Σταθεροί στο αίτημά τους οι ιδιοκτήτες των ταξί στη Σύρο, καθώς η σημερινή αφετηρία στην πλατεία Μιαούλη προκαλεί πολλά προβλήματα

Προτεραιότητα η μεταφορά της πιάτσας των ταξί

Στόχος η “μετακόμιση” μέσα στην επόμενη θητεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, Λ. Βαρθαλίτη

Εξελίξεις όσον αφορά στη μεταφορά της πιάτσας των ταξί στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στο τμήμα απέναντι από το ύψος της Eurobank, προσδοκούν να έχουν οι ιδιοκτήτες τους, εντός της επόμενης θητείας, με τον πρόεδρο του Σωματείου, Λευτέρη Βαρθαλίτη να μιλά σχετικά στην “Κοινή Γνώμη”.

Ουσιαστικά παρήλθε μία ακόμη δημοτική περίοδος κατά την οποία το αίτημά τους δεν ικανοποιήθηκε, με τους ίδιους να κάνουν υπομονή και να βάζουν πλάτη, προκειμένου να προταχθεί η έγκριση του master plan (του νέου λειτουργικού σχεδιασμού του λιμένα), ώστε ακολούθως να μετακομίσουν την αφετηρία τους.

Σημειώνεται πως η μεταφορά της πιάτσας των ταξί θα μπορέσει να υλοποιηθεί στην περίπτωση που εγκριθεί πρώτα το master plan, ώστε μετά να είναι εφικτή η ήπια αλλαγή του παραλιακού τμήματος στο οποίο προβλέπεται αυτά να “σταθμεύουν”.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι συζητήσεις των ίδιων με την πλευρά της επόμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία θα αναλάβει από αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί ο κ. Βαρθαλίτης μιλώντας στην εφημερίδα, πρόκειται για ένα λογικό αίτημα το οποίο θα επικοινωνηθεί και προς τον νέο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κώστα Γαβιώτη, αν και όπως υπενθύμισε, το γνωρίζει σε βάθος και ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου.

Πρέπει να αναφερθεί πως η κατάργηση της επικίνδυνης σήμερα πιάτσας ταξί στην πλατεία Μιαούλη, θα σημάνει τη μεταφορά τους στο παραλιακό τμήμα (έναντι Eurobank) ενώ παράλληλα θα διατηρηθούν οι αφετηρίες στην πλατεία Ηρώων, καθώς και οι δύο θέσεις στο parking στον Σκλαβενίτη και στο kiss ‘n’ ride για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Συνάντηση με τη νέα Δημοτική Αρχή

Στην ερώτηση σε ποιο στάδιο είναι οι επαφές του προέδρου με τη νέα Δημοτική Αρχή για το θέμα, απάντησε τα εξής: “Είμαστε σε αναμονή για τη μεταφορά μας στην πλευρά της θάλασσας, στο παραλιακό τμήμα απέναντι από το ύψος της Eurobank. Μιλάμε για 19 θέσεις ταξί και αυτό θα μας εξυπηρετήσει σημαντικά. Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τις θέσεις μας”, ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “προεκλογικά μας συνάντησαν και οι δύο τότε υποψήφιοι δήμαρχοι, ο Αλέξης Αθανασίου και ο Άρης Ρώτας και αναφέραμε τι θέλουμε να γίνει”.

Σήμερα, που οι εκλογές ανέδειξαν τη νέα διοίκηση, ο κ. Βαρθαλίτης, μίλησε για τις επόμενες κινήσεις. “Όταν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή επίσημα θα επιδιώξουμε συνάντηση και συζήτηση άμεσα. Στη θέση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου μπήκε νέο πρόσωπο και θα πρέπει να εστιάσουμε και σε εκείνον. Προς το παρόν δεν έχουμε κάνει κάποια επαφή με τον ίδιο και προεκλογικά όταν μιλήσαμε δεν ήταν στη συζήτηση. Ωστόσο, για τη συνάντηση θα το φροντίσουμε με την πρώτη ευκαιρία”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως, “θα είμαστε και στη διάθεσή του για το θέμα καθώς γνωρίζουμε με λεπτομέρειες το ιστορικό”.

Οι προϋποθέσεις της μεταφοράς

Ο κ. Βαρθαλίτης υπενθύμισε και τις προϋποθέσεις που πρέπει να “κλείσουν” για να είναι εφικτή η μεταφορά της πιάτσας των ταξί στο παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης.

