από τον εργολάβο. Είναι αυξημένα τα καύσιμα είναι και περισσότερα τα έξοδα, αλλά μέχρι ένα όριο αυτά. Το πήρα πάνω μου αλλά δεν ανέφερα ότι φυσούσε και λόγω του αέρα διασκορπίστηκαν. Δεν ανέφερα ότι κάτοικοι, δημότες, επισκέπτες που εναπόθεσαν την ανακύκλωσή τους, ήταν λάθος ο τρόπος τους με ανοικτές κούτες. Υπάρχει και εκεί πρόβλημα, αλλά σαφώς ο εργολάβος δεν έκανε τη δουλειά του.”.

  • Ανησυχείτε μήπως μέσα στον Αύγουστο παρατηρηθούν κι άλλες τέτοιες καταστάσεις;

“Δεν με ανησυχεί αυτό. Θεωρώ πως ό,τι και να προκύψει θα τη βρούμε τη λύση. Προβλήματα πάντα υπάρχουν. Και να πω και κάτι άλλο. Στο Δανί, υπήρξε μία τεράστια ποσότητα ανακύκλωσης εκτός πράσινου κάδου. Θα με ρωτήσετε, γιατί δεν έχουμε ανακύκλωση στο Δανί… Επειδή δεν μπορούμε να έχουμε παντού. Αυξάνεται το κόστος πολύ. Στο Δελφίνι, το ίδιο. Μην ξεχνάμε ότι εν ενεργεία αιρετός, άφησε σε κάδο πράσινο μία τεράστια ποσότητα ανακύκλωσης. Όλα αυτά μας απασχολούν. Ευτυχώς σε αυτή τη θητεία, δεν έχουμε φτάσει σε καταστάσεις που να θυμίζουν τις εικόνες του 2017, 2018, 2019. Δεν το λέω για να συγκριθούμε. Απλά είναι καταστάσεις που εμείς θέλουμε να αποφύγουμε και κάνουμε προσπάθεια για να αποφύγουμε.”.

  • Πώς θεωρείτε ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα; Είχατε κάνει λόγο για επέκταση των συστημάτων υπόγειων κάδων. Έχετε κάνει κινήσεις και για τα χωριά;

“Ο στόχος μας και των επόμενων Δημοτικών Αρχών είναι να μπουν βυθιζόμενα συστήματα παντού. Μία από αυτές τις περιοχές είναι και ο Γαλησσάς. Έχουμε κάνει ενέργειες για τα δύο συστήματα μέσα στην πόλη και μετά έχει κάνει ο Δήμος πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που είναι σε καλό δρόμο. Περιλαμβάνει τρία συστήματα βυθιζόμενων κάδων, δύο αυτοκίνητα δορυφορικά και 100 καφέ κάδους βιοαποβλήτων. Κοιτάζουμε μπροστά. Εκμεταλλευόμαστε όλα τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” και το χρηματικό διαθέσιμο του Δήμου, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και προχωράμε. Στα νησιά με τον αέρα, με τους κάδους έχουμε πρόβλημα. Σηκώνονται τα καπάκια και διασκορπίζονται τα υλικά.”.