Απολογισμός δράσεων της «ακέφαλης» Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης για το 2016

Αλώβητη από τα «πήγαινε - έλα»

Πλούσιος αποτιμάται ο απολογισμός δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης για το 2016, παρά την -αδιαμφισβήτητα- μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστη η δομή λόγω των συνεχών αλλαγών στα πρόσωπα της Διοικούσας Επιτροπής.

Τρία σχεδόν μετά την ανάληψη καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής, η εν λόγω Επιτροπή δεν έχει ακόμα λάβει σταθερή μορφή, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται κωλύματα και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση τυπικών διαδικασιών.

Αυτή τη στιγμή, αναμένεται ο επίσημος ορισμός του αντικαταστάτη της προσφάτως παραιτηθείσας από τη θέση της δημοτικής συμβούλου Ιωάννας Σίμου, προκειμένου η Επιτροπή να μη μένει άλλο «ακέφαλη».

Υπογραμμίζεται ότι η δράση της Βιβλιοθήκης καταγράφεται στην Έκθεση του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και περιλαμβάνεται στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής που θα παρουσιαστούν αύριο στις 18:00 στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ήσυχη δύναμη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφόρηση σε όλους τους επισκέπτες της και προωθεί τη στήριξη προγραμμάτων διδασκαλίας, έρευνας και προσφοράς υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο των στόχων της για την ενίσχυσης της αναγνωσιμότητας και κάθε είδους μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, την προηγούμενη χρονιά διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, εντατικοποιήθηκαν συνεργασίες με Πολιτιστικούς Φορείς, σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και με Μ.Κ.Ο.

Στόχος της δομής παραμένει η συνέχιση και επέκταση των δράσεων αυτών και το 2017 με έμφαση στην προσέγγιση των πολιτών, όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων, μέσα από την αδιάλειπτη λειτουργία της. Κάτι που επιτυγχάνεται χάρη στην ενεργή συμμετοχή μαθητών όλων των βαθμίδων σε εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με εθελοντές της δομής.

Συλλογή

Το κύριο έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτυπώνεται μέσα από τον μεγάλο αριθμό αναγνωστών, ερευνητών και τον αριθμό των δανειζόμενων βιβλίων, που ξεπέρασαν τις 7.800. Η διαδικασία εισαγωγής του υλικού στη συλλογή της Βιβλιοθήκης έχει εντατικοποιηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετείται στα ράφια και να δανείζεται άμεσα. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επισκέψεις

Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις 45 τμημάτων σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δράσεις αφορούσαν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας, projects τοπικής ιστορίας, γνωριμίας με τη Βιβλιοθήκη, βιβλιο-ερευνητικές εργασίες και ξεναγήσεις.

Θεματικοί κύκλοι δημιουργικών δραστηριοτήτων κατά ηλικίες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους μαθητές της Βαρδακείου Σχολής εκδηλώσεις αφήγησης παραμυθιών από τη Γεωργία, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, τη Γαλλία, την Ουκρανία, την Αλβανία και την Ελβετία. Η μεγάλη ανταπόκριση οδήγησε στο προγραμματισμό αφηγήσεων κατά τις πρωινές ώρες για τα σχολεία του νησιού. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ημέρα εορτάστηκε και φέτος στο πλαίσιο των συναντήσεων της Λέσχης Ανάγνωσης για παιδιά. Τα μέλη της ανέγνωσαν το μήνυμα του ταλαντούχου ποιητή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Sergey Makhotin, περιηγήθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης, επισκέφτηκαν ένα βιβλιοπωλείο του νησιού και έλαβαν αναμνηστικά δώρα (βιβλίο, σελιδοδείκτη και τσάντα).

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι μικροί επισκέπτες της Βιβλιοθήκης συμμετείχαν στα καλοκαιρινά «Παραμυθοπαιχνιδίσματα», που περιελάμβαναν θεατρικό παιχνίδι, δραστηριότητες, αφηγήσεις, καθώς αι γνωριμία με τα παραμύθια και τους θρύλους του τόπου μας. Για πρώτη φορά, οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης αποφάσισαν να πειραματιστούν και με μικρότερες ηλικίες, ξεκινώντας το όριο συμμετοχής από τριών χρονών σε συγκεκριμένες δράσεις. Η δράση αυτή αναμένεται να επαναληφθεί και τη φετινή θερινή περίοδο.

Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο υλοποιήθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα του CERN «Μικροί Επιστήμονες» με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού Νεκτάριου Φαρασόπουλου. Μέσα από πειράματα φυσικής με απλά υλικά, δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν την επιστήμη.

