Απολογισμός δράσεων έτους 2017 της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης

Ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της αναγνωσιμότητας

Παρουσιάσεις βιβλίων, δημιουργικές δραστηριότητες και πολλές ακόμα εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της αναγνωσιμότητας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, συγκεντρώνει, διατηρεί και διοχετεύει τη γνώση και την πληροφορία σε οποιαδήποτε μορφή και είδος πηγής, όπως αυτή έχει διατυπωθεί. Έργο της αποτελεί επίσης η διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με τη διοργάνωση σημαντικών δράσεων σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, αλλά και σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι υπηρεσίες της παρέχονται ισότιμα σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας ή κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Στόχος της για το 2018 είναι η διαμόρφωση των βασικών λειτουργιών της για τη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών της προς τους χρήστες της Βιβλιοθήκης.

Σημειώνεται μάλιστα πως, η υπεύθυνη της δομής Μαρίζα Αγγελοπούλου ενημερώνει τους δημότες ότι θα τους δέχεται την 1η και την 3η Δευτέρα κάθε μήνα, (11:00-13:00) στον χώρο της Βιβλιοθήκης, προκειμένου να εκφράσουν ιδέες και προτάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας της

Συλλογή βιβλίων

Το κύριο έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτυπώνεται  μέσα από τον μεγάλο αριθμό  αναγνωστών, ερευνητών και τον αριθμό των βιβλίων που δανείστηκαν και ο οποίος υπερέβη τις 7.200. Σημειώνεται ότι, καταγράφηκαν 938 καινούριοι τίτλοι βιβλίων στο βιβλίο εισαγωγής, ενώ ταξινομήθηκαν, καταλογογραφήθηκαν, ευρετηριάστηκαν και ταξιθετήθηκαν 1326 τόμοι βιβλίων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνολική απογραφή του υλικού της Παιδικής Εφηβικής Βιβλιοθήκης (ΟΠΕΒ), το οποίο αποτελείται από: 4013 βιβλία, 11 slides, 30  βιντεοκασέτες, 57 Εκπαιδευτικά Προγράμματα, 156 CD & CD Rom, 58 αφίσες, 45 επιτραπέζια παιχνίδια και 894 τεύχη περιοδικών.

Σαράντα πέντε τμήματα σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη κατά το 2017. Οι δράσεις αφορούσαν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας, project τοπικής ιστορίας, γνωριμίας με τη Βιβλιοθήκη, βιβλιο-ερευνητικές εργασίες και ξεναγήσεις.

Θεματικοί κύκλοι δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά

Τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησαν οι μηνιαίες συναντήσεις της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, οι οποίες συνεχίστηκαν έως τον Δεκέμβριο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η Βιβλιοθήκη διένειμε στα δημοτικά σχολεία του νησιού σχετικό υλικό το οποίο, προμηθεύτηκε από εκδοτικό οίκο με το μήνυμα της ημέρας. Την ίδια ημέρα, η ομάδα της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης, βιβλιοπεριηγηθήκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και σε τοπικό βιβλιοπωλείο.

Με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα, διεξήχθησαν εργαστήρια χειροτεχνίας πασχαλινών κατασκευών για τους μικρούς φίλους της δομής.

Τον Ιούλιο, σε συνεργασία με τη WWF στήθηκαν θεματικά διαδραστικά περίπτερα στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, με στόχο την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την αξία της σωστή διατροφής αλλά και τη σύνδεσή της με τη βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος.

Τον επόμενο μήνα, μέσα από ένα πρωτότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, οι Μικροί «Εξερευνητές» της Βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν για μία ολόκληρη εβδομάδα με την  ιστορία, την παράδοση και τη χλωρίδα  του τόπου μας.

Αφιερωμένες στα παιδιά ήταν όλες οι Παρασκευές του Δεκεμβρίου με κατασκευές, αναγνώσεις παραμυθιών βόλτες στην πόλη, κατασκευή γλυκών κ.ά.

Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των παραπάνω εκδηλώσεων συνέβαλαν σημαντικά εξιδεικευμένοι εθελοντές, που ανιδιοτελώς, ακούραστα και με κέφι "μοιράστηκαν" με το προσωπικό και το κοινό της Βιβλιοθήκης τις γνώσεις  και τις δεξιότητές τους.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Το μυθιστόρημα της Δήμητρας Ιωάννου «Οι γιοι της γαλανής κυρίας», μέρος του οποίου εξελίσσεται στη Σύρο, παρουσιάστηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης τον Μάιο του 2017. Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε, ήταν και ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να μεταφέρει το έργο στην τηλεόραση και μέρος των γυρισμάτων να πραγματοποιηθούν στη Σύρο.

Τον Ιούλιο φιλοξενήθηκε στη Βιβλιοθήκη ένας από τους πιο αξιόλογους νεοέλληνες συγγραφείς, ο κ. Ισίδωρος Ζουργός για την παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του “Λίγες και μία νύχτες”. Η συζήτηση που ακολούθησε “καθήλωσε” πραγματικά το πολυπληθές κοινό που είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήσεις και να ακούσει τις απόψεις ενός σύγχρονου λογοτέχνη.  Ο μήνας έκλεισε με την παρουσίαση του βιβλίου «Με μια ρακή» της Μαρίας Μαυράκη και της Ειρήνης Μπάιλα.

Το λεύκωμα “Μυστικά και... άλλες αποκαλύψεις για το θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο” παρουσιάστηκε στις 18 Αυγούστου, στο τμήμα της Πλατείας Μιαούλη, έμπροσθεν της Βιβλιοθήκης. Στο τέλος του μήνα, η εκπαιδευτικός Ελισάβετ Αποστολίδου παρουσίασε το βιβλίο της "Διεύθυνση και Ηγεσία" - Ο ρόλος του Διευθυντή ως ηγέτη στο "Νέο Σχολείο του 21ου αιώνα".

Τον Οκτώβριο, ο Νεανικός  Επιμορφωτικός  Όμιλος  Σύρου παρουσίασε τον Αντώνη Ανυφαντάκη και τη σειρά διηγημάτων του “ Σε άγονη γη. 9+3 διηγήματα”, ενώ τον επόμενο μήνα, η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Μαριλένα Γιαννούλη παρουσίασε τέσσερις παιδαγωγικές ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι αξίες της φιλίας, της αποδοχής του εαυτού μας, της εμπιστοσύνης στους γονείς μας, της αποφυγής υιοθέτησης επιπόλαιων συμπεριφορών κ.α.

Η συλλογή διηγημάτων με τίτλο “Συγγραφείς εξ' αγχιστείας”  από τους μαθητές τεσσάρων κύκλων Σεμιναρίων Δημιουργικής Γραφής, που πραγματοποίησε στη Βαρδάκειο Σχολή ο συγγραφέας Αντώνης Κρύσιλας, παρουσιάστηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το πολυετές ταξίδι της κάθε μήνα,  συνέχισε  αδιάλειπτα  η Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης προσελκύοντας καινούριους και παλιούς συνεπιβάτες.

Παράλληλες δραστηριότητες

Σε συνεργασία με τη Βαρδάκειο Σχολή, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο απευθυνόμενο σε δασκάλους και καθηγητές με τίτλο “I dig stories”, ενώ για μία ακόμη χρονιά, η έκθεση του κ. Μιχάλη Καϊρη με τίτλο "Χαρτί και καλαμάρι: τα εργαλεία της γραφής και η γραπτή επικοινωνία", υπήρξε πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες του νησιού μας  .

Παράλληλα, με την καθοδήγηση και τη βοήθεια  της μουσειολόγου κ. Κοστόρου  δημιουργήθηκε ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με άξονα την έκθεση, για παιδιά του Δημοτικού.