Σε δημοπρασία βγάζει ακίνητο του ισογείου (επιχείρηση ΣΤΕΛΛΑΣ) του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με στόχο την 9ετη μίσθωσή του

Η αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων “αντίβαρο” σε οικονομικές απώλειες

Στοχεύει σε μακροχρόνιες ενοικιάσεις, όπως ενδεικτικά, το πρώην ΑΓΟΡΑ και το ακίνητο του σούπερ μάρκετ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεχή ροή εσόδων από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας επιδιώκει να έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να αντισταθμίσει οικονομικές “απώλειες” που προκύπτουν με φόντο και την παύση της διοικητικής υποστήριξης της Πολεοδομίας Μυκόνου.

Ειδικότερα, η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει επιτύχει την αξιοποίηση του ακινήτου που στεγάζεται σήμερα το μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, με μηνιαίο ενοίκιο 12.500 ευρώ και ετήσιο έσοδο ύψους 150.000 ευρώ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση “σπρώχνει” κι άλλα δημοτικά ακίνητα. Παράδειγμα αποτελεί το ακίνητο της πρώην επιχείρησης ΑΓΟΡΑ πλησίον της πλατείας Μιαούλη με μηνιαίο αντίτιμο 1.850 ευρώ και ενοικίαση για 12 έτη, ενώ χθες έλαβε και νέα απόφαση για το ισόγειο τμήμα του Δημαρχιακού Μεγάρου που λειτουργεί η επιχείρηση ΣΤΕΛΛΑΣ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης τόσο στην Οικονομική Επιτροπή, όσο και σε δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη”, η αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων μπορούν να παράγουν μία ροή εσόδων, σημαντική, η οποία έρχεται και καλύπτει κενά που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, εστίασε την αναφορά του στη μη παροχή πλέον, υπηρεσιών προς την Πολεοδομία Μυκόνου, η οποία έχει αρχίσει να φέρνει στο ταμείο τις πρώτες συνέπειες, δηλαδή την απώλεια ενός ποσού ύψους 80.000 ευρώ, συγκριτικά με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε πως οικονομικά με τα έσοδα από τις ενοικιάσεις ακινήτων, αλλά και από άλλες πλευρές, ο Δήμος πορεύεται σε ασφαλείς ράγες. Σχετικά με την οικονομική ατζέντα δε, επεσήμανε πως θα γίνει ομαλά η μετάβασή της προς τον νέο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτρη Κοσμά, ο οποίος και ενημερώνεται ήδη από τον κ. Πιταούλη.

Δημοπρασία χωρίς να χαθεί χρόνος για το δημοτικό ταμείο

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιταούλης επεσήμανε σχετικά με το ισόγειο ακίνητο που σήμερα βρίσκεται η επιχείρηση ΣΤΕΛΛΑΣ, πως, η Υπηρεσία στοχεύει σε δημοπρασία για ενοικίαση αναφορικά με τα επόμενα 9 έτη.

“Η Υπηρεσία έχει συντάξει το σχέδιο των όρων διακήρυξης. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα ακίνητο που αποφέρει σημαντικό έσοδο στον Δήμο. Γι αυτό κοιτάζουμε να “τρέξει” η διαδικασία”, ανέφερε, γνωστοποιώντας πως, “προτείνεται η μίσθωση για 140 τ.μ., να είναι 9ετης και σαν πρώτη προσφορά το ελάχιστο δηλαδή να είναι τα 1.100 ευρώ”.

Εξηγώντας τη στάση του να μη μεταθέσει τη συγκεκριμένη διαδικασία στην επόμενη θητεία, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε τα εξής: “Η λογική είναι να τρέξει αυτή η διαδικασία από την παρούσα Δημοτική Αρχή έτσι ώστε η δημοσιοποίηση, που θα γίνει εντός της φετινής χρονιάς -, να μην πέσει πάνω στην αλλαγή της διοίκησης και χαθεί σημαντικό διάστημα και μείνει ξενοίκιαστο το ακίνητο. Αφετέρου αν το ακίνητο έβγαινε προς αξιοποίηση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα είναι μια χειρότερη περίοδος σε σχέση με τώρα, που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τον χρόνο να κάνει την έρευνά του, να το φτιάξει και να προχωρήσει σε λειτουργία για την επόμενη σεζόν”.

