Εκδήλωση μνήμης για την Μικρά Ασία

“Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ”

Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ιωνίας, Λουκάς Χριστοδούλου στην “Κοινή Γνώμη”

Η οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Σμύρνης, καθώς και η μεγάλη άνοδος του Ελληνισμού στα παράλια της Μικράς Ασίας αποτυπώθηκαν στην έκθεση σπάνιων καρτ ποστάλ, τις οποίες συνέλεξε και παρουσίασε στη Σύρο ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) Δήμου Ιωνίας, Λουκάς Χριστοδούλου.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και μέλος της Ένωσης Σμυρναίων ανέπτυξε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου το θέμα “Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ”, μία εργασία αφιερωμένη στην πρωτοπολιτεία της Ανατολής.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τη Σμύρνη μέσα από μία επιλογή 250 καρτών και χαρτών, να γνωρίσει τις πόλεις και τις κωμοπόλεις που υπήρχαν στο νομό της, καθώς και να περιπλανηθεί στο Κορδελιό, στο Γκιόζ Τεπέ και στα υπόλοιπα προάστιά της.

Αρμονική συμβίωση πέντε κοινοτήτων

“Μέσα από το υλικό, μπορούμε να δούμε κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο αυτό που αποτελούσε εκείνη την εποχή μια παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή μέσα σε μία πόλη να συμβιώνουν αρμονικά πέντε κοινότητες, οι Τούρκοι, οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Εβραίου και οι Λεβαντινοί”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Χριστοδούλου.

Σημειώνεται ότι Λεβαντινοί ήταν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, οι οποίοι πριν χρόνια είχαν εγκατασταθεί στη Σμύρνη, ασκώντας εμπόριο.

Οι πέντε κοινότητες παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές τόσο στη δημόσια διοίκηση (νοσοκομεία, εκκλησίες, τράπεζες, δικό του ταχυδρομείο, σχολεία), όσο και στην οικονομική ζωή. Το 80% της οικονομικής δραστηριότητας ανήκεστα χέρια των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας. “Αυτός ήταν άλλωστε και ένας λόγος που οι Τούρκοι έκαψαν τη Σμύρνη”, σημείωσε ο ομιλητής.

Κομβικό σημείο για εμπορική δραστηριότητα

Η Σμύρνη ήταν ένα από τα πέντε μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου μαζί με την Κωνσταντινούπολη, τον Πειραιά, τη Μασσαλία και την Αλεξάνδρεια και αποτελούσε κομβικό σημείο, καθώς έδινε τη δυνατότητα στα εμπορεύματα που εισέρρεαν από την Ευρώπη να κατευθύνονται προς το εσωτερικό της Τουρκίας και αντίστοιχα και αντίστοιχα στα προϊόντα που ήταν προς εξαγωγή στην Ευρώπη να διοχετεύονται μέσω του λιμανιού της Σμύρνης.

“Καλώς ή κακώς, η Σμύρνη έπαιξε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περίοδο 1900-1922” τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα υπόδειγμα πόλης. Εξήγησε δε ότι “κάτι αντίστοιχο έγινε αργότερα στην Νέα Υόρκη, μόνο που εκεί πέρα δεν υπήρχε τέτοια εκδίκηση και μίσος. Οι λευκοί δεν έπιασαν τους μαύρους να τους εξολοθρεύσουν, αλλά έβγαλαν νόμους έτσι ώστε όλες αυτές οι εθνότητες να μπορούν να συνυπάρχουν και να συζούν αρμονικά”.

Η μαύρη σελίδα της ιστορίας

Αναφερόμενος στην Μικρασιατική Καταστροφή, υπογράμμισε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους δεν έχει επαναληφθεί ποτέ κάτι αντίστοιχο. “Μπορούμε να πούμε ότι ήταν η πρώτη εθνοκάθαρση των λαών. Οι Τούρκοι κάτι τέτοιο επιδίωκαν. Η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε εκλείψει. Βρήκαν έναν ηγέτη που λεγόταν Κεμάλ Ατατούρκ και ο ίδιος μπόρεσε με την επιδεξιότητα και τις ικανότητές του, να βάλει κάτω από το κεφάλι του όλον αυτό τον λαό, ένα λαό αγράμματο, που είχε μάθει να είναι ηττημένος τα τελευταία 30 χρόνια, που είχε συρρικνωθεί και είχε φτάσει πλέον στα παράλια της Μικράς Ασίας. Ο μεγάλος αυτός στρατηγός, επονομαζόμενος και ο πατέρας των Τούρκων κατάφερε να φτιάξει έναν πολύ αξιόμαχο στρατό, μην ξεχνάμε ότι από το 1910 η στρατιωτική εκπαίδευση των Τούρκων ήταν στα χέρια των Γερμανών, οπότε και ο Κεμάλ Ατατούρκ έχοντας επιδέξιους Τούρκους δασκάλους ήδη είχε αρχίσει μετά το 1914 να ασκεί διωγμούς από το εσωτερικό της Μικράς Ασίας”.