“Με πίεση στο Υπουργείο Ναυτιλίας θεωρώ πως θα προχωρήσουμε”, εκτίμησε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, “εδώ είναι το ζήτημα. Για να μεταφερθούμε και για να γίνουν αλλαγές στο παραλιακό τμήμα, θα πρέπει να να υπάρξει πρώτα η έγκριση του master plan. Δεν θα μπορούσαμε νωρίτερα να απαιτήσουμε να πάει πίσω το master plan για να γίνει η πιάτσα. Άρα, χρειάζεται η έγκρισή του και μετά η μικρή αλλαγή που χρειαζόμαστε. Έχουμε βάλει πλάτη με τη σειρά μας για το καλό του τόπου”.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά την έγκριση, θα είναι εύκολο να “σπάσουν” τα τμήματα της παραλιακής ζώνης για τη διαμόρφωση της πιάτσας, ώστε κατά μήκος να χωρούν περί τα 19 οχήματα – ταξί. “Μία προϋπόθεση είναι η αφαίρεση μερικών μαρμάρων από το σημείο. Σίγουρα χωρίς άδεια δεν μπορούμε να “σπάσουμε” τμήμα του έργου της ανάπλασης”, επανέλαβε, υπενθυμίζοντας βέβαια πως, σήμερα, μία ακόμη προϋπόθεση έχει κλείσει. “Δεν θεωρώ ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αυτό που ζητάμε. Από τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλυφθούν άλλωστε, πρέπει να πούμε ότι η μία εξ αυτών έχει κλείσει. Είχαμε πρόβλημα με τους κάδους και το κοντέινερ. Άρα, υπογειοποίησαν τους κάδους”.

Το σενάριο που απορρίφθηκε

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση στο θέμα της αναστροφής δε, υπενθύμισε πως στο παραλιακό μέτωπο είχαν προβλεφθεί δύο κόμβοι που όμως δεν κατασκευάστηκαν. Αυτό θα βοηθούσε αν τελικά μετακόμιζαν στην παραλία, αλλά προς την πλευρά των κτηρίων.

“Επί εποχής μελέτης Καρεκλά για το συγκοινωνιακό είχαν προβλεφθεί δύο κόμβοι. Στο ύψος του λιμένα στην Πυροσβεστική και στο ύψος του μνημείου Εθνικής Αντίστασης. Αν υπήρχαν αυτοί οι δύο κόμβοι θα λύνονταν πολλά θέματα. Και στην πλευρά της Eurobank που είχε πει να πάμε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, θα ήταν εφικτό αν υπήρχαν οι δύο κόμβοι. Τώρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα”, τόνισε, υπενθυμίζοντας εμμέσως γιατί απορρίφθηκε το εν λόγω σενάριο.

Ο κ. Βαρθαλίτης δε, μίλησε και για τον σημερινό αποκλεισμό της Δόξας, παρατηρώντας τα ακόλουθα. “Τα προβλήματα είναι αρκετά και είναι και έντονα, κυρίως τώρα που έχει κλείσει ο δρόμος. Δηλαδή τώρα που πηγαίνουμε Δόξα μέσω Λαλακιάς, η χρέωση ανεβαίνει στα 5 και 6 ευρώ, ενώ η ελάχιστη είναι 4 ευρώ”, σχολίασε σχετικά.

Κατάληψη θέσεων και ασυνειδησία

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως το Σωματείο προσδοκά εξέλιξη το ταχύτερο για την υπόθεση της νέας πιάτσας. “Εννοείται και θέλουμε να “μετακομίσει” η πιάτσα μέσα σε αυτή τη θητεία. Είναι κάτι που πρέπει να προχωρήσει”, ανέφερε, κάνοντας λόγο και για τα προβλήματα της θερινής σεζόν. “Είχαμε θέματα και προβλήματα με τη στάθμευση ακόμη και στις θέσεις μας, στην πιάτσα των ταξί στην πλατεία”, τόνισε χαρακτηριστικά, αν και όπως επεσήμανε, τη φετινή σεζόν ανταποκρίθηκαν επαρκώς η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο.

“Θα τολμήσω να πω ότι ειδικά φέτος, η Αστυνομία ήταν άψογη. Έκανε πολύ σωστά τη δουλειά της. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα σταθμευμένα οχήματα, τα παρανόμως σταθμευμένα, αλλά με τη βοήθεια του Λιμενικού και της Αστυνομίας, θεωρώ ότι πήγαμε εξαιρετικά. Βέβαια η νοοτροπία του κόσμου πρέπει να βελτιωθεί. Δεν γίνεται να υπάρχει ασυνειδησία”, υποστήριξε ο κ. Βαρθαλίτης, κλείνοντας το θέμα.