Απολογιστική ματιά στο έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, από την αρμόδια αντιδήμαρχο, Αγγελική Πρίντεζη

“Νοσεί” η καθαριότητα χωρίς μηχανήματα και προσωπικό

Απαντήσεις για τα προβλήματα στην αποκομιδή της ανακύκλωσης στα χωριά

Μετ΄ εμποδίων πραγματοποιείται το έργο της καθαριότητας στο νησί της Σύρου, αφού με γηρασμένο στόλο οχημάτων και χωρίς προσωπικό, η Υπηρεσία προσπαθεί να ανταποκριθεί στον εφικτό βαθμό, με τους ανθρώπους και τα μέσα που διαθέτει.

Στην απολογιστική συνέντευξή της, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη δίνει απαντήσεις για το έργο της Καθαριότητας την τρέχουσα θητεία, ενώ απαντά και για τα προβλήματα στην αποκομιδή της ανακύκλωσης, για τα οποία η ίδια χρεώνεται από μερίδα πολιτών πως δεν ασκεί έλεγχο στην εργολαβία.

  • Έγιναν κάποιες προμήθειες οχημάτων αλλά ο στόλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας είναι γηρασμένος και έχει πολλά προβλήματα. Είστε ικανοποιημένη στη θητεία σας από τις όποιες προσθήκες κάνατε;

“Μετά από δέκα χρόνια, το 2021 ήρθε ένα νέο απορριμματοφόρο και ένα μικρό δορυφορικό όχημα. Όμως μιλάμε για έναν παλιό στόλο. Με παλιά οχήματα και πολλά χιλιόμετρα που έχουν προβλήματα. Η φθορά είναι μεγάλη και τα απορριμματοφόρα είναι παλιά. Είμαστε στη διαδικασία της ανανέωσης. Την πρώτη θητεία του ενιαίου Δήμου και μετά την 5ετια δεν άλλαξαν μηχανήματα, παρά μόνο με πιέσεις από το Σωματείο, αγοράστηκε ένα σάρωθρο. Κι αυτό έχει φθορές γιατί είναι το μοναδικό για όλο το νησί. Από την πολλή χρήση του αντιμετωπίζει κι αυτό προβλήματα. Χρησιμοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ περιμένουμε ένα γερανοφόρο όχημα και ένα συμπιεζόμενο δορυφορικό. Έχουμε κάνει αίτηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και είμαστε προς το τέλος της έγκρισης για τρία νέα συστήματα βυθιζόμενων κάδων, 100 καφέ κάδους βιοαποβλήτων, μία βούτα συμπιεζόμενη και ένα βουτάκι για τους καφέ κάδους. Χρησιμοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” και πιστεύουμε στο μέλλον πως θα το συνεχίσουμε. Δεν επιτρέπεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με 22.000 κατοίκους να μην έχει τα “εργαλεία” που θα βοηθήσουν τους λίγους εργαζόμενους που υπερβάλλουν πολλές φορές εαυτόν και κάποιοι δουλεύουν και με ζήλο.”.

  • Αναφορικά με το προσωπικό όποιες ενισχύσεις έγιναν στον Δήμο είναι ολιγόμηνες και αυτό στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Ποια είναι η θέση σας για το έργο των εργαζομένων που έχετε στη διάθεσή σας, αυτή τη θητεία;

“Από το 2019 ως τώρα, το όλο προσωπικό έχει μειωθεί και έχει μείνει το 50%. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Η όλη διαδικασία στη καθημερινότητα προχωρά δύσκολα. Επί covid είχαν προσληφθεί 17 άτομα. Αυτά δεν υπάρχουν τώρα. Από εκεί και μετά, έγινε μία προκήρυξη με κριτήρια ΑΣΕΠ, αλλά πήραμε πέρυσι 5μηνα και φέτος 6μηνα, αν και θα ήταν καλό να ήταν δυο οι διαγωνισμοί για να υπήρχε ροή. Για κάποιο λόγο δεν μας εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας και καλούμεθα με μικρές εργολαβίες ή με δίμηνα να καλύψουμε τους αθλητικούς χώρους, τους εσωτερικούς χώρους και στον πολιτισμό, που όσο γίνονται δράσεις, χρειάζεται και παρουσία. Επίσης, από πέρυσι δεν υπήρξε μέριμνα για την αποχωρήσασα καθαρίστρια παιδικού σταθμού και η Υπηρεσία μας καλύπτει και αυτό το κομμάτι. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Πολύ δύσκολη. Το μέλλον απ΄ όσο βλέπω είναι δυσοίωνο και το καθιστά δυσοίωνο η μη έγκριση του δεύτερου διαγωνισμού μέσα σε αυτή τη χρονιά, που θα μας έδινε προσωπικό και τον Ιανουάριο. Υπάρχουν πρόσωπα που θα συνταξιοδοτηθούν και το κράτος παρόλο που έχει ζητήσει ο Δήμος μόνιμο προσωπικό, δεν προκηρύσσει διαγωνισμό στον ΑΣΕΠ. Από εκεί και μετά, η Υπηρεσία θα λειτουργήσει σύμφωνα με αυτά που μπορούμε να εκτελούμε.”.

