Εγκαίνια της έκθεσης μαθητικών τετραδίων και φωτογραφιών από τον 19ο αιώνα

Η σχολική εμπειρία μέσα από τη σπάνια συλλογή του Μάνου Ελευθερίου

Μία ενότητα της προσωπικής Συλλογής του Μάνου Ελευθερίου παρουσιάζεται από χθες στη γενέτειρά του με τίτλο “Τετράδια και φωτογραφίες μαθητών από τον 19ο αιώνα”.

Χειρόγραφες σημειώσεις, ασκήσεις μαθητών, μαθητολόγια, ενδεικτικά, τετράδια καλλιγραφίας δημοτικών σχολείων, καθώς και φωτογραφικό αναμνηστικό υλικό από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με ειδική γωνιά για την εκπαίδευση στο νησί της Σύρου θα φιλοξενούνται για τους επόμενους τρεις μήνες στην Αίθουσα 3 στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

O ποιητής Mάνος Eλευθερίου σκύβει στον κόσμο των παιδιών, στην τρυφερή μαθητική ηλικία που η γνώση εισχωρεί στον ανέμελο και αθώο τρόπο αντιμετώπισης της ζωής τους. Mια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση, διότι το υλικό αυτό εκτίθεται για πρώτη φορά.

Η σχολική εμπειρία όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε μαθητικά τετράδια του 19ου και του 20ου αιώνα από τη σπάνια συλλογή του Συριανού συγγραφέα, ποιητή και στιχουργού, εγκαινιάζει τον ένα εκ των δύο νέων εκθεσιακών χώρων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίες προσθέτουν ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση και η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην ιστορικό τέχνης κ. Μαρίζα Δαλεζίου, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην επισκευή και ανακαίνιση των δύο νέων αιθουσών με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και ιδιωτών οι οποίοι αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Αναλυτικότερα, στο αυριανό φύλλο της “Κοινής Γνώμης”.