Επίσημη παρουσίαση του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου

Δυνατό «όπλο» πολιτισμού στη Σύρο

Το δραματικό αριστούργημα του Πουτσίνι «Μαντάμα Μπατερφλάι», η 4η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, το Εθνικό Μπαλέτο Βουκουρεστίου και όλες οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, παρουσιάστηκαν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2017» και θα διεξαχθεί στο νησί από 16 έως 30 Ιουλίου.

Στο περιεχόμενο της φετινής διοργάνωσης, αλλά και στη συμβολή του φεστιβάλ τόσο στην παγκόσμια προβολή της Σύρου, όσο και στην αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος της αναφέρθηκαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν επίσης ο γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας MidAmerica Productions και μουσικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Peter Tiboris και η γενική και καλλιτεχνική διευθύντρια του Greek Opera Studio, Eilana Lappalainen.

«Δυνατό και ενδιαφέρον»

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Αιγαίου επιστρέφει στη Σύρο για μία ακόμη χρονιά, με ένα πρόγραμμα ποιοτικό και ενδιαφέρον. Δε δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τη διοργάνωση ως ένα «δυνατό όπλο του πολιτισμού στο νησί μας», με μεγάλη εξωστρέφεια εντός και εκτός Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σχέση αμοιβαίας εκτίμησης, εμπιστοσύνης και συνεργασίας που διατηρεί ο Δήμος με τους διοργανωτές του φεστιβάλ και εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη επιτυχία που έχει γνωρίσει ο συγκεκριμένος πολιτιστικός θεσμός από το 2005 μέχρι και σήμερα. Κατέστησε δε γνωστό πως, στο φετινό πρόγραμμα, το καστ καλλιτεχνών και συνεργατών της παραγωγής υπερβαίνει τα 250 άτομα από 22 διαφορετικές χώρες, ενώ οι καλεσμένοι και οι καλλιτέχνες που θα δώσουν το «παρών» ξεπερνούν τους 350. Καταλήγοντας, συνεχάρη την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για το εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που σχεδίασε και οργάνωσε μαζί με την αρμόδια επιτροπή και τους συνεργάτες της.

Οι «εκπλήξεις» της φετινής διοργάνωσης

Με τη σειρά της, η κ. Μενδρινού ευχαρίστησε τον Peter Tiboris και την Eilana Lappalainen για τις μοναδικές στιγμές πολιτισμού που θα προσφέρουν και φέτος στο νησί της Σύρου, ενώ προχώρησε σε μια σύντομη παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων.

Η έναρξη του 13ου Φεστιβάλ Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» με τη συμμετοχή 100 χορωδών από την Ελλάδα και την Αμερική που θα παρουσιάσουν την 4η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι. Την επόμενη ημέρα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σύρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία μοναδική συναυλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Στη «Λειτουργία της Στέψης» του Mozart σε Ντο Μείζονα θα τραγουδήσουν έξι προσκεκλημένες χορωδίες από την Αμερική και το φωνητικό σύνολο «Solartissimo» από το Ωδείο της Λάρισας.

Στις 17 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα του κορυφαίου αριστουργήματος  του Πουτσίνι «Μαντάμα Μπατερφλάι» με την Eilana Lappalainen στον ομώνυμο ρόλο, ένα διεθνές καστ από το Greek Opera Studio και χορωδίες από την Αμερική. Η παράσταση με μαέστρο τον Giovanni Pacor θα επαναληφθεί στις 19, 21 και 23 Ιουλίου 2017.

Το επόμενο βράδυ, ο Πίτερ Τιμπόρις θα παρουσιάσει τρεις από τους μεγαλύτερους συνθέτες τους 19ου αιώνα σε όλη την μουσική, Tchaikovsky, Dvorak και Brahms, σε μια βραδιά απερίγραπτου μουσικού δράματος.

Στις 19 και 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ενώ στις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής. Το Σάββατο 22 Ιουλίου, το κοινό θα απολαύσει στο θέατρο Απόλλων τα πρώτα έργα του Μπαχ και του Ρώσου συνθέτη Shostakovich από τον τρανό Ελληνοαμερικανό τσελίστα Νικόλαο Κανελλάκη με τη συνοδεία του πιανίστα Σπύρου Σουλαδάκη. Το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου θα είναι αφιερωμένο στον Mario Lanza, τον σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλυγουντ». Το επόμενο βράδυ, οι καλλιτέχνες του Greek Opera Studio θα ερμηνεύσουν το «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ και την Τετάρτη 26 Ιουλίου θα παρουσιαστούν κονσέρτα για πιάνο από τη Τζένια Μανουσσάκη και τον Χρίστο Παπαγεωργίου. Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων και στο Φεστιβάλ Αιγαίου ο κορυφαίος Renato Zanella, χορογραφώντας τους Σταρ του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας του Βουκουρεστίου. Τέλος, οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα παρακολουθήσουν στις 7 Ιουλίου στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη την παιδική παράσταση "Bravo, Brava" με καλλιτέχνες από το Greek Opera Studio. Στο πιάνο ο Μάριος Καζάς.

Προσεγμένες επιλογές

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο μουσικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Peter Tiboris ο οποίος και εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή του στη Σύρο, τη θερινή κατοικία του εδώ και 12 χρόνια. Αναφερόμενος στο στήσιμο και την οργάνωση του φεστιβάλ, σημείωσε πως η προετοιμασία των εκδηλώσεων ξεκινά έναν χρόνο νωρίτερα. «Ακριβώς επειδή υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές ιδέες, χρειάζεται προσοχή για να ολοκληρωθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, κορμός κάθε προγράμματος αποτελεί η όπερα που θα παρουσιαστεί στο στο νησί με τη συμμετοχή σημαντικών και αξιόλογων καλλιτεχνών. Πρόσθεσε μάλιστα πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κ. Lappalainen γνωρίζουν εκατοντάδες καλλιτεχνών, που θα ήθελαν να έρθουν τον Ιούλιο στη Σύρο. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι «δραματικό» με την φημισμένη «Μαντάμα Μπατερφλάι» και τη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, ωστόσο τη δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ, το Greek Opera Studio θα αναδείξει την εκπαιδευτική πλευρά του.

«Η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από παραλίες»

Την υπόσχεσή της ότι θα συνεχίσει πρόθυμα να αποτελεί κομμάτι της προσπάθειας για την πολιτιστική ανάπτυξη της Σύρου δήλωσε με τη σειρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Greek Opera Studio, Eilana Lappalainen. Όπως τόνισε, παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ, τόσο η ίδια όσο και ο κ. Τιμπόρις εξακολουθούν να επιδεικνύουν ότι η Σύρος είναι η πρωτεύουσα του πολιτισμού και πως η Ελλάδα, εκτός από παραλίες, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Τέλος, υποστήριξε πως κάθε πολίτης στον πλανήτη, ανεξάρτητα αν ζει σε νησί ή στην πόλη, μπορεί να βρει τη δύναμη μέσα του και να κάνει τη διαφορά στη ζωή και την κοινωνία του, για να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματά της. «Αυτό το καταφέραμε με το Φεστιβάλ Αιγαίου κι εγώ προσωπικά, ως πολίτης της Σύρο, θα παλέψω για μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη ποιότητα στον πολιτισμό», κατέληξε η κ. Lappalainen.

Καταλήγοντας, η κ. Μενδρινού επεσήμανε πως η Επιτροπή Πολιτισμού πρόκειται να εισηγηθεί σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο τις προτεινόμενες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του επόμενου φεστιβάλ στο νησί, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες οργάνωσής του.

Στη μετάφραση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, βοήθησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Δούναβης.