  • Ποια είναι η αποτίμησή σας για την εργολαβία της ανακύκλωσης και την αποκομιδή; Πέρασε ο Δήμος σε εργολαβία τα τελευταία χρόνια ξανά και κατά καιρούς ακούγονται παράπονα για μη αποκομιδή και για κακή εικόνα τουριστικών περιοχών της Σύρου. Τι απαντάτε;

“Ο Δήμος όταν είχε το έργο της ανακύκλωσης είχε χρησιμοποιήσει τα 17 άτομα, κάποια από αυτά που είχε προσλάβει λόγω covid. Βέβαια δεν είχε τα κατάλληλα “εργαλεία”. Όπως η πρέσα ή το συμπιεζόμενο βουτάκι. Όμως την περίοδο της πανδημίας είχαμε μικρότερο όγκο ανακύκλωσης. Ο κάθε εργολάβος προσλαμβάνει δύο, τρία άτομα και με αυτά κάνει τη δουλειά του. Αν του χαλάσουν μηχανήματα, μπορεί να ενοικιάσει ή να πάρει από εμάς. Επίσης, μπορεί να αρρωστήσει ένα άτομο, όπως συνέβη τελευταία και να γίνει αντικατάσταση με άλλο άτομο που δεν γνωρίζει τη διαδρομή. Έτσι προέκυψε και το πρόβλημα της μη αποκομιδής σε κάποια σημεία την εβδομάδα που μας πέρασε. Δεν βγήκα ποτέ να το πω δημόσια γιατί σημασία δεν έχει να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και όταν διανύουμε μία προεκλογική περίοδο και όταν ο άλλος βλέπει αμάζευτη την ανακύκλωση θα βγει και θα σχολιάσει.”.

  • Είναι σοβαρό θέμα η εικόνα του νησιού και δεν λέγονται όλα για προεκλογική σκοπιμότητα…

“Συμφωνώ. Στην εικόνα του νησιού όμως, συγκαταλέγεται και το εξής. Ο κάθε πολίτης που πετά την ανακύκλωση είναι υποχρεωμένος να έχει “σπασμένη” την κούτα και μαζεμένα τα χαρτόνια και όχι να αφήνει έξω από τους κάδους την ανακύκλωση. Είναι σαφέστατος ο κανονισμός. Είναι λυπηρό να επαναλαμβάνουμε συνέχεια τα ίδια. Δηλαδή τι να κάνουμε; Να φτάσουμε στο σημείο να συγκρίνουμε πως ήταν η αποκομιδή παλαιότερα το καλοκαίρι και πως είναι τώρα; Δεν πρόκειται να φτάσω σε αυτό το σημείο. Έπρεπε να είμαστε καλύτεροι, να μην είχε αρρωστήσει ο οδηγός, να μην είχε κόψει το δάχτυλό του ο εργάτης και η ανακύκλωση να ακολουθεί το πρόγραμμά της. Από εκεί και πέρα, ναι, πήγαμε δυο ημέρες πίσω. Μετά μαζεύτηκε η κατάσταση. Ο Δήμος δεν έχει προσωπικό για την ανακύκλωση. Άρα, πάμε σε εργολαβία. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει στο μέλλον με τη γραμμή του κεντρικού κράτους να μην μπορούν οι Δήμοι να προσλάβουν προσωπικό. Τι θα γίνει για την καθημερινότητα; Δεν είναι επιλογή μας. Είναι δυνατόν να μπαίνουμε σε διαδικασίες να κυνηγάμε τον χ, ψ εργολάβο;”.

  • Κάποιες φορές μπορεί να απαιτείται και αυτό…

“Κάποιες φορές το κάνουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει πάνω του την ανακύκλωση. Φυσικά δεν είμαστε περήφανοι γι αυτό.”.

  • Για τη θητεία σας αναφορικά με το κομμάτι της Καθαριότητας, τι πρόσημο θα βάζατε; Εξαντλείτε κάθε προσπάθεια με τα διαθέσιμα μέσα και το διαθέσιμο προσωπικό που έχετε;

    “Φυσικά. Δεν μπορώ να πω κάτι γι αυτούς τους υπαλλήλους που δουλεύουν παραπάνω από το κανονικό. Οι περισσότεροι εργάζονται με ζήλο και φιλότιμο για την Υπηρεσία που τους πληρώνει. Δεν φταίνε εκείνοι αν δεν υπάρχουν οχήματα και μηχανήματα και όσα χρειάζονται. Οι ίδιοι κάνουν το καλύτερο. Η ομάδα κάνει ό,τι μπορεί. Πρέπει να πω ότι η ενίσχυση με προσωπικό και μηχανήματα θα βοηθήσει κατά πολύ την Υπηρεσία να επιβιώσει.”.