Ένα πρωτότυπο δώρο που «μορφώνει» και ομορφαίνει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου - Ερμούπολης

Διαδραστικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλιόδεντρο, φτιαγμένο με το μεράκι, τη φαντασία και την αγάπη των μαθητών της Δ’ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ομορφαίνει τις φετινές γιορτές τον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που είναι πάντοτε ανοιχτή σε κάθε ευφάνταστη, πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της μαθητικής κοινότητας.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και ο δάσκαλος της Δ’ Τάξης Νεκτάριος Φαρασόπουλος, σε συνεργασία με την δασκάλα μουσικής κ. Ελένη Βαλδραμίδου κατασκεύασαν ένα Διαδραστικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο από βιβλία, το οποίο κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης.

Το κοινό έχει την ευκαιρία όχι μόνο να θαυμάσει ένα δέντρο, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και προωθεί την αξία της φιλαναγνωσίας, αλλά να έρθει και πιο κοντά στο πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα έναν μοναδικό συνδυασμό της χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών και της τεχνολογία.

Στολίδια με… κρυφούς κωδικούς

Η μοναδικότητα του δέντρου οφείλεται στα στολίδια που χρησιμοποιήθηκαν για την διακόσμηση. Τα χειροποίητα σπιτάκια και αστεράκια των μαθητών έχουν το καθένα κι από έναν κωδικό QR. Με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ και μιας εφαρμογής ανάγνωσης κωδικών QR (QR code scanner), όλοι οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης μπορούν να ακούσουν και να δουν τα παιδιά της τάξης να τραγουδούν παραδοσιακά Συριανά και Κυκλαδίτικα Κάλαντα, να παρακολουθήσουν πως έφτιαξαν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο από βιβλία καθώς και να πληροφορηθούν για το πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Για τις ανάγκες του πρότζεκτ, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Τάξης επισκέφτηκαν το Θέατρο Απόλλων προκειμένου να τραγουδήσουν παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Σύρου και Κυκλάδων. Η προσπάθειά τους καταγράφηκε σε βίντεο τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε επισκέπτης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης από το κινητό ή το τάμπλετ του, σκανάροντας τους κωδικούς που βρίσκονται πάνω στα στολίδια του βιβλιόδεντρου.

«Μας αρέσει να δοκιμαζόμαστε»

«Σκεφτήκαμε φέτος να κάνουμε κάτι διαφορετικό, που δεν είχαμε ξανακάνει, καθώς μας αρέσει να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο δάσκαλος της τάξης Νεκτάριος Φαρασόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν συνεργάστηκε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικροί Επιστήμονες».

Όπως εξήγησε, επιθυμία της τάξης ήταν η κατασκευή στολιδιών με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. «Μας αρέσει να μην πετάμε τίποτα και να χρησιμοποιούμε κάποια πράγματα ξανά και ξανά. Κι επειδή δεν θέλαμε να ξεφύγουμε από τη λογική των πλαστικών δέντρων που είναι μιας απαρχαιωμένης αισθητικής, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με βιβλία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη για το στήσιμο του δέντρου, τυγχάνοντας της θερμής φιλοξενίας της υπεύθυνης κ. Χαρούλας Σκαβάκη, όσο και όλου του προσωπικού της δομής. Με χαρά και ενθουσιασμό, έστησαν το δέντρο, την κορυφή του οποίου κοσμεί ένα «βιβλιοάστρο» και το στόλισαν με τις πρωτότυπες δημιουργίες τους, στις οποίες κρύβεται ο κόπος αλλά και η προσπάθεια που κατέβαλλαν για να παρουσιάσουν κάτι όμορφο και κοντά στο πνεύμα της εποχής. Χάρη στην τεχνολογία και τη δύναμη του διαδικτύου, τα παιδιά θα εμφανίζονται σε κάθε κινητό ή τάμπλετ για να τραγουδήσουν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Σύρου και των Κυκλάδων, αλλά και για να δείξουν βήμα προς βήμα σε κάθε ενδιαφερόμενο πώς μπορούν να υιοθετήσουν την ιδέα τους και να την υλοποιήσουν με απλό τρόπο.

«Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για όποιον κάτοικο της Σύρου το επιθυμεί, να έρθει από κοντά να δει τη δουλειά των παιδιών, να ακούσει τα κάλαντα και να ενημερωθεί για το σύνολο των εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου», κατέληξε ο κ. Φαρασόπουλος.

«Βάλαμε την προσωπική μας σφραγίδα»

Οι μαθητές δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα δηλώνοντας στην «Κοινή Γνώμη» χαρούμενοι που δημιούργησαν κάτι πρωτότυπο, με την προσωπική σφραγίδα τους. «Είναι όμορφο να ετοιμάζεις κάτι δικό σου και να ανυπομονείς για τη στιγμή που η οικογένεια και οι φίλοι σου θα το αντικρίσουν για πρώτη φορά» τόνισαν.

Σημειώνεται ότι πιστή στο ετήσιο ραντεβού της με τα παιδιά του νησιού, η Δημοτική Βιβλιοθήκη περιμένει και φέτος τα Χριστούγεννα τους μικρούς φίλους της για να φτιάξουν μαζί χριστουγεννιάτικα στολίδια από οριγκάμι με τη βοήθεια των εθελοντών. Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα.