Πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία ετοιμάζεται να «ντυθεί» με τα πιο λαμπερά χρώματα

Χριστούγεννα στη Σύρο 2018

Άκρως… πολιτιστικά θα είναι και φέτος τα Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπου η ψυχαγωγία και η αναζήτηση πνευματικής τροφής μέσω της τέχνης αποτελούν σταθερές αξίες από την «ανατολή» έως και τη «δύση» κάθε έτους.

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί χοροί και πολλές ακόμη εκπλήξεις περιλαμβάνονται στο -πασπαλισμένο με γιορτινή αστερόσκονη- πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διάρκειας δύο μηνών.

Για άλλη μία χρονιά, μαθητές και εκπαιδευτικοί Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Σύρου θα «υιοθετήσουν» και θα στολίσουν το δικό τους «δέντρο» στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, αμέσως μετά τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Πλατεία Μιαούλη (Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018).

Τοπική δημιουργία

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 ετών από την ίδρυση της Φιλαρμονικής, θα επαναληφθεί στο Θέατρο «Απόλλων» η επιτυχημένη παράσταση της φοιτητικής θεατρικής ομάδας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων «Δεν μεγάλωσες ποτέ» σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Παραδοσιακοί νησιώτικοι χοροί θα παρουσιαστούν από το Εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης» προς τιμήν του πολιούχου της πόλης μας και προστάτη των ναυτικών, Αγίου Νικολάου.

Πανελλήνια λαογραφικά έθιμα των Χριστουγέννων θα αναδείξει το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

«Παράπονα στον Άγιο Βασίλη» θα κάνει φέτος ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων», παρουσιάζοντας ένα καινούριο χριστουγεννιάτικο έργο το οποίο «κλείνει» το μάτι στη σύγχρονη πραγματικότητα, κρατώντας μία θέση στο «όνειρο» που κάνει τη ζωή μας πιο παραμυθένια. Η είδηση ότι, ο Άγιος Βασίλης αφήνει χωρίς δώρο κάποια παιδιά του σχολείου, φέρνει αναστάτωση στην τάξη της κυρίας Χρύσας. Οι μαθητές εκλέγουν μία πενταμελή επιτροπή που θα επισκεφτεί τον Άγιο Βασίλη για να του εκφράσει τα παράπονα και το πάγιο αίτημα τους: «Δώρα σε όλους»! Στο δρόμο τους, τα παιδιά θα συναντήσουν διαφορετικούς ανθρώπους, οι προσωπικές ιστορίες των οποίων θα γίνουν η πυξίδα που θα τους οδηγήσει στη λύση του «μυστηρίου». Στην παράσταση με τη σκηνοθετική υπογραφή της Βέτας Αποστολίδου πρωταγωνιστούν παιδιά (μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου), πλαισιωμένα από ενήλικες ηθοποιούς της ομάδας. (14-16 Δεκεμβρίου).

Στο φετινό «μενού» των τοπικών παραγωγών περιλαμβάνονται επίσης τα «ΧοροΧριστούγεννα» του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και η μουσικο-θεατρική παράσταση «Η αιώνια πάλη των 2 φύλων» από την εταιρεία «Γιατί έτσι».

Επαγγελματικές παραστάσεις

Με τη θεατρική διασκευή του κλασικού έργου της ρώσικης πεζογραφίας «Ένας ήρωας του καιρού μας» του Μιχαήλ Λέρμοντοφ ξεκινάει το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη νέα χρονιά στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης. Το βιβλίο αποτελείται από πέντε αυτοτελείς νουβέλες. Οι τρεις τελευταίες αποτελούν αποσπάσματα του ημερολογίου του συγγραφέα-αφηγητή που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Πετσόριν. Η διασκευή της ομάδας θεάτρου Lab.oratorium επικεντρώνεται στην μεσαία και εκτενέστερη διήγηση αυτού του ημερολογίου, στο κεφάλαιο «Πριγκίπισσα Μαίρη». Στόχος έρευνας της ομάδας είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες όλα τα πρόσωπα -του έργου- «συνηγορούν» στην γέννηση του «ήρωα του καιρού μας», του ανθρώπου που δεν κινείται μόνο μέσα στα 1840 υψώνοντας το σπαθί του αλλά και του κάθε ανθρώπου που έστω μία φορά κοίταξε τον ουρανό(6 & 7 Ιανουαρίου 2019).

Δύο παραγωγές της Εταιρείας «Άλφα ιδέα» έρχονται στη Σύρο στις 15 & 16 Ιανουαρίου. Μικροί και μεγάλοι θεατές θα γνωρίσουν «Το κορίτσι που επιμένει», ένα πρωτότυπο παραμύθι σε κείμενα, στίχους και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και μουσική σύνθεση του Διονύση Μπάστα. Το έργο είναι βασισμένο στη δύναμη της Ελληνικής Μυθολογίας διδάσκει σε μικρούς και υπενθυμίζει σε μεγάλους, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, την αξία της τόλμης και της προσπάθειας. 

