Καθυστερήσεις στην εργολαβία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καθώς μέσα στον Αύγουστο υπάρχουν εκκρεμότητες

“Πονοκέφαλος” το γεμάτο ξερά χόρτα οδικό δίκτυο της Σύρου

Παρόμοια κατάσταση και στο δημοτικό οδικό δίκτυο, ενώ είναι σε εξέλιξη αποψιλώσεις

Εικόνες που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη τόσο στους κατοίκους της Σύρου, όσο και στους επισκέπτες της, αναφορικά με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, καθώς αν και διανύουμε τον Αύγουστο, οι εκκρεμότητες σε αποψιλώσεις ξερών χόρτων είναι τεράστιες.

Οι διερχόμενοι οδηγοί, όπου κι αν στρέψουν το βλέμμα τους κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους από και προς τα χωριά, συναντούν δρόμους γεμάτους από ξερά χόρτα, πινακίδες “πνιγμένες” στους θάμνους και δυσδιάκριτα όρια δρόμων, εξαιτίας της ανυπαρξίας αντανακλαστικών της εργολαβίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για τον καθαρισμό του επαρχιακού δικτύου.

Στο πλαίσιο της σύμβασης τριετούς διάρκειας, ο αρμόδιος εργολάβος είναι υποχρεωμένος να ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα, ωστόσο για την αντιπυρική περίοδο του 2023, φαίνεται πως προχωρά με σοβαρές καθυστερήσεις.

Σήμερα, στο νησί της Σύρου, δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή που να είναι πλήρως απαλλαγμένη από ξερά χόρτα, την ίδια στιγμή που ο καύσωνας των τελευταίων εβδομάδων, “απειλεί” ευθέως κάθε τόπο.

Για όλα τα παραπάνω και για τη σημερινή παρουσία της εργολαβίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που έχει τα μεγάλα αναπάντητα θέματα, η “Κοινή Γνώμη” μίλησε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Λουκά Καραδήμα, ο οποίος γνωστοποίησε πως η Περιφερειακή Αρχή και η αρμόδια Υπηρεσία κάνουν εδώ και μήνες συνεχείς οχλήσεις προς τον εργολάβο.

Σημειώνεται πως η σύμβαση τριετούς διάρκειας για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου είχε προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ και υπεγράφη στις 2 Φεβρουαρίου του 2023.

Ωστόσο, πρέπει εξ αρχής να αναφερθεί πως σχεδόν παρόμοια είναι η κατάσταση στο δημοτικό οδικό δίκτυο, με τη διαφορά πως το συνεργείο του Δήμου έχει σταθερή παρουσία στις διάφορες περιοχές ευθύνης του από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα.

Συνεχείς πιέσεις από την Περιφέρεια

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραδήμας αναφέρει πως πράγματι η εργολαβία προχωρά με καθυστερήσεις, ενώ η Περιφέρεια έχει ασκήσει πιέσεις εδώ και καιρό. “Επανειλημμένως έχουμε απευθύνει έγγραφα προς την ανάδοχο Κοινοπραξία. Ξεκίνησαν καθαρισμό κοπής εκρίζωσης θάμνων, καθαρισμούς μόρφωσης τάφρων. Υπήρξαν θέματα και προβλήματα και δεν ήταν οι συγκεκριμένες εργασίες σύμφωνα με τις προδιαγραφές”, παρατηρεί σχετικά, επισημαίνοντας πως, “με τις υποδείξεις μας, τις οδηγίες και την καθημερινή παρουσία του επιβλέποντα μηχανικού που είναι και υπεύθυνος για το επαρχιακό οδικό δίκτυο, νομίζω πως σε γενικές γραμμές συμμορφώθηκε ο ανάδοχος”. Πλέον, πρόσθεσε πως, “οι εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές”, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “η συγκεκριμένη εργολαβία αφορά πλείστες εργασίες, δεν είναι μόνο του καθαρισμού και της κοπής χόρτων κλπ. Αφορά και σε ασφαλτοστρώσεις, σκυροδέματα, στηθαία ασφαλείας κ.α.. Ο προϋπολογισμός ήταν 2,3 εκατ. ευρώ, μετά ο ανάδοχος έδωσε έκπτωση”.