Επιπλέον, διοργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων, Αποκριών και Πάσχα. Οι παραπάνω δράσεις βασίστηκαν στη διάθεση και το μεράκι εξειδικευμένων εθελοντών που ανιδιοτελώς «μοιράστηκαν» τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, χωρίς κανένα κόστος υλοποίησης παρά μόνο την ενημερωτική αφίσα που δημοσιεύτηκε. Η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η επανάληψη αρκετών προγραμμάτων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους ενήλικες πολίτες και παιδιά.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Ένας από τους στόχους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι η αύξηση των βιβλιοπαρουσιάσεων, ο αριθμός των οποίων, κατά το προηγούμενο έτος, υπήρξε μικρός, λόγω του μεγάλου φόρτου εκδηλώσεων και υποχρεώσεων αλλά και των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων. «Ο Λου και ο Λι στο νησί της Τελειότητας» της Μαρίας Ζαβάκου ήταν το μοναδικό βιβλίο που παρουσιάστηκε και απευθυνόταν στο μικρό αναγνωστικό κοινό του νησιού. Η παρουσίαση έγινε τον Μάρτιο του 2016 στην Παιδική Βιβλιοθήκη με τη μορφή διαδραστικού παιχνιδιού και τη συγγραφέα στο ρόλο της εμψυχώτριας. Με αφορμή την ιστορία, συζητήθηκαν θέματα όπως «τι είναι αυτό που αγαπάς, τι σε εμποδίζει», «πώς αντιστέκεσαι στο bullying», τι σημαίνει «δεν αφοσιώνομαι και μένω επικεντρωμένος στο στόχο μου».

Συνεργασίες

Σημειώνεται μάλιστα ότι η Βιβλιοθήκη βρίσκεται σε επικοινωνία με γνωστό Έλληνα συγγραφέα για την παρουσίαση του βιβλίου του, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από δύο χρόνια, αλλά ματαιώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος.

Το πολυετές ταξίδι της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης στον κόσμο της φιλαναγνωσίας συνεχίστηκε αδιάλειπτα για μία ακόμη χρονιά, με καινούριους και παλιούς «συνεπιβάτες», που αντάμωναν κάθε μήνα στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Στο πλαίσιο της δράσης της, η Δημοτική Βιβλιοθήκη συνεργάστηκε με την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους νομού Κυκλάδων, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Παράλληλα, διέθεσε τον χώρο της για τις Κυριακάτικες συναντήσεις της Ομάδας Φιλαναγνωσίας Εφήβων του Γενικού Λυκείου Σύρου, ενώ σε συνεργασία με Μη Κυβερνητική Οργάνωση Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity, διοργάνωσε το πρωτοποριακό παιχνίδι «Το Ηφαίστειο της Διαφορετικότητας» με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τη διαπολιτισμικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης δράσης, οι υπεύθυνοι της Μ.Κ.Ο. δώρισαν στη Βιβλιοθήκη υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν για κατασκευές στο πλαίσιο των «Παραμυθοπαιχνιδισμάτων».

Εκθέσεις

Οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης είχαν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση του κ. Μιχάλη Καΐρη με τίτλο «Χαρτί και καλαμάρι: τα εργαλεία της γραφής και η γραπτή επικοινωνία», η οποία χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων και ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των σχολείων. Στο χώρο της Βιβλιοθήκης φιλοξενήθηκε επίσης, έως και τον Νοέμβριο του 2016, η έκθεση «Η Συριανή τυπογραφία τον 19ο αιώνα» με την επιμέλεια του ιστορικού Χρήστου Λούκου και μεταπτυχιακών φοιτητών του. Αντίστοιχη έκθεση θα πραγματοποιηθεί προσεχώς και στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, για τις ανάγκες της οποίας διατέθηκαν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη πέντε προθήκες.

Σημειώνεται πως για μία ακόμη χρονιά, το προσωπικό κατέβαλε προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού με την ανάδειξη προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, με στόχο να συζητηθούν. Θέματα, όπως η διαφορετικότητα, το bullying και η πολυπολιτισμικότητα τέθηκαν στο επίκεντρο και ενήλικες και παιδιά προβληματίστηκαν και έμαθαν μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί μία ήσυχη δύναμη, που με διακριτικότητα και συστηματική εργασία προσφέρει τις υπηρεσίες της τόσο στο παιδικό, όσο και στο ενήλικο κοινό της.