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 6 ετών και άνω. Από την άλλη, η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής είναι οι «Κάτω απ’ τ’ αστέρια» και θα μας αφηγηθούν μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

Τέλος, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Κυκλάδων» παρουσιάζουν στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2019 την παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Φάμης ζωντανεύει τις σκέψεις μιας μοναχικής γυναίκας έτσι όπως παρουσιάζονται στο ποίημα, υπό τους ήχους μουσικής των Μπετόβεν, Σατί, Χατζιδάκι και Πλάτωνος που ερμηνεύει ζωντανά στο πιάνο η Κωνσταντίνα Ανδρεάκου.

Συναυλίες

Ο Απόστολος Ρίζος θα «συναντήσει» τον Μάνο Λοΐζο σ’ ένα μουσικό δωμάτιο, αναζητώντας το πρώτο αίσθημα των τραγουδιών – όπως τη στιγμή που γράφτηκαν από τον δημιουργό τους. Τον ίδιο συνοδεύουν δύο δεξιοτέχνες μουσικοί του κοντραμπάσου (Θοδωρής Κουέλης και Ισίδωρος Παπαγεωργίου) και η μοναδική τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Μαρία Παπαγεωργίου (08/12).

Στις 26 και 27 Δεκεμβρίου 2018, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Νεφέλη Φασούλη μαζί με τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο θα παρουσιάσουν στους μικρούς και μεγάλους φίλους τους το βιβλίο - cd με τίτλο «Πες μου το όνομά σου», που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μικρή Άρκτος». Σ' αυτό το βιβλίο ο Φοίβος θυμάται κι αφηγείται τη δική του ιστορία όπως την έζησε όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους. Και στο δίσκο που συνοδεύει το βιβλίο, τραγουδά μέσα από δεκαπέντε τραγούδια, τις στιγμές αυτής της ιστορίας με το γνωστό δικό του τρόπο. Στις παραστάσεις αυτές έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή του και το Ελεφαντάκι, και η τρελοπαρέα του Φοίβου και όλη η αγάπη και το μεράκι που οδήγησαν στα πρώτα αυτά παιδικά τραγούδια του μοναδικού παραμυθά - τραγουδοποιού.

Μετά την επιτυχημένη τους εμφάνιση στην πλατεία του Φοίνικα, το περασμένο καλοκαίρι, το μουσικό σχήμα των «Encardia» συμπράττει ξανά με το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου και παρουσιάζει στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2018 ένα εορταστικό πρόγραμμα στο Θέατρο Απόλλων.

Στην αγαπημένη μουσική οδό του Μάνου Χατζιδάκι «Οδό ονείρων» θα ταξιδέψει το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, η Χορωδία του Δήμου Μυκόνου, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 2019 η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τους μαθητές των σχολείων του νησιού, με στόχο να γνωρίσουν την ιστορία της ορχήστρας, όσο και τα μουσικά όργανα που την απαρτίζουν.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η Καθολική Επισκοπή Σύρου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», θα διοργανώσει στις 28 Δεκεμβρίου 2018 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο συναυλία για τα Χριστούγεννα με τίτλο «Gloria in Excelsis Deo».

Η Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος Φοίνικα, ο Σύλλογος Επαγγελματιών του χωριού και το Αρτοποιείο «Ντάνος» θα πραγματοποιήσουν στην Πλατεία του Φοίνικα (8 & 9 Δεκεμβρίου) τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «Ο Άη Βασίλης και τα Καλικαντανάκια», σε συνέχεια της περυσινής επιτυχημένης διοργάνωσης.

Τις ίδιες ημέρες, ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος Σύρου «η σοφία της παράδοσης» διοργανώνει στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένο στα παιδιά με διαδραστικό παραμύθι, παράσταση Καραγκιόζη και εικαστικό εργαστήρι.

Επιπλέον, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα διεξαχθεί εκδήλωση του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του ΕΠΑΛ Σύρου με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών του νησιού με την επιστήμη της ρομποτικής.

Τέλος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με μια αξιόλογη ομάδα εικαστικών, στο πλαίσιο του 3ου Εικαστικού Εργαστηρίου για παιδιά από 8 έως 14 ετών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) θα διοργανώσει στην Αίθουσα Βάτη έκθεση από 20 έως 31 Δεκεμβρίου 2018 με τα έργα των παιδιών που συμμετέχουν στο εργαστήρι.

Σημειώνεται ότι, το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από το Τμήμα Πολιτισμού θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.