Εκκρεμότητες

Δεδομένου πως το νησί δεν ήταν έτοιμο για την αντιπυρική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μη προστασία, σε περίπτωση πυρκαγιών, ο κ. Καραδήμας τονίζει πως, “η αλήθεια είναι πως δυστυχώς υπάρχουν εκκρεμότητες. Βέβαια είναι έξω στον δρόμο συνεργεία του αναδόχου και καθαρίζουν”.

Επανέλαβε δε, πως, “εννοείται και ασκούμε πίεση. Αν δείτε πόσα έγγραφα έχουμε κάνει ως Περιφέρεια… Υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς αναδόχου. Άργησε να ξεκινήσει. Πλέον όμως, τα συνεργεία έχουν έναν συγκεκριμένο ρυθμό και δουλεύουν”.

Ερωτηθείς για το σημείο που έχει σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί και στο επαρχιακό δίκτυο, αναφέρει τα εξής. “Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα στην Άνω Σύρο και συγκεκριμένα προς την Απάνω Μεριά. Πρέπει να κόψει κάποιους σχίνους που έχουν καταλάβει και μέρος της επαρχιακής οδού. Υπάρχει πρόβλημα. Μελλοντικά, αφού τελειώσει στο τμήμα του Γαλησσά κλπ, θα πάρει εντολή για να πάει στην Απάνω Μεριά να καθαρίσει και να εκριζώσει θάμνους, χόρτα κλπ.”.

Ακολουθούν ασφαλτοστρώσεις

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος θέλησε να ενημερώσει για διαφορετική εργολαβία της Περιφέρειας που από αρχές του επόμενου μήνα θα συνεχίσει τις ασφαλτοστρώσεις. “Από 4 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε πάλι και εργασίες ασφαλτοστρώσεων. Θα ξεκινήσουμε από την Ποσειδωνία και θα ασχοληθούμε με τμήμα 1,5 χλμ, θα προχωρήσουμε στον Φοίνικα σε τμήμα δρόμου 700 μ., μετά στο Κίνι και θα ασφαλτοστρώσουμε 4 χλμ και μετά θα συνεχίσουμε στο κομμάτι που αφήσαμε στη Βάρη και στο Αχλάδι, περίπου 2 χλμ έκταση.

Προς το παρόν και δεδομένης της επισκεψιμότητας δεν γίνονται άλλες ασφαλτοστρώσεις. Από αρχές Σεπτέμβρη θα προχωρήσουμε κανονικά”, σχολιάζει σε απόλυτο τόνο.

Για το δημοτικό οδικό δίκτυο

Τέλος, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αγγελική Πρίντεζη μιλώντας για την ευθύνη στο δημοτικό οδικό δίκτυο και τον καθαρισμό του, αναφέρει πως οι εργασίες εκτελούνται σταθερά, με το διαθέσιμο προσωπικό. “Βέβαια απομένουν εκκρεμότητες. Κόβουμε συνέχεια με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, από τον Ιανουάριο, με το δικό μας συνεργείο που φέτος και πλέον είναι ένα”. Σύμφωνα με όσα προσθέτει, “έχουμε ασχοληθεί με παιδικές χαρές και τους μικρούς δρόμους της Ερμούπολης και με διάφορες περιοχές. Έχουμε μεταβεί στα χωριά για τις εθνικές επετείους, για το Πάσχα και μετά για την αντιπυρική περίοδο. Όμως, όλα αυτά τα σημεία θα βγάλουν χόρτα ξανά. Αυτή η εργασία δεν σταματά”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, τονίζει πως, “αυτή τη στιγμή, τελειώνουμε με την Ποσειδωνία, έχει τελειώσει η Αζόλιμνος και η Βάρη και προχωράμε. Ήδη στον Φοίνικα υπάρχει συνεργείο και συνεχίζουμε. Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για το δημοτικό οδικό δίκτυο. Επίσης έχουμε εκκρεμότητες στη Λαλακιά και αλλού. Προσπαθούμε για το καλύτερο”.