Υπενθύμισε μάλιστα πως και το γειτνιάζον ακίνητο, μικρότερο σε έκταση, ενοικιάζεται με αντίστοιχη φιλοσοφία. “Η διπλανή επιχείρηση είναι στα 550-600 ευρώ το ενοίκιο για λιγότερα τετραγωνικά. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ένα σημαντικό έσοδο από τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία”, σχολίασε σχετικά.

Και δυνατότητα υπεκμίσθωσης όπως στο πρώην ΑΓΟΡΑ

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε για τον τρόπο αξιοποίησης του δημοτικού ακινήτου πρώην ΑΓΟΡΑ, αφού μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει εξέλιξη σε πρακτικό επίπεδο εργασιών.

“Επίσημα δεν έχω κάποιο έγγραφο για το πώς θα προχωρήσει η αξιοποίησή του. Καταβάλλονται όμως, κανονικά τα ενοίκια”, γνωστοποίησε, λέγοντας μάλιστα πως, “όταν είχαμε κάνει τη διαδικασία για τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου ακινήτου, είχαμε αποφασίσει να είναι και μακροχρόνια (12 έτη), αλλά είχαμε δώσει τη δυνατότητα και υπεκμίσθωσης του συγκεκριμένου ακινήτου”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “βλέπουμε ότι πολλές φορές αυτό συνέβαινε ή και γινόταν άτυπα χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα, θεωρήσαμε πως επειδή θα γινόταν μία σημαντική δαπάνη για την επισκευή του ακινήτου, έπρεπε να δοθεί αυτό το πλεονέκτημα”.

Πρώτες συνέπειες από την παύση υποστήριξης της Πολεοδομίας Μυκόνου

Αναφορικά με την πτώση εσόδων με φόντο τις αλλαγές στην Πολεοδομία Μυκόνου, ο κ. Πιταούλης τόνισε πως παρουσιάζονται οι πρώτες συνέπειες. “Είναι γεγονός ότι αρχίζει να καταγράφεται η μείωση του εσόδου από τη διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας που είναι σημαντική. Δηλαδή να πω ότι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, η απώλεια είναι γύρω στις 80 χιλ. ευρώ”, υπογράμμισε, εξηγώντας αναλυτικότερα ακόμη πως, “η διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας της Μυκόνου έχει σταματήσει από τον Δήμο μας. Αυτό σημαίνει πως και τα σημαντικά έσοδα που ερχόντουσαν από αυτό το κομμάτι έχουν περιοριστεί. Και εμφανώς στον συγκεκριμένο κωδικό υπάρχει μία απώλεια και δεν έχουμε τις ίδιες εισπράξεις που είχαμε πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο”. Εν τούτοις, πρόσθεσε πως, “αυτή η απώλεια εσόδων υπερκαλύπτεται από άλλους κωδικούς που έχουμε μεγαλύτερη αύξηση”. Ένας εξ αυτών και ο αντίστοιχος της ακίνητης περιουσίας. “Οι κωδικοί αφορούν κυρίως την εκμίσθωση της ακίνητης περιουσίας και η αξιοποίηση της κινητής και άλλοι κωδικοί που σχετίζονται με την τουριστική κίνηση και τη βελτίωση της τουριστικής θέσης του νησιού”, πρόσθεσε, λέγοντας τέλος πως μέλημα σήμερα είναι η ομαλή αλλαγή σκυτάλης.

“Αυτή τη στιγμή και επειδή μας απομένει ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ένας από τους βραχυπρόθεσμους στόχους είναι να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση στο λειτουργικό κομμάτι, από τη μία Δημοτική Αρχή στην επόμενη και να περιορίσουμε τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την αλλαγή. Είμαστε σε επαφή με τον νέο αντιδήμαρχο, Δημήτρη Κοσμά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.